İzmir merkezli 13 ilde 'yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 32 emniyet mensubu tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Mahkeme sorgusu grup grup tamamlanan 32 kişiden 11'i tutuklanırken 21'i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
22.08.2014 00:24 İzmir merkezli 13 ilde 'yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 32 polisten, ilk etapta 12'sinin mahkeme sorgusu tamamlandı. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği 4 kişi için tutuklama kararı verirken, 8 polis ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın tutuklanan 4 kişi arasında yer aldığı öğrenildi.
TUTUKLU SAYISI 11'E ULAŞTI
Savcılık tarafından sevkedilen diğer şüphelilerin sorgusu da sabaha kadar devam etti. 32 şüpheliden tutuklananların sayısı 11'e, serbest bırakılanların sayısı ise 21'e yükseldi. Bu arada, serbest bırakılan emniyet mensupları, adliye önünde bekleyen yakınlarınca alkışlarla karşılandı.
TUTUKLANANLARIN İSİMLERİ:
"Örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, örgütün amacı için gizli bilgi elde etmek, özel hayatın gizliliğini ihlal" gibi suçlardan hâkim karşısına çıkarılan emniyet mensuplarından tutuklanan 11 kişinin ismi şu şekilde:
Eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, komiserler Kürşat Şenol Yılmaz, Burak Cemal Yılmaz, Hamza Doğan ve Talha Ülkümen, emniyet amiri Haldun Çabuk, eski İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, eski Organize Suçlarla Mücadele Müdür Yardımcısı Taner Aydın, polis memurları Memduh Tosun, Mustafa Edip Çakmak ve Tarkan Kolik.
Eski Batman İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın adı böcek operasyonunda da geçmişti. Ramazan Karakayalı ise İzmir Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü yapmış, ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcılığı görevine getirilmiş ve 17 Aralık sürecinde Elazığ'a tayin edilmişti. Taner Aydın İzmir Emniyeti'nde İstihbarat Şube Müdür yardımcılığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yapmış, 7 Ocak'taki liman soruşturması sonrasında görevden alınmıştı.
Tutuklanan polisler Buca Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.
Tutuklanan polisler arasında en dikkat çeken isim Hasan Ali Okan oldu. F tipi örgütün önemli isimlerinden olduğu belirtilen Okan, geçmişte İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nde İstihbarat Şube Müdürlüğü, ardından İstihbarat Daire Başkan Yardımcılığı yaptı. Okan'ın İstihbarat Dairesi'ne atanmasının ardından 2010 yılında başlatılan İzmir Askeri Casusluk operasyonu kapsamında aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında dava açıldı. Erdoğan'ın ofisinde "böcek" bulunması ve yasadışı dinleme soruşturmalarında da adı geçen Okan, 2011 yılında Batman İl Emniyet Müdürü olarak atandı. Ancak 17 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrası açığa alındı.
CEMAAT DİNLETTİ
23.08.2014 18:21 İzmir merkezli 13 ilde yürütülen telekulak çetesi şüphelilerinin emniyetteki ifadeleri dikkat çekti. Polis memurları E.S., E.D. ve M.Ç.'nin ifadelerinde Paralel yapının kirli yüzü bir kez daha deşifre edildi. Paralel yapının baskısı yüzünden suça ortak olduğunu öne süren M.Ç. ifadesinde, "Organize bir suç örgütü içerisinde faaliyet gösteren polis memurları Z.B. ile Y.Ç. hakkında bilgi notu düzenleyip büro amiri M.E.Ç.'ye verdim. Amir bana, şahısların isimlerini ve iş bilgilerini değiştirip farklı kimlik ve İMEİ numaraları üzerinden teknik takip yapılmasına olanak sağlanacak şekilde talimat verdi" dedi.
KENDİ İŞİNİZE BAKIN, KARIŞMAYIN
Emniyette sorgulanan bir diğer istihbaratçı polis memurlarından E.D ise "Bu şubede çalışan sorumlu amir ve memurların cemaatçi oldukları herkes tarafından biliniyordu. Gönderilme korkusu nedeniyle kimse bir şey diyemiyordu. Dinlenilecek kişilerin neye istinaden kayda gireceği sorulduğunda 'sen işine bak, sen benim dediklerimi yap, fazla karışma' tepkisiyle karşılaşıyorduk. Şubeden gönderilirim korkusuyla bir şey diyemiyorduk. Yasadışı dinlemeye karşı çıkanlar kovuldu" itirafında bulundu. Polis memurlarından E.S.'nin anlattıkları ise paralel yapının kurduğu tezgahı gözler önüne serdi. İstihbarat Şube Müdürü Ramazan Karakayalı'nın kendi fikir ve düşüncesinde olan amir ve memurları kozmik olarak tabir edilen R büro ile İKK bürolarında çalıştırdığını kaydeden E.S., "Bu kişilerin atanmasından sonra benle birlikte eski çalışma arkadaşlarımız bu şahıslar tarafından dışlanıyordu. Bir gün kaydettiğim bir bilgi notunda farklı bir IMEI numarası gördüm. Büro Amiri M. E. Ç.'ye durumu iletince 'Bu işlere burnunu sokup ortalığı karıştırma. Odayı terk et' dedi" diye konuştu.
KOZMİK BÜROLAR CEMAATTE
Polis memuru E.S. tutuklananlar arasında bulunan Komiser Kürşat Şenol Yılmaz ile Burak Cemal Yılmaz'dan baskı gördüğünü kendisini bürodan göndermek için konulardan uzaklaştırdığını öne sürdü. İKK Büroda kendi fikirlerindeki adamları çalıştırıp ödüllendirdiklerini iddia eden E.S., 2013'te İstihbarat Daire Başkanı değişince İstihbarat Şubenin R ve İKK bürolarındaki amirler tedirgin oldu. O güne kadar geceleri şubeye gelmeyen rütbeliler her gece şubeye gelmeye başladı. Ve kapıları kilitleyerek günlerce aylarca çalışıyorlardı. Ancak bizden gizli tutuluyordu. Neyle uğraştıklarını bilmiyorduk" savunmasını yaptı.
MAZERETLER TUTUKLANMAYI ENGELLEYEMEDİ
23.08.2014 19:08 Paralel yapının İzmir merkezli telekulak çetesindeki kilit isim Batman eski Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın savcılıkta yöneltilen suçlamaları kabul etmediği öğrenildi. Polis memurları E.S., E.D. ve M.Ç.'nin ifadeleri ise paralel yapının kirli yüzünü bir kez daha deşifre etti. Buna göre polisler mobbing altında verilen talimatları yerine getirmek zorunda kaldı. Dinlemeye alınan kişilerin meslek ve kimlik bilgileri de değiştirildi ayrıca farklı IMEI numaraları kullanıldığı da ifadelerde göze çarptı.
'İSİMLERİ AMİR DEĞİŞTİRDİ'
Polis memuru M.Ç.: "İzmir - Urla hattında çok sayıda minibüsü bulunan organize bir suç örgütü içinde faaliyet gösteren polis memurları Z.B. ile Y.Ç. hakkında bilgi notu düzenleyip meslek bilgisi ve açık kimliklerini belirten bilgi notunu büro amiri M.E.Ç.'ye verdim. Amir, şahısların isimlerini ve iş bilgilerini değiştirip farklı kimlik ve IMEI numaraları üzerinden teknik takip yapılması talimatı verdi. Bilgi notunu istenen şekilde düzenleyip verdim aksi takdirde mobbinge maruz kalacaktım. Geçmişte de bu durumlara itiraz eden arkadaşlarım şubeden çıkarıldı."
Polis memuru E.D.: "Bu şubede çalışan sorumlu amir ve memurların cemaatçi oldukları herkes tarafından biliniyordu. Gönderilme korkusuyla kimse bir şey diyemiyordu. Şubede sorumlu amir ve memurların önleme dinlemesiyle ilgili dinlenmesini uygun gördükleri insanlara ait numaralar girilecek denmesi üzerine görevliler, 'Bu numaralar neye istinaden girilecek' diye sorduklarında 'Sen işine bak, fazla karışma' tepkisiyle karşılaşıyordu. Baskıyla istediklerini yerine getiriyorduk."
'KOZMİK' BÜROLARI TESLİM ETTİ
Polis memuru E.S.: "Ramazan Karakayalı kendi düşüncesinde olan amir ve memurları kozmik olarak tabir edilen R büro ile İKK bürolarında çalıştırırdı. Benimle birlikte eski çalışma arkadaşlarımız bu şahıslar tarafından dışlanıyordu. Beni narkotik konularından uzaklaştırmaya çalıştıkları dönemlerde hazırladığım bir bilgi notunu deftere de not ettim. Karar işlerine bakan Hamza isimli arkadaşa talebin niye gelmediğini sorduğumda, hazır olduğunu belirtti. Ancak hazırladığı bilgi notuna baktığımda değişik bir IMEI numarası gördüm. Bu numaranın listemde olmadığını fark ettim. Büro Amiri M. E. Ç.'ye durumu anlatınca bana 'Eski memursun bu işlere burnunu sokup ortalığı karıştırma. Odayı terk et' dedi. Kendisine evrakı imzalamayacağımı belirterek odadan çıktım. Bu olaydan sonra üzerimdeki baskılar arttı. Tutuklananlar arasında bulunan Komiser Kürşat Şenol Yılmaz ile Burak Cemal Yılmaz'dan baskı gördüm."
'AMİRLER BİLİYORDU'
Yerine getirilen memurlardan S.T.A.'nın ise bürodaki memurlara "Konuşma lan, yapacaksın lan" diye hitap ettiğini belirten E.S. "Yeni gelen arkadaşlardan birkaçının cemaatin ev toplantılarına katıldığını, organizasyonu ise S.T.A.'nın yaptığını duydum. Kesinlikle başka meslek grupları altında uydurma isimler kullanarak talep formu hazırlamadım. Şubede olan biten tüm işler M.E.Ç. ve T.Ü. adlı amirler ile bunların üstündeki T.A.'nın bilgisinde oluyordu" şeklinde savunma yaptı.
KÖSE DE ATAYÜN GİBİ 'SAVCILAR İSTEDİ' DEDİ
Paralel yapı soruşturmasında casusluk suçundan tutuklanan eski İstanbul Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Ömer Köse, savcıları suçladı. Köse, 22 Temmuz'da İstanbul'da yapılan operasyonlarda gözaltına alındıktan sonra ifadesi alınamadığı gerekçesiyle serbest bırakılmış ancak savcılığın itirazı üzerine 20 Ağustos'ta tutuklanmıştı. Köse'ye, Nöbetçi Asliye Ceza Hâkimliği'nde yapılan sorguda neden devlet yöneticilerini dinleyip, bu dinleme kayıtlarını tape haline getirdikleri soruldu. Köse ise savcı talimatları ve mahkeme kararları doğrultusunda hareket ettiğini kaydetti. Ömer Köse'den önceki Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün de özel yetkili savcılarını suçlamıştı.
SUÇU DİĞER MÜDÜRE ATTI
Telekulağın kilit ismi olarak kabul edilen Batman eski Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, savunmasında topu altında görev yapan dönemin şube müdürü Ramazan Karakayalı'ya (aşağıda) attı. Okan, "Ben evrakları sevk ettim. Kararları şube müdürü Ramazan Karakayalı aldı. Bazı evraklara benim yerime de imza atmış" iddiasında bulundu. Ancak savcılıktaki delil dosyalarında Okan'ın yerine başkası tarafından atılan herhangi bir imzanın bulunmadığı öğrenildi.
(22 Ağustos 2014, 00:24), son güncel.: (23 Ağustos 2014, 19:09)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: