2007'de Malatya Zirve Yayınevi'nde 1'i Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesi olayına ilişkin davanın 95. duruşması görülüyor. Gülen cemaati ve paralel yapı iddialarının gündeme geldiği duruşmaya ara karar almak üzere 15.30'a kadar ara verildi. Davada son olarak esas hakkındaki mütalaaya karşı sanık savunmaları alınmıştı.
18.08.2014 15:38 2007'de Malatya Zirve Yayınevi’nde 1'i Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesi olayına ilişkin davanın 95. duruşması görülüyor. Sabah saatlerinde alınan güvenlik önlemlerinden sonra başlayan duruşma sanık savunmaları ile devam etti. Darende'de bulunan Cuma Özdemir'in ve Elbistan'da bulunan Hamit Çeker'in katılmadığı duruşmaya emekli Orgeneral Hurşit Tolon katıldı.
Bundan sonraki duruşmalar için bağışık tutulma talebinde bulunan Tolon, "Bu duruşmadan sonra yasal olarak bulunmam gereken duruşmalarda tabii ki bulunacağım. Ancak bundan sonraki duruşmalar için bağışık tutulmamı talep ediyorum. Yalancı bir sanık, tanık ve müfterinin yüzünden çekilen bu azaba son verilmesini talep ediyorum. Mahkeme heyetinin bunu dikkate alacağından eminim" dedi.
Cinayet anında olay yerinde yakalanan ve 5 yıllık tutukluluk süreleri dolduğu gerekçesiyle elektronik kelepçe ile evlerinde gözetimde bulunan Emre Günaydın, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım ve Cuma Özdemir ise elektronik kelepçe uygulamasının kaldırılmasını, başka bir adli denetim kararının verilmesi taleplerinde bulundu.
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmanın başında Mahkeme Başkanı Vedat Koç, dava dosyasına gelen yeni evrak ve belgelerle ilgili bilgi aktararak, ekspertiz raporlarının mahkeme dosyasında olmadığına dair tutanak tutulduğunu, misyonerlik faaliyetlerinin izlenmesine yönelik olarak Jandarma Genel Komutanlığı’ndan istenen talebe cevap verildiğini, MİT’ten istenilen talebe ise cevap verilmediğini belirtti.
Jandarma Genel Komutanlığı tarafından gönderilen yazıda, misyonerlik faaliyetlerinin aşırı sağ faaliyetler kapsamında izlendiğini, 2010 yılından itibaren de misyonerlik faaliyetlerinin kapsam dışı kaldığı, Jandarma görevlilerinin sorumluluk bölgesinin dışında görevlendirilmesinde bir sakınca bulunmadığı, istihbari faaliyetlerin ilgili yönetmenlik ve talimatlar kapsamında yapıldığının belirtildi.
Mağdur avukatlarından Erdal Doğan, Ankara’daki Kozmik Oda soruşturması kapsamında davaya konu belgelerin istendiğini hatırlatarak, kozmik oda soruşturmasında davayla ilgili tüm dosyaların istenmesini talep etti.
Bazı sanık avukatları, tutuksuz yargılan ve davanın asıl 5 sanığı olan sanıklara uygulanan elektronik kelepçe uygulamasına son verilmesini istediler.
Tutuksuz sanık Orgeneral Hurşit Tolon, yasal olarak bulunması gereken duruşmaların dışındaki diğer duruşmalardan bağışık tutulmasını isteyerek, “Bir müfterinin iğrenç iftiraları ile yıllardır azap çekiyorum. Tek bir yalancı, tedarik edilmiş yalancı, müfteri yüzünden çekilen bu azaba bir son verilmeli” dedi.
Duruşmada söz alan tutuklu sanık Malatya eski il jandarma komutanı ve Emekli Kurmay Albay Mehmet Ülger, “17-24 Aralık darbeleri ile Fetullah Gülen’i Humeyni’nin İran’ın başına getirildiği gibi Türkiye’nin başına musallat etmek istediler. Paralel yapı küresel güçlerin taşeronluğunu yapmaktadır. Zirve Yayınevi davası ne bir cinayet davasıdır, ne de bir darbe davasıdır. Basit bir cinayet davasıdır. Benim diğer tutuksuz yargılananlardan ne farkım var. Adalet içinde bir adaletsizlik var. Bizi derin devlet olarak suçlayanlar, paralel devlet yapısı suçuyla tutuklanmışlardır. Darısı yargıdaki paralel yapının başına. Gizli tanık İlker Çınar paralel yapı tarafından kullanılmıştır. İlker Çınar’ın gizli tanık sıfatı kaldırılmalı ve mahkemede sorgulanmalı” dedi.
Tutuklu sanık Binbaşı Haydar Yeşil ise İlker Çınar'ın asılsız ifadeleri nedeniyle tutuklu olduğunu belirtti. Yeşil tahliyesini talep etti. Mahkemeden HTS kayıtlarını isteyen Yeşil, yargılandığı günden beri bu kayıtların mahkeme heyetince dinlenmesini istediğini belirtti. HTS kayıtlarında sahtecilik yapıldığını ileri süren Yeşil, HTS kayıtlarının yeniden aldırılmasını talep etti.
Tutuklu sanık öğretim görevlisi Ruhi Abat ise, “Sahteciliği meslek haline getirmiş olan İlker Çınar’ın beyanları ile 41 aydır tutukluyum. İnsafsız ve onursuz iddialarla suçlanıyoruz. Bunun dışında şahsımı suçlayan hiçbir delik yok. Devlette misyonerlikle ilgili hiçbir yazı yazmadım. Böyle bir raporum da yok. 4 kişi ile darbe yapacağımız iddia ediliyor. İddianamede bu cinayeti Fetullah Gülen grubu üzerine yıkacağımız iddia ediliyor. Peki kimdir bu Fetullah Gülen grubu? Peki kimin üzerinden bunu Fetullah Gülen grubu üzerine atacağız. Önce bunu bir söyleyin. İlker Çınar, ilk 7 ifadesinde Ramazan Akyürek’ten bahsetmemiştir. Ancak 8. İfadesinde Ramazan Akyürek için yer vermiştir. Ramazan Akyürek aklanmaya çalışılmıştır” dedi.
Abat, dosyada ilginç belgelerin de bulunduğunu belirterek, “2049 yılında oluşturulmuş belge olamaz. 1601 yılında çıktısı alınmış belge var. İddianamede belirtilen ek belgeleri istiyoruz. Ama verilmiyor. Çünkü ortada film-fırıldak var” dedi.
Abat, paralel yapı operasyonu kapsamında tutuklanan polislerin ailelerine de seslenerek, “Gelin oğlunuzun sahte belgelerini burada görün” ifadesini kaydetti.
Bizlere çok acı çektirdiler. Benim biyolojik varlığım tehlikede. Ramazan'ın üçüncü günü rahatsızlandım. Bu cinayet davasının binde birini işlemişsem bana en ağır cezaları verin. Ama bu iftiralara can dayanmaz. Bu nedenle bu dava yargının da bir sınavıdır ifadelerini kullandı.
Bu taleplere ilişkin görüşü sorulan savcı, elektronik kelepçelerin sökülmesi talebin reddedilmesini istedi. Kovuşturmanın genişletilmesi taleplerinin mahkemenin takdirine bıraktı.
Mahkeme heyeti, ara karar vermek üzere duruşmaya 15.30'a kadar ara verdi.
ARA KARARLAR
Saat: 19.28 - Mahkeme, verdiği 3 saatlik aradan sonra ara kararını açıkladı. Sanıklar Ruhi Abat, emekli albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil ve Varol Bülent Aral'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un duruşmalardan bağışık tutulması talebini kabul eden mahkeme, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda devam eden kozmik oda soruşturması dosyasında Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri istedi. Mahkeme sanıkların sahur operasyonunda gözaltına alınan ve bir kısmı tutuklanan emniyet mensuplarını suçlayıcı ifadeler kullanması nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazarak bu dosyalarda Zirve Yayınevi'ne ilişkin bir bilgi olu olmadığının sorulmasına hükmetti. Emekli orgeneral Hasan Iğsız, Hanefi Avcı, Zeki Üçok'un tanık olarak dinlenilmesi taleplerini reddetti. Levent Ersöz, Zekeriya Beyaz'ın tanık olarak dinlenilmesi kararlaştırıldı. Malatya İl Emniyet Komisyonu'nda jandarmanın 2005 ve 2008 yılları arasında yaptığı sunumların istenmesini kararlaştırdı. Mahkeme duruşmalarda sürekli hakim ve savcıları tehdit eden tutuklu sanık Varol Bülent Aral, hakkında Malatya cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Duruşmalardan men edilmesine karar verildi.
Duruşma 15 Ekim 2014 tarihine ertelendi.
Malatya Zirve mütalaasına ulaşmak ve arama yapmak için tıklayın
(18 Ağustos 2014, 15:38), son güncel.: (18 Ağustos 2014, 19:28)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Malatya Zirve Katliamı ile ilgili manşetlerimiz
Kontrgerilla.com, Zirve'yi sarstı
Mütalaa: Zirve=Ergenekon
Eymür´den Zirve´de şok iddialar
Zirve tanığı yeniden ifade verdi
Çınar´dan mahkemede şok iddialar
Zirve´yi başlatan papazdan şok itiraflar
Zirve derinleşiyor: Yeni deliller
Zirve davaları birleştirildi
İşte 761 sayfalık ek iddianamesi
Zirve ek iddianamesi kabul edildi
Malatya Zirve Katliamı ve Ergenekon bağlantısı manşetlerimiz
Dink ve Zirve aynı ekibin işi
Ergenekon ve Balyoz, Malatya´da ´zirve´ yapmış
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Zirve Yayınevi Katliamı ile Kafes davaları birleşebilir
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
JİTEM´in varlığını ispatlayan resmi belgeler
JİTEM´le ilgili tüm manşetlerimiz
TUSHAD ile ilgili manşetlerimiz
Ergenekon 1993´e uzandı: Tushad
ŞOK!!! İşte TUSHAD belgeleri.. Beyaz Kuvvetler.. Görmek için tıklayın
Flaş!!! Özel Harp´e dava açılıyor
Genelkurmay, Özel Harp´i yalanladı
TUSHAD ile ilgili manşetlerimiz
Tushad kimlikleri ek klasörlerde
Ergenekon 1993´e uzandı: Tushad
Şok Tushad belgesi mahkemede
Zirve ek iddianamesi kabul edildi
Zirve ek iddianamesi kabul edildi
Tushad´ın ilk kez telaffuz edildiği 22.06.2012´de kabul edilen 761 sayfalık Zirve ek iddianamesi