Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisine 'böcek' denilen dinleme cihazı konulması soruşturmasında sanık 5 kişinin yaptığı, yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebi reddedildi. Zanlılar, 'Kaçma şüphesi altında olduklarına dair somut olguların bulunması'nın da aralarında olduğu çok sayıda gerekçeyle önce nöbetçi hakim tarafından tutuklanmış, itiraz üzerine mahkeme heyeti de aynı kararı vermişti. Yine yapılan itiraz üzerine üst mahkeme sanıkları serbest bırakmış ancak yurtdışına çıkış yasağı getirmişti. Serbest bırakılmaları Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere kamuoyunda yoğun tepki ve tartışmalara neden olmuştu. Bu tartışmalar henüz bitmemişken sanıkların yurtdışı yasağının kaldırılmasını istemeleri, kaçmayı planladıkları şüphesine neden oldu. Bu şüpheyi güçlendiren bir başka olgu daha var. Paralel yapı tartışmalarında adı gündeme gelen birçok kritik ismin yurtdışına çıktığı ortaya çıkmıştı. Bu isimlerden biri de 5 zanlının adının geçtiği böcek soruşturmasında böcekleri yerleştirilmesinden sorumlu tutulan Emniyet Müdürü Serhat Demir. Bu isim soruşturmada halen firari konumunda bulunuyor.
08.07.2014 12:04 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen soruşturmanın 5 şüphelisi hakkındaki adli kontrol şartlarının kaldırılması talebiyle yapılan başvuru mahkemece dün reddedildi.
Şüphelilerden Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Ahmet Türer, Enes Çiğci ve İlker Usta, savcılık sorguları sonrasında tutuklama talebiyle sevk edildikleri nöbetçi Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesince adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Şüphelilerin avukatları, adli kontrol kapsamında müvekkillerine getirilen yurt dışına çıkış yasağı ve haftada iki gün karakola imza verme şartlarının kaldırılması talebinde bulundu. İtirazı değerlendiren Ankara 22. Sulh Ceza Mahkemesi talebi reddetti. ve adli kontrol şartlarının devamına hükmetti.
-Soruşturma sürecinde yaşananlar-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ofisine yerleştirilen dinleme cihazıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 11 kişi gözaltına alınmış, 5'i tutuklama talebiyle mahkemeye gönderilmiş ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Kararın ardından savcılık, 23 Haziran'da yeniden harekete geçerek 5 zanlının tutuklanması talebiyle serbest bırakılma kararına itiraz etmişti. Haklarında savcılıkça yakalama ve tutuklama kararı verilmesi istenen emniyet görevlileri, Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Ahmet Türer, Enes Çiğci ve İlker Usta'dan oluşuyordu.
Savcılığın bu itirazını değerlendiren Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimi, 5 şüpheli hakkındaki yakalama ve yeniden tutuklama talebini kabul etti. Sanıkların bir kez daha itirazı üzerine mahkeme heyeti de aynı kararı verdi. Hakimlerin tutuklama kararı şu gerekçelere dayanıyordu:
"Dinleme cihazları iddiası, siyasal veya askeri casusluk amacıyla 3'lü veya 6'lı prizlerin içine dinleme cihazı yerleştirdikleri iddiası, soruşturma aşamasında dosyaya celp edilen fatura numarası ve 'Turkish National Police (TNP) Enes' adına düzenlenen fatura, tanık anlatımları, cihazların ele geçirilmesi, bulunuş şekli, üzerinde yapılan inceleme sonucu düzenlenen raporlar, suçun vasfı ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin bulunması, sanıkların kaçma şüphesi altında olduğuna dair somut olgu, delilleri yok etme, gizleme ihtimali, tanıkları etkileme ihtimali, somut olguların bulunması, isnat edilen suçların niteliği, yasada ön görülen cezaların alt ve üst sınırları, kaçma ihtimallerinin bulunması.."
Ardından zanlıların avukatları bir üst mahkemeye itiraz etti ve tutuklama kararının kaldırılmasını istedi. İtirazı son olarak görüşen üst mahkeme Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 3'te 2 oy çokluğuyla savcının itirazını reddetti.
Zanlıların serbest bırakılması başta Başbakan Erdoğan olmak üzere kamuoyunda yoğun tepki ve tartışmalara neden oldu. Bu tartışmalar henüz yeni iken sanıkların yurtdışı yasağının kaldırılmasını istemeleri, kaçma şüphesinin daha da güçlenmesine neden oldu. Şüpheyi güçlendiren bir başka olgu daha var. Paralel yapı tartışmalarında adı gündeme gelen birçok kritik ismin yurtdışına çıktığı ortaya çıkmıştı. Bu isimlerden biri de 5 zanlının adının geçtiği bu soruşturmada böceklerin yerleştirilmesinden sorumlu tutulan Serhat Demir. Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı Güvenlik Sistemleri ve Teknik Büro (eski) Amiri olarak Demir soruşturmada baş zanlı durumunda görünüyor. Demir’in başlatılan idari soruşturma kapsamında ifadesi alınmıştı. Ancak savcılık soruşturması başlamadan önce yurtdışına çıktı. Soruşturma kapsamında halen ifadesi alınamayan Demir o tarihten beri firari durumda bulunuyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(08 Temmuz 2014, 12:04)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: