Adana'da MİT'e ait tırların durdurulmasına ilişkin dava başladı. Devlet sırrı niteliğinde bilgi ve belge bulunması, tarafların devlet sırrı niteliğinde konuşmalar yapabileceği gerekçesiyle kamu güvenliği açısından duruşmaların gizli yapılması kararı alınmıştı. Ancak bugün ilginç bir gelişme yaşandı. Gizlilik kararı nedeniyle Türk vatandaşlarıyla medyasının dahi alınmadığı casusluk konulu duruşmaya CHP'li milletvekillerinin yabancı konuklarını sokmayı deneyeceği öğrenildi.
26.06.2014 13:14 MİT'e ait tırların durdurulmasına yönelik casusluk soruşturması kapsamında haklarında müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan 13 askeri personelin, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı. Davada devlet sırrı niteliğinde belge ve bilgiler bulunması gerekçesiyle duruşmalar için gizlilik ve yayın yasağı kararı alınmıştı.
CHP Hatay milletvekilleri Refik Eryılmaz ve Mevlüt Dudu da gizlilik kararı alınan duruşmayı izlemek için Adana Adliyesi'ne geldi. Eryılmaz, adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, parti genel merkezlerince davayı takip etmeleri için görevlendirildiklerini söyledi. Gizlilik kararı bulunan duruşmayı izlemek için mahkeme başkanı ile görüşeceklerini belirten Eryılmaz, ayrıntılı açıklamaları duruşmadan sonra yapacaklarını kaydetti.
TÜRKLERİN SOKULMADIĞI CASUSLUK DAVASINA CHP YABANCI KONUKLARI SOKMAYI DENEYECEK!
Mevlüt Dudu da "Adana Baro Başkanımızı bekliyoruz. Baro Başkanımızın yanında Avrupa'dan da konuklarımız var. Uluslararası Af Örgütü ve başka örgütlerden konuklarımız da varmış. Onlarla duruşmaya girme girişiminde bulunacağız. Sonrasında detaylı açıklama yapacağız" dedi.
Sanıklar hakkında hazırlanan ve Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 48 sayfalık iddianamede, "İşlenen suç, başlangıcından sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti, MİT ve Dışişleri Bakanlığı aleyhine gerçekleştirilen, sonuçları itibariyle Suriye devleti lehine sonuçlar doğuran bir casusluk faaliyetidir" ifadelerine yer verilmişti.
Devletin sırrı niteliğinde bilgi ve belge bulunması, tarafların devlet sırrı niteliğinde konuşmalar yapabileceği gerekçesiyle kamu güvenliği açısından duruşmaların gizli yapılması kararı alınmıştı.
CHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ DURUŞMAYA ALINMADI
Saat: 14.26 - Adana'da MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili haklarında 'casusluk' davası açılan tutuksuz 13 askerin yargılanmasına başlandı. Duruşmayı izlemek için Adana'ya gelen Hatay CHP Milletvekilleri Refik Eryılmaz ve Mevlüt Dudu, 'gizlilik ve yayın yasağı' nedeniyle duruşmaya alınmadı. CHP'liler karara tepki gösterdi. Aynı gerekçe ile gazeteciler de duruşmanın yapıldığı binaya alınmadı.
13 SANIĞIN İSMİ
Davada yargılanan Adana ve Ankara Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüklerinde görevli 13 sanığın isimleri şu şekilde:
Önder Kır
Hakan Gençer (Yüzbaşı, Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube)
Gültekin Menge (Astsubay, Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube)
Hakan Kaplan
Bekir Karataş
Hüseyin Özmen
Erdal Turna (Yarbay)
Halil İbrahim Köse (Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube)
Ahmet Yüksel
Mahmut Özcan (Astsubay, Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube)
Cumali Katırcı
Hasan Ülker
Soner Yıldırım
Bu sanıklar, 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama' suçlarından birer kez ömür boyu ve 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
İddianamede, şüphelilerin amacı şöyle anlatıldı. "İhbar ve sonrasındaki tüm gelişmelerden ihbarın yapılış şeklinden ihbara kademe kademe El Kaide ile ilgili ibareler eklenmesinden ve sonrasında iç ve dış dünya kamuoyunda bu tür haberlerin sıklıkla yer almasından söz konusu mizansen operasyonun amacının Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine casusluk faaliyeti olduğu ve devletin gizli sırlarının ortaya dökülmesinin amaçlandığı açıkça anlaşılmıştır."
MİLLETVEKİLLERİ DURUŞMAYA ALINMADI
13 askerin tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşması bugün geniş güvenlik önlemleri altında 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Hatay CHP Millet Vekilleri Refik Eryılmaz ve Mevlüt Dudu, duruşmayı izlemek için Adana Adliyesi'ne geldi. Milletvekillerinin duruşmayı izleme talebi ise kabul edilmedi.
Adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Eryılmaz, Türkiye'nin gündeminde olan bu konuyu takip etmek için genel merkez tarafından gönderildiklerini söyledi. Duruşmanın gizli yapılmasına tepki gösteren Eryılmaz şöyle konuştu: "Sayın Başbakan, Dışişleri Bakanı, hükümet yetkilileri bu konuyla ilgili, 'Bu TIR'larda silah yoktu. Bu TIR'lar Türkmen kardeşlerimize gıda yardımı götürüyordu' şeklinde açıklamalarda bulunmuşlardı. Davanın şu andaki seyrine bakıldığında, davada yargılanan devlet görevlilerine baktığımız zaman, suçlamalara baktığımız zaman şunu görüyoruz.
GİZLEMEYE ÇALIŞIYORLAR
Başbakanın, Dışişleri bakanının ve diğer bakanların yaptığı açıklamaların doğru olmadığı, bu TIR'larda silah yüklü olduğu, bunun gizlenmeye, kamufle edilmeye çalışıldığını görüyoruz. Biz buradan Başbakana soruyoruz; 'Eğer gerçekten iddia ettiğiniz gibi bu TIR'larda gıda yardımı var ise mahkeme kararına istinaden bu TIR'ları aramaya çalışan devlet görevlilerine, görevini yapmaya çalışan devlet görevlileri aleyhine ülkeye ihanetten dava açmanın gerekçesi nedir?' Onu bir açıklamaları lazım öncelikle. Duruşmaya girmeye çalışacağız, ayrıntılı açıklamaları, duruşmadaki izlenimlerimizi sizlerle paylaşacağız."
MAHKEME BAŞKANI BU DURUŞMAYA BAKMAMALI
Duruşmanın görüldüğü 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu davaya bakmaması gerektiğini savunan Eryılmaz, "Şu anda davaya bakan ağır ceza reisinin tutuklanmasını istediği jandarma komutanı ile ilgili olarak nöbetçi hakim üzerinde baskı yaptığı, bunun da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayet edildiği yönünde haberler düştü. Daha bu haberler yalanlanmış değil. Eğer bu haberler doğruysa daha da vahim bir durumla karşı karşıyayız. Mahkeme başkanının bu davaya kesinlikle bakmaması gerekiyor" dedi.
Mevlüt Dudu ise "Biz Adana Baro Başkanımızı bekliyoruz. Avrupa'dan da konuklarımız var. Baro Başkanımızın yanında. Uluslararası Af örgütünden ve başka bir takım örgütlerden konuklarımız da varmış. Onlarla duruşmaya girme girişiminde bulunacağız" diye konuştu.
DURUŞMA SONA ERDİ
Saat: 21.45 - Duruşma sona erdi. Casusluk soruşturması kapsamında haklarında müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan 13 askeri personelin yargılandığı Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada kimlik tespiti yapıldı. Gizlilik kararı alınan duruşmada sanık avukatlarının reddi hakim talebinde bulunduğu, mahkeme heyetinin de bu talebin değerlendirilmesi amacıyla dosyanın bir üst mahkeme olan 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar vererek duruşmayı ertelediği öğrenildi.
SANIK 5 JANDARMA GÖREVLİSİ GÖREVDEN ALINDI
30.07.2014 17:58 Adana'da MİT'in kontrolündeki TIR'ların durdurulmasıyla ilgili idari soruşturmada, 5 jandarma görevden alındı. Müfettişlerin raporuna göre, İstihbarat Komutanlığı, TIR'ların Suriye'ye gidişini organize eden MİT elemanlarının telefonlarını dinlemek için 3 kez mahkeme kararı aldırdı ve MİT görevlileri 1 ay takip edildi. Müfettiş raporu doğrultusunda Ankara İl Jandarma İstihbarat Komutanı Yarbay Erdal Turna, yüzbaşı Hakan Gençer, astsubay Gültekin Menge, Mahmut Özcan ve Halil İbrahim Köse görevden alındı. Soruşturma kapsamında Adana ve Ankara'da görevden alınan jandarma personeli sayısı 20'yi buldu.
(26 Haziran 2014, 13:14), son güncel.: (30 Temmuz 2014, 17:58)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: