28 Şubat davasında 47. duruşması görülüyor. Duruşmada, tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasına devam ediliyor. Duruşmada çapraz sorgusu yapılan sanık emekli binbaşı Salih Eryiğit, BÇG'de çalıştığını doğruladı ve burada basını takip konusunda kendisine verilen görevle ilgili 'Gazeteleri tasnif ölçünüz neydi' sorusuna, 'Bizim ölçümüz devrim kanunları, ilgili yönetmelikler ve yönergelerdir. Kanunlara aykırı bir şey olursa onu alıyorduk' diye yanıt verdi.
11.12.2013 15:43 28 Şubat darbe sürecine ilişkin 5'i tutuklu 103 sanığın 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak' suçundan müebbet hapis cezası talebiyle Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın 47. duruşması görülüyor.
Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katılıyor. Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, bu duruşmaya da katılmadı.
Duruşmanın başında üye Hakim Süleyman Köksaldı, sanıkların yoklamasını aldı. Duruşmada daha sonra, sanıkların savunmasına geçildi.
SANIK SALİH ERYİĞİT'İN SAVUNMASI
İlk olarak, dün savunmasını tamamlayan emekli Binbaşı Salih Eryiğit'in çapraz sorgusuna geçildi.
Üye Hakim Hakan Oruç, "(BÇG devir teslim memorandumu) Belge için savcılıkta doğru demişsiniz. Bu belge doğru mu?" sorusuna Eryiğit, "Doğrudur, fazla bir şey söylemeyeceğim. Ben bu belgeyi gördüm. Benim ismim burada yazıyor dedim. Benim için doğru" yanıtını verdi.
Oruç, "Doğrudur derken neyi kastettiniz? Bu isimler giriş belgesi verilen isimler miydi? sorusu üzerine Eryiğit, "Belge doğru ya da sahte, ölü doğmuş bir belge mi bilmiyorum. Ben ismimi gördüm. Belgeyi görünce de doğrudur dedim" diye konuştu.
Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, "İddinamede yer alan BÇG devir teslim memorandumu belgesinde görev aldığınız yer alıyor. Burada siz yaptığınız çalışmayı nasıl bilgi formuna dönüştürüp arz ediyordunuz" sorusuna Eryiğit, şöyle yanıt verdi:
"Herhangi bir sonuca bağlamıyorduk. Günlük gazeteler, basın özetleri var. Bunları toplayarak masaya getirip, okuyarak bilgi sahibi oluyorduk. Önemli hususlar ayıklanıyordu. Bunlar bir sekretarya vasıtasıyla komuta katına, şube müdürüne, harekat başkanına arz ediliyordu. Sistem hiyeyarşik yapı içerisinde. Hadi bugün kaç subayı atacağız diye bir karar vermiyorduk. Diyelim ki bir gazetede TSK'ya küfredilmiş, adli müşavirliğe gönderilir, bir suç işlenmiş mi diye sorulurdu."
Müşteki avukatlarından Emrullah Beytar'ın, "Sizin çalıştığınız masanın üstünde bir üst kurulun olduğunu söylediniz. Kimlerdir bunlar? Alttan gelen bilgiler kime gidiyordu" sorusuna Eryiğit, "O komutanlardır, üstteki komutanlar. Genelkurmay'ın içinde kim varsa komutan odur. Bu bir zincirdir. Bir üst kurul olduğunu duydum" diye cevap verdi.
-"Ölçümüz devrim kanunları, ilgili yönetmelikler ve yönergelerdi"-
Müşteki avukatlarından Namık Kemal Burhan'ın "Burada gazeteleri tasnif ölçünüz neydi" sorusuna Eryiğit, "Bizim ölçümüz devrim kanunları, ilgili yönetmelikler ve yönergelerdir. Kanunlara aykırı bir şey olursa onu alıyorduk" diye yanıt verdi.
Sanıklar Mustafa Hakan Bural ile Salih Eryiğit'in avukatı Can Oruç da savunmasında, her iki müvekkilinin de suçsuz olduğunu, BÇG faaliyetlerinde kendi rızaları dışında emirle görevlendirildiklerini öne sürdü.
Oruç, "Müvekkillerim, kendisine verilen görevleri amirlerinin sıralı emirleriyle yapmıştır. Kendilerinin hiçbir belgede imzası yoktur. Belge de hazırlamamıştır. İki müvekkilimin de beraatini talep ediyorum." dedi.
Duruşmaya ara verildi.
SANIK AVUKATLARI: DEMİREL TANIK OLARAK DİNLENSİN
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, bazı sanık avukatları, 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in tanık olarak dinlenmesi talebiyle dilekçe verdi. Dilekçede, "davada en önemli savunma tanığının Demirel olduğu" belirtildi. CMK'nın 43/4. maddesinde, "Cumhurbaşkanı kendi takdiri ile tanıklıktan çekinebilir. Tanıklık yapmayı istemesi halinde beyanı konutunda alınabilir ya da yazılı olarak gönderebilir" hükmü bulunduğuna dikkat çekilen dilekçede, "kanun metnindeki 'Cumhurbaşkanı' ifadesiyle görevde bulunan Cumhurbaşkanı'nın kastedildiği, 'tanıklıktan çekinme' gibi düzenlemelerden de eski Cumhurbaşkanlarının yararlanamayacağı" ileri sürüldü. Dilekçede, bununla birlikte mahkemenin bu konuda karar vermesi gerektiği ifade edildi. Demirel'in halen 89 yaşında olduğu ve bazı sağlık sorunları bulunduğu kaydedilen dilekçede, bu durumda Demirel'in sonradan huzurda dinlenmek bir tarafa, "delillerin tartışılması" evresi dahi beklenmeden naip hakim görevlendirilerek, tanık olarak dinlenmesi istendi. Dilekçede, CMK'ya göre tanıkların, sesli ve görüntülü sistemle dinlenebileceği de hatırlatıldı.
SANIK ADEM DEMİR'İN SAVUNMASI
Duruşmada savunmasını yapan sanık Astsubay Adem Demir, 14 ay tutuklu kaldığını ve vahim bir suçlamayla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, bu durumu anlayamadığını söyledi.
Suçlandığı dijital belgelere adının niye yazıldığını bilemediğini ifade eden Demir, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini görevini yapmaya engel olmak suçlamasını TSK hiyerarşisi içinde son sırada bulunan bir astsubay çavuşun tahayyül bile edemeyeceğini kaydetti.
BÇG ile ilgili hiçbir amirinin kendisine yazılı veya sözlü emir vermediğini bildiren Demir, suçlamalarla kendi görevinin ilgisi olmadığını söyledi.
"Bu davadaki sanıklar içinde emekli olmayan veya emekliliği hak etmeyen tek kişiyim. Maddi ve manevi olarak suçsuz yere benim ve ailemin mağdur edilmesini kabul edemiyorum" dedi.
Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in, "İstatistik ve Veri Hazırlama Bölümü'nde İdari İşler Astsubayı olarak adınız geçiyor" demesi üzerine Demir, "İdari İşler Astsubayı olarak benim kastedildiğimi sanmıyorum. Bir tane İdari İşler Astsubayı vardır, o da Hamza Özaltın'dır. Kendisi de kabul etmiştir" diye konuştu.
-"Nereden baktığınıza bağlı"-
Avukat Hüsnü Tuna'nın, "Görev yaptığınız oda BÇG'nin neresindeydi?" sorusu üzerine Demir, "Nereden baktığınıza bağlı, şuradan bakarsanız solunda, şuradan bakarsanız sağında" dedi.
Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal'ın, "Odaların yerini niye bu kadar soruyorsunuz?" demesi üzerine Tuna, "BÇG'nin yerini belirmeye çalıştıklarını" söyledi.
Köksal, bu yanıta "BÇG'nin varlığını inkar eden yok" şeklinde karşılık verdi.
Demir'in avukatı Kadir Kocalar da müvekkilinin suçlama konusu tarihte 6 yıllık astsubay olduğuna işaret ederek, müvekkilinin görev yaptığı yerdeki en kıdemsiz kişi olduğunu belirtti.
SANIK MEHMET ŞİNASİ ÇALIŞ'IN SAVUNMASI
Sanıklardan emekli Albay Mehmet Şinasi Çalış da savcılık sorgusunda, ilgi alanı dışında ve daha önce karşılaşmadığı konular hakkında görüşlerinin sorulduğunu ileri sürdü.
O dönemde Lojistik Başkanlığında görev yaptığını bildiren Çalış, TSK'da tayin ve izin döneminde, tayini çıkan bir arkadaşının yerine, kısa süre için BÇG'de görevlendirildiğini anlattı. Çalış, istihkam subayı olmasına karşın, personel sıkıntısı nedeniyle burada birbuçuk ay görev yaptığını ifade etti.
Geçici görevindeki kısa sürede atılı suçu işlemesinin mümkün olmadığını söyleyen Çalış, buradaki görevinde de Lojistik Başkanlığındaki görevini yapmaya devam ettiğini kaydetti.
Suçlama konusu eylemleri yapmadığını bildiren Çalış, kendisine hayatı boyunca suç konusu olacak hiçbir emir verilmediğini, kendisinin de böyle bir emri yerine getirmediğini söyledi.
Çalış, "Suçlamaları asla kabul etmiyorum. Türkiye Cumhuriyeti adaletine güveniyorum" dedi.
Çalış, müşteki avukatlarının sorularını yanıtlamadı.
Avukatı Hulusi Coşkun da müvekkilinin beraatını istedi.
KARADAYI YARIN DURUŞMAYA GELECEK
Öte yandan, Avukat Erol Yılmaz Aras, müvekkili olan 28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın yarın sabah duruşmaya geleceğini bildirdi.
DURUŞMA SONA ERDİ
Mahkeme, sanıklardan Salih Eryiğit ile Mehmet Şinasi Çalış'ın duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek, duruşmayı yarın 10.00'a erteledi.
(11 Aralık 2013, 15:43), son güncel.: (12 Aralık 2013, 11:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Darbe kaydına tekzip talebi
Darbe kaydına suç duyurusu
28 Şubat davasında mahkeme heyeti ile ilgili tartışmalar
28 Şubat´a Balyoz etkisi
28 Şubat davası duruşmaları
Flaş!!! 28 Şubat davası açıldı
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
28 Şubat iddianamesinde arama yap