28 Şubat davasında 31. duruşma görülüyor. Duruşmada sanık savunmalarının alınmasına devam ediliyor.
06.11.2013 11:15 28 Şubat darbe sürecine ilişkin 27´si tutuklu 103 sanığın ´Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti´ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak´ suçundan müebbet hapis cezası talebiyle Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yargılandığı davanın 31. duruşması görülüyor.
Tutuklu sanıkların hepsinin hazır bulunduğu duruşmaya davanın bir numaralı sanığı dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı yine katılmadı.
Duruşmada, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına yazılan müzekkereye cevap verildiği, buna göre, Gnkur MEBS Başkanlığı logolu CD´nin karargah dışına çıkarılması olayı hakkında soruşturmaya başlandığının bildirildiği tutanağa geçirildi.
Mahkeme, daha önceki duruşmalarda müşteki Tamer Tatar´ın savcılığa ibraz ettiği CD´lerin sızdırılmasına ilişkin soruşturma olup olmadığının Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığından sorulmasına karar vermişti.
SANIK RUŞEN BOZKURT´UN SAVUNMASI
Duruşmada, 28 Şubat döneminde Genelkurmay Harekat Başkanlığı İç Güvenlik Harekat Dairesi Plan Şubesinde görev yapan emekli Albay Ruşen Bozkurt´un, daha önce avukatı hazır bulunmadığı için gerçekleştirilemeyen çapraz sorgusu yapıldı.
Bozkurt, sanık avukatlarından Levent Koçer´in, sanıklardan Faruk Alpaydın´ın, Mart 1997´den itibaren İç Güvenlik Dairesinde olup olmadığına ilişkin sorusuna, Faruk Alpaydın´ın, Mart 1997´de kursa gittiğini biliyorum karşılığını verdi.
Bir başka soruyu yanıtlarken, müşteki avukatlarından İsmail Aydos´un, daha önce Milli Gençlik Vakfına (MGV) yapılan zulümden bahsettiğini belirten Bozkurt, bu konuların MİT´in, Milli Güvenlik Kurulu´na (MGK) takdiminde de yer aldığını söyledi. Bozkurt, BÇG kapsamında yapıldığı iddia edilen, 4-5 subayın komuta katını bilgilendirme amacı taşıyan işlemlerinin olduğundan büyük gösterildiğini ifade ederek, aktörlerini cumhurbaşkanının, başbakanın, bakanların, MGK´da koltuğu bulunanların, MİT müsteşarının, Emniyet Genel Müdürünün olduğu bir olayın, o dönemde binbaşı olan kendisine sorulduğunu kaydetti.
İnanın kanımıza dokunuyor. Bir şey yapmış olalım da, yaptık diyelim ifadesini kullanan Bozkurt, 19 aydır tutuklu olarak mağduriyet çektiğini anlattı.
Bozkurt, kendisine yöneltilen bazı soruların muhatabının BÇG´de subay seviyesinde çalışanlar olamayacağını söyleyerek, Eğer 3 sivil memur, 2 teğmen hükümeti devirdiyse, zaten o hükümetin olmaması gerekir dedi.
Müşteki avukatlarından Aydos´un Sizce, irticai kadrolaşma nedeniyle BÇG yapması gereken şeyi mi yapmıştır? sorusunu yanıtlamayan Bozkurt, müşteki avukatlarından Emrullah Beytar´ın, Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya, bir söyleşide, 28 Şubat´taki MGK kararının daha önce taslak halinde hazırlandığını, MGK´dan sonra da düzelterek imzaya açtıklarını söylüyor. Siz katkıda bulundunuz mu? sorusuna ise şu yanıtı verdi: Sayın Erbakan rahmetli olmuş, Deniz Kuvvetleri Komutanı rahmetli, tankları yürüttüğü iddia edilen rahmetli, 13-14 kişi rahmetli, binbaşı Ruşen Bozkurt´tan bunun hesabı soruluyor. Ben size diyorum ki, Ruşen Bozkurt olarak Deniz Kuvvetleri Komutanı´nın yaptığı konuşmanın hesabını nasıl verelim?
Bir başka soruyu yanıtlarken, yaptıkları faaliyetlerin, kendilerine ulaşan bilgileri Genelkurmay Başkanı´na arz etmek olduğunu söyleyen Bozkurt, bunun dışında icrai hiçbir faaliyet içinde bulunmadığını dile getirdi.
Müşteki avukatlarından Yılmaz Bölükbaşı, Yaptığınızı, evrak memurluğu gibi anladım. Öyle mi? sorusuna Bozkurt, Ana hatlarıyla öyle karşılığını verdi.
(06 Kasım 2013, 11:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 Şubat´a Balyoz etkisi
28 Şubat davası duruşmaları
Flaş!!! 28 Şubat davası açıldı
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
28 Şubat iddianamesinde arama yap