28 Şubat davasında 22. duruşma başladı. Duruşmada sanık savunmalarının alınmasına devam ediliyor. Duruşma sonunda tutuklu sanıklardan 8´i tahliye edildi. Tahliye gerekçesi olarak sanıkların ´kaçma şüphelerinin bulunmaması´ ve ´sağlık durumları´ göz önüne alındı.Tahliye edilen sanıklar tutuksuz olarak yargılanacak. Davada 19 tutuklu sanık kaldı.
01.10.2013 11:30 28 Şubat darbe sürecine ilişkin 27´si tutuklu 103 sanığın ´Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti´ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak´ suçundan müebbet hapis cezası talebiyle Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yargılandığı davanın 22. duruşması başladı. Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, sanık yakınları ve avukatlar katılıyor.
Duruşma tutuklu, tutuksuz sanıklar ile avukatların yoklaması ile başladı. Müştekilerden Halit Erdoğan´ın, sanık Abdullah Kılıçarslan´ın tutuklanması talebiyle dilekçe verdiği tutanağa geçirildi. Duruşmada ayrıca iddianamede isimleri yer almayan bazı kişilerin müdahillik talebiyle dilekçe verdikleri belirtildi.
Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, duruşma öncesinde mahkeme düzeninin bozulmaması konusunda uyarıda bulundu ve Beyanların savunma ve iddiayla ilgili olmasına dikkat edelim. Doğru neyse onu bulmaya çalışıyoruz. Bu konuda tarafların ve avukatların anlayışlı olacağına inanıyorum dedi.
SANIK YILDIRIM TÜRKER´İN AVUKATININ SAVUNMASI
Dünkü duruşmada savunmasını tamamlayan dönemin Genelkurmay Personel Başkanı emekli Korgeneral sanık Yıldırım Türker´in Avukatı Aytekin Erol, iddianamede, Ankara´da Personel Başkanlığı bünyesinde yapılan toplantının sanki Gölcük´te yapılan bir toplantı olarak gösterildiğini savunarak, senaryo.doc´ diye ifade edilen CD´nin sahte olduğunu iddia etti. Erol, söz konusu CD´nin içeriğinde askerliğin usul ve kullarına aykırı 17 hata bulunduğunu iddia ederek, Bu CD´yi hazırlayanların, bunu planlayanların personel başkanlığındaki personelden haberi bile yok. Yapılan suçlama teorik olarak mümkün değildir. Müvekkilim MGK kararı ile başlayan tamamen kanunun emirleri gereği yapılmış şeylerin ifası olan BÇG çalışmaları içerisinde dahi yer almamıştır dedi.
Müvekkillinin yasaya aykırı eylemde bulunmadığını belirten Erol, Türker´e sorgusunda sorulan soruların dayanağı eylemlerin TSK´nın yasal mevzuat çalışması içerisinde yapıldığını ve suç teşkil eden işlemi bulunmadığını iddia etti. Erol, ?Müvekkilim, MGK kararlarıyla başlayan, tamamen kanunun emri gereği yapılan BÇG çalışmaları içinde yer almamıştır. Hukuka aykırı hiçbir eylemde bulunmamıştır. Tahliyesine ve beraatına karar verilmesini talep ediyorum? dedi.
TAHLİYE TALEPLERİ ALINACAK
Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, ?Kayıt altına alınan seslerin çözülmesi ve gelen çok sayıda talebin değerlendirilmesi için zamana ihtiyacımız var? dedi. Köksal, iddianamenin okunmasının uzun sürdüğünü ve duruşmalarda planladıkları hızı yakalayamadıklarını belirterek, sanıkların tahliye taleplerini değerlendirileceğini ifade ederek, duruşmaya ara verdi. Aranın ardından tutuklu sanıklar tahliyelerine ilişkin söz alacaklar. Heyet savunmaların ardından 27 tutuklu sanık hakkında tutukluluk incelemesi yapacak.
SAVCI TUTUKLULUKLARIN DEVAMINI TALEP ETTİ
17:20 Tutuklu sanıkların tutukluluğa itiraz taleplerinin değerlendirilmesinden ardından tahliye taleplerine yönelik görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, ?tutuklu sanıkların sundukları sağlık raporlarına göre, adli kontrol altında serbest bırakılması mahkeme heyetinin takdirinde olmak üzere, açıklanan ve ortaya konulan bilgi ve belgelerden, atılı suçu işlediklerine ilişkin kuvvetli suç şüphesinin varlığı, atılı suça ilişkin ceza miktarı, delil karartma ihtimali dikkate alınarak, tutukluluk hallerinin devamını? istedi. Mahkeme heyeti kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.
8 TAHLİYE
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ve eski Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel´in de aralarında bulunduğu 8 sanığın tahliye edilmesine karar verdi. Haklarında tahliye kararı verilen diğer sanıklar şöyle: Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya, Dönemin İstihbarat Daire Başkanı İsmail Ruhsar Sümer, Dönemin Genelkurmay Personel Daire Başkanı ve OYAK eski Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Türker, Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı Tümgeneral Yücel Özsır, Emekli Tuğgeneral Metin Yaşar Yükselen, Emekli Kurmay Albay Oğuz Kalelioğlu.
Tahliye gerekçesi olarak sanıkların kaçma şüphelerinin bulunmaması ve sağlık durumları göz önüne alındı. Tahliye edilen sanıklar tutuksuz olarak yargılanacak. Fevzi Türkeri, 28 Şubat döneminde Genelkurmay İstihbarat Dairesi´nde çalışıyordu. Türkeri, 28 Şubat brifinglerine veren isim olarak biliniyor. Erdal Şenel ise o dönemde bazı yargı mensuplarıyla yaptığı görüşmelerle gündeme gelmişti. Son tahliyelerle birlikte 28 Şubat davasında tutuklu sanık sayısı 19´a düştü.
TÜRKERİ´NİN SUNUMU İSTENDİ
Mahkeme, Genelkurmay 2. Dairesi´nden 28 Şubat döneminde Gölcük´te yapılan MGK toplantısında emekli Orgeneral Fevzi Türkeri´nin yaptığı sunumun kopyasını TBMM Genel Sekreterliği´nden, 54. hükümetin görev süresi boyunca iktidar partisinden istifa eden milletvekilleri ile istifa tarihlerini ve 54. hükümetin protokolünün de istenmesine karar verdi.
DURUŞMA 23 EKİM´E ERTELENDİ
Mahkeme duruşmayı 23 Ekim´e erteledi.
TAHLİYELER TEPKİ ÇEKTİ
03.10.2013 10:05 28 Şubat davasında ?sanıkların buharlaşması? kamu vicdanını yaraladı. Son tahliyelerle birlikte tarihi davada 75 olan tutuklu sanık sayısının 19´a düşmesi tepkiyle karşılandı. Ankara 13. Ağır Ceza´da görülen davanın müdahillerinden avukat Şeref Malkoç tahliye kararlarının kamu vicdanını yaraladığını ifade ederken ASDER Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Ata tahliyeleri ´Mahkeme buharlaşıyor mu´ diye karşıladı. Kısa sürede çok sayıda tahliyenin vicdanları yaraladığını belirten müdahiller tepkilerini ?Ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyor bu kişiler. Normal bir trafik kazasından yargılananlar bile daha fazla tutuklu kalıyor? diyerek gösteriyor.
Mahkemede anormallik var
Davanın müdahili Avukat Şeref Malkoç: Ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyor bu insanlar. İki ayda 56 kişi tahliye oldu.Trafik kazası, adam yaralama ya da suç örgütünden yargılananlar bile daha fazla tutuklu kalıyor. Neticede mahkemenin kararıdır. Ama dosyadaki delil durumu, iddianamedeki suçun vasıf ve mahiyetine bakıldığında mahkemenin işleyişinde bir anormallik olduğu kanaatindeyim. Gelişen olaylar mahkemenin tutumu açısından bizde tereddütlere yol açtı. Bu tahliye kararlarında hukuk vicdanı açısından tatmin etmeyen, rahatsızlık veren bir değerlendirme var.
Buharlaşmasını istemiyoruz
ASDER Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Ata: 28 Şubat teşebbüs değil, fiili olarak yapıldı. Hükümet isitfa ettirildi. 4 bin 500 subay, astsubay bir şekilde emekli edildi ya da istifaya zorlandı. Dindar motifi olan birçok insan devletten kapı dışarı edildi. Bununla da kalmadı ekonomide de 400 milyar dolarlık kayıp yaşandı. Bu bir darbedir ve bunun yargılama davasının buharlaşmasını istemiyoruz. Failler net olarak belli. Artık Türkiye´nin normalleşmesinde bunların unutulması düşüncesi varsa bu yanlış bir tutumdur. Bu dava yapılmazsa, Türkiye darbelerle yüzleşemez. (Star)
SAĞLIK RAPORU GETİREN HERKESE TAHLİYE
04.10.2013 11:21 103 kişiyle başlayan 28 Şubat davasında geçtiğimiz gün 13. Ağır Ceza Mahkemesi rutin tutukluluk incelemesini öne alarak bayram nedeniyle yeni tahliyelere imza attı. Sağlık raporu sunan tüm tutuklu sanıkları tahliye etti. 28 Şubat davasının soruşturma evresinde özgürlük hâkimi, Terörle Mücadele Kanunu´nun (TMK) 10. maddesine göre 75 kişiyi tutuklamıştı. Geriye kalan 28 kişi delil durumu göz önünde bulundurularak hiç tutuklanmadı. İddianameyi kabul eder etmez mahkeme heyeti 37 kişiyi daha tahliye etti. Mahkemenin tutukluları tahliye etme sebebi, kuvvetli suç şüphesi bulunmasına rağmen delillerin toplanmış olması ve delil karartma ihtimali bulunmamasıydı. Tutuklu sanıklardan eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz hakkında, Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal tahliye edilmesi yönünde görüş bildirmişti fakat heyetteki iki üyenin muhalefetinden dolayı Gürüz, tahliye edilmedi. Bunun üzerine Gürüz cezaevinde bileğini keserek intihara kalkıştı. Dava başlamadan önce mahkeme 1 kişiyi daha serbest bıraktı.
Dava başladığında toplamda 37 tutuklu sanık bulunuyordu. 2 Eylül´de başlayan dava aralıksız görüldü. Emekli Orgeneral Teoman Koman ilerlemiş yaşından ötürü duruşma sırasında fenalaştı. Koman, sağlık sebeplerinden dolayı tahliye edildi. Davanın ilk haftasındaki rutin tutukluluk taleplerinin incelenmesi sırasında aralarında Kemal Gürüz´ün de bulunduğu 9 kişi daha serbest bırakıldı. Böylece ilk hafta iddianame okunurken tahliye edilenlerin sayısı Koman´la beraber 10´a yükselmiş oldu. İlk haftanın ardından davada tutuklu sayısı 27´ye düştü. Geçtiğimiz gün 13. Ağır Ceza Mahkemesi rutin tutukluluk incelemesini öne alarak bayram nedeniyle yeni tahliyelere imza attı. Sağlık raporu sunan tüm tutuklu sanıkları tahliye etti. Tahliye edilen 8 sanıktan sonra tutuklu sanık sayısı bugün itibarıyla 19´a düştü. Tahliye edilen sanıklar içerisinde 28 Şubat tarihindeki Güvenlik Kurulu toplantısında irtica sunumu yapan Fevzi Türkeri ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel´in de bulunması göze çarptı. Sanıkların sunduğu mahkeme raporlarının adli tıp raporu olmayışı ve sıradan hastane raporlarından ibaret olması da dikkat çeken hususlar arasında. (Zaman)
(01 Ekim 2013), son güncel.: (04 Ekim 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 Şubat davasında mahkeme heyeti ile ilgili tartışmalar
28 Şubat davası duruşmaları
Flaş!!! 28 Şubat davası açıldı
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
28 Şubat iddianamesinde arama yap