Poyrazköy kazısında bulunan askeri mühimmata ilişkin davaya dün tanıkların dinlenmesiyle devam edildi. Mahkeme, eski Deniz Kuvvetleri Komutanları Metin Ataç ile Eşref Uğur Yiğit´in 5 Eylül´de savunma tanığı olarak dinlenmesine karar verdi.
04.09.2013 10:19 ´Poyrazköy cephaneliği´, ´Kafes eylem planı´, ´Amirallere suikast 1 ve 2´, ´Gölcük belgeleri´ ile ´ÇYDD/ÇEV´ konulu 6 dava dosyasının birleştiği 11´i tutuklu 85 sanıklı ´Poyrazköy´de ele geçirilen mühimmat´ davasına dün devam edildi.
-Balyoz hükümlüleri birbirinin tanığı oldu-
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yaklaşık 4 yıldır görülen davanın sanıkları arasında Balyoz davasında darbe hazırlığı yaptıkları kesinleşen ve 18´er yıl hapis cezası alan emekli Koramiral Kadir Sağdıç ile emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü de yer alıyor. Aynı şekilde 18 yıl hapis cezası alan bir başka Balyoz hükümlüsü Tümamiral Ali Semih Çetin ise dünkü duruşmada sanıkların talebi üzerine savunma tanığı olarak ifade verdi. Çetin´in, Gölcük Donanma Komutanlığı zemin karoları altında bulunan 10 çuval belgeyle ilgili sanıklara yüklenen suçlamaları reddetmesi ve belgelerin zemin altında saklanmasına getirdiği ilginç gerekçeler dikkati çekti.
ESKİ DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLARI ATAÇ VE YİĞİT TANIK OLACAK
Davanın 28. duruşması dün İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görüldü. Duruşmanın başlamasının ardından Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç´ın tanık olarak dinleneceğini söyledi.
Bunun üzerine söz alan bazı sanıklar, Ataç´ın ´davanın sanığı olan teğmenlerle ilgili tanıklık edeceğini, teğmenlerin de Perşembe günkü duruşmada hazır olacağını´ söyledi. Bunun üzerine sanık avukatları da Ataç´ın eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ile birlikte Perşembe günkü duruşmada dinlenmesini talep etti.
Sanık avukatlardan gelen bu talebi kabul eden mahkeme eski Deniz Kuvvetleri Komutanları Metin Ataç ve Eşref Uğur Yiğit´in Perşembe günkü duruşmada dinlenmesine karar verdi.
TANIK BALYOZ HÜKÜMLÜSÜ TÜMAMİRAL ALİ SEMİH ÇETİN´İN İFADESİ
Dünkü duruşmada tanıkların dinlenmesine devam edildi. Gün boyu süren duruşmada tanık ifadeleri alındı. Mahkeme başkanı, tanıklardan ilk olarak Balyoz davasından 18 yıl hapse mahkûm edilen Tümamiral Ali Semih Çetin´i kürsüye çağırdı. Gölcük Donanma Komutanlığı´nda 6 Aralık 2010 tarihinde yapılan arama sırasında donanma kurmay başkanı olarak görev yaptığını belirten Çetin, söz konusu aramaya ilişkin bildiklerini anlattı.
-Gölcük belgelerinin zemin altında saklanmasına dair ilginç gerekçeler-
Tümamiral Ali Semih Çetin, Gölcük Donanma Komutanlığı´ndaki arama sırasında kurmay başkanı olarak görev yaptığını belirterek, arama sonucu bazı malzemelerin ele geçirildiği karonun altındaki boşluğun zula olmadığını, kablolar için ayrılmış bölüm olduğunu ve yer darlığı nedeniyle yönergelere aykırı olarak buralara arşiv malzemelerinin depolandığını anlattı.
-´Atılmasına kıyılamayan malzemeler´-
Söz konusu yerin depo olarak kullanıldığının birçok kişi tarafından bilindiğini de kaydeden Çetin, Komutanlık bu binaya mecburen taşınmıştı ve yeterli alanı yoktu. Atılmasına kıyılamayan malzemeler buraya konulmuş. Aramadan sonra bunu öğrendim. Ben de genel arama yaptım. İstihbarat dışında başka şubeler de uzun zamandır bunu yapıyormuş. Bunu öğrendikten sonra çıkartıp normal depolara kaldırttım diye konuştu.
Çetin´e soru yönelten sanık avukatları, Çetin´e zeminin altına evrak saklanmasının rutin bir uygulama olup olmadığını sordu. Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şubesi zeminin altına evrak saklanmasının TSK arşivleme usulüne aykırı olduğunu kaydeden Çetin, ?Söz konusu evraklardan savcının arama yapmasıyla haberim oldu. Daha önceden usulüne uygun olmayan arşivleme yapıldığını bilseydim, gereğini yapardım.? dedi.
Seçen´in aramasından birkaç gün önce Binbaşı Cem Çağlar´ın kendisine, ?Kemalettin Yakar´a ait bazı hard diskler var. Bunların imha edilmesi gerekiyor. Biz imha edelim mi?? dediğini de aktararak, ?Ancak ben izin vermedim. O sıralar Yakar´a ait bazı askeri casusluk iddiaları kamuoyunda dolaşıyordu. Böyle bir hareketin delil karartma faaliyeti olarak algılanabileceğini söyledim.? ifadelerini kullandı.
-5 nolu harddiskin zemin altında saklanma gerekçesi-
Dava konusu 5 no´lu hard diskin, bilgisayarı yavaşlatması nedeniyle çıkarıldığını ve kopyalandıktan sonra da imha edilmesine karar verildiğini belirten Çetin, İmha makinesi olmadığı için de karonun altına konulmuş ifadesini kullandı.
-Matematiksel izah-
Çetin, Balyoz Planı davasının tutuklu, bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğamiral Fatih Ilğar´ın, Bir ihbar mailine dayanarak aramaya gelen savcı, özel olarak bir oda belirtilmediği halde geliyor ve eliyle koymuş gibi karoların altını işaret ediyor. Torbalar çıkıyor. 5 no´lu hard diskle kopyanın yapıldığı hard disk karşılaştırılıyor. Bire bir aynı olması gerekirken, 5 no´lu olanda dava konusu dijital verilerin olduğu görülüyor. Sahte veriler sonradan mı kopyalanmış? şeklindeki sorusuna, Matematiksel olarak öyle olması gerekiyor. Başka türlü olması mümkün değil yanıtını verdi.
Ilğar´ın, Arama yapılacağının önceden bilinip bilinmediği yönündeki sorusuna karşılık da Çetin, Savcının geleceğini saat 14.00 sıralarında öğrendik. Savcı, 19.00 civarında geldi dedi.
Savcı Fikret Seçen´in komutanlıkta arama yapmak için saat 14.00´te kendisini aradığını belirten Çetin, saat 19.00´da da Gölcük´e geldiğini kaydetti. Söz konusu 5 saatlik zaman diliminde istemeleri halinde delilleri yok edebileceklerini savundu.
Savcının diğer şubelerde arama yapmadığını belirten Çetin, Arama öncesi bir telefon görüşmesi yaptı. Karşıdaki kişiye, ´İhbar mailini okur musun´ dedi. ´Yer karolarının altında ve duvardaki alçıpanın içinde mi?´ diye sordu. Sadece karoyu açtırdı. ´Duvara gerek yok´ dedi ifadelerini kullandı.
-Gölcük Belgeleri nedir-
6 Aralık 2010 tarihinde bir ihbar maili üzerine Gölcük Donanma Komutanlığı´nda yapılan aramada istihbarat şubesi zemini altında gizlenmiş 10 çuval dolusu evrak ele geçirilmişti. Bu belgeler arasında Ergenekon, Balyoz ve 28 Şubat davalarını ilgilendiren çarpıcı deliller olduğu görüldü. Bu deliller Balyoz ve Ergenekon gibi davaları önemli oranda etkiledi. İddiaların sabit görülmesinde ve sanıklara ceza verilmesinde rol oynadı. Deliller bir çok yeni soruşturmanın da başlatılmasına neden oldu.
TANIK POLİS MEMURU YAKUP ACAR´IN İFADESİ
Duruşmada, soruşturma aşamasında yapılan aramalardaki tespit tutanağında imzası bulunan polis memuru Muhammet Yakup Acar da tanık olarak dinlenildi.
Gölcük´te ele geçen belgelerin diğer verilerle irtibatını araştırmak için bu tutanağı hazırladığını anlatan Acar, Ortada amirallere suikast planı var mıydı? Tutanağa bunu yazmışsınız şeklindeki soruya karşılık, Mahiyetini hatırlamıyorum, bir not vardı dedi.
Bazı sanıkların, tespit tutanağında yazılan her şeyin bire bir iddianameye yazıldığı şeklinde tepki gösterdiği Acar, Her yazdığımız suç unsuru diye bir şey yok. Suç olabilirliği üzerinden yazılır. Şahsın adının geçtiği belgeler yazılır. Suç olup olmadığının takdiri mahkemededir. İddianameye alıp almaması da savcıya kalmıştır. Savcının inisiyatifi vardır. Tespit tutanağı iddianame değildir şeklinde konuştu.
Bunun üzerine söz alan sanık Ilğar, 5 polisin tespit tutanağı ile 35 amiral tasfiye edildi. 100 subayın hayatı değişti. Komutanlıkta kurum kültürü diye bir şey kalmadı. Bu hale geldik diye tepki gösterdi.
Diğer sanıklar da Tanık, ´belge´ demesin, ´veri´ desin. Hiçbirinde imza yok. Tanığın tutanağı hiçbir araştırma yapılmadan dosyaya konuyor. Tutanak medyaya sızdırılıyor ve bir algı yaratılıyor. Karalamak bu kadar kolay mı? ifadelerini kullandı.
-Duruşma 5 Eylül´e ertelendi-
Tanıkların dinlenilmesinin ardından mahkeme duruşmayı 5 Eylül Perşembe günü devam edilmesine karar vererek sonlandırdı. Duruşmaya, perşembe günü devam edilmek üzere ara verildi. O gün yapılacak duruşmada, eski deniz kuvvetleri komutanları emekli oramiraller Muzaffer Metin Ataç ve Eşref Uğur Yiğit savunma tanığı olarak dinlenilecek.
(04 Eylül 2013, 10:19)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Poyrazköy: 6 davada ceza istemleri
Poyrazköy İddianamesinde ara
Poyrazköy manşetlerimiz
Amirallere suikast iddianamesinde ara
Amirallere suikast manşetlerimiz
Kafes iddianamesinde ara
Kafes Eylem Planı manşetlerimiz
Gölcük iddianamesinde ara
Gölcük Donanma´da ele geçen belgeler manşetlerimiz
ÇYDD iddianamesinde ara
ÇYDD davası duruşmaları
ÇYDD ve ÇEV konulu manşetlerimiz
Ergenekon, balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara