Aralarında 20 yıl hapis cezası alan emekli paşalar İbrahim Fırtına, Çetin Doğan ve Özden Örnek´in de bulunduğu 361 sanıklı Balyoz davasının temyiz duruşmaları, 15 Temmuz Pazartesi günü Yargıtay´da başlayacak. Sanıkların yer almayacağı ve 120 sanık avukatının savunma yapacağı duruşmalar adli tatilde de devam edecek.
11.07.2013 13:13 Yargıtay, 361 sanıklı Balyoz darbe planı davasının temyiz duruşmalarına hazırlanıyor. Temyiz duruşması olması nedeniyle hiçbir sanığın katılmayacağı duruşmalar 15 Temmuz´da başlıyor. 120 sanık avukatının savunma yapması beklenen duruşmalar, adli tatilde de devam edecek. Duruşmayı avukatlar, basın mensupları ve sanık yakınları da izleyebilecek. Duruşmalarda basın mensuplarının görüntü almasına veya fotoğraf çekmesine izin verilmeyecek. Yargıtay konferans salonu, duruşma salonuna çevriliyor. Duruşmaya katılacaklar için yaka kartları hazırlandı. Yargıtay girişinde kimlik karşılığı alınacak kartlar, salon girişinde barkod sistemiyle okutulacak.
Yargıtay´da, temyiz incelemesini yapan hakimler ve bin 45 klasörlük dosya için yüksek güvenlikli odalar hazırlandı. Yargıtay Ceza Dairelerinin bulunduğu binada hazırlanan özel odanın girişine ve koridorun kapısına şifreli kilit sistemi kuruldu. Şifre sadece dava üzerinde çalışacak hakimlere verildi. Dosya incelemelerinin tamamlanmasının ardından, oda başka dosyaların incelenmesinde de kullanılabilecek. Bu durumda oda için yeni şifre belirlenecek. 1045 klasörden oluşan dava dosyasının konulduğu oda ve koridor, 24 saat kamera sistemiyle izleniyor. Oda ve çevresindeki özel güvenlik ile emniyet güçlerinin de sayısı artırıldı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Aralık 2010´da başlayan davayı 21 Eylül 2012´de karara bağlamıştı. Mahkeme, gerekçeli kararı da 7 Ocak´ta tamamlamıştı. Ardından temyiz talebi üzerine dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı´na, Başsavcılığın Balyoz davasına ilişkin tebliğnamesini tamamlamasının ardından da, 9. Ceza Dairesi´ne gönderilmişti. 17 Haziran´da görüş bildiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 256 sanık hakkında verilen cezaların onanmasını istemiş, 67 sanık hakkındaki kararların ise bozulmasını talep etmişti. Cezasının onanması istenen sanıklar arasında 20 yıl hapis cezası alan Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Çetin Doğan ile 18 yıl ceza alan Bilgin Balanlı, Engin Alan, Ergin Saygun ve Şükrü Sarıışık da yer alıyor. Başsavcılık, büyük tartışmalara yol açan dijital verilerin elde edilişinde hukuka aykırı bir durum olmadığı değerlendirmesini de yapmıştı.
BALYOZ AVUKATLARI EBCET HESABINA BAŞLADI
12.07.2013 11:59 Tarihi Balyoz davasının temyiz duruşması 15 Temmuz´da başlıyor. Davaya daha ilk aşamada verilen ´9-2013/66666´ tebliğname numarası avukatların, ?Ebcet hesabına göre 66 Allah sözcüğü anlamına geliyor. Bizim işi Allah´a havale etmişler? tepkisine yol açarken, temyizde birçok ilk yaşanacak.
Yargıtay 9´uncu Ceza Dairesi´nde 361 sanıklı, 400 klasörlük Balyoz davasının temyiz incelemesi kesintisiz sürecek. Yargıtay, tarihinde ilk kez bir darbe yargılaması ve temyiz duruşması yapacak. Peş peşe duruşmalar yapılıp sanık avukatları dinlenecek. Dairenin, avukatların temyiz savunmalarının bitmemesi ve talepleri halinde 20 Temmuz´da başlayacak adli tatilde de yargılamaya devam edip etmeyeceği merak konusu oldu. Yargıtay çevreleri, savunma hakkının kısıtlanmayacağını, sanık avukatlarının savunmalarının bitmemesi halinde temyiz duruşmalarının adli tatilde kesintisiz sürdürüleceğini bildirdi.
SANIKLAR KATILAMAYACAK
Aralarında generallerin de bulunduğu sanıklar ise mevzuat gereği duruşmaya katılamayacak. Duruşma Yargıtay Konferans Salonu´na alındı. Temyiz duruşmaları sonrasında tahliye talepleri karara bağlanacak.
DAİRENİN SEÇENEKLERİ
Yargıtay 9´uncu Ceza Dairesi temyiz duruşmalarının ardından kararını kısa sürede açıklayacak. Tartışmalı dijital delilleri de değerlendirecek Daire´nin kararı diğer darbe yargılamaları için örnek olacağı için büyük önem taşıyor. Karar seçenekleri şöyle:
1- ONAMA: Daire, özel yetkili İstanbul 10´uncu Ağır Ceza Mahkemesi´nin kararını yerinde görür ve sanıkların darbe mahkûmiyetlerini onarsa, binlerce yılı bulan mahkûmiyetler kesinleşecek. Sanıklar hükümlü statüsüne geçecekler, tahliye edilmeyip İnfaz Kanunu çerçevesinde kalan cezalarını çekecekler. Bu durumda Balyoz sanıklarının, adil yargılanma haklarının ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi´ne bireysel başvuru dışında bir iç hukuk yolu kalmayacak.
2- BOZMA: Daire, tüm sanıklar ya da bazıları yönünden hükümleri usulden ya da esastan bozabilecek. Hukuka aykırı delil, suç vasfında değişiklik, adil yargılama hakkının ihlali, savunma hakkının kısıtlanması, delil yetersizliği, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmaması gibi gerekçelerle bozma kararı verilebilecek. Bu durumda hükümleri bozulan sanıkların dosyaları mahkemeye geri gönderilecek. Mahkeme bozmaya uyarsa bu sanıklar yönünden yeniden yargılama yapıp yeni hüküm kurulacak. Mahkemenin ilk kararında direnmesi halinde ise Balyoz davasında son sözü Yargıtay Ceza Genel Kurulu söyleyecek. Kurul kararı kesin nitelik taşıyacak. Adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini düşünen sanıklar, bu durumda da AYM´ye bireysel başvuru yapabilecekler ve tazminat talep edebilecekler. (Hürriyet)
(11 Temmuz 2013), son güncel.: (12 Temmuz 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Yargıtay Başsavcılığı: Balyoz onansın
Flaş!!! Balyoz davası bitti
Balyoz Planı ve davasıyla ilgili manşetlerimiz
Balyoz ve diğer davalardaki delil tartışmaları
AİHM: Tutuklama ve deliller doğru
Sanıklara bir darbe de AİHM´den
Çetin Doğan´a AİHM balyozu
Yargıtay´dan Çetin Doğan´a ret
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap