Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Mısır´daki darbeyi evrensel suçlar kapsamında kabul ederek soruşturma başlattı. Mazlum-Der´in önceki gün verdiği suç duyurusuyla darbe lideri general Sisi, geçici cumhurbaşkanı Mansur ve yardımcısı Baradei ile birlikte 12 isim yargılanabilecek. Soruşturma kararı TCK´nın 13. ve 77. maddelerine dayanıyor. TCK´nın 13. maddesinde, soykırım, insanlığa karşı suç gibi uluslararası suçların, bir yabancı tarafından yabancı bir ülkede işlenmesi halinde bile Türk kanunlarının ve Türk yargısının görevli olacağını belirtiyor. 77. maddede ise insanlığa karşı işlenen suçlar tanımlanıyor.
11.07.2013 10:46 Mısır´da 1 hafta önce, 3 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleşen askeri darbeye karşı dünyadaki en net tavır Türkiye´den geldi.. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Mısır´daki darbeyi evrensel suçlar kapsamında insanlığa karşı işlenmiş suç olarak kabul ederek soruşturma başlattı. Mazlum-Der´in önceki gün verdiği suç duyurusuyla Mısır Genelkurmay Başkanı Abdel Fatah Said Al-Sisi başta olmak üzere 12 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmayı Türkiye´deki darbelerin soruşturmasına bakan TMK Savcısı Mustafa Bilgili yürütecek.
İNSANLIĞA KARŞI SUÇ
Savcılığın soruşturma kararı TCK´nın 13. ve 77. maddelerine dayanıyor. TCK´nın 13. maddesinde, soykırım, insanlığa karşı suç gibi uluslararası suçların, bir yabancı tarafından yabancı bir ülkede işlenmesi halinde bile Türk kanunlarının ve Türk yargısının görevli olacağını belirtiyor. 77. maddede ise insanlığa karşı işlenen suçlar tanımlanıyor. Kasten adam öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet ve köleleştirme, hürriyetinden yoksun bırakma gibi fiillerin toplumun bir kesimine karşı, bir plan doğrultusunda, sistemli olarak işlenmesi halinde insanlığa karşı suç oluşturacağı belirtiliyor. Soruşturma çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı ve MİT´ten de darbeye yönelik bilgi istenecek.
HUKUKSUZ GÖREVDEN ALMA
Yapılan suç duyurusunda cuntacılar hakkında, kasten adam öldürme, kasten yaralama, işkence, hürriyeti tahdit gibi insanlığa karşı suç işledikleri gerekçeleriyle Türkiye´de soruşturma açılması gerektiğini düşünüyoruz ifadelerine yer verildi.
DARBE EVRENSEL SUÇ
TTKC 13 maddesi uyarınca bazı suçların Türkiye de işlenmemiş olmasa da dahi Türkiye´de yargılanabileceğine dikkat çekilerek işlenen suçların insanlık suçu olduğu vurgulandı. Dilekçe´de Bu suçlar açısından zaman aşımı işlemeyeceği için bu suçların failleri ölene kadar yargılanarak cezalandırılabilmektedirler denildi. Darbecilerin 8 Temmuz 2013 tarihine kadar 100 yakın silahsız insanın kasten öldürülmesi 400 fazla silahsız insanın silahla kasten yaralanması, Cumhurbaşkanı Mursi başta olmak üzere 300 fazla insanın hürriyetinden yoksun bırakılması suçlarına iştirak ettikleri belirtildi. Hürriyetinden yoksun bırakılan insanların uğradığı işkence ve eziyetten darbecilerin sorumlu oldukları kaydedildi. Savcılık dilekçede ismi geçen başta Mısır Genelkurmay Başkanı Abdel Fatah Said Al-Sisi olmak üzere, Cumhurbaşkanlığına atanan Adli Mansur, Kıpti Kilisisi lideri Papa Tawadros 2, Muhalefet lideri ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mohamed El Baradei, Nur partisi Lideri Celal Merra, Hişam Kandil Hükümeti müstafi turizm bakanı Hisham Zaazou, iletişim bakanı Atef Helmi, parlemento ilişkiler bakanı Hatem Bagato, çevre bakanı Khaled Abdel-Aal, El Ezher Şeyhi Ahmed El Tayeb, cuntanın başbakan adaylarından ve eski merkez bankası başkanı Ziad Bahaa Eldin hakkında darbe suçlamasıyla soruşturma başlattı.
Mısır´ın kurtuluşu demokrasidir
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Mısır´da yaşananların darbe olduğu konusunda hiçbir şüphe olmadığını belirterek, Mısır´ın kurtuluşu demokrasiden, halkın talepleri doğrultusunda şekillenecek bir yönetimden geçmektedir dedi. Yılmaz, Mursi´nin arkasında Mısır halkının bulunduğunu ifade eden Yılmaz, Bir yılda ülkenin yüzyıllık sorunlarını hiç kimse çözemez. Demokratik sistemde seçilen cumhurbaşkanına bütün halkın destek olması gerekirdi diye konuştu. (Sabah)
DARBEYE KARŞI EN NET TAVIR
Başsavcılığın başlattığı soruşturma, Mısır´daki askeri darbeye karşı dünyanın en tavrı olarak nitelendirilebilir. Afrika Birliği de, darbecilere karşı net bir tavır göstermiş, Mısır´ın üyeliğinin askıya alındığını açıklamıştı.
İnsanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında başka ülkelerde işlenen suçlara soruşturma başlatma yetkisi 2005 tarihinde TCK´da gerçekleşen yasal değişikliklerle savcılıklara verildi. Başka ülkelerde de yerel mahkemelerin benzer yetkileri var. Örneğin İspanya, İsrail´lilerin Filistinlilere karşı işlediği insanlık suçları için soruşturma başlatmıştı. Filistin İnsan Hakları Merkezinin 2008 Ağustos ayında, İsrail´in Gazze Şeridi´ne saldırısı hakkında yaptığı suç duyurusunu kabul eden İspanyol hakim Andrew Fernando, 29 Ocak 2009 tarihinde konuyla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. 22 Temmuz 2002 tarihinde İsrail´in Gazze Şeridi´ne düzenlediği saldırıda ?insanlığa karşı suç işlendiği? gerekçesiyle, dönemin İsrail Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer ve 6 İsrail askeri yetkilisinin yargılanmasına karar verildi. Yargılama gerçekleştiği ve şüpheliler suçlu bulunduğu taktirde sanıklar İspanya´da hapis cezası alabilecekleri gibi haklarında uluslararası yakalama kararı da çıkartılabilecekti. Soruşturma kararı üzerine İsrail ile İspanya arasında diplomatik kriz çıktı. İspanya Savunma Bakanı Miguel Angel Moratinos, ?İspanya, bir hukuk devletidir. İspanyol adaletine müdahale edemeyiz? şeklinde açıklama yaptı. Hakim Andrew, İsrailli ve İspanyol savcılardan gelen tepkilere rağmen geçen soruşturmayı devam ettirme kararlılığını gösterdi. Ancak devreye giren İspanya Ulusal Mahkemesi, 4´e karşı 14 oyla davanın kapatılmasına karar verdi. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
MISIR DARBECİLERİ İÇİN SUÇ DUYURUSU
01.08.2013, 23:44 İHH İnsani Yardım Vakfı avukatları, Mısır´da darbe yapan Genelkurmay Başkanı Sisi ve atadığı yöneticiler hakkında ´insanlık suçu işledikleri´ gerekçesiyle İstanbul´da suç duyurusunda bulundu. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı avukatları, Mısır´da darbe yapan Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi, eski uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed Baradey, El Ezher şeyhi Ahmed El Tayyip, Selefi Nur Partisi yöneticileri ve Kıpti Kilisesi Patriği ve ilgililer hakkında insanlık suçu işledikleri gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Grup, şüpheliler hakkında kasten adam öldürmek, nitelikli kasten yaralama, nitelikli yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ile işkence ve eziyet gibi suçlardan işlem yapılmasını talep etti. Mısır´da olaylarda ölen 164 kişinin adı suç duyurusunda yer aldı. Dilekçede, olası yeni katliamların önüne geçmek için şüphelilerin Türkiye sınırlarına girmeleri halinde tutuklanmaları, haklarında yakalama emrinin çıkartılması, uluslararası hukuk normlarından yararlanarak Türkiye sınırları dışındayken de şüphelilerin yakalanması talep edildi.
İstanbul Adalet Sarayı´na gelen İHH avukatları ile gazeteci- yazar Abdurrahman Dilipak´ın da aralarında bulunduğu bir grup, Mısır´daki darbeyi gerçekleştirenler ve destekleyenler hakkında hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini savcılığa sundu. Daha sonra adliye önünde açıklama yapan İHH avukatı Uğur Yıldırım, yaklaşık 1 hafta önce Mısır´a giden avukatlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından yapılan gözlemlerle ilgili savcılığa bir suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
Mısır´da güvenlik güçlerinin demokrasi yanlılarına ateş açması olayının sistematik şekilde gerçekleştirildiğini ifade eden Yıldırım, Türk makam ve yetkililerinin de harekete geçerek ilgili kişilier hakkında hem Türkiye´de tutuklama kararı çıkartılması hem de bu tip suçlarla ilgili tüm dünyada bu yakalamanın gerçekleşmesi anlamında suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti. Dilipak ise Mısır´da bir insanlık trajedisinin yaşandığını söyledi. Dilipak, başlattıkları bu adımın diğer ülkeler tarafından da takip edilmesini beklediklerini dile getirerek, bu adımı atacak diğer ülkelerle ilerleyen günlerde konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi´ne taşımak için de istişarelerde bulunduklarını bildirdi. Dilipak şöyle konuştu: İnanç geleneğimizde haksızlık karşısında susanlar dilsiz şeytanlardır. Dünyanın da Mısır cuntasına destek vermekten vazgeçmesi gerekiyor. Ortada bir insanlık suçu var. Bu suça yardım ve yataklık edenler, destek verenler, o suçun parçası olarak aynı sanık sandalyesine oturabilirler. (Sabah)
(11 Temmuz 2013), son güncel.: (01 Ağustos 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Mısır´da askeri darbe ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili manşetlerimiz
Mısır´da askeri darbe oldu
Mısır´da direniş yayılıyor
Düşünen adam da olacak mı?
Mısır Alman vakıflarını yargılıyor
Mısır ve Türkiye için tarihi gün: 11022011
Taksim Tahrir olmaz