Ergenekon davasında 303. duruşma görülüyor. Duruşmada sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarının alınmasına devam ediliyor. Duruşmada tutuklu sanıklardan eski Aydınlık dergisi Genel Yayın yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım savunmasını yapıyor.
24.05.2013 12:25 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün de aralarında bulunduğu 66´sı tutuklu 275 sanıklı Ergenekon davasının 303. duruşması başladı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda görülen duruşmada CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay ile Veli Küçük, Doğu Perinçek, Tuncay Özcan ve Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan´ın da aralarında bulunduğu 41 tutuklu sanık hazır bulundu. Tutuksuz sanıklardan ise Sami Hoştan, Yalçın Küçük ve Muhterem Bağcı duruşmaya geldi. Hoştan ve Bağcı başka suçlardan tutuklu bulundukları için tutuklu sanık bölümünde yer aldı.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Orgeneral Hasan Iğsız ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz´ün de aralarında bulunduğu 25 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.
SANIK MEHMET DENİZ YILDIRIM´IN SAVUNMASI
Kimlik yoklamasının ardından Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tutuklu sanıklardan eski Aydınlık dergisi Genel Yayın yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım´ın 19 sayfadan oluşan yazılı savunmasının, avukatı tarafından mahkemeye verildiğini açıkladı. Ardından da Yıldırım, savunmasını yapmak için hazır olduğunu söyledi.
Yıldırım, savcıların sunduğu 2 bin 271 sayfalık mütalaayı eleştirdi. Sanıkların ´Darbeye teşebbüs´ iddiasıyla suçlandığına belirten Yıldırım, Hangi darbe girişimi ne zaman oldu? Yıllar yılı süren darbe girişimi olur mu? Mütalaada her daim darbe olacakmış gibi bir suçlama var. Balyoz Davası´nda en azından bir iddia vardı. Çetin Doğan´ın 2003 yılında darbe yapacağı ancak rahatsızlandığı için darbenin yapılamadığı iddiası yalan yanlışta olsa tarih belirtilerek yazılmış. Ancak bu mütalaada yok. Hangi sanığın darbe teşebbüsüne katıldığının cevabı yok ifadelerini kullandı. Yıldırım, davada 2 yıl boyunca 157 tanık dinlendiğini ancak tanıkların beyanlarına mütalaada yer verilmediğini belirtti. Yıldırım, aralarında Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök´ün de bulunduğu tanıkların ´Ergenekon´ isimli bir örgütü duymadıklarını ve bilgilerinin olmadıklarını söyledi.
Aydınlık Dergisi´nde ses kayıtlarıyla ilgili 4 haber yayınladıkları için yargılandığını söyleyen Yıldırım, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ile TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmesine ilişkin kaydı haber yapmalarının ardından haklarında tazminat davası açıldığını anlattı. Yıldırım, davaya bakan mahkemenin, görüşme içeriğinde kamu yararı olduğu gerekçesiyle davayı reddettiğine dikkat çekerek, Kamuya yararlı terör faaliyeti olur mu? Haber yapmak örgüt üyeliği suçunu oluşturmaz. Mahkeme, yargılama sonunda ´Ergenekon örgütü, vardır´ demesi halinde bile haber yapmak bu suçu oluşturmaz. Olsa olsa propaganda olur. Şiddet çağrısı yoksa örgüt adına propaganda veya yayın yapanlara örgüt üyeliğinden ceza verilemeyeceği 4. Yargı Paketi ile yasalaştı. İddianame ve mütalaada basın faaliyeti dışında bana yöneltilen bir suçlama yok. 4. Yargı Paketi bize uygulanması gerekirdi, ancak bizim dışımızda herkese uygulandı. KCK davasında 250 sanık tahliye edilirken, bu dava bir tahliye bile yok ifadelerini kullandı. (DHA)
SANIK SERDAR ÖZTÜRK´ÜN SAVUNMASI
Duruşmada tutuklu sanık avukat Serdar Öztürk de esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını yaptı. Mütalaada, Danıştay saldırısıyla alakalı ilgili Süleyman Esen ve Osman Yıldırım hakkında beraat istendiğini belirten Öztürk, Danıştay avukatı ise bu sanıkların cezalandırılmasını istemiştir. Kendi şehitlerine sahip çıkan Danıştay´ı kutuluyorum. Mütalaada Osman Yıldırım ve Süleyman Esen´in beraatinin istenmesi hukuk tarihine kara bir leke olarak geçecektir. diye konuştu.
TÜBİTAK, Adli Tıp Kurumu ve Emniyet Kriminal Şube Müdürlüğü tarafından alınarak dava dosyasına dahil edilen raporların geçersiz olduğunu belirten Öztürk, İrtica ile Mücadele Eylem Planı dosyası nedeniyle AKP ve Hüseyin Çelik bu davaya müdahil olmuştur. AKP´nin müdahillik dilekçesinin altında da Başbakan ve AKP Genel Başkan sıfatı ile Recep Tayyip Erdoğan´ın adı bulunmaktadır. TÜBİTAK direk Başbakanlık´a bağlıdır. Adli Tıp Kurumu ile Emniyet Kriminal de dolaylı olarak Başbakanlığa bağlıdır. Bu nedenle Başbakanlığın müdahilliğinin kabulünden itibaren bu üç kuruma ait raporların ortadan kalkması gerekmektedir. iddiasında bulundu.
Öztürk ayrıca, AK Parti ile Hüseyin Çelik´in müdahillik taleplerinin kabul edilmesine rağmen BDP´nin müdahillik taleplerinin kabul edilmemesini de eleştirdi. Öztürk, BDP´nin müdahilliğinin kabul edilmemesi bizce hatalıydı. BDP´nin de müdahilliğini kabul etseydiğiniz de kimlerin müttefik olduğu ortaya çıksaydı. dedi.
Mütalaayı savcıların yazmadığını düşündüğünü belirten Öztürk, Biz, soruşturmayı yürüten birçok polis hakkında usulsüzlük yaptıkları gerekçesiyle suç duyurularında bulunduk. Onlar da bizim suçlamalarımız karşısında beyanlarda bulundu. Bütün polis memurlarının beyanlarında ´Serdar Öztürk´ün üslup, ifade tarzı ve iddia ettiği hususlar´ şeklinde kalıp sözler kullanmışlardır. Aynı kalıp söz mütalaada da bulunmaktadır. Polisler benim mesnetsiz suçlamalarda bulunduğumu iddia etmişler. Oysa yasa dışı dinleme yaptıklarını ben ortaya koydum. Oğlumun, kız arkadaşıyla yaptığı telefon konuşmasını dinlemişler. şeklinde konuştu.
Ergenekon davası ve soruşturması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Öztürk, Bu operasyonu Amerikalılar yapıyor. Asıl amaçları da orduyu çökertmektir. iddiasını dile getirdi. (Cihan)
(24 Mayıs 2013, 12:25)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ergenekon sanığı Avukat Serdar Öztürk´ün birbirinden ilginç iddiaları
Flaş!!! Mütalaa: Ergenekon var
Ergenekon ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve benzer davalarda delil tartışmaları
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap