28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan 74 kişiyi sorgulayan özgürlük hakimleri tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Gerekçe olarak tutukluların suç delillerini karartma, adli kontrol yetersizliği, kaçma şüphesi gösterildi.
16.05.2013 13:29 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında, tutuklu 73 kişi özgürlük hakimlerinin karşısına çıktı. Şüpheliler TMK´nın 10. maddesiyle görevli nöbetçi hakimler Nihal Uslu ve Halil İbrahim Kütük tarafından dinlendi. Yaklaşık 23 saat süren beyan alma işleminin ardından Hakim Halil İbrahim Kütük ve Hakim Uslu tarafından paylaşılarak sorgulanan 74 tutuklunun tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Tutukluluk halinin devamına karar veren Hakim Uslu ve Kütük´ün, tutukluların suç delillerini karartma, adli kontrol yetersizliği, kaçma şüphesi gerekçeleri ile tutukluların tutukluluk hallerinin devamına karar verdiği öğrenildi.
Tutuklular arasında MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, eski Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman, eski Kara Kuvvetleri Komutan Erdal Ceylanoğlu gibi isimler de bulunuyor.
´KARADAYI NEREDE?´ DİYE SORDU
Sanıklardan biri, dönemin Genelkurmay Başkanı Karadayı´nın serbest bırakılmasını eleştirdi. Bugün´ün haberine göre emekli bir asker, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı´nın serbest olduğuna dikkati çekerek, Karadayı, BÇG´nin olmadığını söyledi. Eğer BÇG varsa kendisi neden dışarıda diye sordu. Duruşma, 28 Şubat davası için birleştirilen 11. ve 10.Ağır Ceza mahkemelerinin salonlarında yapıldı.
Askerlerin bir bölümünü TMK/Özgürlük Hakimi Nihal Uslu, diğer kısmını ise yargıç Halil İbrahim Kütük dinledi. Komutanların cezaevinde kaldığı süre ve dosyadaki delil durumu dikkate alınarak tutukluluk halleri hakimler tarafından yeniden gözden geçirildi.
Emekli kuvvet komutanları Fevzi Türkeri, Orhan Yöney, Ahmet Çörekçi, Hikmet Köksal, Erdal Ceylanoğlu, İlhan Kılıç, Teoman Koman salonda dikkat çeken isimlerdi. Tahliye için savunma yapan askerler, Refah-Yol hükümetini devirmeye teşebbüs suçlamasını kabul etmeyerek, BÇG´ye üye olmadıklarını söyledi.
Bazı isimler ise BÇG´nin MGK kararları doğrultusunda kurulduğunu vurguladı. Emekli Korgeneral Mustafa Bıyık, BÇG´de çalıştığım ispatlanırsa, idamı geri getirip beni assınlar dedi. Emekli bir asker ise emekli Orgeneral Karadayı´nın serbest bırakıldığını anımsatarak, BÇG, Karadayı´nın onayı ve bilgisi olmadan kurulamaz. Kendisi, BÇG´yi kabul etmedi. Eğer BÇG varsa o zaman Karadayı da tutuklu olmalıydı. Verilen emirleri uygulayan yarbaylar, albaylar cezaevindeyken Karadayı serbest ifadelerini kullandı.
Başka Çetin´lerle karıştırmayın
Orgeneral Çetin Saner, ?Adım Çetin Saner. Başka Çetin´lerle karıştırmayın. Çetin Doğan değilim, altımda BÇG kurulmadı. Benim hiçbir şekilde dahlim, müdahilliğim yoktur. Hayatımda hiçbir şeyden kaçmadım, suçlu olan kaçar. Bana gösterilen bütün belgeler HRK kodludur. BÇG´nin mucidi Çetin Saner değildir? dedi.
GÜRÜZ HAKİMİN ÜZERİNE YÜRÜDÜ
17.05.2013 12:11 74 tutuklu şüphelinin tahliye talepleri 2 Özgürlük Hakimi tarafından reddedildi. Tahliye talebi reddedilen YÖK eski Başkanı Gürüz, hakimin üzerine yürüdü. ?Beni nasıl tutuklarsınız?? diyen Gürüz´ü araya giren avukatlar engelledi.
28 ŞUBAT soruşturması kapsamında tutuklanan aralarında 1 numaralı şüpheli Çevik Bir´in de olduğu 74 kişi, 2 Özgürlük Hakimi´ne 24 saat süren 60 sayfalık ifade verdi. Önceki gün saban saatlerinde başlayan ifade verme işlemi, dün sabah saatlerinde sona erdi. Özgürlük Hakimi Halil İbrahim Kütük 35, diğer Özgürlük Hakimi Nihal Uslu da 38 kişinin ifadesini alıp tutukluluğun devamına karar verdi.
Kuvvetli suç şüphesi var
Postmodern darbe soruşturmasında tüm şüphelilerin tahliye taleplerini reddeden Özgürlük Hakimleri, ?Savcılığa ulaşan belgelerin içeriğinin kuvvetli suç şüphesini doğurduğu ve delillerin tam anlamıyla toplanmamış olup karartılma ihtimali?ni tutukluluğa gerekçe gösterdi.
Pizza isteğine de ret geldi
28 Şubat sanıklarının tahliye talebinin yanı sıra pizza yeme isteği de hakimlere takıldı. İfade alınma süreci devam ederken acıkmaları üzerine pizza siparişi vermek isteyen 72´si emekli ve muvazzaf asker olan 73 sanığın bu talebini hakim güvenlik zafiyeti gerekçesiyle kabul etmedi. 28 Şubat şüphelileri, jandarmanın özel kumanyasından yemek zorunda kaldılar.
Sen beni nasıl tutuklarsın?
Tahliye talebi reddedilen dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz, 1 Nolu özgürlük hakimi Halil İbrahim Kütük´ün üzerine yürüdü. Gürüz, ?Beni bu delillerle nasıl tutuklarsınız?? diye bağırarak Hakim Kütük´ün üzerine yürüdü. Gürüz ile Kütük arasındaki arbedeyi tutuklu sanıkların avukatları önlerken Kütük, Gürüz´e, ?Karara itiraz edebilirsiniz? karşılığını verdi. (Star)
(16 Mayıs 2013), son güncel.: (17 Mayıs 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz