Yargıtay, Ergenekon soruşturmasını yürüten hakim ve savcıları görevden almak için teklif hazırlayan dönemin HSYK üyesi Ali Suat Ertosun ile Ergenekon şüphelisi Engin Aydın´ın buluşma fotoğrafının yayınlanmasını ´görünür´ gerçeğe uygun olduğu gerekçesiyle basın özgürlüğü saydı.
06.05.2013 10:22 Yargıtay´dan habercileri yakından ilgilendiren önemli bir karar çıktı. Ergenekon soruşturmasını yürüten hakim ve savcıları görevden almak için teklif hazırlayan dönemin HSYK üyesi Ali Suat Ertosun ile Ergenekon şüphelisi Engin Aydın´ın buluşma fotoğrafının yayınlanması Yargıtay tarafından basın özgürlüğü sayıldı. Uydurma ve Asparagas olmayıp görünür gerçeğe uygun haber ve yorumlar basın özgürlüğü kapsamında değerlendirildi. Aksi bir kararın çıkması, haberciliğin önemli oranda kısıtlanmasını da beraberinde getirecekti.
Zaman´ın haberine göre, Basının ´bilgilendirme, öğretme, aydınlatma ve yönlendirme yetki ve sorumluluğu´na atıf yapan Yargıtay, haberleri ´eleştiri sınırları içinde ve görünür gerçeğe uygun´ olarak değerlendirdi. HSYK´da kararname krizinin yaşandığı 2009´da Star Gazetesi´nin yayımladığı fotoğraf ve haberler üzerine, Ertosun tazminat davası açmış, yerel mahkeme tazminata hükmetmişti. Ancak bu karar Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından bozuldu.
HSYK´da kararname krizinin yaşandığı 2009´un Temmuz ayında Star Gazetesi, Ali Suat Ertosun´un Ergenekon sanığı Engin Aydın´a yaptığı ziyaretin fotoğraflarını yayımladı. ?Ergenekon sanıkları ile buluşmadan HSYK´ya? ve ?Ergenekon sanığı Engin Aydın, HSYK ile olan ilişkilerini anlatıyor: HSYK´da işi Kadir ve Suat halleder? haberleri üzerine Ertosun, kişilik haklarına saldırıldığı gerekçesiyle Star aleyhine Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi´ne tazminat davası açtı. Mahkeme, ?Haberde ima edilen davacının Ergenekon sanıklarını koruma amaçlı yargıdaki örgütlenme olarak nitelendirilen eylemlerini kanıtlamaktan uzak olduğu, öz ve biçim dengesinin davacının aleyhine bozulduğu? gerekçesiyle tazminata hükmetti.
Ancak karar, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından bozuldu. Basının ´bilgilendirme, öğretme, aydınlatma ve yönlendirme yetki ve sorumluluğu´na atıf yapan Yargıtay´ın bozma gerekçesinde şu görüşler dile getirildi: ?Davaya konu yazı bir bütün olarak değerlendirildiğinde; davacının basına yansıyan fotoğraflarına da yer verilmek suretiyle, kamuoyunda Ergenekon davası olarak bilinen davada yargılanan kimi sanıklarla çekilmiş fotoğrafları ve kamuoyuna ´kararname krizi´ olarak yansıyan olaya ilişkin haberlerin eleştirel biçimde kaleme alındığı, yazının dava açılmadan kısa süre önce vefat ettiği anlaşılan ve Ergenekon sanığı olduğu bildirilen Adalet Bakanlığı emekli müşaviri Engin Aydın´ın 3. Ergenekon iddianamesi eklerinde bulunan not defteri ve iletişim tespit tutanakları içeriğinden bahsedilerek hazırlandığı, bu itibarla davacı hakkındaki haberin görünür gerçeğe uygun olduğu, yargılama sonunda iddiaların doğru çıkmamasının yayın tarihindeki görünürdeki gerçekliği ortadan kaldırmayacağı ve davalıların da haber nedeniyle sorumlu tutulmayacağı kabul edilmelidir.?
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ertosun´un aynı gazetede Mehmet Bekaroğlu ile yapılan bir söyleşiye açtığı davada verilen ret kararını da onadı. Yapılan söyleşide Bekaroğlu, Hayata Dönüş Operasyonu sırasında ceza ve tevkif evleri genel müdürü olan Ali Suat Ertosun hakkında ?Hayata Dönüş operasyonu, iddia ediyorum, bir Ergenekon operasyonudur.? demişti. Ertosun, bu haberle ilgili Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi´ne tazminat davası açtı. Yargıtay, tazminat talebini reddeden yerel mahkemenin kararını da yerinde buldu. (Metin Arslan / Zaman)
YARGITAY: KAMU YARARI ESASTIR
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 16 Haziran 2012´de de benzer kararlar vermişti. Özel yetkili hakim ve savcıların görevden alınması için 2009 yılında önceki HSYK üyeleri tarafından verilen ´korsan kararname´ teklifi aleyhinde yapılan yayınları basın özgürlüğü olarak değerlendiren Yargıtay, HSYK üyesi Ali Suat Ertosun´un, Zaman, Vakit ve Taraf´a açtığı davalarda yerel mahkemelerce verilen tazminat kararlarını bozmuştu. Hem basında çıkan haberleri, hem de o günlerde sıkça tartışılan ses kayıtlarını yakından ilgilendiren kararında Yargıtay, köşe yazısı ve haberlerin ´eleştiri´ sınırında olduğuna hükmetmiş ve şöyle demişti: ´Basın özgürlüğü ile kişilik değerlerinin karşı karşıya geldiği durumlarda; hukuk düzeninin çatışan iki değeri aynı zamanda koruma altına alması düşünülemez. Temel ölçüt kamu yararıdır.´
YARGITAY CEZA KURULU DA ERTOSUN´U HAKSIZ BULDU
20.09.2013 11:14 Dönemin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi Ali Suat Ertosun´un Ergenekon sanığı Engin Aydın´la görüştüğünü belgeleyen fotoğraf ve haberle ilgili yargı süreci tamamlandı. Yerel mahkemenin beraat kararına yapılan itirazı değerlendiren Yargıtay 12. Ceza Dairesi, şikayetçi Ertosun´u haksız buldu. Zaman Gazetesi muhabiri hakkındaki beraat kararını onarken basın özgürlüğüyle ilgili önemli tespitlerde bulundu. Bir HSYK üyesinin sanıkla görüşmesinin haberleştirilmesinde kamu yararı olduğuna dikkat çekti.
Söz konusu haberin içeriğinin görünür gerçeğe uygun olduğu vurgulanan Yargıtay kararında ?Kamuya mal olmuş katılanın (Ertosun), sanık sıfatını taşıyan biriyle aynı ortamı paylaştığına dair haberin yapılmasında, yürüttüğü kamu hizmetinin niteliği ve toplum içindeki konumu gereği, kamu yararı ve toplumsal ilgi bulunmaktadır.? denildi. Haberde kullanılan ifadelerin ve yayınlanan fotoğrafın, olayla fikri bağlantısının olduğu, tahrik edici bir dil kullanılmadığı, ölçülülük ilkesine riayet edildiği vurgulandı. Haberin basının haber verme hakkı sınırları içerisinde kaldığı belirtilirken özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiği iddiası ise kabul edilemez bulundu.
18 Temmuz 2009 tarihinde gazetemizde yer alan haberde, dönemin HSYK üyesi Ertosun´un Ergenekon sanığı Engin Aydın´la görüştüğünü belgeleyen bir fotoğrafa yer verilmişti. ?HSYK üyesinin Ergenekon sanığına ziyareti belgelendi? başlığı ile sunulan haberde, Ergenekon´un yüksek kurula baskı yapmaya çalıştığı iddiaları üzerinde durulmuştu. Ertosun söz konusu dönemde HSYK´ya Ergenekon ve KCK soruşturmalarını yürüten savcıların görevden alınması teklifini vermiş, gelişme kamuoyuna ´korsan kararname´ olarak yansımıştı.
6 Mayıs 2008´de HSYK üyeliğine atanan Ali Suat Ertosun, Mayıs 2012´de görev süresinin dolması üzerine Yargıtay´daki görevine dönmüştü. Engin Aydın ise tutuksuz yargılandığı Ergenekon davası devam ederken 6 Şubat 2011´de vefat etmişti. 7 Ocak 2009´da gözaltına alınan ve 11 gün sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Aydın´ın 3. Ergenekon iddianamesinde ?silahlı terör örgütüne üye olmak? suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyordu. Aydın, örgüt toplantısı olarak nitelendirilen ´Kent Otel´ toplantılarının sekreterliğini yapmakla suçlanıyordu. (Zaman)
(06 Mayıs 2013), son güncel.: (20 Eylül 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Yargıtay: Kamu yararı esastır
´Korsan Kararname´ tartışmalarıyla ilgili manşetlerimiz
Korsanlık itirafı: Bazı savcıları değiştirmek istedik
Büyük vurgun peşindeki korsanlar küçüklerle uğraşmamış
Korsanlar: Mücadele etcez yani
Kararname korsanları son saldırıya hazırlanıyor
Korsan: 6 kişi ile karar alırız
Boydan büyük laf: Toplantıya katılmazsa hukuki sonucu olur
HSYK tartışmaları ve kurul üzerinden Ergenekon davasını engelleme çabaları
Ergenekon davasını engelleme girişimleri
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi