Ergenekon davasında 287. duruşma başladı. Duruşmada sanık savunmalarının alınmasına devam ediliyor.
25.04.2013 11:48 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün de aralarında bulunduğu 67´si tutuklu 275 sanıklı ´Ergenekon´ davasının 287. duruşması başladı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda görülen duruşmada, CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay ile Veli Küçük, Doğu Perinçek, Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan´ın da aralarında bulunduğu 38 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklardan Mehmet Murat Yücel hazır bulundu.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin´in de aralarında bulunduğu 28 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Tekin´in avukatı tarafından mahkemeye mazeret dilekçesi verildiğini belirten Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, sanık Muzaffer Tekin´in sağlık sorunları nedeniyle iki gün duruşmalara katılamayacağını açıkladı.
Başkan Özese, tutuklu sanık Sevgi Erenerol´a avukatı Vural Ergül´ün, mahkemeye dün gönderdiği dilekçe Erenerol´un avukatlığından istifa ettiğini açıkladığını belirtti. Özese´nin hatırlatması üzerine Mehmet Kozan isimli bir avukatının daha olduğunu belirten Erenerol, Kozan´ı da azledeceğini belirterek ardından Baro´dan kendisine avukat tayin edilmesini talep edeceğini söyledi.
Tutuksuz sanıklardan Murat Uslukılıç´ın avukatı Metin İslamoğlu tarafından mahkemeye dilekçe verildiğini belirten Başkan Özese, 22 Nisan 2013 tarihli oturumda, duruşma salonundan çıkarken 5-6 kişi tarafından ağır hakaretlere uğradığını belirterek sesli ve görüntülü duruşma kayıtlarından bu kişilerin isimlerinin tespit edilmesini ve haklarında işlem yapılmasını talep etmiş. açıklamasını yaptı.
SANIK ULAŞ ÖZEL´İN SAVUNMASI
Ardından da önceki oturumda savunmalarının alınmasına karar verilen 6 sanığın savunmasının alınmasına başlandı. Ergenekon davasına sonradan birleştirilen ve Şile kazıları davası olarak bilinen davanın tutuklu sanığı TİKKO itirafçısı Ulaş Özel, savunmasını yapmak üzere kürsüye alındı. Kendisinin gözaltına alındığı operasyon sırasında polislerin silahlara ilişkin hiçbir bilgisi olmadığını ve yerlerini bilmediğini belirten Özel, Silahların yerlerini onlara ben gösterdim. dedi. Operasyonun önce TİKKO operasyonu olarak başladığını belirten Özel, daha sonradan Ergenekon davası ile bağlantısı olduğunun iddia edildiğini anlattı. Ancak silahları kendisinin gösterdiğini belirten Özel, ifadesinin ilerleyen bölümlerinde üvey babasının, silahların yerini ihbar etmesi üzerine operasyonun başladığını söylemesi dikkat çekti.
Örgüt (TİKKO) üyesiyken güvenlik güçlerine teslim olduğunu belirten Özel, teslim olmasından sonra jandarma bünyesinde çalıştığını ve kendisine verilen görevlerin dışına çıkmadığını, haricen bir faaliyet içinde bulunmadığını söyledi. Özel, bu çalışmaları nedeniyle de ödüller aldığını anlattı.
Sanık Özel, esas hakkındaki mütalaayı eleştirerek, İddia edilen Ergenekon Terör Örgütü üyesi suçlamasını kabul etmiyorum. İddia edilen örgütle bir bağım yok, kimseden talimat almadım. JİTEM elemanı değilim. Teslim olduktan sonra jandarma ile operasyonlara katıldım. Takdir belgeleri aldım. Kendi başıma gidebilir miyim? Neden yaptım? Terör illetinden kurtulmak için. Yargılanacağımı bilsem gelmezdim. Örgütte kalırdım bir itibarım olurdu. Benim politik yönüm yok. Devleti Ahmet, Mehmet yönetse karşı çıkmam dedi. Annesinin evinde bulunan silahları ve bombaları kendisine aynı dosyanın sanığı Okan İşgör´ün verdiğini tekrarlayan Özel, üvey babasının ihbarı üzerine yakalandığını ve bütün bildiklerini anlattığını söyledi
Duruşma Özel´in ifadesi ile devam ediyor. (Cihan, DHA)
SANIK MEHMET PERİNÇEK´İN SAVUNMASI
Ergenekon Davası´nda tutuklu yargılanan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek´in oğlu Mehmet Perinçek esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunmasını yaptı. Tutuklu olarak yargılandığı davada ´örgüt üyeliği´ suçlamasıyla hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istenen Perinçek, Esas hakkındaki mütaalayı incelediğimizde 5 yıllık yargılamanın boşuna yapıldığını görüyoruz. İddianamede yer alan ve kanıtlarla çürüttüğümüz iddialar, aynı şekilde mütalaada yer alıyor dedi. Esas hakkındaki mütalaada kendisi ile ilgili bölümün savcılar tarafından yazılmadığını savunan Perinçek, Benimle ilgili bölüm, 2 polis memuru tarafından kaleme alınmıştır. Polis fezlekesi, iddianameye, iddianame mütalaaya dönüşüyor. Umuyorum ki polis memurlarının yazdığı metinler karara dönüşmeyecektir dedi. Sanık Perinçek, İşçi Partili gençlerin ve İstanbul Ülkü Ocaklarının katılımıyla yapılan Kızılelma Mitingi olarak bilinen 30 Ağustos 2003 tarihinde yapılan mitinge ilişkin açıklamalarda bulundu.
Mehmet Perinçek, Bu miting bir siyasi parti faaliyetidir. Bana suçlama yapılmadan önce Ergenekon terör örgütü´nün var olduğu, Doğu Perinçek´in de örgüt yöneticisi olduğunun, bu mitingin suç olduğunun kanıtlanması gerekir. Söz konusu mitingde suç unsuru yoktur. Mitingde bir kişinin dahi burnu kanamamıştır. 9 yıldır bu mitingle ilgili soruşturma açılmamıştır. Bu mitingde gizli saklı bir şey yoktur şeklinde konuştu. İşçi Partisi üyesi olduğunu söyleyen Mehmet Perinçek, Doğu Perinçek´ten talimat almasının parti genel başkanı olması nedeniyle doğal olduğunu, davanın tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile Ermeni sorununa ilişkin görüşmeler yaptığını ancak herhangi bir talimat almadığının belirtti.
Danıştay Saldırısı dosyasının sanıklarından Alparslan Arslan ile benzer söylemler içinde olduğu şeklinde kendisiyle ilgili iddialarda bulunduğunu belirten Perinçek, Bu iddiayı kimseye yediremezsiniz, yutturamazsınız. Kimse inanmaz. Benim Silahlı mücadele yapacağız şeklinde bir beyanım olmadı. İddiaya dayanak olarak gösterilen söz konusu röportajı mahkemenize sundum. Röportajımda dış tehdide karşı mücadeleye karşı silahlı mücadele kullanılabileceğini ifade etmiştim. Alparslan Arslan ile benim adımı yan yana yazamazsınız. Cumhuriyet hakimlerini katleden sanıklarla adımı yan yana kabul etmem mümkün değil. Terör örgütü üyeliği suçlamasını reddiyorum. 21 aydır tutukluyum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum diye konuştu.
DURUŞMA YARINA ERTELENDİ
Davanın tutuklu sanıklarından Mehmet Demirtaş ve Sevgi Erenerol´a avukat atanması için İstanbul Barosu´na yazı yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan bu davanın tutuksuz sanıkları eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz ile emekli Tümgeneral Erdal Şenel ile Balyoz Davası´nda hapisle cezalandırılan emekli albaylar Cengiz Köylü ve Mustafa Koç´un esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunmalarının alınması için gelecek oturumlarda hazır edilmesine karar verdi.
Davanın tutuklu sanığı Erenerol´un Avukatı Vural Ergül´ün 8 Nisan 2013 tarihli dilekçesinin ekinde ibraz etmiş olduğu 1 adet smok, 1 adet gaz el bombası, 1 adet gaz fişeğine ait boş kovan, 1 adet açık alanlar için gaz fişeği ile buna ait olan kovan ve neye ait olduğu bilinmeyen metal bir parça eşyanın delil olarak değerlendirilebileceğinden Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na gönderilmesine kararlaştırdı. Aynı kararda Avukat Vural Ergül´ün salon dışında bulduğu bu malzemeleri duruşma salonuna izinsiz sokması ve uzunca süre elinde tutarak görevlileri vermemekte ısrar etmesi üzerine dilekçesi içeriği nedeniyle gereğinin takdir ve ifası için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na ve İstanbul Baro Başkanlığı´na yazı yazılmasına hükmetti. Daha önce duruşmalardan vareste tutulan sanıkların duruşmalardan vareste tutulma kararlarının kaldırılmasına ve kararın sanıklara bildirilmesine karar veren mahkeme duruşmayı yarın saat 09.30´a erteledi. (DHA)
(25 Nisan 2013, 11:48)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! Mütalaa: Ergenekon var
Ergenekon ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve benzer davalarda delil tartışmaları
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap