2007´de Malatya´da Zirve Yayınevi´nde 3 kişinin vahşice öldürülmesine ilişkin davanın tanığı ve sanığı İlker Çınar, katliam ile 9 gün sonraki 27 Nisan bildirisine malzeme oluşturulduğunu savundu. Buna göre, ´kentte misyonerlik karşıtı bir toplumsal hassasiyetin oluştuğu, bunun ve bu hassasiyet sonucu işlenen katliamın AK Parti hükümetinin eseri olduğu´ şeklinde propaganda yapılarak hükümet ülke içinde ve dışında zor durumda bırakılmak istendi. 27 Nisan bildirisinde hükümet Malatya katliamından dolayı suçlanıyordu.
06.03.2013 11:26 Malatya´daki Zirve Yayınevi´nde 3 kişinin öldürülmesine ilişkin davanın tanığı ve sanığı İlker Çınar´ın savcılığa önemli bilgiler aktardığı ortaya çıktı. Zaman´ın haberine göre, 28 Aralık 2012 tarihinde Malatya Cumhuriyet Savcılığı´na ifade veren Çınar´ın, Zirve cinayetleriyle 27 Nisan bildirisine malzeme oluşturulduğunu savunduğu öğrenildi. Alınan bilgiye göre Çınar, cinayetler öncesi davada azmettirici olarak yargılanan eski Malatya Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Ülger yönetiminde misyonerlik çalıştayları düzenlendiğini belirtti. Çalıştay sonrası Ülger tarafından ´kentte misyonerlik karşıtı bir toplumsal hassasiyetin olduğu´ şeklinde üstlerine rapor edildiğini ileri sürerek, 26 Nisan´da yapılan toplantıda daha önce dikkat çekilen konunun devamında cinayetlerin işlendiği yönünde belge hazırlandığını ifade etti. Bu rapordan bir gün sonra Genelkurmay´ın 27 Nisan bildirisinde Malatya ile ilgili aynı temaya yer verildiğini anlatan Çınar, şöyle devam etti: “Ülger, verdiği brifingde Malatya´daki oluşturulan hassasiyetle cinayetlere zemin hazırlamış oluyordu. Cinayetlerden sonra ´sonuç´ olarak gösterecekti. Amaç irtica üzerinden bir açıklama yapılmasını sağlamaktı, bu başarılmıştı. Ergenekon Terör Örgütü yapmak istediği darbeye kılıf uydurmak istiyordu. 2005´te başlatılan bu plan uzun ölçekli çalışmaydı.”
Bu arada Zirve Yayınevi davasının tutuklu sanığı Binbaşı Haydar Yeşil´in kayınbiraderi tarafından eniştesine ait olduğunu ifade ederek polise teslim edilen hard diskte şok bir ses kaydı ortaya çıktı. Telefon görüşmesi, davanın tutuklu sanıklarından İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi araştırma görevlisi Ruhi Abat ve İlker Çınar arasında katliamdan bir gün sonra (19 Nisan 2007) gerçekleşiyor. Saat 22.21´de yapılan görüşmede Abat, Çınar´a, “Kafanın bir köşesine şunu yaz. Bu işten artık dönüş yok. Korkutma amaçlı yapmasını istediğimiz olayı şerefsizlere vurun dedik öldürmüşler. Bu yüzden sen de bize yardım edeceksin tamam mı?” diyor. Savcılık, Çınar´a bu ses kaydını da sordu. Konuşmayı doğrulayan Çınar, şunları söyledi: “Cinayetin işlendiği gün gece yarısından sonra yaptığımız görüşmede, kendisine tepki vermem üzerine Ruhi Abat tepkimi de çekmemek için bu sözleri söyledi. Bu sözlerden ne kadar da büyük bir tehlike içinde olduğumu daha iyi anladım.” (Eşref Akgün / Zaman)
ZİRVE KATLİAMI NEDİR?
Malatya´da, 18 Nisan 2007´de, Zirve Yayınevi´nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçakla boğazları kesilerek öldürüldü. Zanlılardan Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım olay yerinde yakalandı. Üçüncü katın penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın, tedavi edildikten sonra tutuklandı. Günaydın´ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde cumhuriyet savcısına verdiği ifade doğrultusunda, olayı azmettirdiği gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki de tutuklandı. Yelki, 22 Mayıs 2009, Aral ise 20 Ağustos 2009´daki duruşmalarda tahliye edildi. 15 Ekim 2010´daki 29´uncu celsede tanık olarak dinlenilen Erhan Özen´in ifadelerini dikkate alan mahkeme, Aral´ın yeniden tutuklanmasına karar verdi.
Katliamla ilgili yeni ve şok gelişmeler İstanbul´da Ergenekon savcısı Zekeriya Öz´ün yürüttüğü soruşturmada ortaya çıktı. Öz´e itiraflarda bulunan davanın tutuksuz sanığı İlker Çınar´ın anlattıkları üzerine başlatılan soruşturmada çok sayıda tutuklama yaşandı. 17 Mart 2011´de dönemin Malatya Jandarma Alay Komutanı olan emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Elemanı Ruhi Abat´ın da aralarında olduğu bazı kişiler tutuklandı. Dosya daha sonra suç yeri nedeniyle görevsizlik kararı ile Malatya´ya gönderildi. Bu kapsamda ikinci bir iddianame hazırlandı. Bu iddianame mahkemece kabul edilip ilk davayla birleştirildi. İlerleyen duruşmalarda, ek iddianamede bir numaralı şüpheli olarak gösterilen Ergenekon davasında tutuklu bulunan emekli Orgeneral Hurşit Tolon ´Silahlı terör örgütü yöneticisi´ suçlamasıyla, davada tutuksuz yargılanan muvazzaf asker Adem Gedik, Levent Ercan Gelegen ile Hüseyin Yelki ise ´örgüt üyeliği ve cinayete azmettirme´ suçlarından tutuklandı. Bunlarla birlikte tutuklu sanık sayısı 17´ye çıkarken, İlker Çınar ise tutuksuz olarak yargılanıyor.
İkinci iddianameyle ortaya çıkan en çarpıcı ayrıntı, 1993 yılında TSK içinde Hurşit Tolon tarafından Özel Harp Dairesi mensuplarından kurulan TUSHAD isimli Ergenekon hücresinin bu katliamı işlettiği suçlamasıydı. Yani katliam TSK içindeki birimlerce planlanmıştı.
27 NİSAN MUHTIRASINDA ZİRVE KATLİAMI
Malatya´daki katliamdan 9 gün sonra 27 Nisan 2007 tarihinde Genelkurmay´ın web sitesinde yayımlanan muhtırada Malatya´daki Zirve katliamıyla ilgili şu satırlar yer alıyordu:
Cumhuriyet karşıtı olan ve devletimizin temel niteliklerini aşındırmaktan başka amaç taşımayan bu irticai anlayış, son günlerdeki bazı gelişmeler ve söylemlerden de cesaret almakta ve faaliyetlerinin kapsamını genişletmektedir. Bölgemizdeki gelişmeler, din ile oynamanın ve inancın siyasi bir söyleme ve amaca alet edilmesinin yol açabileceği felaketlerin ibret alınması gereken örnekleri ile doludur. Kutsal bir inancın üzerine yüklenmeye çalışılan siyasi bir söylem veya ideolojinin inancı ortadan kaldırarak, başka bir şeye dönüştüğü, ülkemizde ve ülke dışında görülebilmektedir. Malatya´da ortaya çıkan olayın bunun çarpıcı bir örneği olduğu ifade edilebilir.
(06 Mart 2013, 11:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
27 Nisan bildirisi hala sitede
27 Nisan muhtırasıyla ilgili bazı manşetlerimiz
Zirve tanığı yeniden ifade verdi
Çınar´dan mahkemede şok iddialar
Zirve´yi başlatan papazdan şok itiraflar
Zirve derinleşiyor: Yeni deliller
Zirve davaları birleştirildi
İşte 761 sayfalık ek iddianamesi
Zirve ek iddianamesi kabul edildi
Malatya Zirve Katliamı ve Ergenekon bağlantısı manşetlerimiz
Dink ve Zirve aynı ekibin işi
Ergenekon ve Balyoz, Malatya´da ´zirve´ yapmış
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Zirve Yayınevi Katliamı ile Kafes davaları birleşebilir
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap