27 Nisan 2007 tarihinde AK Parti hükümetine karşı internette muhtıra yayımlayan dönemin Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt´ın, yeni bir bildiri hazırlattığı ancak kamuoyuna duyuramadığı ortaya çıktı. Muhtırada, ´Genelkurmay´ın Başbakan´a bağlı bir kurum´ olduğu şeklindeki hükümet açıklamasından duyulan rahatsızlık dile getiriliyor.
06.03.2013 09:53 Ergenekon Terör Örgütü davasında tutuklu yargılanan Emekli Albay Dursun Çiçek´in, Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Daire Başkanlığı´nda görevli olduğu dönemde, 27 Nisan bildirisinin ardından yeni bir bildiri hazırladığı belirlendi. Akit´ten Kenan Kıran´ın haberine göre Yaşar Büyükanıt´ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Hükümeti´nin çıkışının ardından hazırlanan bildiriyi TSK´nın internet sitesine koyamadığı bildirildi. Söz konusu bildiri; Genelkurmay Başkanlığı´nın internet andıcı olayının da yargılandığı Ergenekon davasını yürüten İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderdiği hard disklerde bulundu.
BİLDİRİYE HÜKÜMET AÇIKLAMASIYLA CEVAP
Genelkurmay Başkanlığı´nın 27 Nisan 2007 tarihinde gece yarısı internetten yayınladığı bildiriye AK Parti Hükümeti basın açıklamasıyla karşı çıkmış, Hükümet Sözcüsü sıfatıyla Adalet Bakanı Cemil Çiçek´in okuduğu hükümet açıklamasında; Genelkurmay Başkanlığı´nın hükümetle ilişkiler açısından son derece yanlış ifadeler kullandığı belirtilerek, Başbakan´a bağlı bir kurum olan Genelkurmay Başkanlığı´nın herhangi bir konuda hükümete karşı bir ifade kullanması demokratik bir hukuk devletinde düşünülemez denildi. Söz konusu bildiri Başbakanlığın internet sitesine de konuldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, 27 Nisan 2007 tarihli bildiri ile ilgili olarak yabancı gazetecilerin sorusuna, Ordu sadece bir kurumdur ve Başbakan´a bağlıdır açıklamasında bulundu. Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Daire Başkanlığı´nda yeni bir çalışma başlatıldı ve 2. bildiri hazırlandı.
İŞTE HAZIRLANAN ANCAK TSK´NİN SİTESİNE KONULAMAYAN 2. BİLDİRİ
Ergenekon davasında tutuklu yargılanan Emekli Albay Dursun Çiçek tarafından 17 Mayıs 2007 tarihinde hazırlanan bildiride, şu ifadeler yer aldı:
“Son dönemde “Ordu sadece bir kurumdur ve Başbakan´a bağlıdır” teması içeren ifadelerinin gündeme getirilerek, Türk Silahlı Kuvvetleri´nin Anayasa ve yasalardan kaynaklanan konumunu ve Türk Milleti´nin bu kuruma duyduğu güven ve bağlılığı tartışma ortamına çekme ve yıpratma girişimleri kamuoyu tarafından yakından takip edilmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye´nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü ile devletimizin temel niteliklerinin korunması başta olmak üzere, Anayasa ve yasalarda belirtilen yetki ve sorumluluklarının bilincindedir. Türk Silahlı Kuvvetleri, bu niteliklerin korunması için kendisine kanunlarla verilmiş görevleri eksiksiz yerine getirme konusundaki sarsılmaz kararlılığı Türk halkı tarafından bilinmektedir. Bunların günlük iç politikada tartışma konusu haline getirilmesi kimseye fayda sağlamaz.
Türk Silahlı Kuvvetleri bir kapıkulu askeri olarak, bir kişiye bağlı gösterme çabası içindeki bu açıklamaların ve seçim ortamında, bu kurum üzerinden günlük politika yapma gayretlerinin Türk kamuoyu tarafından üzüntü ile izlendiğini bilmelerinde büyük fayda vardır. Anayasal bir kurum olan Türk Silahlı Kuvvetleri zamanı geldiğinde, Türk halkının kendisine verdiği yasal görevleri yapmak zorundadır. Saygıyla duyurulur.”
ŞİRKET İSMİ TSK
Söz konusu belgenin teknik özelliklerinin incelendiğinde 61847_0304 isimli kullanıcı tarafından 17 Mayıs 2007 tarihinde oluşturulduğu, Dursun Çiçek´e ait olduğu belirtilen 61847_0301 isimli kullanıcı tarafından 17 Mayıs 2007 tarihinde son kez kaydedildiği, şirket isminin tsk olduğu görülüyor. (Kenan Kıran / Yeni Akit)
HÜKÜMETİN SERT TEPKİSİ MUHTIRACILARI ÜRKÜTTÜ
Abdullah Gül´den önceki Cumhurbaşkanı Necdet Sezer´in görev süresinin 15 Mayıs 2007 tarihinde bitmesine 1 yıl kadar varken, Türkiye´de peşpeşe bir takım hareketlenmeler gerçekleşmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı makamının kale olduğunu ve AK Parti´ye kaptırılmaması gerektiğini başlangıçta sağda solda dillendirilmekle yetinen çevreler, bir adım daha ileri gittiler ve Mayıs ayının başlamasıyla birlikte toplumsal boyutta ´kışkırtmalar´ sürecini başlattılar. 1 Mayıs 2006 tarihinde Süleyman Demirel´in, ´Başörtüsüyle okumak isteyen Arabistan´a gitsin´ diyerek birden ortaya çıkmasıyla başlayan 1 yılı aşkın bu süreçte, 29 tanesini tespit edebildiğimiz (1) peşpeşe gerçekleşen bu kışkırtmalardan ikincisi 5 Mayıs 2006´da Cumhuriyet gazetesinin bahçesine peşpeşe günler içinde üç kez bombalı saldırı düzenlenmesi, üçüncüsü ise 17 Mayıs 2006´da Danıştay´a düzenlenen ve cinayetle sonuçlanan saldırı ve ardından cenaze töreninde kalabalıkların hükümet üyelerine saldırtılması idi. Genelkurmay´ın hükümete yönelik 27 Nisan 2007 muhtırası, bu kışkırtmaların 20´nci sırasında yer aldı. 21´nci kışkırtma ise 4 gün sonra geldi. 1 Mayıs 2007´de Anayasa mahkemesi, şaşırtıcı bir karar ile Sezer ve Demirel´in seçtiği 9 üyenin oy çokluğu ile Abdullah Gül´ün cumhurbaşkanlığına seçildiği Meclis´teki oylama işlemini 367 oy sayısı bulunmadığı için iptal etti.
Bu olaylar içerisinde en ciddi olanları 27 Nisan askeri muhtırası ile kanlı Danıştay saldırısı idi. Herkesin askeri müdahaleye doğru gidiliyor, hükümet herhalde pes edecek ya da sessiz kalarak Gül´ün adaylığını geri çekecek diye düşündüğü saatlerde hükümet muhtıraya aynı sertlikte karşılık verdi. Bu sert karşılığın Genelkurmay´ı korkutmuş olduğu 2. muhtıranın verilememesinden anlaşılıyor. 27 Nisan´daki Muhtıra krizinden 4 gün sonra 1 Mayıs 2007´de Anayasa Mahkemesi Abdullah Gül´ün cumhurbaşkanlığı seçimini iptal etti. Hükümet yine sessiz kalmadı. Meclis tarafından seçilmiş olan Gül´ün cumhurbaşkanlığı makamından asker ve anayasa mahkemesi darbesi ile devrilmesi üzerine de erken seçim kararı aldı. Üç ay sonra yapılan 22 Temmuz 2007 seçimlerini de oy patlaması yaparak kazandı. 1 ay sonra, 28 Ağustos 2007 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü turunda Abdullah Gül 339 oy alarak Türkiye Cumhuriyetinin 11. cumhurbaşkanı seçildi. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(1) Kontrgerilla.com/mansetgoster.asp?haber_no=1
(06 Mart 2013, 09:53)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Genelkurmay´ın provokasyon siteleri ya da ´internet andıcı´ konulu manşetlerimiz
Flaş!!! 27 Nisan´a soruşturma
27 Nisan muhtırasıyla ilgili bazı manşetlerimiz
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
2007 kaos süreci Özel Harp işi
Cumhurbaşkanlığı sürecinde kışkırtmalar