Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun talimatla dün ifade verdi. Uzun´un, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında ifade verdiği belirtilirken, soruşturmanın hangisi olduğu ise öğrenilemedi. Bir tahmin olarak yeniden görülmeye başanan Dink davası kapsamında ifade vermiş olabileceği belirtiliyor. Uzun´un ismi bunun dışındaki çok sayıda soruşturmada da geçiyor. Onunla ilgili çok ilginç bir bilgi, Ergenekon Terör Örgütü´nden haberdar olduğu, örgütle ilgili kendisine ulaşan bilgileri iki kez örtbas ettiği, daha sonra görevden alınınca Ergenekon soruşturmasının başladığı şeklinde.
14.02.2013 14:50 Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun talimatla dün ifade verdi. Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, akşam saatlerinde Ankara Adliyesi´ne gelerek, TMK´nın 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Başer´e ifade verdi. Uzun, ifadesinin ardından Ankara Adliyesi´nden ayrıldı.
DİNK SORUŞTURMASINDA MI İFADE VERDİ?
Uzun´un, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında ifadesinin alındığı öğrenildi. Bu soruşturmanın hangisi olduğu ise öğrenilemedi. Uzun´un, Yargıtay´ın bozma kararı vermesi sonrası örgüt kapsamında yeniden görülmeye başlanan Hrant Dink davası kapsamında ifade verdiği sanılıyor. Uzun, gazeteci Nedim Şener´in Hrant Dink cinayetini anlattığı kitap nedeniyle yargılandığı davada tanık sıfatıyla ifade vermişti. Dink ailesi de Uzun´un tanık olarak dinlenmesini istemişti. Ancak Uzun´un Dink soruşturmasında ifade verdiği sadece bir tahmin. Uzun´un ismi bu soruşturma dışında başka soruşturmalar kapsamında da gündeme gelmişti.
Sabri Uzun´un ismi, Devrimci Karargah Evleri soruşturmasında tutuklu bulunan Hanefi Avcı´nın yazdığı Haliç´te Yaşayan Simonlar kitabıyla da gündeme gelmişti.
Uzun´un adı en fazla Ergenekon soruşturması kapsamında başlatılan Odatv soruşturmasında gündeme geldi. Ergenekon´un davasıyla bağlantılı olarak Odatv soruşturmasında ele geçirilen belgeler arasında bulunan Soner Yalçın ve Ahmet Şık´a ait notlarda da Sabri Uzun ismi geçiyordu.
Sabri Uzun´un ismi 28 Şubat döneminde de sık sık anıldı. Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Eski Başkanı Sabri Uzun´un, 28 Şubat döneminde Emniyet Genel Müdürlüğü içinde fişleme yaptığı ortaya çıkmıştı.
DİNK CİNAYETİ SORUŞTURMASINDA İSMİ GEÇTİ
Hrant Dink cinayetiyle ilgili bir açıklama yapan Sabri Uzun, Dink cinayeti gerçekleşmeyebilirdi dedi. Milliyet muhabiri Nedim Şener´in ?Hrant Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları? adlı kitabında ?haberleşmenin gizliliğini ihlal ettiği? gerekçesiyle yargılandığı davada dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun tanık olarak dinlendi. Uzun, ölüm tehlikesinin bulunduğuna işaret eden istihbarat raporları hazırlandığı takdirde Daire Başkanı´nın mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini, ancak görevinin başında olmasına rağmen kendisine bilgi verilmediğini söyledi.
Uzun, ?Benim vermiş olduğum tamim gereğince işlem yapılmış olsaydı, işlem sonucu bana bildirilseydi ve koruma kararı alınmış olsaydı bu müessif olayın (Hrant Dink´in öldürülmesi) gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum? dedi.
Uzun, Hrant Dink´e ilişkin rapor hazırlandığı dönemde İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaptığını, şimdi ise Merkez Emniyet Müdürü olduğunu belirtti. Uzun, 23 Ekim 2009 tarihinde İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından ?Hrant Dink´e yönelik ses getirici eylem düzenleneceği? bilgisini içeren yazıyla ilgili kendisine soru yöneltildiğini anlatarak, kendisinin de yazılı olarak ilgili makama cevap verdiğini söyledi. Uzun şöyle devam etti:
?Hrant Dink´in adının geçtiği 17 Şubat 2006 tarihli Haber Raporu (F4) ile ilgili soru yönelten müfettişlerden Mustafa Üçkuyu´ya telefon ederek evrakla ilgili başka bir bilgi olup olmadığını sordum. Üçkuyu, evrakın üzerine ´C2 bürosuna havale´ diye bir derkenar düşüldüğünü söyledi. Bunun üzerine 4 Kasım 2009 günü bir yazılı ifade verdim, Emniyet İstihbarat´ın görevini yaptığını yazdım. Ancak daha sonra raporun tamamına ulaştım. Müfettişlerin bana ´Hrant Dink´e yönelik ses getirici bir eylem´ yapılacak şeklinde yansıttığı raporun tamamını okuduğumda şaşırdım. Çünkü yalnız ses getirici eylem değil Dink´in öldürüleceği, bunun için para ve silah temin edildiği gibi bilgilerin yer aldığını gördüm. 4 Aralık 2009 günü yazılı ek ifade verdim. O ifadede, ´17 Şubat 2006 tarihli raporu Daire Başkanı olduğum dönemde görmedim, C Şube Müdürü bunu benden saklamış´ dedim.?
İfade tutanaklarını mahkemeye de sunan Uzun, 8 Şubat 2002´de eylem yapılacak şahıslara yönelik, İstihbarat Daire Başkanlığı ve il istihbarat müdürlüklerinin ilgili birimlerine bir tamim gönderdiğini dile getirdi. Tamimde, hedef şahıslarla ilgili elde edilen bilgilerin hiçbir işlem yapılmadan ilgili merkez haber alma şube müdürlüğüne bildirileceğini yazdığını söyleyen Uzun, şöyle konuştu:
?17 Şubat 2006 tarihli raporu benim görevli olduğum süre içinde İstihbarat Daire Başkanlığı´nın C Şubesi´ne gelmişti. Vermiş olduğum tamim gereğince işlem yapılmış olsaydı, işlem sonucu bana bildirilseydi ve koruma kararı alınmış olsaydı bu müessif olayın gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum.?
Uzun, kendisine eylem hazırlığı içinde olunduğu bilgisinin yer aldığı raporun gelmediğini hatırlatarak, ?Sanık olarak adı geçen Erhan Tuncel isimli ajan, grubu kontrol altında tutuyorken Kasım 2006´da görevden alınmış. Bunun üzerine bence yapılması gereken Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi´nin alarm durumuna geçip benim yayımlamış olduğum tamime uygun olarak alarm durumuna geçmesi ve koruma kararı alınması gerekiyordu? diye konuştu.
Ölüm tehlikesinin bulunduğunu işaret eden istihbarat raporları hazırlandığı takdirde daire başkanının mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Uzun, görevinin başında olmasına rağmen o dönemde ne kendisinin ne de daire başkan yardımcılarının bilgilendirilmediğini söyledi.
Duruşma sonunda Nedim Şener, adliye çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Sabri Uzun´un duruşmaya gelmesinin önemli olduğunu anlatarak, ?Sabri Uzun´un bunları söylemesi bence Dink cinayetini aydınlatması konusunda çok önemli bir adım. Bunu mutlaka Dink cinayeti davasının görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirmeye alacaktır? diye konuştu. Dink ailesi avukatları da daha önce Uzun´un tanıklığını talep etmiş, mahkeme kabul edilmemişti. (1)
İDDİA: UZUN DİNK DAVASINDA SANIK OLMAMAK İÇİN ŞENER´İN DAVASINDA TANIK OLDU
Sabri uzun´un Şener´in davasında ifade vermesine dair ilginç bir iddia basında yer aldı. Buna göre Uzun, Dink davasında sanık olmamak için tanık ifadesi verdi. Mahkeme daha önce 3 kez başvurmasına rağmen Sabri Uzun´u tanık olarak çağırmamıştı. Çünkü Şener´in yargılandığı dava Dink´in öldürülmesi ile ilgili değil, Nedim Şener´in terörle mücadele eden personeli hedef göstermesi ile ilgili. Bu sebeple Eski istihbarat başkanı Sabri Uzun´un bu duruşmada yaptığı açıklamalarla İstanbul 14 ACM´deki Dink davasına tanık olarak gitmeyi böylece bu davaya sanık olarak çağırılmanın önünü kapatmayı amaçladığı belirtiliyor. (2)
GÖREVDEN ALININCA ERGENEKON SORUŞTURMASI BAŞLAYABİLDİ
Sabri Uzun´la ilgili çok ilginç bir başka bilgi daha önce basına yansımıştı. Buna göre, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı olduğu dönemde, 2001 yılında önüne başında Orgeneral Çetin Doğan´ın ismi bulunan ´Ergenekon Şeması´ olduğu iddia edilen bir belge Sabri Uzun´un önüne konuldu. Tuncay Güney´in ifadelerinden yola çıkılarak hazırlandığı belirtilen şemayı Uzun önce dikkate almadı ancak Güney´in ifadelerini inceledikten sonra şemada yer alan isimlerin ifadede yer almadığını görerek, şemanın hukuki dayanağının ve delilinin olmadığını söyleyerek işlem yapmadı.
2006 yılının başında Sabri Uzun´un önüne yine aynı şema geldi. İstanbul İstihbarat Şubesi´nin Ergenekon adlı soruşturmayı başlatmak istemesine rağmen Uzun, bu kez Genelkurmay´ı bilgilendirmek ve soruşturmayı birlikte yürütmek gerektiğini söyledi. İstanbul İstihbarat Şubesi´nin buna yanaşmamasının ardından Mayıs 2006′da Sabri Uzun görevden alındı. Böylece Ergenekon davalarının önü açılmış oldu.
(Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(1) milliyet.com.tr/-bana-bildirilseydi-hrant-dink-olmezdi-/guncel/haberdetay/16.04.2010/1225777/
(2) habervaktim.com/haber/120815/sabri-uzun-kendini-ele-verdi.html
(14 Şubat 2013, 14:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
HRANT DİNK CİNAYETİ VE DAVASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Flaş!!! Başsavcı: Dink´te örgüt var
Flaş!!! Dink´in katiline 22 yıl
Flaş!!! Dink davası sonuçlandı
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap