BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Yazıcıoğlu´nun hayatını kaybettiği kazada 6 şüpheli durumu açıkladı. ´Kurtuldu, geliyor´ bilgisi, bildirilen yerin aranmaması, helikopterin üzerinden bir takım cihazların sökülmesi, radar kayıtları, olaydan yaklaşık 2-2.5 saat sonra oraya 2 helikopterin inip kalkmış olması.. Destici, İmralı sürecine de tepki gösterdi.
03.02.2013 13:22 BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, partisince, Yalova´nın Çınarcık İlçesi´ne bağlı Koru Beldesi´ndeki Harb-İş Sendikası Sosyal Tesisleri Konferans Salonu´nda düzenlenen Genel İstişare Toplantısı´na katıldı. Burada konuşan Mustafa Destici, Türkiye´nin bir an önce ülkenin birinci gündemi olan terör sorununu çözmesi gerektiğini söyledi. Terör bitmeden ülkede hiçbir problemin çözülemeyeceğini ve ortadan kaldırılamayacağını ifade eden Destici, İmralı süreciyle ilgili görüşlerini açıkladı.
İMRALI SÜRECİNE TEPKİ
Sürecin millete şirin ve masum gösterilmeye çalışıldığını ifade eden Destici, Bu nedenle adını, ´İmralı, Ada Süreci´ koydular. İktidar partisi üyelerinin, hükümet sözcülerinin konuşmalarındaki, sözlerindeki satır aralarını okuduğunuzda, baktığımızda nasıl bir süreçle karşı karşıya kaldığımızı, bu milletin, devletin kimlerle pazarlık masasına oturduğunu gördük. Bir kere sürecin adı İmralı değil. Sürecin adını doğru koymak lazım. Sürecin adı, ´Apo ile müzakere sürecidir´, ´PKK ile müzakere sürecidir´, ´onun siyasi uzantılarıyla müzakere sürecidir´ ve ´onun Avrupa uzantısıyla müzakere sürecidir.´ Süreç sadece tek yönlü, tek kişiyle yürütülen bir süreç değildir. Böyle 4 ayaklı yürütülen süreçte dış mihrakların olmadığına, bir takım dış ülkelerin bu işin içinde bulunmadığına hiç kimse bizi inandıramaz diye konuştu. Destici, şu andaki bilgi ve öngörülerinin bu sürecin düşünüldüğü şekilde tamamlanmayacağını gösterdiğini söyledi.
´YAZICIOĞLU´NUN ÖLÜMÜNDE 6 ŞÜPHE VAR´
Eski genel başkanları Muhsin Yazıcıoğlu´nun ölümüyle de ilgili konuşan BBP Lideri Mustafa Destici, Yazıcıoğlu´nun ölümüne şüpheli baktıklarını ifade etti. Destici, Soruşturma şu anda gizlilik kararıyla birlikte Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet savcıları tarafından devam ediyor. Bütün detay, teferruatına sahip değilim. Ama gördüğümüz, bildiğimiz bir şey var. Biz komplo teorilerinin peşinde değiliz. Toplumda, ´Muhsin Yazıcıoğlu öldürüldü´ algısı oluşturan 6 tane şüphe var, bizim belirlediğimiz. Bu şüpheler dağıtılmadığı, şüphelerin sorusunun cevabı net olarak açıklanmadığı sürece, kimse bizi Muhsin Yazıcıoğlu´nun şehadetinin bir kaza olduğuna inandıramaz dedi.
Konuşmasında, Yazıcıoğlu´nun ölümünden sonraki bazı şüphelere değinmek istediğini belirten Mustafa Destici, sözlerini şöyle tamamladı: Bunlardan birincisi, ´Kurtuldu, geliyor´ bilgisi; ikincisi, bildirilen yerin aranmaması, yer bildiriliyor ama başka yerler aranıyor; üçüncüsü, helikopterin üzerinden bir takım cihazların sökülmesi; dördüncüsü, radar kayıtları; beşincisi, oradaki hava hareketliliği ve altıncısı da olaydan yaklaşık 2-2.5 saat sonra oraya 2 helikopterin inip kalkmış olması. Biz bu soruların cevabını almadan, bu şüpheler kalkmadan, tabii ki bu süreç aydınlatılmadan bu işin peşini bırakmayacağız. Bizim yorulmamızı, bıkmamızı, usanmamızı bekleyenler boşuna hayal kurarlar. Biz sonuna kadar sürecin takipçisiyiz ve mutlaka bu 6 maddenin cevabı çıkmadan sürecin aydınlatılmayacağını düşünüyorum. Şu anda biz sabırla süreci takip ediyoruz. Ama eğer, bu soruların cevabı verilmeden, şüpheler dağıtılmadan dosya bir yerlere havale edilmeye veya kapatılmaya kalkılırsa o zaman ki tavrımızın ne olacağını herkes görecektir. (DHA/Bugün)
MİT, YAZICIOĞLU´NU YEŞİL´TE TAKİP ETTİRMİŞ
09.02.2013 16:47 MİT, Muhsin Yazıcıoğlu´nu ismi fail-i meçhul cinayetlerle anılan Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım´a takip ettirmiş. Yeşil´in hazırladığı 1988 tarihli raporda Yazıcıoğlu´nun kimlerle görüştüğü ve yaptığı konuşmalar yer alıyor. 2009´da şüpheli bir helikopter kazasında hayatını kaybeden Büyük Birlik Partisi (BBP) lideri Muhsin Yazıcıoğlu´nun Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından takibe alındığı ortaya çıktı. MİT´in Yazıcıoğlu´nu izleme görevini, ismi birçok fail-i meçhul cinayetle birlikte anılan Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım´a verdiği belirlendi.
ÇİLLİOĞLU DOSYASINDAN ÇIKTI
Yeşil, Yazıcıoğlu´nu adım adım takip etmiş, elde ettiği istihbari bilgileri raporlaştırarak MİT´e sunmuş. Yeşil´in Yazıcıoğlu için hazırladığı ve MİT´e verdiği rapor, Tunceli´de 1994´te lojmanında ölü bulunan ve intihar ettiği açıklanarak dosyası kapatılan Albay Kazım Çillioğlu hakkında yürütülen soruşturma evrakları arasına girdi.
TÜRKEŞ´İN PARTİNİN BAŞINDAN ALINMASINA KARŞI ÇIKTI
MİT´e yakın kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Yeşil´in ´Mahmut Yıldırım´ imzasıyla 1988 Nisan´ında Elazığ´da hazırladığı ve MİT´e gönderdiği raporda şu ifadeler yer aldı: Muhsin Yazıcıoğlu, Abdullah A. ve Recep A. bir araya geldi. Abdullah A ve Recep A, Alparslan Türkeş´in Genel Başkanlık görevine devam etmemesi ve görevden ayrılması için çalışılması gerektiğini söyledi. Muhsin Yazıcıoğlu buna karşı çıktı. Türkeş´in Genel Başkanlığa devam etmesinin doğru olacağını anlattı. Fakat fazla ön plana çıkmaması gerektiğini söyledi.
RAPORDAN 7 AY SONRA
O dönem Alparslan Türkeş, Milliyetçi Çalışma Partisi´nin (MÇP) başındaydı. Yeşil´in hazırladığı rapordan 7 ay sonra Kasım ayında yapılan olağanüstü kongrede Alparslan Türkeş yeniden MÇP Genel Başkanlığı´na seçildi. (Bugün)
HELİKOPTERİN TELSİZ BAĞLANTISI KESİKMİŞ
20.02.2013 15:10 BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 arkadaşının hayatını kaybettiği helikopterin düşmesiyle ilgili soruşturma derinlemesine sürüyor. Soruşturmada, helikopterdeki telsiz bağlantısının seyahat sırasında olmadığı ortaya çıktı. Helikopter enkazı bulunduktan sonra çekilen fotoğraflara göre, sigorta panelindeki telsiz bağlantı anahtarının çekilmiş olduğu açıkça görülüyor. Ayrıca uçuş yüksekliğini gösteren cihazın da aktif olmadığı yine sigorta panelinden anlaşılıyor.
25 Mart 2009 tarihinde bindikleri helikopterin düşmesi sonucu BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, pilot Kaya İstektepe, BBP Sivas İl Başkanı Erhan Üstündağ, yardımcısı Yüksel Yancı, meclis üye adayı Murat Çetinkaya ve gazeteci İsmail Güneş hayatını kaybetti. 2 yıldır Özel Yetkili Malatya Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturulan olayda suikast şüphesini derinleştiren bulgulara ulaşıldı. Helikopter enkazına ulaşıldıktan sonra çekilen fotoğraflara göre, helikopterin sigorta panelindeki UHF 2 (uzak telsiz bağlantısını sağlıyor) ve altimetre (helikopterin yerden yüksekliğini gösteriyor) çalışır durumda değil. 28 Mart 2009 tarihinde olay yerine ulaşan DAK timleri ve kaza kırım ekibinin çektiği fotoğraflarda sigorta panelindeki hayati öneme sahip telsiz bağlantısı ve altimetrenin çalışır durumda olmadığı görülüyor. Söz konusu fotoğraflarda her iki cihazın aktif olmadığı paneldeki diğer anahtarların aktif olmasından bariz şekilde belli oluyor.
PİLOT SON KALKIŞ BİLGİSİNİ CEP TELEFONUYLA VERMİŞTİ
Pilot Kaya İstektepe helikopterde taşıdığı BBP Lideri Yazıcıoğlu ve arkadaşlarını Kahramanmaraş´ın Çağlayancerit ilçesine bıraktıktan sonra Kahramanmaraş Erkilet Havalimanı´na yakıt ikmali yapmak üzere tekrar havalanmıştı. Yakıt ikmalinin ardından tekrar Çağlayancerit´e dönen pilot, kalkış yaptığını Kahramanmaraş Havalimanı´nda görevli AFTN memuruna cep telefonuyla bildiriyor. Ulaştırma Bakanlığı´na bağlı kaza kırım ekibinin hazırladığı raporda konuyla ilgili bölüm şöyle: Kahramanmaraş Hava Meydanı ATC APP/TWR kontrolörü tarafından adı geçen meydandaki AFTN memurunun cep telefonunun pilota verilmesi nedeniyle uçuş planına göre 12:30 UTC´de kalkması gereken hava aracının kalkıp kalkmadığını öğrenmek için AFTN memuru tarafından hava aracı pilotunun 12:54 UTC´de cep telefonundan arandığı, pilotun bu aramada kendisine cevap vermediği, bir dakika sonra 12:55 UTC´de pilotun AFTN memurunu arayarak kalkışta aramayı unuttuğu ve kalkışın 12:35 UTC´de olduğunu rapor ettiği ve akabinde 251301 LTCNZGZX DEP mesajının AFTN memuru tarafından çekildiği görülmektedir. Rapora göre, pilot Kaya İstektepe, helikopterin motorunu çalıştırdığını ve kalkış yaptığını telsiz ile bildirmiyor.
KAZA KIRIM EKİBİ SİGORTA PANELİNİ HİÇ İNCELEMEMİŞ
Pilot Kaya İstektepe ile birlikte 6 kişinin hayatını kaybettiği helikopterin düşmesinin nedenlerini araştıran kaza kırım ekibi, 14 Aralık 2009 tarihli 181 sayfalık rapor hazırladı. Rapor, olayı o dönem soruşturan Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcılığı´na gönderildi. Raporda helikopterin sigorta panelinden hiç bahsedilmiyor. Ekibin hazırladığı raporda, helikopter enkazından çalındığı anlaşılan uçuş bilgilerini gösteren ´ARGUS 5000CE´ ve ´SKYMAP IIIC´ adlı cihazlardan hiç bahsetmediği de ortaya çıkmıştı. Kaza kırım ekibi, muhtemel kaza sebebini pilotaj hatasına bağlamıştı. Raporda, ´yoğun kar yağışlı kontrolsüz sahada pilot Kaya İstektepe´nin VFR uçuşa ısrarla devam ederek oryantasyon (vertigo/his yanılması) kaybına uğraması nedeniyle dağlık alanda araziyle temas etmesini engelleyemediği´ iddia edilmişti.
DDK: ANAHTAR-SİGORTA KONUMLARI DEĞİŞTİRİLMİŞ OLABİLİR
Devlet Denetleme Kurulu, raporunda anahtar ve sigortalar konusuna yer verdi. DDK raporunda yer alan konuya ilişkin bölüm şöyle: Kaza tarihi olan 25.03.2009 ile kurulun kaza mahalline ilk ulaştığı 29.03.2009 tarihi arasında kar yağışından dolayı enkazın kar altında kalması ve arama kurtarma ekiplerinin; özellikle ilk aşamada bulunamayan yolculara ulaşma maksadıyla hava aracını yerinden oynatmasının, hava aracının kumanda kontrol pozisyonları, anahtar-sigorta konumlarını değiştirmiş olabileceği ve böylece kaza-kırım incelemesine ışık tutabilecek delillerin kaybolmasına sebebiyet verildiği değerlendirilmektedir.
PİLOT SÜRMELİ: HELİKOPTERE DIŞARIDAN MÜDAHALE EDİLMİŞ OLABİLİR
BBP´nin görevlendirdiği kaza kırım ekibinde yer alan pilot Volkan Sürmeli, Cihan Haber Ajansı´na konuyla ilgili açıklama yaptı. Helikoptere dış müdahalede bulunulmuş olabileceğini dile getiren Sürmeli: Merhum pilot Kaya İstektepe´nin kalkışı cep telefonu ile bildirdiği bilgisi doğru ise bu fotoğrafta görülen sigortaların kalkıştan evvel devre dışı bırakıldığı anlamına geliyor. Dolayısıyla helikopterdeki pilotun uçuş için ihtiyaç duyduğu hayati önem arz eden cihazların kullanım dışı kalması anlamına gelir ki bu da helikoptere bir dış müdahalenin olma ihtimalini güçlendirir. Kahramanmaraş Havalimanı güvenlik kamerası görüntülerini inceleyerek helikopterin yakıt alımı sırasında bir müdahaleye maruz kalıp kalmadığı incelenmelidir. Bir hava aracı kazasında ilk başvurulacak unsurlar radar ve telsiz kayıtlarıdır. Helikopter son kalkış yaptığı yerden düştüğü yere kadar radar kaplamasına girdi. Bu radar kaydından bir kesit elimizde var. 160 dakika sonra iki jandarmaya ait helikopterin Yazıcıoğlu´nu taşıyan helikopterin yanına gittiğini biliyoruz. Bunu nereden biliyoruz? Radar kayıtlarından biliyoruz. Demek ki radar kayıtları var. Telsiz kayıtları da ortada yok. ifadelerini kullandı. (Cihan)
(03 Şubat 2013), son güncel.: (20 Şubat 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
MUHSİN YAZICIOĞLU´NUN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜYLE İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Yazıcıoğlu soruşturmasında şok gözaltılar ve tutuklamalar
İşte enkazı söken o subaylar
Yazıcıoğlu soruşturması özel yetkili savcıda
Ölmez: Yazıcıoğlu´nu susturacaktık
Ergenekon çaycısı şok itiraflarda bulundu: Yazıcıoğlu öldürüldü
Ölmez: Yazıcıoğlu´nu susturacaktık
Şok iddia: BBP lideri Yazıcıoğlu gizli tanıktı, MİT öldürdü
Yazıcıoğlu´nun ölümünde Barnabas iddiası
İncil olayından Ergenekon çıktı
Albay Kazım Çillioğlu´nun şüpheli ölümü manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap