Ergenekon davasına 275. duruşma ile devam ediliyor. Duruşmada, TBMM Darbe Komisyonu´ndan istenen raporun, mahkemeye ulaştığı açıklandı. Önemli bir gelişme de, mahkemeye ulaşan Adli Tıp raporunda, tutuksuz sanıklardan emekli Orgeneral Şener Eruygur´un suç tarihinde ceza ehliyetinin tam olduğuna dair oybirliği ile görüş bildirilmesi oldu. Mahkemenin önemli bir kararı da bundan sonra kalan 778 tanığın dinlenme işleminden vazgeçmesi oldu.
11.01.2013 11:16 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün de aralarında bulunduğu 67´si tutuklu 275 sanıklı Ergenekon davasının 275. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız´ın da aralarında bulunduğu 38 tutuklu sanık katıldı.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA´da tedavi gören Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek´in de aralarında bulunduğu 29 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi. Bu davadan tutuksuz yargılanan ´Odatv´ davasının tutuklu sanığı Yalçın Küçük de duruşmada hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, daha önceki duruşmada sanıklardan Ertaç Giray hakkında İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi´nde açılan farklı bir dava dosyasının incelenmek üzere istendiğini hatırlattı. Özese, ayrıca sanık Hüseyin Buzoğlu´ndan elde edilen deliller üzerinde de naip hakim incelemesi yapılmasına karar verildiğini kaydetti.
Başkan Özese, yapılan taleplere ilişkin yazılan yazılardan bazılarına cevap verildiğini belirterek, mahkemeye ulaşan cevabi yazıları okudu. Özese, mahkeme tarafından naip hakim incelemesi yapılan iki konu ile ilgili olarak incelemenin tamamlandığı ve mahkemeye ulaştığını açıkladı. Ancak bu incelemelerin ayrıntıları konusunda bilgi verilmedi.
-Kültür Bakanlığı müdahil-
Mahkeme 2 sanıkta tarihi eser bulunması nedeniyle Kültür Bakanlığı´nın yaptığı müdahillik talebini kabul etti.
-Meclis darbe raporu mahkemede-
Önceki oturumda Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne yazı yazıldığını hatırlatan Özese, TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu tarafından Kasım 2012 tarihinde hazırlanan raporun, iki cilt kitap ve ekinde bir adet harddisk ile birlikte mahkemeye ulaştığını açıkladı.
-Adli Tıp: Eruygur´un sağlığı yerinde-
Sağlık durumunun cezaevinde kalmasına engel olup olmayacağı daha önce de tartışma konusu olan tutuksuz sanık Şener Eruygur hakkında Adli Tıp Kurumu Başkanlığı´ndan en son istenen sağlık raporunun mahkemeye ulaştığı da Özese tarafından bildirildi. Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Dairesi´nce 28 Aralık 2012 tarihinde hazırlanan raporda, ´Suç tarihinde Eruygur´un ceza ehliyetinin tam olduğu´ belirtildi. Bu karar, Adli Tıp Kurumu Başkanı ile birlikte 9 üyenin oy birliğiyle alındı. Raporda, Eruygur´da, cezaevinde düşmesinin ardından travma sonrası gelişen hafif bilişsel yetersizlik sayılan akli arızanın saptandığı ifade edildi. Bu duruma karşı 2 üye ise ´Şahsın durumunun düzelebileceği, travmaya bağlı demansta bilimsel araştırmalara göre düzelme eğilimi olduğunun saptandığı, hastalığın kalıcı olmadığı´ şeklinde görüş bildirdi. Mahkeme heyeti, 28 Haziran 2012´de aldığı kararla, Eruygur´u, mevcut rahatsızlığının ceza ehliyetini etkileyip etkilemediğinin tespiti için Adli Tıp Kurumu´na sevk etmişti.
Öte yandan, Karagümrük çete davasından hükümlü bulunan Nuri Ergin tarafından da mahkemeye bir mektup gönderildiği açıklandı.
Kimliğini açıklamayan bir kişi tarafından duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel´e bazı gazete küpürleri ve 132 adet jpeg formatında fotoğrafın bulunduğu bir CD gönderildiğini belirten Başkan Özese, savcı Pekgüzel tarafından bu CD´nin incelenerek mahkeme kalemine verildiğini ifade etti.
-Savcı taleplerin reddedilmesini istedi-
Duruşmada, Başkan Özese, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin savcı Mehmet Ali Pekgüzel´e de söz verdi. Savcı Pekgüzel de, söz konusu yazılı ve sözlü taleplerin, davaya katkı sağlamayacağından reddedilmesini istedi.
Duruşmaya talepler konusunda karar vermek üzere ara verildiği sırada sanık avukatlarından İlkay Sezer ve Dilek Helvacı, gelen evrakları henüz görmediklerini, incelemek üzere kendilerine verilmesini ve inceleme yapmak için makul süre verilmesini talep ettiler. Avukat İlkay Sezer, ayrıca müvekkili İlker Başbuğ ve Hurşit Tolon için bazı tanıkların dinlenmesini istediklerini, ancak bu konuda bir karar verilmediğini hatırlatarak tanık dinletme taleplerinin de bir karara bağlanmasını istedi.
Mahkeme heyeti, talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi. (Cihan)
DİĞER 778 TANIK DİNLENMEYECEK
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada, mahkeme heyeti tarafından alınan kararlar açıklandı. Buna göre mahkeme heyeti, davada yeni tanık dinlenilmesi taleplerini istatistiki bilgilerle reddetti. Mahkeme, 576 duruşma yapıldığını, sadece 120 duruşmada tanık dinlenildiği belirterek, yeni tanık dinlenilmesine gerek olmadığını vurguladı. Davada 835 tanığın dinlenilmesinin istendiğini, bunların arasından 57´sinin beyanlarının alındığını belirtti. (Dinlenmesi istenen diğer tanık sayısı 778.)
En iyimser tahminle 10 yıl sürecek bir yargılama süreci olacağını ifade eden mahkeme heyeti, bundan sonra dinlenecek tanıkların bir katkı sağlayamayacağını kaydetti. Mahkeme, bu kapsamda davada, başka tanık dinlenilmesine yer olmadığına karar verdi. Mahkemenin bu kararına göre, daha önceden dinlenilmesine karar verilen eski MİT Başkanı Şenkal Atasagun ve Ak Parti Milletvekili Şamil Tayyar´ın tanıklığına başvurulmayacak. (AA)
TAHLİYE TALEPLERİNE RET
İlker Başbuğ´un da aralarında bulunduğu 67 sanığın tutukluluk hallerinin devamın karar veren mahkeme Ergenekon Duruşmasını 18 Şubat 2013 tarihine erteledi.
(11 Ocak 2013, 11:16)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: