Ergenekon sanıkları İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük, 1993 yılında uçağının düşmesiyle şüpheli şekilde hayatını kaybeden Eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis´le ilgili soruşturma kapsamında ifade verdiler.
20.09.2012 16:31 Dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis ve 4 askeri personelin 1993 yılında şüpheli bir uçak kazası sonucu şehit olmalarıyla ilgili soruşturma kapsamında Ergenekon sanıkları emekli tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek ve Durmuş Ali Özoğlu´nun tanık sıfatıyla ifadeleri alındı. Çağlayan Adliyesi´ne 11.30 sularında getirilen Doğu Perinçek ve Veli Küçük ´ün ifade işlemleri kısa sürdü.
Talimat Savcısı Ümit Zafer Çolak tarafından ifadesi alınan Doğu Perinçek´e Eşref Bitlis ´in uçağının düşmesiyle ilgili ne biliyorsunuz?? sorusu yöneltildi. Perinçek´in ise, Adnan Akfırat ve Nusret Senem´in kitaplarında yazılanlar kadar biliyorum. Nusret Senem, soruşturmaya müdahil olan kişidir. Düşen uçağın pilotunun ailesinin avukatlığını yapmaktadır. Nusret Senem´in kitabında ODTÜ´nün hazırladığı raporlar var. Raporlar olayın sabotaj olduğunu iddia ediyor. Ben de bu kadarını biliyorum dediği öğrenildi. Ardından Veli Küçük´ün ifadesi alındı. Küçük´ün ifade işleminin ise 5 dakika sürdüğü belirtildi. Doğu Perinçek´in bir röportajında yanındaki albaylar ile gelerek ?Bitlis´in uçağının düştüğü haberini veren ilk kişi? diye işaret ettiği kişi olan Veli Küçük, sabotaj ihtimaliyle ilgili bilgisinin olmadığını söylediği öğrenildi.
Soruşturma kapsamında önceki gün ise şüpheli sıfatıyla Ergenekon sanığı emekli Albay Arif Doğan´ın ifadesi alınmıştı. İnternette yayınlanan ses kaydında Bitlis´İn ölümüyle ilgisinin olduğuna dair şok ifadelere kullanan Doğan ifadesinde, bu iddiayı yalanlamış, Bitlis´in Amerikan İsrail ve Rus istihbarat elemanlarının sabotajı nedeniyle öldürüldüğünü ileri sürmüştü. ( Radikal)
MİT VE EMNİYET, BİTLİS KAZASINI ARAŞTIRMAMIŞ
13.10.2012 14:38 Şüpheli bir uçak kazasında hayatını kaybeden eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis´in ölümünü MİT ve Emniyet´in araştırmadığı ortaya çıktı. Kaza dosyasını 2010´da yeniden açan savcılık, iki kurumdan Bitlis soruşturmasıyla ilgili ellerindeki bilgileri talep etti. Ancak Genelkurmay Askeri Savcılığı´nın takipsizlik kararından sonra dosyaların rafa kaldırıldığı cevabını aldı. Kurumların, detaylı bilgiye sahip olmamalarının sebebi ise o dönemde kazaya ilişkin özel bir çalışma yapılmaması olarak gösterildi. Hem MİT hem de Emniyet´in o dönem tutulan detaylı istihbarat raporlarını da savcılığa sunmadıkları ifade edildi.
Eski Jandarma Genel Komutanı Org. Eşref Bitlis´i Diyarbakır´a götürecek askeri uçak, 17 Şubat 1993´te Güvercinlik Askeri Havaalanı´ndan kalktı. Uçak havalandıktan kısa süre sonra Ankara Yenimahalle´deki PTT İşleme Merkezi´nin bahçesine düştü. Kazada, Bitlis ile 3 subay, bir astsubay ve bir PTT görevlisi şehit oldu. Gazeteci Uğur Mumcu suikastından 1 ay sonra meydana gelen olayın ´uçak motorundaki buzlanmadan´ kaynaklandığı açıklandı. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyeleri tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, uçağın ´buzlanma´ sonucu düşmüş olamayacağı vurgulandı ve ´sabotaj´ ihtimaline dikkat çekildi. Dönemin Meteoroloji Genel Müdürü Mehmet Önerci de ?Eğer uçak buzlanmadan düştüyse paşayı bile bile ölüme götürmüşlerdir. Çünkü biz raporumuzu sunmuştuk.? ifadelerini kullanmıştı.
Kazaya yönelik soruşturma bir süre sonra rafa kaldırıldı. Ancak 2010 yılında, Ergenekon sanığı ve JİTEM´in kurucusu olduğu öne sürülen Albay Arif Doğan´ın ortaya attığı iddialar üzerine savcılık soruşturmayı yeniden açtı. Doğan´ın internet sitelerine düşen ses kaydında Eşref Bitlis´in ülkedeki derin bir yapı tarafından öldürüldüğü ileri sürülüyordu. Yaklaşık iki yıldır sürdürülen soruşturma, özel yetkili savcılıkların kaldırılmasıyla birlikte kesintiye uğradı. Bir süre dosyayı incelemeye başlayan Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Şahin, birçok önemli ismin ifadesine başvurdu. Şahin, MİT´in önde gelen isimleri Mehmet Eymür, Arif Doğan ve Cevat Öneş´in yanı sıra konuyla ilgisi olabilecek çok sayıda ismi dinledi. Eymür´ün savcılıktaki ifadesinde o dönem kazayı mercek altına alacak birimin başında bulunmadığını söylediği öğrenildi.
MİT ve Emniyet´ten Bitlis soruşturmasıyla ilgili ellerindeki verileri isteyen savcılığa da cevaplar ulaştı. Alınan bilgiye göre iki kurum da Genelkurmay Askeri Savcılığı´nın kazaya ilişkin takipsizlik kararını vermesinin ardından dosyanın rafa kaldırıldığını belirtti. İki kurum da şüpheli ölüme ilişkin detaylı bilginin kendilerinde de olmadığını aktardı.
Savcı Şahin´in, soruşturmayı yaklaşan zamanaşımından etkilenmemesi için hızlandırdığı da belirtildi. Kazanın olduğu tarihte yürürlükte olan eski TCK´nın 449´uncu maddesine göre ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezalarında zamanaşımı süresi 20 senenin sonunda doluyordu. TCK değişiklikleriyle bu süre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarında 30, müebbet hapislik suçlarda 25 yıla çıkarıldı, ancak ´lehe kanun´ ilkesi gereği daha kısa süre öngören eski TCK hükmü uygulanıyor. 2013 yılının Şubat ayına kadar dava açılmazsa soruşturma zamanaşımından düşecek.
-Şüpheli ölümler yılı: 1993-
Türkiye için karanlık bir yıl olan 1993´te önde gelen isimlerin şüpheli ölümleri dikkat çekmişti. Ortak noktaları Kürt sorununa çözüm aramak olan isimlerin kısa aralıklarla hayatlarını kaybetmeleri ´suikast´ şüphelerini artırıyor. Gazeteci-yazar Uğur Mumcu´nun suikastıyla başlayan 1993 yılındaki şüpheli ölümler zincirinde 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile eski Bakan Adnan Kahveci´nin ismi de yer alıyor. Bitlis´in ekibinde olmasıyla tanınan Diyarbakır Bölge Jandarma Asayiş Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Temel Cingöz, Mardin Jandarma Alay Komutanı Rıdvan Özden, Tunceli Jandarma Alay Komutanı Kazım Çillioğlu, emekli Korgeneral Hulusi Sayın, JİTEM elemanı Cem Ersever de art arda hayatlarını kaybetmişti. ( Zaman)
(20 Eylül 2012), son güncel.: (13 Ekim 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Orgeneral Eşref Bitlis´in şüpheli ölümü manşetlerimiz
Ergenekon 1993´e uzandı: Tushad
Albay: Bitlis´in ekibi öldürülecek
Fotoğraftaki 10 subaydan 7´si öldü
Komutan dosyaları tehlikede
Özal ve komutan cinayetleri bağlantılı
Kanlı ve Kara Yıl: 1993.. PKK´nın tasfiyesi durduruldu
PKK´nın bitirilememesi gücünden değil ihanetten
Ergenekon-PKK bağlantısıyla ilgili manşetlerimiz
Ergenekon, Balyoz ve diğer iddianamelerde arama yap