Ergenekon davasında, Muharrem Mutlu Arıkan tanık olarak ifade veriyor. Genelkurmay İstihbarata Karşı Koyma Başkanı Tümgeneral Arıkan´ın ses kaydı 1 yıl önce internete düşmüştü. Arıkan, kendisine ait olduğunu kabul ettiği ses kaydında, Ergenekon davasıyla ilgili çok çarpıcı ifadeler kullanıyordu. Geçtiğimiz günlerde ara karar alan mahkeme, Arıkan´ınkinin de aralarında olduğu bazı ses kayıtlarıyla ilgili soruşturma başlatılmasını istemişti. Bu gelişme, tanık Arıkan´ın süreç içinde sanık haline gelebileceğini gösteriyor.
11.09.2012 12:06 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün de aralarında bulunduğu 65´i tutuklu 274 sanıklı ´Ergenekon´ davasının 228´inci duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekilli gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin´in de aralarında bulunduğu 40 tutuklu sanık katıldı. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve Sedat Peker´in de aralarında bulunduğu 25 tutuklu sanığın gelmediği duruşmada, bu davadan tutuksuz yargılanan ´Odatv davası´ kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Yalçın Küçük hazır bulundu.
TANIK MUHARREM MUTLU ARIKAN´IN İFADESİ
Duruşmaya, emekli Tümgeneral Muharrem Mutlu Arıkan´ın tanık olarak dinlenilmesiyle devam ediliyor. Yeminli olarak ifadesi alınan tanık emekli Tümgeneral Muharrem Mutlu Arıkan, 2008 yılında Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Daire Başkanlığı´na atandığını 2011 yılında da emekliye ayrıldığını söyledi. 12 Haziran 2009 yılında bir gazetede ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ isimli belgenin yer almasının ardından dönemin İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin (tutuklu sanık) beni aradı. ´Gazetede yer alan habere bir bak, araştır, işin gerçeği nedir´ dedi. Ben de ilk kez o gün Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı´na gittim. Büyük bir masanın etrafından 2 albay ve 3-4 personel vardı. Masanın üzerinde bulunan Taraf Gazetesi´ni okuyorlardı. ´Bu nereden çıktı, kim hazırladı, Dursun Çiçek nerede? diye sordum. Genç subaylar da, ´Biz hazırlamadık, nereden çıkmış olabilir diye bakıyoruz. Dursun Çiçek henüz gelmedi diye cevap verdiler. Subaylar da şaşkınlık içindeydi. 5-10 dakika Bilgi Destek Daire Başkanlığı´ndan elde ettiğim bu ön bilgileri İsmail Hakkı Pekin´i arayarak bildirdim dedi. Daha sonra dava sanıklarından emekli Albay Dursun Çiçek´in kendisini aradığını anlatan Tanık Arıkan, Dursun Çiçek, ´Gazetede yer alan İrtica ile Mücadele Eylem Planı´nı biz de anlamadık, bizim dairenin işi değil dedi. Ben de Askeri Savcılığın olaya el koyduğunu söyledim. İrtica ile Mücadele Eylem Planı´nı hazırlayıp, hazırlamadığını sormadım. Çünkü Askeri Savcılık olaya el koymuştu. Olay artık kendi hukuk mecrasında ilerliyordu. Dursun Çiçek ile daha sonra telefonda ve yüzyüze irtibatım olmadı diye konuştu.
İfadesinin ardından duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel´in sorularını yanıtlayan tanık Arıkan, Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı´nda kimlerle görüştünüz, odada kimler vardı? sorusuna şu cevabı verdi: Odada albaylar Ziya İlker Göktaş (sanık) ve Sedat Özüer (sanık) vardı. 3-4 tane de personel vardı.
Sorular üzerine sabah 06.45´de mesaiye başladığını belirten tanık Arıkan, Genelkurmay´da mesai 09.00´da başlar. Dursun Çiçek mesaiye kaçta başlar bilmiyorum. Ben Bilgi Destek Daire Başkanlığı´na 07.20 sıralarında gittiğimde Dursun Çiçek dairede yoktu diye cevap verdi. Sorular üzerine tanık Arıkan, Bilgi Destek Daire Başkanlığı´nda herhangi bir evrak ve belge temizliği yapıldığına şahit olmadım diye cevap verdi.
Tanık Arıkan, sorular üzerine İnternet Andıcı isimli belgeye ilişkin de hiçbir bilgisi olmadığını belirterek, İnternet Andıcı basında yer alınca öğrendim. İnternet Andıcı´nın hazırlanma aşaması benimle ilgili bir süreç olmadığından bilmiyorum. Konuya vakıf değilim dedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Arıkan´a ´şüpheli´ sıfatıyla alınan ifadesini okuduktan sonra, hakkında ne gibi bir işlem yapıldığını sordu. Kendisine her hangi bir bildirim yapılmadığını belirten Arıkan, bu nedenle hakkında ne gibi bir işlem yapıldığını bilmediğini söyledi.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel´in soruları üzerine, çalıştığı birimin savcılıklar ve emniyetin gönderdiği belgeleri inceleyerek sorulan hususları cevapladığını ve tasnif ettiğini anlattı.
Savcı Pekgüzel´in belgelerin ´TSK´ya aittir´, ´TSK´ya ait değildir´ ve ´kayıtlarımızda rastlanamamıştır´ başlıkları altında tasnif edildiğini hatırlatarak, ´kayıtlarımızda rastlanamamıştır´ ibaresinin ne anlam ifade ettiğini sorduğu Arıkan, belgenin arandığı ancak Genelkurmay´da bulunamadığı anlamına geldiğini söyledi. Belgeleri incelemek üzere kendilerine sınırlandırılmış bir zaman verildiğini, bazı durumlarda belgeleri bu süre içinde bulmanın mümkün olmadığı ya da ilgili yerlerden sorulması gerektiğini belirten Arıkan, bu durumdaki belgelerin Genelkurmay´da bulunmadığını belirtmek için böyle bir başlık açılmış olabileceğini kaydetti. Arıkan, kullandıkları yöntemlerin işin doğru ve çabuk yapılmasına yönelik olduğunu söyledi.
Savcı Pekgüzel´in incelenmek üzere görev yaptığı birime gönderilen belgeler içerisinde TSK´da illegal bir yapılanmadan bahsedildiğini belirterek, bu konuda üstlerini uyarma ya da disiplin soruşturması açılması yönünde girişimi olup olmadığını sorduğu Arıkan, belirtilen konuların savcılıkça soruşturulması nedeniyle kendisi döneminde herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi.
Savcılığa gelen bir ihbar mektubunda ´Tümgeneral Muharrem Mutlu Arıkan Bilgi Destek Dairesi´ne gittiğinde bilgi ve belge temizliği yapıldığını gördü´ şeklinde ifadeler yer aldığını belirten savcı Pekgüzel´in böyle bir olayla karşılaşıp karşılaşmadığını sorduğu Arıkan, ´Yalan bir ifadedir. Daha oradaki çocuklar neyin ne olduğunu anlamaya çalışıyordu´ dedi. İhbar mektubunda kendisinin ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ konusunda bilgisi olmadığını söyleyen Dursun Çiçek´e ´Onu bırak, ben sana böyle yüzlerce belge gösteririm. Nereden sızdı onu söyle´ dediğinin öne sürüldüğü hatırlatılarak, böyle bir beyanı olup olmadığı sorulan Arıkan, böyle bir ifadesinin olmadığını, o gün Dursun Çiçek ile yüz yüze görüşmediğini söyledi.
Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü´nde yapılan aramada ele geçirilen 5 No´lu hard diskte yer alan ´proje´ isimli belge ile ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ arasında bezerlikler bulunduğu ve yazarının da Alaattin Sevim olduğu belirtilerek bu konudaki bilgileri sorulan Muharrem Mutlu Arıkan, Sevim´in çalıştığı birimin görevinin dış ülkelere ilişkin bilgi toplamak olduğunu, böyle bir belgeyi hazırlanmasının görev alanı içinde bulunmadığını anlattı.
-İnternet sitelerinde yer alan ses kaydı-
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, 30 Haziran 2011´de bazı internet sitelerinde yer alan ve Muharrem Mutlu Arıkan´a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarından bölümler okuyarak Arıkan´a sorular yöneltti. Arıkan, ´Bunlar kanun dışı yapılmış kayıtlardır. Aile ortamında yapılmış konuşmalardır. Çeşitli zamanlarda yaptığım konuşmalar kesilmiş, bölünmüş, parçalanıp bir araya getirilmiş´ dedi.
Savcı Pekgüzel´in ´Ses kayıtlarına göre ´Dursun Çiçek´in planlarının bizim bilgisayarlarda hazırlanması tam bir rezalet´ diyorsunuz. Ne demek istiyorsunuz´ şeklindeki sorusunu da Arıkan, ´Bu sırada askeri savcıların soruşturması devam ediyordu. Basında böyle haberler çıkıyordu. Bu haberler karşısında hayretler içinde kaldığımı ifade ediyorum´ diye cevapladı.
AVUKATIN ´SES KAYDI YASADIŞI SORU SORULMASIN´ TALEBİ REDDEDİLDİ
Bu sırada, sanık avukatlarından Kemal Yener Saraçoğlu´nun kanun dışı olarak yapılan dinleme kayıtlarıyla tanığa soru sorulmaması yönündeki talebi, mahkemece reddedildi.
Duruşmaya, Arıkan´ın mahkeme heyeti üyeleri, sanıklar ve sanık avukatlarının sorularını cevaplamasıyla devam ediliyor. (AA)
-Sanık Dönmez, Arıkan´la tartıştı-
Duruşmada tutuklu sanık Yarbay Mustafa Dönmez Arıkan´ın söz konusu konuşmada kendisi için ?P...k? dediğini belirterek, Siz silah arkadaşlarınıza bu şekilde mi hitap edersiniz?? dedi. Arıkan ?Ben bu soruya cevap vermiyorum? cevabını verdi. Dönmez de, ?Sayın Başkan ben o cümleyi kendisine iade bile etmiyorum. Kadınlara saygımdan dolayı iade etmiyorum ona değil? dedi. Arıkan ise ?Basından okuduklarımı o anki kızgınlığımı dile getiriyorum? diye cevap verdi. Mahkeme Başkanı Özese de kimsenin kimseye hakaret etme hakkı yok? diyerek gergin ortamı sakinleştirmeye çalıştı. Ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından Arıkan hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ancak gazetelerdeki açıklamasını gördükten sonra bunu geri çektiğini belirten Dönmez´in, ?Sayın Başkan tanık gözler önünde suç işliyor elini kolunu sallayarak burada çıkmasın? diye başladığı cümlesi Özese´nin mikrofonu kapatmasıyla yarım kaldı.
Savcıdan sonra Arıkan´a sorular yönelten İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgesinde ıslak imzası bulunan Çiçek, Bu soruşturmaya uğrayan kişilerin korunup kollanması için bir toplantıya katıldınız mı? diye sordu. Arıkan bu soruya cevap vermezken araya giren emekli Korg. İsmail Hakkı Pekin Bu sorunun muhatabı Genelkurmay Başkanı´dır. dedi. Bu sırada duruşma savcısı, Çiçek´e sorusunu açmasını istedi ve Soruşturmaya uğrayan kişilerin korunup kollanması için bir mevzuat mı var? sorusunu yöneltti. Çiçek bunun üzerine, Efendim var tabii. MİT mensupları korunup kollanıyor işte. Askerler için niye böyle bir şey yapılmasın? diye konuştu. ( Zaman)
TANIK ARIKAN, SANIK HALİNE GELEBİLİR
Genelkurmay İstihbarata Karşı Koyma Başkanı Tümgeneral Arıkan´ın ses kaydı 1 yıl önce internete düşmüştü. Arıkan, kendisine ait olduğunu kabul ettiği ses kaydında, Ergenekon davasıyla ilgili çok çarpıcı ifadeler kullanıyordu. Ergenekon iddianamelerinin bazı eklerinin yayınlanmasını engellediklerini belirten Arıkan, gizlilik nedeniyle dosyaya konulmayan belgelerde daha farklı bilgilerin olduğunu anlatıyordu. Mahkeme, geçtiğimiz günlerde Arıkan´ınkinin de aralarında olduğu bazı ses kayıtlarıyla ilgili soruşturma başlatılması için savcılığa yazı göndermişti. Bu gelişme, tanık Arıkan´ın süreç içinde sanık haline gelebileceğini gösteriyor.
-Ses kaydını önce yalanlamış, sonra doğrulamıştı-
Genelkurmay İstihbarata Karşı Koyma Başkanı Tümgeneral M. Mutlu Arıkan´a ait olduğu iddia edilen ve Arıkan´ın da kabul ettiği ses kaydında Ergenekon davasıyla ilgili çok çarpıcı ifadeler yer alıyordu. İlk bölümü Youtube.com adlı internet sitesinde yayınlanan ses kaydının ikinci bölümü ise Dailymotion.com sitesinde yayınlanmıştı. Youtube sitesindeki ilk bölüm halen yayınlanmaya devam ederken, Dailymotion sitesindeki ikinci bölüm ise yayından kaldırılmış bulunuyor. ?Ergenekon 1 ve 2? adlı ses kayıtlarının kendisine ait olduğunu dile getiren emekli Tümgeneral Arıkan, ?Genelkurmay´daki arkadaşlar ve evimde çoluk çocuğumla yaptığım konuşmalardır? dedi. Oysa Arıkan, ses kayıtları ilk ortaya çıktığında, ´Bu ses kaydı tarafıma ait değildir. Bu ses kaydı montaj ile oluşturulmuş, halen soruşturulması ve kovuşturulması devam eden davaları etkilemeye yönelik dezenformasyon amaçlı bir yayındır´ demişti.
Tümgeneral Arıkan yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın yayın organları ile internet sitelerinde ´İstihbaratçı Paşa´dan şok ses kaydı´, ´İstihbaratçı Paşa´dan şok itiraflar´ başlıklı haberlerde kendisine ait olduğu ileri sürülen bazı ses kayıtlarına yer verildiğini anımsatmıştı. Ses kayıtlarının kendisine ait olmadığını bildiren Tümgeneral Arıkan, şunları söylüyordu: ´Bu ses kaydı tarafıma ait değildir. Bu ses kaydı montaj ile oluşturulmuş, halen soruşturulması ve kovuşturulması devam eden davaları etkilemeye yönelik dezenformasyon amaçlı bir yayındır. Bu ses kaydı ile doğrudan şahsımla ilgisi olmayan konularda şahsımı ve kurumumu küçük düşürmeyi hedefleyerek kişilik haklarımın ağır şekilde ihlal edildiğinin bilinmesini isterim. Diğer taraftan bu konuda herhangi bir araştırma yapılmadan, kanuna aykırı bir şekilde oluşturulan bu kaydın internet ortamında yayınlanması, bu konuda ilgili mevzuata aykırı davranılması, konuşmaların tarafıma aitmiş gibi gösterilmesi ve yine çeşitli yorumlar katılarak yayınlanması evrensel basın meslek ilkeleri ve etik değerler bakımından oldukça düşündürücüdür. Ayrıca yapılan yayın TCK 133 ve 134. maddelerine göre de suç teşkil etmektedir. Söz konusu yayınlara ilişkin olarak 5187 Sayılı Basın Yasası´nın 14. Maddesi ve 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun´un 9. Maddesi gereğince ´düzeltme ve cevap talebi´ yapılmış olup ayrıca gerekli yasal işlemler için müracaatta bulunulmuştur.´
-Niye ´Bilmediğimiz Şey Yok´ Dedi?-
Ancak Arıkan, ilerleyen süreçte ses kaydını doğruladı ve tevil etmeye çalıştı. Ses kaydını internette dinlediğini belirten Arıkan, ?Bu ses kaydı gayri kanuni olarak kayıt edilmiş. Evimde çoluk çocuğumla yapmış olduğum sohbet konuşmalarıdır. Söylediklerim içerisinde benim Ergenekon örgütüyle irtibatımın olmadığı anlaşılacaktır. Konuşmada geçen ´Büyük oranda yani bizim bilmediğimiz hiçbir şey yok içerisinde´ şeklindeki sözlerden kastım görevim nedeniyle Genelkurmay Başkanlığına savcılığımız tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin iddianamedeki belgelerle aynı olduğudur? dedi.
Arıkan, kendisine sorulan Balyoz belgelerinin de içinde yer aldığı 11 nolu CD´deki ?2002-2003-1.ORDU-İSTH.BŞK.LIĞI? adlı klasördeki ?_GEN ETÜD? adlı dosyadaki ?Rütbesi: Tuğg., Adı Soyadı Muharrem Mutlu Arıkan, sicil no Top.1975-5,Görev: 34.İç Güv.P.Tug.K.,Garnizon: Patnos-Ağrı, düşünce: +? içerikli belge için şu bilgiyi verdi:
-O Belgeyi Önceden Gördüm-
?Belgeyi görevim gereği gönderilen bir CD´yi incelerken gördüm ve hayretler içinde kaldım. Balyoz darbe planı adlı yapılanma hakkında bir bilgim yok. Kişisel bilgilerimin neden bu belgede yazıldığı ve düşünceler kısmına + işareti konusunda bilgim yok.?
-Ergenekon Belgelerini Doğrulamıştı-
Genelkurmay İstihbarata Karşı Koyma Başkanı Tümgeneral M. Mutlu Arıkan´a ait olduğu ileri sürülen ses kaydında Ergenekon soruşturmasıyla ilgili çarpıcı ifadeler yer alıyordu. Ergenekon iddianamelerinin bazı eklerinin yayınlanmasını engellediklerini belirten Tümg. Arıkan, gizlilik nedeniyle dosyaya konulmayan belgelerde daha farklı bilgilerin olduğunu anlatmıştı: ?Bak iddianamenin eklerine, bir sürü tutanak vardır orda, ´bunların yayınlanması uygun değildir diye´ biz yazmışız. O da onları tutanağa geçirmiş ve dolayısıyla onları koymamış oraya. Daha neler var da... Şey işte, önceden, işte bize gönderildi, ´bunların içinde askeri bilgi var mı, yayınlanmasına yönelik sakıncalı olduğu bilgi belge var mı´ diye. İddianame ortaya çıkmadan önce gönderdik onları. Bunları, ´kesinlikle işte devletin gizliliği ile ilgilidir, yayınlanması sakıncalıdır´ diye. Daha onlar falan girmiş değil yani iddianamenin eklerine. O belgeleri başkaları koymuş diyorsunuz, e kardeşim telefon görüşmelerini de mi başkaları yaptı??
-Ses kaydındaki bölümler-
Tümgeneral Arıkan´ın ses kaydında şu bölüm başlıkları yer alıyordu: Siviller bunları kullanmış.. Daha neler var neler!.. Gömülü mühimmatlar konusunda uyardım.. Silahları satacaktım desene.. Dursun Çiçek´in planlarının bizim bilgisayarlarda hazırlanması tam bir rezalet.. Bu belgeleri nasıl çıkardıklarını anlayacak bir istihbaratımız yok ki.. Yaptığımız faaliyet 10 dakika sonra internet gazetelerinde flaş haber olunca ?bismillah? dedim.. İsmail paşa ile aramdaki fark benim istihbaratçı olmam.. Savcı Çiçek davasından biraz da karacı general tutuklasın ki bizimde önümüz açılsın.. Mit ve emniyetle aramızı iyi tutmamızın sebebi; düşmana yakın olmazsan onun ne yaptığından haberdar olamazsın prensibi gereğidir... (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
SES KAYDINI DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
(11 Eylül 2012), son güncel.: (12 Eylül 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ses kayıtlarına soruşturma
ŞOK ses kaydı: Koşaner´den itiraflar
ŞOK ses kaydı: Koşaner´den itiraflar
Ergenekon´a Genelkurmay kalkanı
Profesör: Kayıt Tolon´un, ispat ederim
Ergenekon soruşturma sürecinde gündeme gelen ses kayıtları
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap