Güneydoğu´da işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili devam eden davada ismi sık sık geçmesine rağmen yıllardır bulunamayan Yavuz kod adlı Burhanettin Kıyak isimli uzman çavuş yakalandı. Ankara´da gözaltına alındıktan sonra Diyarbakır´a getirilen Kıyak, çıkarıldığı TMK 10´uncu madde ile yetkili Diyarbakır 3 Nolu Hakimliği tarafından, birden çok adam öldürmek suçundan tutuklandı.
27.07.2012 10:31 Yıllardır faili meçhul olarak kalan cinayetlerin tetikçileri bir bir yakalanıyor. 1992 yılında öldürülen Kürt yazar Musa Anter cinayetinde adı geçen tetikçi Hamit Yıldırım geçtiğimiz ay Şırnak´ta yakalanmıştı. 19 yıldır aranan bir diğer tetikçi Burhanettin Kıyak da Diyarbakır´da yakalandı. Diyarbakır 6´ıncı Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam eden ve emekli Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atağ ile itirafçıların yargılandığı davada, gözaltı ve yakalama tutanaklarında sık sık ismi geçen ve ?Yavuz Güneş? kod adını kullanan kişinin 1994 yılında Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı´nda görevli Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak olduğu ortaya çıktı. Faili meçhullerle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında hazırlanan iddianamede, Temizöz´ün uzman çavuş ve itirafçılardan oluşturduğu ´sorgu ekibi´ ya da ´infaz mangası´nın, gözaltına alınan kişileri sorguladıktan sonra adliyeye götürmek yerine öldürdüğü belirtiliyor.
Mağdur avukatlarından Tahir Elçi, Temizöz ve itirafçılar hakkında faali meçhul cinayetlerle ilgili dava açıldığını hatırlatarak, Yavuz kod adlı kişinin şüpheli olmasına rağmen gerçek kimliğinin tespit edilmediği için dosyasının tefrik edildiğini söyledi. Mağdur avukatlarının çabasıyla Yavuz kod adlı kişinin Burhanettin Kıyak olduğunun ortaya çıktığını anlatan Elçi, bu kişi hakkında işlem yapılması için 6 ay önce savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti. Elçi, ?Yavuz kod adlı kişi sorgu ekibinin sorumlusu olarak biliniyor. Sorgu ekibi, sorgulayıp adliyeye sevk etmediklerini kurşuna dizerek kısa yoldan infaz etmeyi bir yöntem olarak seçmişti. İddianameye ve tanık anlatımlarına göre, bu infaz ekibinin başında ?Yavuz? veya ?Yavuz Güneş? kod isimli uzman çavuş yer alıyordu. Yıllarca sorgu birim amirliğini yapmış ve onlarca masum sivili infaz ettiği belirtilen görevlinin gerçek ismi bir türlü tespit devlet yıllarca yakalama, sorgulama, delil toplama vb. adli işlemleri fiilen yapan biriminin başındaki görevlisinin ismini bilmiyordu.? dedi. Israrlı talep ve başvuruları sonunda nihayet infaz ekibinin başındaki Yavuz kod Burhanettin Kıyak´ın yakalandığını belirten Elçi ?Davası açılmış, 20 cinayet dışında, aynı sivil infaz ekibinin işlediği iddia edilen onlarca faili meçhul cinayet soruşturulmayı bekliyor? diye konuştu.
Dava dosyasında ?Tükenmez Kalem? ve ?Sokak Lambası? kod adlarını kullanan gizli tanık itirafçıların yanı sıra tanıklar da ifadelerinde Burhanettin adlı kişiden bahsediyor. ( Star)
-AİHM Türkiye´yi mahkum etmişti-
Diyarbakır´daki Faili Meçhuller davasında yargılanan emekli Albay Cemal Temizöz ile yardımcısı uzman çavuş Burhanettin Kıyak, 19 yıl önce gözaltında öldürülen Muhsin Taş cinayeti nedeniyle Türkiye´nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nce (AİHM) cezalandırılmasına neden olmuştu. Kıyak´ın Temizöz´le beraber isminin geçtiği ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nde Türkiye´nin mahkûm olduğu olay ise 19 yıl önce yaşanan bir cinayet vakası. Dava dosyasında yer alan bilgilere göre Cizre´nin Cudi Mahallesi´nde 14 Ekim 1993 günü polis ve jandarmalar tarafından yapılan operasyon sırasında Muhsin Taş adlı kişi ayağından yaralı halde vurularak gözaltına alınıyor. Muhsin Taş´ı silahla vurarak yakalayanlar arasında dönemin Cizre Tabur Komutanı Cemal Temizöz ve Burhanettin Kıyak´ın da adı geçiyor. Yaralı halde gözaltına alınan Taş´tan bir daha haber alınamadı. Taş´ın akıbetini araştıran aileye askeri yetkililerin verdiği cevap ise trajikomikti. Askeri yetkililere göre Muhsin Taş yaralı olduğu için koltuk değneğiyle yürümek suretiyle 9 Kasım 1993 tarihinde Gabar Dağı´nda PKK sığınaklarını göstermek için götürüldüğü sırada kaçarak PKK´ya katılmıştı. Aile, Taş´ın gözaltında öldürüldüğünü iddia ederek konuyu AİHM´e taşıdı. Dosyada Muhsin Taş´ı tutuklayan Binbaşı Cemal Temizöz ve Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak´ın adı suçlananlar arasında yer aldı. 14 Kasım 2000 tarihinde sonuçlanan davada, Muhsin Taş´ın gözaltında öldüğü kanaatine varan mahkeme, Türkiye´yi tazminata mahkum etti.
-Sanığı polis değil avukat yakaladı-
28.07.2012 12:50 Cizre´de, 20 yurttaşın öldürülmesine ilişkin, Albay Cemal Temizöz´ün bir numaralı fail olarak yargılandığı davada, savcılığın ve mahkemenin tam üç yıldır ulaşamadığı şüpheliyi, mağdur ailelerin avukatı Tahir Elçi buldu. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi ´nde görülen davanın iddianamesinde, ´Yavuz´ kod adını kullanan başçavuşun 20 cinayetin sorumlularından biri olduğu öne sürülüyordu. Bu kişi 1994´te İskan Arslan, Ramazan Elçi, Abdullah Özdemir ve İzzet Padır, Ramazan Uykur, İbrahim Adak, Cizre´nin Kurtuluş Mahallesi´nden İbrahim adlı kişi, PKK ´ya katılmak isterken yakalanan 4-5 köylü, 1995 yılında Suriye uyruklu iki kişi, Silopili üç genç ve Iraklı bir gencin öldürülmesi ile itham ediliyordu. Ne var ki Diyarbakır Savcılığı, sanığın gerçek kimliğine üç yıldır ulaşamıyordu. Mağdur ailelerin avukatlığını üstlenen Tahir Elçi, eldeki dosyalarda yaptığı inceleme sonucunda, ´Yavuz´ veya ´Yavuz Güneş´ kod adlarını kullanan kişinin 1966 doğumlu Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak olduğunu saptadı. Abdurrahman Avşar´ın yakalanmasına ilişkin 1994 tarihli tutanakta, ´Yavuz Güneş´ kod adının altında imzası vardı. Elçi bu imzayı, İbrahim Danış´ın öldürülmesine ilişkin 30 Ocak 1994 tarihli ´Yer Gösterme Tutanağı´ndaki imzayla karşılaştırdı. Bu tutanakta, Cemal Temizöz´ün yanı sıra ´Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak´ın adı ve imzası vardı. İki tutanaktaki imzalar aynıydı. Elçi ayrıca, Kıyak´ın o yıllarda karıştığı bir maddi hasarlı trafik kazasının dosyasına da ulaştı. Dosyadaki imza da diğer iki imzayla uyuşuyordu.
Elçi, eldeki bu verilerle 21 Şubat 2012´de Diyarbakır Savcılığı´na sundu. Savcılık da ´Yavuz´ kod adlı Burhanettin Kıyak´ı Ankara ´da buldu. İşçi olarak çalıştığı saptanan Kıyak, dört gün önce Diyarbakır ´a getirilerek tutuklandı. Kıyak, 1992-1996 yıllarında Cizre´de görevli olduğunu ve Cemal Temizöz´le tanıştığını kabul etti, cinayetlerle ilgili sorulara, ?Bilmiyorum, hatırlamıyorum? diye yanıt verdi. ( Radikal)
(27 Temmuz 2012), son güncel.: (28 Temmuz 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Temizöz´le ilgili tüm manşetlerimiz
Temizöz iddianamesinde ara