Ergenekon davasına bakan mahkeme, 1978´de soruşturduğu bazı faili meçhul öğrenci cinayetlerinde Kontrgerilla ve Özel Harp Dairesi´nin izine ulaşan, kısa süre sonra da öldürülen Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz cinayetini 34 yıl sonra yeniden araştırma kararı aldı. Mahkeme Başbakanlık´tan Savcı Öz´ün soruşturma sürecinde hazırladığı raporu, TBMM´den de Özel Harp Dairesi konulu raporu istedi. Bu raporun hazırlanmasında ´kontrgerilla.com´ sitesinin de katkısı olmuştu.
26.07.2012 16:30 Kontrgerilla iddialarını araştıran Ergenekon Mahkemesi, suikaste kurban giden Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz cinayetini aradan 34 yıl geçtikten sonra Ergenekon Davası´nda araştırma kararı aldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dava dosyası görülürken Özel Harp Dairesi ve kontrgerilla ile ilgili gündeme gelen iddialar nedeniyle Doğan Öz cinayetini mercek altına aldı. Mahkeme cinayetle ilgisi olduğunun anlaşıldığı gerekçesiyle TBMM Başkanlığı´na yazı yazarak, Özel Harp Dairesi konulu Meclis Araştırma Raporu´nu, Ankara Cumhuriyet Savcılığı´na yazı yazarak, Doğan Öz´ün görevi sırasında hazırladığı ve 1977 Bülent Ecevit Hükümeti´nin kurulmasından hemen sonra ve öldürülmeden önce Başbakanlık´a (Bülent Ecevit) verdiği raporun Başbakanlık´tan istenmesine karar verdi.
Mahkeme, Doğan Öz´ün öldürülmeden önce hazırlığını yaptığı Kontrgerilla Soruşturmasına dair evrakların da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü´nden istenmesine karar verdi. Öz´ün öldürülmesiyle ilgili iddianame ve iddianame kapsamında açılan dosya içinde hazırladığı raporun bulunma ihtimali nedeniyle bu dosyayı da Genelkurmay Başkanlığı´ndan istedi.
DOĞAN ÖZ KİMDİR?
1934 yılında doğdu. Ankara´da Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken suikaste kurban gitti. Başbakan Bülent Ecevit´in ilk kez gündeme getirdiği kontrgerilla iddialarını araştırdığı bilinen Savcı Öz, ülkücü olarak bilinen ve taşeron olarak kullanıldığı ileri sürülen İbrahim Çiftçi tarafından vurularak öldürülmüştü. Doğan Öz, hazırlığını yaptığı kontrgerilla soruşturmasıyla ilgili bir rapor hazırlayıp dönemin Başbakanı Bülent Ecevit´e sunmuştu. Öz´ün kontrgerilla hakkında raporunda şu ifadeleri yazdığı ortaya çıkmıştı:
Şiddet olayları, anarşik eylemler olarak nitelendirilebilecek kadar basit değildir. Amaç, demokrasi umudunu yok etmek, onun yerine faşist düzeni gündeme getirmek ve bütün unsurlarıyla yürürlüğe koymaktır. Böylece ABD ve çokuluslu ortaklıklar, Ortadoğu sorununu büyük ölçüde çözmek amacını gütmektedirler. Bize göre bu sonuca ulaşmada CIA, kontrgerilla gibi gizli örgütlerin yönlendirmesi vardır. Bu örgütler, devlet aygıtını geniş ölçüde kendi amaçlarına uygun şekle dönüştürerek demokrasi düşmanı akımları iktidar yapmayı öngörmüşlerdir.
DOĞAN ÖZ İLE ZEKERİYA ÖZ´ÜN ULAŞTIKLARI YAPI AYNI
Mahkemenin Savcı Doğan Öz cinayeti dosyasını Ergenekon davası kapsamına alması şaşırtıcı değil. Çünkü iki dosya arasında somut benzerlikler var. Benzerlikler savcıların soy isimlerinin ötesinde. Savcı Zekeriya Öz, 2007´de başlattığı Ergenekon soruşturmasında devlet içinde örgütlenmiş bir yapıya ulaştı. Örgütün eylemleri arasında çarpıcı bir örneği teşkil eden Danıştay saldırısının planlanmasından yürütülmesine, kameraların karartılarak örtülmesine kadar büyük bir faaliyetin yürütüldüğü ortaya çıkarıldı. Ergenekon´a atfedilen diğer eylemlerde de benzer bir durum söz konusu. İşte Ergenekon davasında Savcı Zekeriya Öz´ün ortaya çıkardığı bu karanlık yapı araştırılıyor.
Savcı Doğan Öz ise, Ergenekon soruşturmasını başlatan Savcı Zekeriya Öz´ün bir benzeriydi. Hemen hemen aynı konuyu araştırdı. Bazı faili meçhul öğrenci cinayetlerinin ardında kontrgerilla ya da diğer adıyla Özel Harp Dairesi´nin bulunduğunu tespit etti. Bunu bir raporla Başbakan Bülent Ecevit´e de iletti. Savcı Öz, soruşturmada ulaştığı delil ve bulgular üzerine öldürülmekten korkmaya başladığını yakın çevresine açıkladı. Kısa süre sonra da suikaste kurban gitti. O yıllarda bu konuların üzerine gidilmesi mümkün değildi. Başbakan olduğu halde Ecevit dahi bu konunun üzerine gidemediğini açıkça itiraf etti. Ecevit´e suikast girişimleri de yapıldı ve aydınlatılamadı. Ecevit, konuyla bizzat ilgilenmesine rağmen olayları aydınlatamadı. 2007 yılına kadar da bu konular soruşturulamadı.
Bazı çevreler Ergenekon´un 2001´de ortaya çıktığını belirtip, daha önceki tarihlerde var olmadığını ileri sürmekteler. Ancak ortaya çıkan çok sayıda bulgu, örgütün 1990´lı yıllarda da bilindiğini, hatta ´Ergenakon´ adıyla 70´li yıllarda dahi var olduğunu gösteriyor. Bu bilgiler Ergenekon iddianamelerinde yer alıyor. Bu konudaki yeni bir delil ise geçtiğimiz ay bir başka davada kamuoyuna yansıdı. Malatya Zirve Yayınevi katliamına dair mahkemece kabul edilen ek iddianamede, Ergenekon tutuklu sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon´un, Ergenekon talimatıyla TUSHAD isimli gizli hücre yapılanmasını 1993´te TSK içinde kurduğu belirtiliyor. İddianamede, bu Ergenekon hücresinin devamlılığını ve gizliliğini sağlamak için 1995, 1999 ve 2004 yıllarında kendisini 3 kez revize ettiğinin tespit edildiği de belirtiliyor.
Kamuoyu Ergenekon örgütünün varlığını 2007 yılında öğrendi. 12 Haziran 2007 tarihinde İstanbul Ümraniye´de bir evin çatısında 27 el bombasının el geçirilmesi üzerine başlatılan soruşturma ´Ergenekon Terör Örgütü´nü (ETÖ) ortaya çıkardı. Peşpeşe gelen operasyon dalgalarında örgütün çok geniş çaplı olduğu, hücreler halinde ayrı ayrı birimlerle eylem yaptığı, örgütün 2006 yılında Ankara´da Danıştay hakimlerine yönelik saldırının da düzenleyicisi olduğu ortaya çıkarıldı. İlerleyen süreçte örgütün varlığının aslında 2001 yılında İstanbul polisi tarafından tespit edildiği ancak örtbas edildiği de ortaya çıktı.
ERGENEKON 1999´DA YENİDEN YAPILANDIRILDI
Bu zamana kadarki tüm Ergenekon iddianamelerine bakıldığında; savcıların hemen her iddianamede Ergenekon´un askeri ayağının tam olarak tespit edilemediğini ifade ettikleri görülüyor. Ergenekon´un ilk üç iddianamesinde savcıların şu tespiti yer alıyor: ...Soruşturma kapsamında Ergenekon Silahlı Terör Örgütü´nün belirtilen askeri yapılanmasının bütün daireleri deşifre edilememiş ise de... Gerçekten de Ergenekon yapılanmasını üreten ve hayatta tutan çekirdek TSK içindeydi. İddialara göre bu çekirdek, 1999 yılında sadece muvazzaf unsurlarla yetinilmemesi kararını alarak sivil alandaki bazı kişi ve kurumlara da görevler dağıtmış ve sivil alana sızmıştı. Diğer bir deyişle Ergenekon 1999´da re-organize olmuştu, yeniden yapılanmıştı. Bunu açıkça ifade eden Lobi dokümanının üzerinde yazan tarih 29 Ekim 1999. Rektörlere, akademisyenlere, medya unsurlarına, STK´lara, sendikalara ve siyasilere ´görev´ dağıtan merkez, Ergenekon´un muvazzaf karargahıdır. Ama suç zincirinde general-amiral kademesine çıkıldıkça örgütsel bağlantıların gittikçe sisli bir hal aldığı görülüyor.
ERGENAKON: 1971´DE TSK İÇİNDE SORUŞTURULMUŞ
Üçüncü Ergenekon davası kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan emekli Albay Hüseyin Vural Vural´dan ´Eşref Bitlis´in kadrosu suikastlerle öldürülecek´ notu çıkmıştı. ?Bu belgeyi hatırlamıyorum? diyen Vural, aynı zamanda eski bir MİT çalışanı. Diğer bir Ergenekon sanığı Erol Mütercimler ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ergenakon adlı bir örgütten bahsettiği görülüyor. Üçüncü Ergenekon iddianamesinde 678-680 sayfalarında bu konuda geniş bilgi mevcut.
Hüseyin Vural´ın, Erol Mütercimler ile yaptığı konuşmasında, 7 Nisan 1991´de evinde öldürülen emekli Tümgeneral Memduh Ünlütürk´ün Ergenekon´u bildiği ve bunu konuşmaya çalıştığı için öldürüldüğü de iddia ediliyor. Vural, Mütercimler ile yaptığı bu telefon görüşmesinde bahsi geçen örgütün bugünkü soruşturmaya konu örgüt olmadığını belirterek, 1971 yılında TSK bünyesinde yapılan bir soruşturma ile ilgili. Bunun tam ismi de Ergenakon diyor. Vural aksini iddia etse de Ergenakon ile Ergenekon örgütlerinin isim benzerliği şaşırtıcı. Bu da Ergenekon örgütünün aslında yıllardır mevcut olduğunu düşündürüyor.
4 Nisan 2008´de Erol Mütercimler ile Hüseyin Vural Vural arasında geçen telefon konuşması: H.V.V.: Ergenekon nedir biliyor musun. E.M.: Yo hayır siz söyleyin belli ki bi şey var kritik bi şey var. H.V.V.: Kritik de diii Dokuz Martçıların İstanbul grubunun koyduğu isimdir o paroladır. E.M.: Onu bilmiyorum onu ilk defa öğreniyorum. H.V.V.: Aaaa ya bak bende onun kartı da var be. E.M.: Allahımız aşkına. Ya bunu kimse bilmiyor. H.V.V.: Hiç kimse bilmez bunu. Erol bilir bilmem ne bilir yani İstanbul grubu sadece İstanbul grubunun askerleri bilir. Anladın mı o seninki bi şeyler söylüyorsa o hain herif Memduh Ulutürk. O belki bunları ellerini geçti tabi konuşmadan. E.M.: Haa o bunu biliyor oo. H.V.V.: Bunu söylemeye çalıştı o.
MECLİS´TEN ŞOK RAPOR: TERÖR VE KIŞKIRTMALAR ÖZEL HARP´İN İŞİ
Ergenekon davasına bakan mahkeme, Savcı Doğan Öz cinayetiyle ilgisi olduğunun anlaşıldığı gerekçesiyle TBMM Başkanlığı´na yazı yazarak, Özel Harp Dairesi konulu Meclis Araştırma Raporu´nu da istedi. Hatırlanacağı gibi,2009 yılı sonunda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´a yönelik suikast hazırlığı şüphesi üzerine başlatılan soruşturma, Özel Harp Dairesi´ne (ÖHD) bağlı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı´nda 1 ay süren kozmik oda aramalarına uzanmıştı. Başlayan tartışmalar üzerine TBMM Araştırma Merkezi de şok bir ´kontrgerilla´ raporu hazırladı. Meclis uzmanlarının araştırması, ´Seferberlik Tetkik Kurulu, Özel Harp Dairesi ve Özel Kuvvetler Komutanlığı´ başlığıyla milletvekillerine kaynak olarak sunuldu. Raporda Türkiye´yi geçmiş yıllarda sarsan çok sayıda terör ve kışkırtma olaylarının Özel Harp Dairesi´nin işi olduğu iddia ediliyor: 6-7 Eylül. 23 Eylül 1969´da Taylan Özgür´ün öldürülmesi. 13 Nisan 1970´de tabip yedek subay Necdet Güçlü´nün öldürülmesi. 27 Kasım 1970´de Kültür Sarayı´nın yakılması. Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere operasyonu. 1 Mayıs 1977 Taksim olayları. 29 Mayıs 1977 İzmir-Çiğli´de Bülent Ecevit´e suikast girişimi. 1977 yılında darbe girişimi. 24 Mart 1977´de Savcı Doğan Öz´ün öldürülmesi. 16 Mart 1978 katliamı. Mehmet Ali Ağca´nın askeri cezaevinden kaçırılması. Özel Harp Dairesi´yle ilgili Meclis raporunun hazırlanmasına ´kontrgerilla.com´ sitesi de katkı sundu.
Abdullah Harun / kontrgerilla.com
(26 Temmuz 2012, 16:30)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
SAVCI DOĞAN ÖZ CİNAYETİYLE İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Savcı Öz: Soruşturma tırmanıyor, korkuyorum
Savcı Doğan Öz: Kontrgerilla, Seferberlik Dairesi´ne bağlı
Savcı Doğan Öz´den, Zekeriya Öz´e
Özel Harp Dairesi ile ilgili manşetlerimiz
Özel Harp Dairesi sayfamız
TBMM: Terör Özel Harp işi
İŞTE ÖZEL HARP DAİRESİ KONULU TBMM ARAŞTIRMA RAPORUNUN TAMAMI