Ergenekon davasında tanık olarak ifade veren gazeteci Can Dündar, Ergenekon yapılanmasını sadece sağcılara yakıştırdı!.. İki duruşmadır ifade veren Dündar, Ergenekon isimli bir gladyo yapılanmasının varlığına ilişkin daha önce de duyumları olduğunu belirtti. Ancak Ergenekon soruşturmasında solcuların gözaltına alındığını, oysa bildiği gladyo yapılanmasında ise sağcıların yer aldığını ima eden Dündar, bu gerekçeyle de bildiği Ergenekon yapılanmasının şu an yargılanan yapılanmadan farklı bir yapılanma olduğunu savundu.
12.07.2012 13:23 Ergenekon davasına 203. duruşma ile devam ediliyor.İki gün önce yapılan oturumda ifadesine başvurulan Gazeteci Can Dündar, bugün de tutuklu sanıkların sorularını cevaplıyorı. Tutuklu sanık Doğu Perinçek, Gladyo ve derin devlet yapılanması konusunda çalışmalarınız var. Hiç NATO ülkelerine muhalefet yapan bir gladyo yapılanması gördünüz mü? diye sordu.Dündar ise yaptığı çalışmalarda gladyo ya da derin devlet yapılanmasının, devlet tarafından oluşturulduğunu, devletin yapamadığı kirli işleri, sabotaj ya da faili meçhul olayları yapması için oluşturulduğunu söyledi. Derin devlet yapılanmalarının NATO ülkelerinde 1940´lı yıllardan sonra hayata geçirildiğini ve 1950 ile 1960´lı yıllarda çok aktif olduğunu belirten Dündar, bu yapılanmanın 1990´lı yıllarda büyük ölçüde tasfiye edildiğini ifade etti.Dündar, Başbakan Ecevit bana bir gladyo yapılanmasının varlığını hissettiğini söylemişti. Amerikan odaklı olan bu yapılanmanın Özel Harp Dairesi içinde bulunduğunu söylemişti. Bu yapılanmanın Amerika´dan finanse edildiğini belirtmişti. Ben de ´Siz Başbakansınız, neden üzerine gitmediniz?´ diye sordum. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile görüştüğünü ancak iktidar ömrünün bunu yapmaya yetmediğini söyledi. Hatta kendisinin de suikaste uğradığını ve bu saldırı sırasında Ahmet İsvan´ın yaralandığını söyledi. ifadelerine yer verdi.
Mustafa Balbay ise terör örgütlerinden sorumlu bir terör örgütü mensubu olmakla yargılandıklarını belirterek, böyle bir örgüt kavramı duyup duymadığını sordu. Duymadığını söyleyen Dündar, Davanın sanıkları arasında yer alan Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ve Doğu Perinçek gladyo yapılanmaları konusundaki çalışmalarıyla öne çıkmış isimlerdir. Zaten 1997 yılında yazdığım Ergenekon isimli kitabımı onların bilgilerinden de yararlanarak kaleme aldım. dedi.Dündar, Ergenekon isimli bir gladyo yapılanması olduğu şeklinde bilgiler edindiğini, ancak burada yargılanan kişilerin bu yapılanma ile alakaları olmadığını iddia etti. Dündar, Susurluk olayından sonra bu bahsettiği yapılanmanın kendisini gösterdiğini belirterek, Bir milletvekili ve bir emniyet müdürünün de içinde yer aldığı bu yapılanma, tıpkı Avrupa ülkelerinde faaliyet yürüten yapılanma gibiydi. Acaba kararlılıkla üzerine gidilebilir mi diye umutlandık. Ancak savcıya ifade verdiğim zaman soruşturmanın başka bir yöne çekildiği konusunda karamsarlığa düştüm. şeklinde konuştu.
Dündar, asıl Ergenekon yapılanmasının, Mehmet Ali Ağca ve 7 TİP´linin öldürülmesiyle suçlanan kişilerin, sahte pasaportlarla yurt dışına kaçırdıklarını, Abdullah Çatlı´ya ise resmi pasaport verilerek yurt dışına çıkarıldığını öne sürdü. Dündar, Susurluk olayıyla kendini ifşa eden gladyo yapılanmasının, siyaset, hukuk, kolluk kuvvetleri, istihbarat örgütleri ve medya tarafından üzerine kararlılıkla gidilmesi ve tamamen yapılanması gerekirken sadece medya tarafından bir süre üzerine gidildiğini ve hiç birşey elde edilemediğini anlattı.Davanın tutuklu sanığı Mustafa Balbay´ın, Ergenekon örgütünün sanığı değil, olsa olsa hedefi olabileceğini düşündüğünü belirten Dündar, Bunu da yazdım. diye konuştu.
-Haberal Dündar´dan destek aldı: Bizim Ergenekon´la alakamız yok-
Mehmet Haberal da Can Dündar´a sorular yöneltti. Dündar´ın, Karaoğlan belgeseli nedeniyle duruşmaya çağrıldığını düşündüğünü belirten Haberal, İsmini medyadan duyduğum Ergenekon yapılanmasının, aslında yargılandığımız davanın dışında bambaşka bir yapılanma olduğunu fark ettim. Böyle bir yapılanmanın devlet kontrolünde olan bir yapılanma olduğunu öğrenmiş olduk. dedi. ( Cihan)
GLADIO SADECE SAĞCILARA MI YAKIŞIR?
Gazeteci Can Dündar, yukarıda aktardığımız gibi Perinçek ve Balbay gibi sol görüşlü sanıkların sorularına tamamen kişisel kanaatlerine dayanarak cevap verdi. Dündar, bir önceki duruşmada ifade vermeye başlamıştı. Ergenekon isimli bir gladyo yapılanmasının varlığına ilişkin daha önce de duyumları olduğunu belirten Dündar, ancak Ergenekon soruşturmasında solcuların gözaltına alındığını, oysa bildiği gladyo yapılanmasında sağcıların yer aldığını savunmuştu. Dündar, bu gerekçeyle de bildiği Ergenekon yapılanmasının şu an yargılanan yapılanmadan farklı bir yapılanma olduğunu iddia etmişti.
Solcu görüşleriyle tanınan Can Dündar´ın, özellikle 1996 yılında patlayan Susurluk skandalında Abdullah Çatlı gibi ülkücülerin teşkil ettiği kontrgerillanın sağ kesimdeki uzantısının üzerine hararetle gittiği biliniyor. Ancak Dündar, 2007´de başlatılan Ergenekon soruşturmasında örgütün sol kesimdeki uzantısının da üzerine gidilmesine ise soğuk bakmaya başladı. Dündar´ın ortaya çıkan somut delillere, belge ve silahlara rağmen davada sadece sağcılar değil çok sayıda solcu da yargılandığı gerekçesiyle Ergenekon davasına soğuk baktığı açık. Dündar, Ergenekon soruşturmasında İbrahim Şahin gibi sağ görüşlü sanıklar tutuklandıkça heyecanlanan ve yazılar yazan, sol görüşlüler tutuklandığında ise morali bozulan, çok tarafsız(!) bir gazeteci.. Oysa kontrgerillanın sağ ve sol kesimde uzantılarının bulunduğu bizzat Ecevit tarafından da dile getirilmişti. Ayrıca İtalya´daki gladio skandalında da bu durum ortaya çıkmıştı. Aslında 70´li yıllardan beri süren kontrgerilla tartışmalarında da örgütün sağ ve sol içinde uzantılarının olduğu hep dile getirildi. Ancak ne zaman ki sol uzantıya dokunuldu işte o zaman birileri buna soğuk bakmaya başladı.
-Balbay: Siyasetçi, avukat ve gazeteci içeren örgüt dünyada yok!-
Dündar´ın gladioyu sola yakıştıramamasının bir benzerini sanık Mustafa Balbay da yapmıştı. 1 Ekim 2010 tarihli duruşmada konuşan Balbay, iddia olunan Ergenekon örgütünün var olmadığını savunmuş, ´siyasetçi, avukat ve gazeteci içeren bir başka örgüt dünyada yoktur´ diyerek iddialı konuşmuştu. Balbay, ´Babası ölen, amcası dağdan atlayan ´Ergenekon yaptı´ diyor. Burada yan yana getirdiklerinize bakın´ demiş, davanın seyrine tepki göstermişti. Ortaya çıkan delilleri delilden saymayan Balbay´ın, ´Siyasi parti liderlerinin, avukatların, gazetecilerin bir arada olduğu bir örgüt dünyada yok´ demesi ve İtalyan Ergenekon´u ´Gladio´ örgütünü anmaması şaşırtmıştı. İtalya´daki bu örgüte yönelik 6 yıl süren soruşturma ve davalar sonucunda 30 general, bir eski başbakan, 4 bakan, istihbarat örgütü şefleri, çok sayıda gazeteci, medya patronları, işadamları, bankerler, 19 yüksek yargı mensubu ve 58 profesör örgüt üyeliğinden mahkum oldu (Toplam 622 kişi). Dündar gibi Balbay´ın da Gladio yapılanmasını sadece sağcılara yakıştırması dikkati çekiyor. Balbay gibi başka sanıklar da sağcı sanıklarla bir arada yargılanmaya soğuk bakmaktalar. Bunların arasından ilginç bir örnek eski genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ. Başbuğ, sanık İbrahim Şahin ile aynı davada yargılanmayı protesto ederek duruşmalara katılmıyor.
Geçtiğimiz duruşmalarda sağcı görüşleriyle bilinen bir başka gazeteci, Fehmi Koru tanık olarak ifade vermişti. Mahkeme heyeti, ´bize kişisel kanaatlerinizi değil somut bilgilerinizi aktarın´ diyerek ifade vermeden önce onu uyarmıştı. Bu itibarla mahkemenin, Dündar´ın terör faaliyetlerinin sadece sağcılara yakıştığı şeklindeki sapkın kanaatlerini değil, ortaya çıkan somut delil ve bulguları, belge ve silahları yargılamada dikkate alması beklenmelidir. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(12 Temmuz 2012, 13:23)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: