Ergenekon davasının tutuksuz sanığı Ümit Sayın, 2001´de öldürülen işadamı Üzeyir Garih cinayetiyle ilgili savcılığa bir dilekçe verdi. Dilekçeyi inceleyen başsavcılık, çok önemli bilgiler içerdiği gerekçesiyle soruşturma dosyasına ekledi. Türkiye´deki Musevi asıllı işadamlarının sır ölümleriyle ilgili çarpıcı bir gelişme daha yaşandı. Cinayetlere dair savcılığa yapılan ihbarda, ailelerin tehdit edildikleri için yetkililere bildiklerini anlatamadıkları ileri sürüldü. Savcılık inceleme başlattı.
08.07.2012 11:00 İstanbul´da 25 Ağustos 2001´de Eyüp´te mezarlık ziyaretindeyken Yener Yermez tarafından uğradığı bıçaklı saldırıda öldürülen Alarko Holding´in ortağı Üzeyir Garih soruşturması dosyasına önemli bir bilgi girdi. Ergenekon soruşturmasında ortaya çıkan belgeler ve Garih cinayetine ilişkin başvurular üzerine yeniden açan İstanbul Cumhuriyet Savcılığı´na sürpriz bir isimden dilekçe ulaştırıldı. Savcılık kaynaklarının ´Dosyanın seyrini değiştirebilir´ diye nitelendirdiği dilekçeyi, Ergenekon soruşturması kapsamında evinde ve işyerine yapılan aramalarda Garih´e ait DNA testleri, otopsi sonucu ve kan örnekleri bulunan Adli Tıp çalışanı Doç. Dr. Ümit Sayın´ın gönderdiği öğrenildi. Dilekçeyi inceleyen başsavcılık, çok önemli bilgiler içerdiği gerekçesiyle soruşturma dosyasına ekledi.
-Savcılık içeriği açıklamak istemiyor-
Sayın, dilekçenin detayları ile ilgili konuşmak istemezken savcılık kaynakları da soruşturmanın hassasiyeti açısından dilekçenin içeriğinin gizli olduğunu belirttiler. Öte yandan, Garih cinayetinden dolayı hüküm giyen Yener Yermez ile Kayseri´de yaşayan dayısının da soruşturmayı yürüten savcılığa ifade vermek istediği fakat savcılığın ifadelerine gerek görmediği öğrenildi. Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan Doç. Dr. Ümit Sayın´ın ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda işadamı Üzeyir Garih cinayeti ile ilgili cinayet dosyasında bile bulunmayan belgelerin yanı sıra, kan örnekleri, DNA testleri ve otopsi raporu gibi dokümanlar ele geçirilmişti. ( Star)
-Ergenekon savcısı Garih dosyasını açtı-
Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2012 Ocak ayında Garih cinayetinin ´müstakil´ olarak yeniden soruşturulmasına karar verdiği ortaya çıkmıştı. Ergenekon Savcısı Cihan Kansız´a teslim edilen dosya Kansız´ın başka göreve atanması üzerine başka bir savcıya teslim edilmişti. Dosya 2010´da Ergenekon savcısı Zekeriya Öz tarafından açılmış ve katil Yener Yermez ve Ümit Sayın sorgulanmış, ancak somut herhangi bir ilerleme yaşanmamıştı.
MUSEVİ CİNAYETLERİNE İNCELEME BAŞLATILDI
Türkiye´de Musevi asıllı işadamlarının sır ölümleriyle ilgili çarpıcı bir gelişme yaşandı. Cinayetlerin aydınlatılmasına ilişkin savcılığa yapılan ihbarda, ailelerin tehdit edildikleri için yetkililere bildiklerini anlatamadıkları ileri sürüldü. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı´na en son geçtiğimiz haziran ayında yapılan ihbarda, 1997´de ofisinde 3 çalışanı ile birlikte öldürülen tekstilci Josef Behar´dan intiharının şüpheli olduğu ve halen soruşturması devam eden İsrail El Al Havayolları Genel Müdürü Moşe Kohen´e kadar yaşanan ölümlerle ilgili inceleme başlatıldı.
Musevi cemaatine mensup kişilerin şüpheli intihar ölümleri ve cinayetlerle ilgili İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı´na 2008 yılından beri dilekçeli ihbarlarda bulunuldu. Son olarak geçtiğimiz 26 Haziran´da yapılan ihbarda Musevi vatandaşların sır ölümlerinde yakınları ve dostlarının bildiklerini savcılıklara anlatamadıkları ileri sürüldü. Anlatmaları halinde birinci derece çocukları ve en yakınlarının ölümle tehdit edilmelerinden dolayı büyük tehditler aldıkları iddia edildi. İhbarlarda, öldürülen Musevi işadamlarının perde arkasında 28 Şubat ile Ergenekon terör örgütü olabileceğine işaret edildi.
ÖLÜMLER BENZERLİK TAŞIYOR
İhbarda, ölüm olaylarının birbirleriyle benzer yönleri bulunduğu belirtildi. Soruşturma dosyalarında müdahil tarafın etkin katılımının sağlanmamış, olayların aydınlatılmamış olması konularındaki benzerliklere yer verildi. Olayların organize cinayetler olduğuna ilişkin şüpheleri giderecek bir yargılama faaliyetinin yapılamadığı belirtildi.
MUSEVİ CEMAATİ TEDİRGİN
Musevi asıllı işadamlarının ölüm olaylarında şüpheli bazı durumlar tespit edildiği ancak olayların aydınlatılmadan dosyaları kapandığı ifade edildi.Musevi cemaati içerisinde hiç kimsenin ölüm olaylarına bir anlam veremediği, olayların tam olarak aydınlatılmaması karşısında son derece tedirgin oldukları dile getirildi.
BAZI ÇEVRELER ENGELLEDİ
İhbarda, Ölen kişilerin yakınları bilinçli bir şekilde soruşturma ve kovuşturmalarda dışarıda tutuldu. Dosyalara müdahil olmaları ve olayın araştırılması yönünde talepte bulunmaları bazı çevrelerce engellendi. Halen de bu engel devam ediyor. Ölenlerden bazılarının yakınları olayın çözülmesi için avukat görevlendirdi ancak daha sonra birdenbire bu davranışlarından vazgeçti denildi. Olayın üzerine gitmemeleri, soruşturmayı oluruna bırakmaları yönünde bazı şahıslarca tehditlerde bulunulduğu ileri sürüldü. Hatta aldıkları tehditleri savcılığa bildiremedikleri kaydedildi. İhbarda, ölümlerin Musevi cemaati içersinde korku ve kaygı yaratarak, cemaat mensuplarının sindirilmek istendiği savunuldu.
GERÇEKLER ORTAYA ÇIKARILMALI
İhbar dilekçesinde, şüpheli intihar ve cinayetlerde ölen Musevi cemaatine mensup işadamlarının isimlerine tek tek yer verildi.
Josef Behar: 1997 yılında İstanbul Şişli´de tekstilci olan Josef Behar iş yerinde çalışanları Tuna Elişah, Zübeyde Uçar, Kirkor Zarciyan öldürüldü. Halen cinayet fail ya da failleri bulunamadı. 28 Şubat sürecine işaret edildi.
Nesim Malki: Piyasada İplikçi olarak tanınan ve tekstilcilik yapan Nesim Malki 1995 yılında Bursa´da öldürüldü. Cinayeti işleyenler yakalanmış, yargılandıkları davada ömür boyu hapse çaptırılmıştı. Ancak olayın bir bütün olarak etraflıca araştırılması için tekrar ele alınması gerektiği belirtildi. 28 Şubat finansörü olduğu öne sürüldü.
Üzeyir Garih: 2001 yılında Eyüp Mezarlığı´nda Yener Yermez tarafından 10 bıçak darbesiyle öldürüldü. Ancak cinayetin tam olarak çözülmediği öne sürüldü. Ergenekon bağlantılarının araştırılması talep edildi. Behor Roziya: Musevi kuyumcu olan Roziya İzmir´de Tarihi Kemeraltı Çarşısı´nda 3 kurşunla öldürüldü. Fail yada faillerinin izine rastlanmadı.
Kemal Gülman: İş adamı Kemal Gülman´a 2003 yılında yapılan şantaj ile Gülman ve pek çok Musevi iş adamından yapılan fidye tahsilatlarının arkasındaki kişilerin tespit edilmesi talep edildi.
Yasef Yahya: 2003 yılı Ağustos ayında Şişli´deki muayenehanesinde öldürülen diş doktoru Yasef Yahya´nın katilleri bir yıl sonra bulundu. Yasef Yahya elleri arkadan çamaşır ipiyle bağlanıp kafası küvete eğdirilip öldürülmüştü. Mason locasına saldırı soruşturması kapsamında Yasef Yahya´yı öldürdüğünü itiraf eden Adem Çetinkaya tutuklanmıştı. Ancak cinayet failinin bulunması ile olayın ört bas edildiği belirtildi. Gerçeğin ortaya çıkarılması talep edildi.
Moiz Konur: 2003´te İstanbul Kartal´da ormanlık alanda elleri arkadan çamaşır ipiyle bağlanarak ensesinden tek kurşunla öldürüldü. Cinayeti itiraf eden Selim Yılgı´nın evinin bahçesinde gömülü 2 el bombası bulundu. Cinayetin ´gasp´ gibi gösterildiği araştırılması istendi.
Moşe Kohen: 2010 yılında İsrail El- Al Hava Yolları Türkiye Genel Müdürü Moşe Kohen, Belgrad Ormanı´nda ölü olarak bulundu. Otomobilinin içersinde kendi silahı ile intihar ettiği şeklinde kayıtlara geçse de halen soruşturması devam ediyor. Belgrad Ormanı´nda bulunan Natura Park´taki olaya gününe ait 09.14-00.36 arasındaki güvenlik kamera kayıtlarının silinmesi kafalarda soru işareti bıraktı.
Abidin Cevher Özden: ´Banker Kastelli´ olarak biliniyordu. 2008 yılında İstanbul Kadıköy´deki ofisinde intihar etti. Diğer Musevi işadamları gibi para trafiği konusunda önemli bir kişiydi. İntihara mecbur edilebileceğine dikkat çekildi. ( Bugün)
(08 Temmuz 2012, 11:00)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Üzeyir Garih cinayetiyle ilgili manşetlerimiz
Ergenekon savcısı Garih dosyasını açtı
JİTEM´den Erdoğan takibi, Çömez´den kroki
Garih dosyası 7 yıl sonra açıldı
Ergenekoncular boş durmuyor: Yener Yermez´e resmi onaylı tehdit
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap