Ergenekon davasına 183. duruşma ile devam ediliyor. Duruşmada gazeteci Nuray Başaran tanık olarak ifade veriyor. İddianamede yer alan ifadelerinin arkasında duran Başaran, dönemin Jandarma Komutanı Levent Ersöz ile gazeteci Tuncay Özkan bağlantısına dair bildiklerini anlattı.
17.05.2012 13:44 Ergenekon davasına 183. duruşmayla devam ediliyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen 61´i tutuklu 256 sanıklı davanın Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nin içinde bulunan büyük salonda yapılan duruşmasına, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, gazeteci Tuncay Özkan ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek´in de aralarında bulunduğu 44 tutuklu sanık katıldı. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili ve Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve Sedat Peker´in de aralarında bulunduğu 17 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi. ´Odatv´ davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de duruşmada hazır bulundu.
TANIK GAZETECİ NURAY BAŞARAN´IN İFADESİ
Duruşmada tanık olarak dinlenilen gazeteci Nuray Başaran, Akşam Gazetesi´nin Ankara temsilcisi olduğu dönemde kızının ve kendisinin bazı kişiler tarafından takip edildiğini belirterek, bu durumu başbakan olduğu zaman Recep Tayyip Erdoğan´a anlattığını söyledi. Bir süre sonra kendisini başbakanın danışmanlarından Mücahit Arslan´ın aradığını aktaran Başaran, şunları kaydetti:
´Başbakanın bu konuyla ilgili kendisini görevlendirdiğini söyledi. Gaziosmanpaşa´da bir pastanede Arslan ile buluştuk. Ancak beni takip eden 2 kişi de yan masada taciz eder bir şekilde oturuyordu. Arslan´a ´konuşacak pozisyonumuz yok, adamlar yanımızda´ dedim. Onun üzerine makam arabasına geçtik. ´Sizin takip edilmeniz bizimle, emniyetle, hükümetle ilgili bir konu değil. Jandarmanın takip ettiği sonucuna ulaştık´ dedi. Jandarmanın beni neden takip ettiğini araştırdım. Evinde eşleriyle bile görüştüğüm komutanlar vardı, görüştüğüm askerler vardı. Levent Ersöz´ü tanımıyordum. Beni izleyenlerin ona bağlı olduğunu öğrenince Ersöz´den randevu aldım. Yine dönemin MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç´a da yardımcı olması konusunda gittim. Görüştüğüm komutanlara anlattım. Randevu üzerine mi, yoksa görüştüğüm komutanlar sayesinde mi bilmiyorum Ersöz ile görüştüm. Kendisini 4-5 kez ziyaret ettim. Ziyaret amacım kendimi anlatmak, benimle ilgili problemleri neyse onu öğrenmekti. Birçok konuyu konuştuk. Bir kere de Yüksek Strateji Enstitüsü adında araştırma şirketi olan Faruk Demir ile gittik. Demir, hazırladığı raporları Başbakanlığa, Genelkurmay Başkanlığına ve Ankara´daki gazetecilere gönderirdi. Demir ile, Ersöz ile görüşmeye gittiğimde de Tuncay Özkan´ın işine neden son verildiğini sormuştu.´
Başaran, 3 Kasım 2002 seçimlerinden önce parti genel başkanlarıyla mitinglere gittiğini ifade ederek, ´Erdoğan´ın Osmaniye ve Gaziantep´teki mitingini izledim. Akşam gazetesinde, ´Meydanların Başbakan´ı Erdoğan´ diye bir yazı yazdım. Bu yazı nedeniyle tanıdığım komutanlardan tepki aldım. Benimle, ´onları iktidara getirmek için zemin hazırladığım´ şeklinde konuşmalar yaptılar. Ben de onları ikna etmeye çalıştım. Ben gazeteciyim. Mitingde gördüğüm resmi anlattım. Meydanlar farklı görünüyordu. Daha sonra, Ersöz´ün de bu yazı nedeniyle beni takip ettirdiğini öğrendim´ diye konuştu.
Levent Ersöz ile makam odasında görüştüğünü, bazı görüşmelerinde yanlarında tutuklu sanıklardan emekli Albay Hasan Atilla Uğur´un da olduğunu ifade eden Başaran, görüşmelerin gizli kayda alındığını bilmediğini, kayıt yapılmadığını düşünerek Ersöz ile görüştüğünü dile getirdi.
Sivas´ta bir PKK olayıyla ilgili telefonun da jandarma tarafından mahkeme kararıyla dinlenildiğini belirten Başaran, Sivas´a hiç gitmediğini kaydetti.
Başaran, daha sonra savcı Mehmet Ali Pekgüzel´in soruları üzerine de kendisinin 2000-2006 yıllarında Akşam Gazetesi´nin Ankara temsilcisi olduğunu, Tuncay Özkan´ın da Çukurova Medya Grubuna 2002 seçimlerinden önce geldiğini, 2003 yılında bu gruptan ayrıldığını söyledi.
Özkan´ın askerlerle iyi ilişkileri olduğunu ifade eden Başaran, konuşmasını şöyle sürdürdü:
´Yaşadıklarımdan anladığım kadarıyla Ersöz ile iyi ilişkileri olduğunu gördüm. Ersöz, ´Özkan´ı neden ayırdınız. O iyi bir arkadaşımızdı. Atatürkçü´ydü. Bizimle birlikte hareket ediyordu. İyi görüşürdük. Mehmet Emin Karamehmet niye Özkan´ı ayırdı´ dedi. Ben de medyada bu tür yer değişikliklerinin olağan olduğunu söyledim. ´Bütün gazetecilerin istifasıyla ilgileniyor musunuz?´ diye sordum. ´O Atatürkçü´ dedi. Ben de cumhuriyet kadınıyım. ´Ben de istifa etsem benimle de ilgilenecek misiniz?´ dedim. Ben Akşam ve Star´dan istifa ettiğimde kimse benimle ilgilenmedi. Tuncay Özkan´ın, benim yazdığım tespit yazılarımı Ersöz´e getirerek, ´Bu kadın hükümete hizmet ediyor. Böyle yazmaya devam ederse biz bu hükümeti yıkamayız´ dediğini duydum.´
Ersöz´e, Özkan ve ekibinin masraflarının çok olduğu için kısıtlamaya gidildiğini, o nedenle de istifa ettiğini söylediğini anlatan Başaran, Ersöz´e bu olayın neden siyasi olduğunu düşündüklerini sorduğunu kaydetti.
Başaran, Ersöz ile görüşmelerinin kayıtlarda da yer aldığını düşündüğünü söyledi.
Savcı Pekgüzel´in ´Özkan, Ersöz ile görüşmediğini söylüyor´ şeklindeki sözleri üzerine Başaran, ´Ersöz ile görüşmelerimizde, Özkan ile sık sık görüştüklerini ifade etti´ dedi.Duruşmaya ara verildi. ( AA)
TANIKLARA SORU SORMAYA SINIRLAMA GETİRİLDİ
Başaran ifadesinin ardından savcı Mehmet Ali Pekgüzel´in sorularını yanıtladı. Savcı Pekgüzel´in ? Tuncay Özkan´ın tekrar Çukurova Medya Grubu´nda işe geri alınmasını kim istedi? sorusu üzerine Nuray Başaran şu iddiada bulundu. ?Levent Ersöz bana Şener Eruygur´un ricası olarak iletti. ´Karamehmet´e de söyle Tuncay Özkan´ı geri alsın´ dedi diye konuştu.
Savcı Pekgüzel, Sizi jandarmada İstihbaratta görevli 2 kişinin takip ettiğini söylediniz. Bu kişilerle ilgili savcılığa ya da emniyete gidip şikayette bulundunuz mu? diye sordu. Herhangi bir hukuki başvurusu bulunmadığını belirten Başaran, ?Ben kendimi gidip komutanlara anlattım. Sadece Levent Ersöz´le konuşmadım. Bir çok kişi ile konuştum. Şimdi bu sorular sorulabiliyor. Ancak o dönem sorulamıyordu diye cevap verdi. Sorular üzerine tanık Başaran Jandarma İstihbaratta görevli 2 kişinin kendisini 2.5 ay takip ettiğini öne sürdü.
Bu arada Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tanıklara soru sorulmasıyla ilgili aldıkları ara kararı açıkladı. Özese tarafından açıklanan kararda, sanıkların, tanıklara aynı konularda çok sayıda tekrar nitelikli soru yönelttiği, kanaat ve görüş sordukları, davanın makul sürede tamamlanması açısından ´Sanıklar sadece kendileriyle ilgili beyanda bulunan tanıklara soru sorabileceğini, diğer sanıkların mahkemeye sorularını yazılı olarak iletebilecekleri belirtildi. Ancak kararda avukatlar bu sınırlama dışında tutuldu. Sanık avukatları mahkemeye konuyla ilgili bir dilekçe sunarak, mahkemenin bu kararından dönmesini talep ettiler. Avukatlar dilekçelerinde, mahkemenin kararının yasaya aykırı olduğu ifade ederek şu görüşlere yer verdi: ?Kararın gerekçesinde ´davayı bir an önce bitirmek´ anlayışını çağrıştıracak ifadelere yer verilmiş olması da, adil yargılama ilkesi ile bağdaşmaz. Yargılamanın amacı, davayı bir an önce bitirmek değil, maddi gerçeği saptamak olmalıdır Mahkeme heyeti kararın usule ve hukuka uygun olduğunu belirterek avukatların karardan geri dönülmesi talebini reddetti.
Mahkeme heyeti duruşmayı yarın saat 08.45´e erteledi. ( DHA)
(17 Mayıs 2012, 13:49)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
İddianamelerde ´Nuray Başaran´ ifadesi geçen sayfalar
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap