12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya´nın sanık olduğu tarihi davanın 4. duruşması başladı.
11.05.2012 11:08 12 Eylül 1980 askeri darbesinin halen hayattaki iki yöneticisine yönelik açılan davanın 4. duruşması başladı. Sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya duruşmaya gelmezken, sanık avukatları hazır bulundu. Duruşmaya müdahiller ile avukatları da katılıyor. Mahkeme Başkanı, müdahillikleri kabul edilenlerin isimlerini okuyor. Türkiye´nin çeşitli illerinden davayı takip etmek için gelen darbe mağdurları, yakınları ve çeşitli sivil toplum kuruluş Ankara Adliyesi önünde toplandı. 12 Eylül davasıyla ilgili çeşitli dövizler taşıyan grup üyeleri, ´Paşa maşa yargılanacak´, ´12 Eylül´ü aklama yargıla´ sloganları attı. Devrimci 78´liler Federasyonu´nun ise üzerinde ´12 Eylül mahkemesine sunulmak üzere işte belge´ yazan darağacı ile adliyeye gelmesi dikkat çekti. Adliye önünde bulunan havuzun etrafının darbe döneminde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarıyla çevrildiği görüldü. Davanın görüldüğü Ankara Adliyesi etrafında polis ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı.
Anayasanın geçici 15. maddesinin, 12 Eylül 2010´da yapılan referandum ile kaldırılmasının ardından, şikâyet dilekçelerini değerlendiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül sürecine ilişkin soruşturma başlatmıştı. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianame Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nce kabul edilmişti.
6 Nisan 2012 tarihli 3. duruşmada şu ara kararlar alınmıştı:
- Tutuklama talepleri reddedildi.
- Sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirildi.
- TBMM, Başbakanlık, CHP ve MHP´nin müdahillik talebi kabul edildi.
- DİSK ve HAK-İŞ ile 104 yaşındaki Berfo Ana da müdahil olacak.
- TSK´nın Fahri Korutürk´e gönderdiği mektubun istenmesine karar verildi.
- İşkence Dosyaları ile ilgili suç duyurusunda bulunulacak.
- İhtilalle ilgili MİT´e bilgi sorulacak.
-MİT, 12 Eylül darbesini bildirmemiş-
Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya´nın Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yargılanmasına devam ediliyor. Mahkemenin Cumhurbaşkanlığı, Meclis ve Başbakanlığa sorduğu MİT darbenin olacağını bildir mi? sorusuna cevap geldi. Üç kurum mahkemeye gönderdiği cevapta, kendilerine MİT tarafından 12 Eylül öncesi darbe yapılacağına ilişkin bir bilginin verilmediğini ifade etti.Bayrak Harekat Planı´nın güncellenmesiyle ilgili belgeler mahkemeye gönderildi. İşkence ve kötü muameleye ilişkin suç duyurularının ise Cumhuriyet savcılıklarına gönderildiği açıklandı. Ayrıca sanıkların sağlık durumlarına ilişkin İstanbul Adli Tıp Kurumu´ndan kısmi cevap geldi. YÖK de 12 Eylül döneminde üniversitelerden atılanlara ilişkin bilgiyi mahkemeye gönderdi.
MİT tarafından darbe yapılacağı yönünde yazılan müzekkerelere cevap geldi. Böyle bir belgeye Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığı arşivlerde rastlanmadığı bildirildi. Milli Savunma Bakanlığı da Fatsa olaylarıyla ilgili olarak yazılan müzekkere neticesinde mahkemeye dosya gönderdi. Klasörün bir kısmında ise Erzincan Sıkıyönetim Mahkemesi´nin döneme ilişkin dava fotokopisi bulunuyor.
Mahkemenin Kara Kuvvetleri Komutanlığı´na işkenceyle ilgili yazdığı müzekkereye de cevap geldi. Bu konudaki belgelerin askeri mahkemelerde bulunabileceği belirtilerek sanık ismi söylenmesi halinde araştırma yapılabileceği kaydedildi.
Genelkurmay Başkanlığı´na yazılan müzekkereye ilişkin de 4 cilt halinde darbe öncesinde sıkı yönetim koordinasyon toplantılarının kayıtları gönderildi. Gönderilerde resmi olarak yapılan sıkı yönetim koordinasyon toplantılarının içeriği bulunuyor.
Mahkeme daha sora müdahillik talebinde bulunanların dilekçelerini ele aldı ve duruşmaya öğle arası verdi. ( Cihan)
-Ağca´yı sorgulayan askeri savcının tanık olarak dinlenmesi istendi-
Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ve dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya´nın Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yargılanmasına devam ediliyor. Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Abdi İpekçi´nin öldürülmesiyle ilgili olarak askeri savcının tanık olarak dinlenmesini istedi. 12 davasının dördüncü duruşmasının öğleden sonraki bölümünde müdahil avukatların talepleri dinlendi. Avukat Fikret Babaoğlu, Bu tapu kadastro davası değil, yüzleşme davasıdır. Sanıklar buraya getirilsin. Bu davayı önemsiyorum. Başlamasını çok önemsiyoruz. dedi.
Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin müdahillik taleplerinin kabul edilmesini istedi. Milliyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi suikastıyla ilgili Mehmet Ali Ağca´nın sorgusunu yapan Askeri Savcı Ahmet Koç´un tanık olarak dinlenmesini talep eden Çetin, Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya´nın duruşmaya getirilip getirilmeyeceğine ilişkin de İstanbul Adli Tıp Kurumu´ndan gelecek raporun beklenmesini istedi. Mahkeme heyeti, ara kararları açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.
-Evren ve Şahinkaya´nın mal varlıkları araştırılacak-
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya´nın eş ve çocuklarının mal varlıklarının araştırılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek duruşmalara gelmeyen Evren ve Şahinkaya ile ilgili olarak Adli Tıp Kurumu´na yazılan yazının cevabının beklenmesine hükmetti. Mahkemenin ara kararında dönemin milletvekili Cüneyt Canver´in 1986 yılında Tahsin Şahinkaya hakkında verdiği yolsuzluk dosyası hakkındaki belgeler için TBMM Başkanlığı´na müzekkere yazılmasına, MHP´nin avukatı Yücel Bulut´un 12 Eylül askerî darbesi öncesi parti yetkililerinin etnik ve mezhepsel konularda yazdığını iddia ettiği raporun mahkemeye gönderilmesi için Cumhurbaşkanlığı´na, Adalet Bakanlığı´na ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı´na müzekkere yazılmasına karar verdi.
-Müdahillik talepleri reddedilenler-
Müdahillik talebinde bulunan BDP, İnsan Hakları Derneği, BBP, Askerî Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği, Devrimci 78´liler Federasyonu, Türkiye Yazarlar Sendikası gibi tüzel kişilerin birçoğunun talepleri reddedildi. 12 Eylül 1980´den önce öldürülen gazeteci Abdi İpekçi, savcı Doğan Öz, akademisyen Cavit Orhan Tütengil´in ailelerinin müdahillik talepleri de reddedildi.
-Müdahillik talepleri kabul edilenler-
TÖBDER´in, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı´nın, Çağdaş Hukukçular Derneği´nin; Diyarbakır, Muğla ve Mersin baroları ile Baskın Oran, Halil Demirer, Mehmet Özer, Muazzez Özer, Arif Işık, Kemal Yayla ve Kenan Dilberoğlu´nun müdahillik talepleri kabul edildi. Mahkeme ayrıca eski MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş´in oğlu AK Parti Milletvekili Ahmet Kutalmış Türkeş ile idam edilen Erdal Eren, Serdar Soyergin, Necati Vardar, Veysel Güney, Ramazan Yukarıgöz, Mustafa Özenç, Cengiz Baktemul, Ömer Yazgan ve Halil Esendağ´ın yakınlarının müdahillik taleplerini de kabul etti.
Mahkeme, sonraki duruşmayı 29 Haziran 2012 tarihine erteledi.
(11 Mayıs 2012), son güncel.: (12 Mayıs 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
12 EYLÜL SORUŞTURMASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Flaş!!! 12 Eylül iddianamesine kabul
12 EYLÜL İDDİANAMESİNİ OKUMAK/İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
Flaş!!! 12 Eylül´e soruşturma açıldı.. Dosya no: 2010/605