Balyoz davasının 95. duruşmasında Mahkeme Başkanı sanıklara ´Duruşmalara girmeme konusunda sizi kim yönlendiriyorsa yanlış yapıyor. Kendi hukuki durumunuzu güçleştiriyorsunuz. Yargılamayı tıkama amacı güdüyorsunuz. Yargılamanın uzamasında mahkemenin bir kusuru yok. Tek sorumlu savunmadır. Şunlar şunlar olursa duruşmalara katılırız diyorsunuz. Mahkeme kimseyle pazarlık yapmaz. Biz problemleri hukuk içerisinde çözeriz. Duruşmalara girmeme tavrı devam ederse mahkeme bu durumu aşmak için de karar alır´ dedi. Ardından sanık Çetin Doğan´ın avukatları mahkeme başkanı hakkında reddi hakim talep etti.
08.05.2012 12:20 Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanları emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun ile Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu´nun da aralarında bulunduğu 250´si tutuklu 365 sanıklı ´Balyoz Planı´ davasının 95´inci duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve MHP İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan´ın da aralarında bulunduğu 124 tutuklu sanık katıldı. Orgeneral Bilgin Balanlı, Emekli Orgeneral Ergin Saygun, Koramiral Kadir Sağdıç ve Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu´nun da aralarında bulunduğu 126 tutuklu sanığın katılmadığı duruşmada iki tutuksuz sanık da hazır bulundu. İkinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya katılmadı.
AVUKATLAR YİNE DURUŞMAYA KATILMADI
Dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden, bazı tanıklar dinlenmeden Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan´ın 920 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto eden sanık avukatları duruşmaya katılmadı. 5 sanık avukatı ise duruşmada hazır bulundu. 14 sanığın avukatı Haluk Pekşen dün esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını tamamlamıştı. Bugün ise müvekkillerinin beyanları alınacaktı.
BAŞKAN DİKEN: SİZİ YANLIŞ YÖNLENDİRİYORLAR
Balyoz davasını yürüten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, duruşmaya gelmeyen avukatlara ve sanıklara uyarılarda bulundu. Başkan Diken, tutuksuz sanıklardan Aydın Gönül´ün sorusu üzerine, dosyaya sunulan bütün bilirkişi raporlarının sonuç bölümünü okuduklarını ve raporun anlatmak istediğinin sonuç kısmında yer aldığını hatırlattı. Duruşmalara girmeyerek bir yarar sağlanamayacağını belirten Başkan Diken, ?Duruşmalara girmeme konusunda sizi kim yönlendiriyorsa yanlış yapıyor. Kendi hukuki durumunuzu güçleştiriyorsunuz. Yargılamayı tıkama amacı güdüyorsunuz dedi. Hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yapıyorsunuz hem de duruşmalara girmeyerek yargılamayı tıkıyorsunuz. AİHM bunları görmezden gelmez diyen Diken sözlerine şöyle devam etti:
MAHKEME KİMSEYLE PAZARLIK YAPMAZ
Yargılamanın uzamasında mahkemenin bir kusuru yok. Tek sorumlu savunmadır. Şunlar şunlar olursa duruşmalara katılırız diyorsunuz. Mahkeme kimseyle pazarlık yapmaz. Biz problemleri hukuk içerisinde çözeriz. Duruşmalara girmeme tavrı devam ederse mahkeme bu durumu aşmak için de karar alır. Sanıklara verilen haklar suistimal şeklinde kullanılamaz. Eğer suistimal varsa mahkeme bunun için de karar alır. Özellikle Hasdal Cezaevi´nden gelen sanıklar hergün revire çıkıyor. Merak ediyorum her gün doktor ne teşhis koyuyor. Bakın bunun da bir yaptırımı var. Göndeririz raporları adli tıpa bakarlar. Eğer ortada farklı bir durum varsa oradaki doktor için de sanık için de hukuki neticesi olur. Baktırırız, duruşmaların olmadığı günlerde de bu sanıklar iki günde bir revire çıkıyor mu? Tutuklu sanıkların duruşmalara gelmesi mecburidir diye konuştu.
HUKUK KİTAPLARINDAN KES YAPIŞTIR BÖLÜMLERDİ
Avukat Haluk Peşken´in 3,5 gün savunma yaptığını ifade eden Başkan Diken, Biz savunmaya saygımızdan bölmedik. Bugün Haluk Pekşen´in gelmemesi ne anlama geliyor. 14 tane sanığı var. Keşke deseydi ki müvekkillerimin söyleyeceği yok veya kısa kısa beyanlarını alsaydık. Şimdi ne olacak. Avukat yok burada. 3,5 gün anlattıklarından sadece yarım günü davaya ilişkindi. Gerisi hukuk kitaplarından kes yapıştır bölümlerdi. Biz bunları çok okuduk ifadelerini kullandı.
MAHKEME DURUŞMAYI DAHA İLERİ BİR TARİHE ATACAK GİBİ DURUYOR
Ardından söz alan emekli Orgeneral Çetin Doğan, Sayın başkan biz delillerin tartışılmasını, sizin karşınızda ortaya konmasını istiyoruz dedi. Bu sözler üzerine Başkan Diken, Bakın mahkeme kanaatini gerekçeli kararda açıklar. Mahkeme delilleri yargılama aşamasında da kendi arasında değerlendirir. Ancak bu kesin hüküm değildir. Biz şu anda kuvvetli suç şüphesi şeklinde yorumluyoruz. Ama bu hüküm zamanında değişebilir. Tutukluluğu devamı kararı sizler için kesin yargı değildir. Karar aşamasında yeni çıkan deliller değerlendirilir farklı bir durumlar ortaya çıkabilir. Sizlere açık yüreklilikle yargılama sürecini delillerin nasıl ne zaman mahkeme tarafından değerlendirileceğini söyledim. Bunu yapmak zorunda da değilim. Mahkeme duruşmayı daha ileri bir tarihe atacak gibi duruyor diye konuştu. Duruşma tutuklu sanık Tuğgeneral Nurettin Işık´ın esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasıyla devam ediyor.
REDDİ HAKİM TALEBİ
Bu arada tutuklu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan´ın avukatları savunma haklarının engellendiği gerekçesiyle ve Başkan Diken´in duruşmada sarf ettiği sözlerin avukatların kişisel ve mesleki onurlarını hedef aldığı iddiasıyla reddi hakim talebinde bulundu. Duruşmaya ara verildi. ( DHA)
NURETTİN IŞIK´IN SAVUNMASI
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada, savcılığın mütalaasına karşı savunma yapan tutuklu sanıklardan emekli Tümgeneral Nurettin Işık, hakkındaki iddiaları reddederek, ´Balyoz Planı´ ile bir ilgisi bulunmadığını ve 1. Ordu´da düzenlenen seminere zorunlu olarak katıldığını söyledi. Işık, ´Seminerde, sorumluluğumdaki birliklerin benden habersiz farklı yerlere kaydırıldığını gördüm. Benim seminer esnasında bundan haberim oldu. Ne görüşüm, ne fikrim soruldu. Hal böyle iken sözde Balyoz Planı ile ilgim olduğu düşünülemez. Yanlış anlaşılmasın, bu sözlerimle kimseyi itham etmiyorum, herhangi bir şey ima etmiyorum. Sadece kendi durumumu ortaya koyuyorum´ diye konuştu. Nurettin Işık´ın bu sözleri sarf etmesi üzerine bazı sanıklar duruşma salonundan çıktı.
Duruşmada tutuklu sanık Bulut Ömer Memioğlu ile bir kısım sanıkların avukatı Kemal Yener Saraçoğlu da savcılık mütalaasına karşı beyanda bulundu.
Söz alan tutuklu sanıklardan Gökhan Murat Üstündağ da önceki duruşmada kendisinden habersiz reddi hakim talebinde bulunan avukatı Mahir Işıkay´ı azlettiğini söyledi.
Aranın ardından duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, mahkemeye sundukları bilirkişi raporlarında dijital verilerin sahte olduğunu belirten birtakım teknik bilgilerin mevcut olduğunu belirterek, ´Siz karar verirken mahkemeye sunulan bu bilirkişilerin raporlarını değerlendirecek misiniz? Biz yargılanmak istiyoruz, yargılamayı engellemek gibi bir isteğimiz yok. Af edersiniz ama bu inat niye? Savunma bir taraftan inat ediyor, siz bir taraftan inat ediyorsunuz. Üçüncü baharım oldu içeride geçiyor benim´ diye konuştu. Tanyeri, ´Lütfen 365 sanıktan bir cümleyi esirgemeyin. ´Ben bilirkişi tayin ediyorum, ama raporun sonuçlarına katlanacaksınız´ da deyin. Biz rahatlayalım´ ifadesini kullandı.
-Ara karar-
Talepler ve beyanlara ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların tutuklu oldukları cezaevi müdürlüklerine yazı yazılarak, 12 Ocak 2011 tarihi itibarıyla tutuklu bulunan hangi sanıkların, hangi hastane ve sağlık kurumlarına sevk edildiği, bu kurumlarda söz konusu sanıklara hangi teşhisin konulduğu hususunun sorulmasına hükmetti.
-Baro´ya suç duyurusu-
Mahkeme heyeti, İstanbul Baro Başkanlığı´nın, mahkemenin yeni avukat tayini talebine ilişkin mahkemeye gönderdiği 2 Mayıs 2012 tarihli cevabi yazısında, Anayasa´nın, ´Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz´ hükmünü içeren 138. maddesine karşı geldiği ve sanıklara yeniden avukat tayin edilmediğinin anlaşıldığını belirterek, sanıklara avukat tayin etmeyen İstanbul Baro Başkanlığı´ndaki bu görevle yükümlü personel hakkında suç duyurusu yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na yazı yazılmasını kararlaştırdı. Heyet ayrıca, sanıkları temsilen önceki duruşmalara ve bugünkü duruşmaya girmeyen avukatların isimlerinin söz konusu yazıya eklenmesine karar verdi.
İstanbul Baro Başkanlığı´na yazı yazılarak, bugünkü duruşmada habersiz reddi hakim talebinde bulunduğu gerekçesiyle müvekkili Gökhan Murat Üstündağ tarafından azledilen avukat Mahir Işıkay yerine yeni bir avukat tayin edilmesine de hükmeden heyet, yemin etmedikleri belirlenen TÜBİTAK´ta görevli iki bilirkişinin duruşmada hazır edilerek yeminlerinin ettirilmesi için davetiye gönderilmesine karar verdi.
Tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı 15 Haziran´a erteledi.
(08 Mayıs 2012, 12:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Sanıklar, avukatları ve İstanbul Barosu ortak yapımı ´Balyoz davasını kilitleme´ planı
Flaş!!! Balyoz: Savcıdan esas mütalaa
Savcılığın Esas mütalaasını (920 sh) okumak için tıklayın
BALYOZ PLANI VE DAVASI MANŞETLERİMİZ
1. Balyoz iddianamesinde ara
2. Balyoz iddianamesinde ara
3. Balyoz iddianamesinde ara
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri