Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken intihar ettiği öne sürülen Albay Kazım Çillioğlu´nun ölümüyle ilgili soruşturma genişletiliyor. Özel Yetkili Savcılık, Turgut Özal ve Eşref Bitlis dosyalarını da incelemeye aldı.
28.04.2012 16:20 Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken intihar ettiği öne sürülen Albay Kazım Çillioğlu´nun ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Malatya Özel Yetkili Savcılığı, Çillioğlu ile aynı yıllarda şüpheli şekilde ölen asker ve siyasetçilerin soruşturma dosyalarını ilgili savcılardan talep etti. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile eski Jandarma Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis´in ölümlerine ilişkin soruşturma dosyaları da bu kapsamda incelemeye alındı. Ayrıca Çillioğlu´na ait soruşturma dosyası da ilgili soruşturmaları yürüten savcılara gönderildi. Eşref Bitlis, Şubat 1993´te uçak kazasında, 8. Cumhurbaşkanı Özal ise Nisan 1993´te yaşamını yitirmişti. Her iki ölümle ilgili yıllar sonra Ankara Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştı.
4 gün önce de bir gelişme yaşanmış, savcılığın 1990´lı yıllarda şüpheli şekilde hayatını kaybeden komutanların ölümlerinin arasında bağlantı olup olmadığını ortaya çıkarmak için harekete geçtiği belirtilmişti. Cinayetler arasındaki irtibatı gösteren delillere ulaşıldığı gerekçesiyle Albay Kazım Çillioğlu soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı´nın, Tuğg. Bahtiyar Aydın ve Albay Rıdvan Özden´in ölümüne ilişkin Diyarbakır´da yürütülen soruşturma dosyalarını istediği öğrenilmişti.
-Çillioğlu soruşturmasında çarpıcı gelişmeler yaşanıyor-
Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken 1994 yılında lojmanında ölü bulunduktan sonra dış otopsisi yapılarak ´intihar ettiği´ sonucuna varılan Kazım Çillioğlu ile ilgili soruşturma dosyası, oğlu Gökhan Çillioğlu´nun müracaatı üzerine yeniden açılmıştı. Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olayın yaşandığı tarihte Tunceli Valisi olan Atıl Üzülgen ile dönemin Cumhuriyet Savcısı, Kurmay Başkanı, Jandarma Bölük Komutanı, Çillioğlu´nun korumaları ve MİT görevlilerinin de aralarında yer aldığı birçok kişinin ifadelerine başvurulmuştu. Savcılık ayrıca, Çillioğlu´nun otopsi raporunu da inceleyerek kesin ölüm nedeninin belirlenebilmesi için Düzce´de bulunan mezarının açılmasına karar vermişti. Çillioğlu´nun mezarından alınan örnekler üzerinde Adli Tıp Kurumu´nda yapılan incelemede, saç köklerinde arseniğe rastlanan Çillioğlu´nun, kürek kemiğinde kurşun yarası olduğu öngörülen delik ile kaburgalarında kırık olduğu tespit edilmişti. Savcılığın talebi üzerine Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi ´Yeşil´ kod adlı Mahmut Yıldırım ile ´Bozo´ kod adlı Yusuf Geyik hakkında tutuklama kararı çıkarmış, iki ismin kırmızı bültenle aranması için başvuruda bulunmuştu. Soruşturmada, Albay Kazım Çillioğlu´na ait silahların ölümünden 3 yıl sonra ailesinden teslim alınmasına ilişkin Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı adına düzenlenen belgenin de sahte olduğu belirlenmişti. Soruşturmada son olarak da Çillioğlu´nun intihar notu olduğu iddia edilen kağıttaki imzanın da yapılan kriminal inceleme sonunda sahte olduğu ortaya çıkmıştı.
ECEL Mİ ERGENEKON MU? 10 SUBAYDAN 7´Sİ ÖLDÜ
Albay Kazım Çillioğlu´nun oğlu Tayfun Çillioğlu çok ilginç bir ayrıntıyı gündeme getirmişti: “Babamın ajandasında Eşref Paşa ve bazı generallerin birlikte yer aldığı fotoğraf bulduk. O fotoğraftaki 10 kişiden 7´si bugün hayatta yok. Babam Org. Bitlis´e çok yakındı. İntihar ettiğini söylediler. Ben hiç inanmadım. Bazı şeyler sonuçlanınca babamın günlüklerini ilgili yerlere vereceğim.”
FOTOĞRAFTAKİ İSİMLER BUNLAR MI?
- Jandarma Genel Komutanı Org. Eşref Bitlis
- Diyarbakır Bölge K. Tuğg. Bahtiyar Aydın
- Adana Bölge Komutanı Tuğg. Temel Cingöz
- Mardin Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden
- Tunceli Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu
- Emekli Korgeneral Hulusi Sayın
- Binbaşı Cem Ersever (JİTEM Kurucusu)
-Bitlis kazası Çillioğlu´nun ölümüne uzandı-
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis, Cumhurbaşkanı Turgut Özal´a terör sorununun çözümü için mutlaka tasfiye edilmesi gereken askerlerin listesini vermişti. Turgut Özal da Eşref Bitlis de şüpheli şekilde aynı yıl hayatlarını kaybettiler. Eşref Bitlis´in ekibi olduğu söylenen ve Kürt sorununun çözümünün demokratik yollardan olmasını savunan Cumhurbaşkanı Turgut Özal´a destek veren bir grup askerden çoğu şüpheli şekilde hayatlarını kaybetti.
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis´i Diyarbakır´a götürmek üzere Ankara´dan kalkan askeri uçak, 7 dakika sonra düştü. Bitlis yaşamını yitirdi. JİTEM Gruplar Komutan Vekili Kıdemli Binbaşı Ahmet Cem Ersever, Bitlis kazasında olay yerine ilk gelenlerdendi. 17 Mart 1993´te JİTEM´deki görevinden istifa etti. Daha önce bir kısmını itirafçı olarak çalıştırdığı kişilerden bir ekip kurup Bitlis cinayetini soruşturmaya başladı. Diyarbakır´a gidecek Eşref Paşa´nın uçağındaki yolcu listesinde Albay Kazım Çillioğlu da vardı. Ancak uçağın kalkışı hava muhalefetinden dolayı sürekli ertelenince programını ayarlayamayan Çillioğlu yetişemedi. Onun uçağa binmemesi herkesin aklında soru işaretleri bıraktı. Bundan ilk kuşkulanan Cem Ersever´di. Bunun üzerine Çillioğlu´nu gayri resmi olarak sorguladı. Neticede Çillioğlu´nun uçağa binmemesinin kalkış tarihinin belirsizliğinden kaynaklandığına ikna oldu.
Ersever, Bitlis olayıyla ilgili olarak elde ettiği bilgilerle ´Şam´daki Kemancı´ isimli bir kitabın hazırlığına girişti. Yayıncısıyla görüştükten sonra kayboldu. 4 Kasım 1993´te Ankara Elmadağ´da ölü bulundu. Ersever´in Çillioğlu´nu sorguladığını öğrenen ve Bitlis kazası hakkında ondan bazı belgeler aldığını düşünen Yeşil ve ekibi, olaylar hakkında çok fazla şey bildiğinden kuşkulandıkları Ersever´i tuzağa düşürerek sorguladı. Bu sorguda Ersever´in belgelerin kendisinin çalışma arkadaşı Neval Boz´da olduğunu söylediği ileri sürülüyor. Aynı günlerde bu kez Boz´un cesedi bulundu. Ersever´i sona sürükleyen önemli kişilerden birinin, ortağı PKK itirafçısı Mustafa Deniz olduğu iddia ediliyor. Deniz´in de Ersever´den sonra öldürüldüğü açıklanmıştı. Ancak Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen JİTEM davasına 2010´da gelen Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı yazısında Deniz´in 18 Mart 2009 tarihinde istifa ettiği belirtiliyor. Ersever´in ekibinde olduğu belirtilen bir diğer isim ise JİTEM elemanı Kemal Uzuner´di. Bu kişinin, Ersever´in elinde bazı belgeler olduğunu JİTEM´e ihbar ettiği ileri sürüldü. Uzuner, Veli Küçük´ün Batı Trakya Dergisi´ndeki ortağıydı. Ersever ve ekibinin tasfiye süreci daha sonra Çillioğlu´na uzanır. İddiaya göre, Çillioğlu, Yeşil ve ekibi tarafından sorgulanır. Sorguda Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ile birlikte Mustafa Deniz ve Kemal Uzuner´in de olduğu söyleniyor. Çillioğlu, Bitlis suikastı ve bazı önemli kirli ilişkilere dair önemli bilgileri topladığı kuşkusuyla Yeşil ve ekibi tarafından önce işkenceye çekilir, ardından infaz edilir. Sıra Bitlis ekolünün son halkasındadır artık. Albay Rıdvan Özden, Mardin´de görev yaptığı sırada JİTEM´in PKK ile koordineli yürüttüğü kaçakçılık ve uyuşturucu ticaretini ortaya çıkaran isimdir aynı zamanda. İki koruması ile birlikte 1995´te öldürülür. PKK ile çıkan bir çatışmada öldükleri ileri sürülür askeri yetkililerce. Eşref Bitlis´le birlikte bir fotoğrafta yer alan 10 subaydan yedisi böylece hayatlarını kaybetmiştir.
EŞREF PAŞA´NIN SIRRINI BİLEN ÖLDÜ
1991-1994 arası Jandarma Genel Komutanlığı açısından karanlık yıllar olarak tarihe geçti. Bu dönemde özellikle yolu Diyarbakır´dan geçen subaylar ya suikast sonucu ya da şaibeli kazalar nedeniyle öldü. Dönemin Jandarma Genel komutanı Eşref Bitlis ve ekibinden birçok isim şüpheli şekilde öldü ya da öldürüldü.
HULUSİ SAYIN: Devletin Kürt politikasını eleştiren Jandarma Korgeneral Hulusi Sayın 30.01.1991´de taranarak şehit edildi. Cinayeti Dev-Sol üstlense de suikasti devlet içindeki derin yapıların gerçekleştirdiği konuşuldu.
İSMAİL SELEN, TEMEL CİNGÖZ: Jandarma Korgeneral İsmail Selen, PKK ile mücadele konusunda dönemin yöneticileriyle ters düştü. Görevinden alınmak istendi. Emekli olduktan sonra 23.05.1991´de taranarak şehit edildi. Aynı gün Adana Jandarma Bölge Komutanı Temel Cingöz de suikaste uğradı.
EŞREF BİTLİS: Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis şaibeli uçak kazasında şehit oldu. Ergenekon davasında Bitlis Paşa´nın ve Cem Ersever´in örgütün PKK´ya silah satışından haberdar olduğu için öldürüldüğü gündeme geldi. 1993´te Jandarma Genel Komutanı olan Eşref Bitlis, özellikle ABD´nin Çekiç Güç´üne karşı açıklamalarıyla öne çıkan bir komutandı. 17 Aralık 1992´de Çekiç Güç´e bağlı ABD savaş uçaklarının Irak´ın Selahattin kentine gitmekte olan Bitlis´in helikopterine taciz uçuşu yaptığı ortaya çıkmıştı. Bitlis´in komutanlığı döneminde JİTEM´in kurularak yargısız infazların yapılmasına karşı çıktığı da iddia edilmişti.
BAHTİYAR AYDIN: Bitlis Paşa´nın emrinde çalışan Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın da terörün şiddetle bitirilemeyeceğini, bölge halkının kazanılması gerektiğini dile getiren subaylardandı. O da 22.10.1993´te Diyarbakır Lice´de hala açıklanamayan bir suikaste kurban gitti. Cinayet silahı Kanas ortadan kayboldu.
CEM ERSEVER, KAZIM ÇİLLİOĞLU: JİTEM´in kurucularından Binbaşı Cem Ersever, 04.11.1993´te Ankara´da ölü bulundu. Ersever, Diyarbakır JİTEM´in başındaki isimdi. Kürt sorunu ve PKK ile mücadelede devlet politikasına aykırı fikirler ortaya atmaya başlayınca hayatından oldu. Ersever´den sonra 03.02.1994´te Tunceli Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu evinde ölü bulundu.
RIDVAN ÖZDEN: Bitlis Paşa´nın ekibinden Albay Rıdvan Özden, Mardin´de görev yaptığı sırada JİTEM´in PKK ile koordineli yürüttüğü kaçakçılık ve uyuşturucu ticaretini ortaya çıkardı. İki koruması ile 12.08.1995´te öldürüldü.
ÖLÜMLER BUNLARLA SINIRLI KALMADI
KANLI VE KARA YIL: 1993.. PKK´NIN TASFİYESİ DURDURULDU
Demokratik açılım projesiyle birkaç yıldır yapılmaya çalışılan ´demokratik açılımlar yoluyla terörü bitirme´ projesinin bir benzeri Cumhurbaşkanı Turgut Özal´ın öncülüğünde 90´lı yıllarda denenmişti. Ancak başta Özal olmak üzere ona yakın olan Jandarma komutanı Eşref Bitlis ve ekibinde yer alan çok sayıda subay şüpheli ölümlerle hayatlarını kaybetti. 1993 yılının özellikle dikkat çektiği bu birkaç yıllık dönemde 33 erin şehit edilmesi gibi başka kritik olaylar gerçekleşti. 33 erin katledildiği bölgeye ilk gidenlerden birinin bugün Ergenekon davasının sanıklarından olan dönemin askeri istihbarat subaylarından Fikri Karadağ olduğu anlaşıldı. Karadağ´ın adı Ergenekon iddianamelerinde, Tuğgeneral Bahtiyar Aydın´ın ölümünde de geçiyor.
1993 yılı başında gazeteci Uğur Mumcu bombalı saldırıda öldürüldü. Mumcu´nun son günlerinde PKK lideri Öcalan´ın MİT´le ilişkilerini incelediği, buna dair bir kitap yazmakta olduğu biliniyordu. Mumcu, etrafındakilere Öcalan´la ilgili de ilginç bağlantılara ulaştığını açıklamıştı. Kızı bu durumu şöyle ifade ediyor: Muhtemelen Apo´nun MİT ajanı olduğuna dair bir belgenin izine ulaşmıştı. Bu belgeyi aradığını da biliyordum. Ancak kısa süre sonra suikast meydana geldi. Mumcu´nun öldürülmesiyle başlayan 1993 yılı Türkiye için kanlı ve kara bir yıl oldu. En kanlısının Bingöl´deki 33 er katliamının olduğu çok sayıda peşpeşe gelen olaylarda kendi alanında güçlü ve simge isimler aynı yıl, art arda hayatlarını kaybetti: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Jandarma Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis, JİTEM Grup Komutanı Binbaşı Cem Ersever ve gazeteci Uğur Mumcu. Kimi öldürüldü, kiminin ölümünün üzerindeki sis perdesi hala aralanamadı. Bu dört ismin ortak özelliği ise ya PKK´yla mücadelenin doğrudan içinde yer almaları ya da sorunun çözümü için ciddi mesai harcamalarıydı. Bu olaylar sonucunda son yıllarda ´demokratik açılım´ projesiyle yapılmaya çalışılanın benzeri, PKK´nın tasfiyesinin sağlanarak Doğu ve Güneydoğu´nun terörden kurtulması ve barışın sağlanması projesi rafa kaldırıldı.
İŞTE 1993 YILINDAKİ OLAYLAR DİZESİ
24 Ocak 1993: Uğur Mumcu cinayeti
17 Şubat 1993: Jandarma Komutanı Eşref Bitlis´in uçak kazasında ölümü
17 Nisan 1993: Cumhurbaşkanı Özal´ın kalp krizinden vefatı
24 Mayıs 1993: Bingöl´de 33 asker katliamı
22 Ekim 1993: Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikasti
04 Kasım 1993: JİTEM kurucusu Cem Ersever ve yakın arkadaşlarının öldürülmesi. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(28 Nisan 2012, 16:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Özal ve komutan cinayetleri bağlantılı
Çillioğlu soruşturmasında 8 askere şok gözaltı ve tutuklama
Turgut Özal´ın şüpheli ölümü manşetlerimiz
Albay Kazım Çillioğlu´nun şüpheli ölümü manşetlerimiz
Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikasti manşetlerimiz
Orgeneral Eşref Bitlis´in şüpheli ölümü manşetlerimiz
Albay: Bitlis´in ekibi öldürülecek
Fotoğraftaki 10 subaydan 7´si öldü
Kanlı ve Kara Yıl: 1993.. PKK´nın tasfiyesi durduruldu
PKK´nın bitirilememesi gücünden değil ihanetten
Ergenekon-PKK bağlantısıyla ilgili manşetlerimiz
Ergenekon, Balyoz ve diğer iddianamelerde arama yap