12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya´nın sanık olduğu tarihi davanın ilk duruşması başladı. Sanık avukatlarının ´Anayasaya göre bu dava açılamaz. Yetkisizsiniz, davayı reddedin´ talebi mahkemece reddedildi. Müdahil avukatlar sanıkların tutuklanmalarını talep etti. Mahkeme duruşmaya öğle arası verdi. Arada bu talep karara bağlanacak.
04.04.2012 10:00 12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleştirilen askeri darbenin sorumlularının yargılanmalarına bugün Ankara´da başlanıyor. 7´nci Cumhurbaşkanı ve dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, anayasal düzeni ortadan kaldırdıkları gerekçesiyle Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yargılanacak. Davanın görüleceği Ankara Adliyesi önünde polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Adliye binasının her bir tarafı emniyet birileri tarafından demir bariyerlerle çevrilirken, adliye etrafında panzerler, Tomalar ve itfaiye araçları hazır bekletiliyor. Adliyenin Atatürk Bulvarı girişindeki kapısı önünde ise 12 Eylül mağdurları ve yakınları eylem için toplanmaya başladı. Özel yetkili mahkemenin girişinin bulunduğu kapıdan sadece Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nin belirlediği isimler geçebiliyor.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nin duruşma salonunun kapasitesi göz önüne alınarak iddianamede ismi geçen mağdur -müdahil 22 kişi, müdahillik talebinde bulunanlardan isimleri belirlenen 40 kişi ve yine müdahillik talebinde bulunan tüzel kişilerin temsilcileri isim kontrolünden geçirilerek adliyeye alınıyor. İddianamede ismi geçen müdahil mağdur kişiler arasında Namık Kemal Zeybek, Yaşar Okuyan, Yılma Durak, Orhan Miroğlu, Ökkeş Şendilliler gibi isimler bulunuyor. Duruşmaya girecek tüzel kişiler arasında ise TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, CHP, MHP, 78´ler Federasyonu, Diyarbakır Barosu gibi kurumlar yer alıyor.
KATILIP KATILMAYACAKLARI BELLİ DEĞİL
Dün kolu kırılan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya´nın duruşmaya katılıp katılmayacakları henüz belli değil.
-Müebbet hapis cezası isteniyor-
Suç yerinin Ankara, tarihinin ise 2 Ocak 1980 ile 12 Eylül 1980-6 Aralık 1983 arası gösterildiği iddianamede, Evren ve Şahinkaya´nın, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu´nun ´devlet kuvvetleri aleyhinde cürümler´e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ´ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına´ çarptırılmaları isteniyor.
10:01 VE DURUŞMA BAŞLADI
12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya´nın sanık olduğu tarihi davanın ilk duruşması başladı. Müdahil avukatları salona sığmayınca izleyici koltuklarına oturdu. BDP milletvekili Kürkçü ile Mahkeme başkanı arasında tartışma çıktı. Duruşma salonunda AK Parti, CHP ve MHP´den 5´er milletvekili bulunuyor. Avukatlar için oturacak yer kalmayınca mahkeme başkanı avukatlara Söylemeye utanıyorum ama sanık sandalyesine oturabilirsiniz dedi. Ancak ayakta kalan avukatlar, boşta kalan sanık koltuklarına oturmayı reddetti. Davaya 8 siyasi parti ve 9 sivil toplum kuruluşu müdahil oldu. Duruşmaya 60 müdahil avukatı ile 3 sanık avukatı katılıyor.
-Sanık avukatı yetkisizlik talebinde bulundu-
Sanık avukatı Bülent Acar, savunmasına başladı ve yetkisizlik talebinde bulundu. Müdahil avukatları, duruşmanın neden daha büyük bir salonda yapılmadığını sordu. Sanık avukatı Bülent Acar, 82 Anayasasını göstererek ´Darbe yargılanamaz. bu mahkeme yetkisizdir´ dedi. Kenan Evren´in avukatı ile mahkeme başkanı arasında, konuşmaların kayda geçmesi ile ilgili olarak tartışma yaşanıyor. Müdahil avukatlar, sanıklar olmadan davanın başlamasına itiraz etti. TBMM Başkanlığı duruşmaya gözlemci gönderdi.
-Sanık avukatı: Savunma yapmam-
Duruşmada Kenan Evren´in avukatı savunma yapmaya başladı. Davanın yok hükmünde sayılması yönünde karar verilmesini talep eden avukat, mahkeme başkanına ´Düzeni sağlayamayacaksınız savunma yapmam´ dedi. Evren´in avukatı, ´12 Eylül 1980-83 arası Anayasa´nın teminatında´ dedi ve ekledi: ´Bu anayasayı yargılayamazsınız. Bu mahkeme yetkisiz.´ Sanık avukatı savunmasında şunları söyledi: ´Yapılanların anayasal dayanağı var. 12 Eylül darbedir ancak bu mahkeme yetkisiz. Mahkemenin yapacağı her türlü işlemin yok hükmünde olduğunun tespitini istiyoruz.´
-Müdahil avukatı: Dava uluslararası sözleşmelere uygun-
Müdahil avukatı ise savunmaya itiraz etti: ´Bu dava tüm uluslararası sözleşmelere uygundur, insanlık suçunu tanımlayan yasalar mevcuttur.´
-Kenan Evren: Demirel yok, ona şaşırdım-
12 Eylül davasının sanığı Kenan Evren, davaya yönelik rekor düzeye ulaşan müdahillik talepleri için yakınlarına, ?Şaşırmadım. İpin ucundan birisi çekti mi çorap söküğü gibi gerisi geliyor. Ama benim için Süleyman Demirel´in başvuru yapmaması sürpriz oldu. Şaşırdım. Onu beklerdim? dedi. Demirel, 29 Mart´ta Sabah Gazetesi´nde yayınlanan haberde, Yavuz Donat´ın, ?Darbeden zarar gördünüz mü? Davaya müdahil olmak ister misiniz?? sorusuna şu yanıtı vermişti: ?Zarar görmemem mümkün değil... Çoook. Millet zarar gördü. Hayır, müdahil olmak istemem... Bu yolla bir yere varmanın mümkün olduğunu düşünmüyorum...? Bu arada, dünkü gazetelerde yer aldığına göre, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da 9´uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel´in 12 Eylül davasına ilişkin tavrını eleştirerek, ?Davaya öncelikli müdahil olması gereken Demirel´dir. Çünkü darbe en başta ona karşı yapılmıştır. Davaya müdahillik konusunda asıl başı çekmesi gereken Demirel´dir? dedi.
-Yetkisizlik talebi reddedildi-
Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya´nın Adli Tıp raporları mahkemeye ulaştı. Mahkeme heyeti, sanıkların durumlarının İstanbul Adli Tıp´a sorulmasını istedi. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, sanık avukatlarının davanın reddi talebini reddetti. Saat 11:10 sularında duruşmaya ara verildi.
- Müdahil avukatı: Evren kafes içinde mahkemeye getirilsin-
Müdahil avukatlardan Avukat Fikret Babaoğlu, yüz yüze olmadan bu yargılamanın yapılamayacağını ve sanıkların mahkemeye gelmesi gerektiğini söyledi. Avukat İbrahim Güçlü ise davanın toplumsal, siyasal bir dava olduğuna dikkat çekerek hukuk oyunlarıyla bu davanın üstesinden gelinemeyeceğini vurguladı. Diğer mağdur avukatları da darbenin oluşturulması için zemin hazırlandığını söylediler. Zaman zaman mağdur avukatlar ile Evren´in avukatı arasında sözlü sataşma yaşandı. Avukat Fikret Babaoğlu, Evren´in avukatı Bülent Acar´ın yetkisizlik talebine itiraz ederek Kenan Evren de Hüsnü Mübarek´ten az diktatör değildi, kafes içinde mahkemeye getirilsin. dedi.
-Müdahil avukatları: İddianame sanıkların yüzüne okunsun-
Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, iddianamenin sanıklar yokken okunacağı yönünde bir düşünceleri olduğunu belirterek, buna itiraz olup olmadığını sordu. Bunun üzerine müdahil avukatları, iddianamenin sanıkların yüzüne okunması gerektiğini ifade ederek, bu konuda kanunun açık olduğunu vurguladılar. Bu nedenle iddianamenin okunmasına geçilmemesi gerektiğini dile getiren avukatlar, oluşturulacak bir kurul ile yapılacak inceleme sonucunda sanıkların bu salona getirilmesinin sağlanmasını istediler. Bunların sağlanması için duruşma tarihinin yeniden belirlenmesi talep edildi.
-Namaz kılarken öldürülen Kurumahmutoğlu´nun ailesi müdahil-
12 Eylül 1980 ihtilalini gerçekleştiren darbecilerin yargılanmasına yönelik açılan davaya, tutuklanarak cezaevine konulan, çeşitli işkenceler gördükten sonra namaz kılarken başına dipçik vurularak öldürülen Hüseyin Kurumahmutoğlu´nun ailesi de müdahil oldu. Kurumahmutoğlu ailesinin avukatı Mustafa Remzi Toprak, görülmeye başlanan davada müvekkilinin hakkını soruna kadar arayacaklarını söyledi.12 Eylül referandumunun kabul edilmesiyle yargı yolu açılan darbeciler sanık sandalyesine oturuyor. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde başlayan 2012/3 dosya numaralı davaya rekor müdahil başvurusu yapıldı. Dava için bin başvuru alan mahkeme heyeti, herkesi müdahil edemeyeceklerini belirterek kura çektirdi. Çekilen kura neticesinde 40 başvuru kabul edildi.
Kabul edilen başvurulardan birisi de 12 Eylül referandumu öncesinde partisinin gurup toplantısında Başbakan Erdoğan´ı ağlatan Hüseyin Kurumahmutoğlu´nun ailesi oldu. Hüseyin Kurumahmutoğlu, 14 Temmuz 1987´de Mamak Cezaevi´nde namaz kılarken dipçik darbesiyle öldürülmüştü. Kurumahmutoğlu ailesinin avukatı Mustafa Remzi Toprak, kurada başvurularının kabul edilmesinden mutluluk duyduklarını belirterek, darbecilerin cezalandırılması için sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydetti.
Öldürülen Hüseyin Kurumahmutoğlu´nun ağabeyi Ali Kurumahmutoğlu, daha önce de 12 Eylül darbecilerinin yargılanması için Anayasal düzeni silah zoruyla darbe yaparak ortadan kaldırmak suçundan dönemin Genelkurmay Başkanı ve sonrasında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve arkadaşları Tahsin Şahinkaya, Sedat Celasun, Nejat Tümer ve Nurettin Ersin hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
-Erdoğan: Mahcup eda ile mahkeme kapısında sıraya girdiler-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bizi yalan söylemekle itham edenler, bugün tüm söylediklerini yuttular şu anda. Mahcup olacaklarına inanmıyorum, ama mahcup bir eda ile mahkeme kapısında sıraya girdiler. Bini aşkın kişi orada bu süreci izliyor. Bunlar sadece bize değil, millete karşı da kendi tabanlarına karşı da mahcuplar. dedi.
-Müdahil avukatlar sanıkların tutuklanmasını talep etti-
Duruşmaya saat 14.00´e kadar ara verildi. Tutukluluk talepleri karara bağlanacak.
-İddianame bugün okunmayacak-
Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, davanın iki sanığı Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya bugünkü duruşmaya gelmediği için iddianamenin bugün itibariyle okunmamasına karar verildiğini açıkladı. Mahkeme ayrıca, Ali Ertan´ın yedek hakim olarak mahkeme heyetine dahil edilmesine karar verdi. Bu arada mahkeme üç gün boyunca saat 19.00´a kadar çalışma kararı aldı.
-CHP hükümetin müdahilliğini istemiyor-
Başbakanlık da sanıklardan şikayetçi olduğunu mahkemeye bildirirken CHP avukatları ise, hükümet üyelerinin darbeden mağduriyetlerinin bulunmadığı gerekçesiyle müdahillik taleplerinin reddedilmesini istedi.
(04 Nisan 2012, 10:00)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
12 EYLÜL SORUŞTURMASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Flaş!!! 12 Eylül iddianamesine kabul
12 Eylül davası 4 Nisan´da başlıyor
12 EYLÜL İDDİANAMESİNİ OKUMAK/İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
Flaş!!! 12 Eylül´e soruşturma açıldı.. Dosya no: 2010/605
Hani 12 Eylül yargılanamazdı?