Balyoz davasında mahkeme heyeti, duruşma savcılarına soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin olup olmadığını sordu. Böyle bir taleplerinin olmadığını belirten savcılar, esas hakkında hazırlanan 920 sayfalık mütalaayı, 30 CD ile birlikte mahkeme heyetine sundu. Savcılar daha sonra mütalaayı sözlü olarak okumaya başladı. Savcılar, ´Balyoz darbe planı eyleme geçmiştir. Listede adı olan sanıkların ´bana böyle bir görev verilmedi´ savunması geçersizdir. 1980 Bayrak Planı´nın altında 1. Ordu Komutanı´nın ismi vardır. 1980 darbesinde hazırlanan listeler ile Balyoz listeleri benzerdir´ diye konuştu. Savcılar, 365 sanık için darbeye eksik teşebbüsten 20´şer yıl istedi ağır hapis cezası istedi.
29.03.2012 12:20 Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun ile Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu´nun da aralarında bulunduğu 250´si tutuklu 365 sanıklı ´Balyoz Planı´ davasının 88. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP´den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan´ın da aralarında bulunduğu 185 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan 2 sanık katıldı. Sadece 4 avukatın hazır bulunduğu duruşmada, daha önce mahkeme heyetini protesto etmek amacıyla duruşmaya katılmayacaklarını açıklayan diğer sanık avukatları gelmedi.
-Sanıklar, deliller sahte diyen iki rapor daha hazırlattı-
duruşmada söz alan tutuklu sanık Albay Aydın Sezenoğlu ve bazı sanıkların avukatı Ali Sezenoğlu, dosya kapsamında çok sayıda rapor bulunduğunu ve iddia makamının sadece emniyetin raporlarını referans aldığını belirterek, savcılığın, birçok bilirkişi ve kurul tarafından hazırlanmış raporları, manipülatif olduğu gerekçesiyle yargılama için referans almadığını söyledi.
-Avukat Sezenoğlu, ´cd´ler sahte´ raporunu sundu-
Bilirkişilerin yaptıkları iş gereği tarafsız olduklarını ifade eden Sezenoğlu, dava konusu 5 numaralı hard disk ile 11, 16 ve 17 numaralı CD´lerin imajlarını, incelemesi için Adalet Bakanlığı´nın resmi internet sitesindeki bilirkişi listesinde yer alan bilirkişilerden Tevfik Koray Peksever´e verdiklerini, Peksever´in de bu konuda bir rapor hazırladığını kaydetti. Sezenoğlu, söz konusu raporda, ´CD ve hard disk imajlarının, CMK ve Elektronik İmza Kanunu´nun delil usullerine uyularak alınmadığı, CD imajlarının bilimsellikten uzak oluşturulduğu için delil sayılamayacağı ve 5 numaralı hard diskte virüs bulunduğu ve CD´lerin de 2003 yılında var olmayan teknolojileri taşıdığı´ tespitinin yer aldığını belirtti. Bu rapora itibar edilmesini isteyen Sezenoğlu, Peksever´in tanık olarak dinlenilmesini talep etti.
-Çetin Doğan, Arsenal şirketinin ´cd´ler sahte´ raporunu sundu-
Tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan da söz alarak, 5 numaraları hard diskin analizini içeren yeni bir belge sunacağını belirterek, ´Bu belgenin tek cümlesini dikkatinize sunacağım, ´8 Nisan 2003´den önce yazıldığı iddia edilen 120 dosya ve klasör, kesin tarih olarak 15 Temmuz 2009´da oluşturulmuş´ Bilirkişi getirip inceletin´ dedi. Doğan´ın bahsettiği raporun ABD´nin ´Arsenal Adli Bilişim ve Danışmanlık Kurulu´ndan bu sabah saatlerinde alınan ve dava konusu 5 numaralı hard diskle ilgili 2. bilirkişi raporu olduğu öğrenildi.
Duruşma, tutuklu sanıklardan Albay Abdurrahman Başbuğ´un dijital belgelere ilişkin teknik analiz raporunu sunmasıyla devam ediyor. ( AA)
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nce görülen duruşmada, tutuklu sanıklardan Jandarma Albay Abdurahman Başbuğ, 21 sayfalık sunum gerçekleştirdi. Sunumunun ardından, bilirkişi raporu hazırlayan TÜBİTAK uzmanlarının mahkemeye çağrılarak beyanlarının alınmasını talep eden Başbuğ, Gölcük´te ele geçirilen belgelere ilişkin imajların kopyalarının tarafına verilmesi ve belgelerin incelenmesiyle ilgili mahkemenin tespit edeceği bilim adamı olan bir bilirkişinin tayin edilmesini talep etti. Daha sonra verilen aranın ardından, özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan tarafından hazırlanan 920 sayfalık mütalaa, özetlenerek okundu.
FLAŞ!!! SAVCI MÜTALAASINI SUNDU
29.03.2012 14:26 ´Balyoz Planı´ davasında, İstanbul cumhuriyet savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan tarafından hazırlanan 920 sayfalık mütalaa, mahkeme heyetine yazılı olarak sunuldu. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda yapılan duruşmada, mahkeme heyeti başkanı Ömer Diken, duruşma savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan´a, soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin olup olmadığını sordu. Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş da, soruşturmanın genişletilmesi talebinin olmadığını ancak esas hakkında 920 sayfalık mütalaa hazırladıklarını ve bu mütalaayı heyete sunmak istediğini söyledi. Savcı Savaş Kırbaş, esas hakkında hazırlanan 920 sayfalık mütalaayı, 30 CD ile birlikte mahkeme heyetine sundu. Daha sonra savcı Kırbaş´ın mütalaayı sözlü olarak okumaya başladığı sırada, tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan, duruşma salonundan çıktı.
SAVCI: SANIKLARIN SAVUNMALARI GEÇERSİZDİR
Balyoz davasında mahkemeye mütalaa sunan savcı, Balyoz darbe planı eyleme geçmiştir. Listede adı olan sanıkların ´bana böyle bir görev verilmedi´ savunması geçersizdir dedi. Savcı, 1980 Bayrak Planı´nın altında 1. Ordu Komutanı´nın ismi vardır. 1980 darbesinde hazırlanan listeler ile Balyoz listeleri benzerdir diye konuştu. ( AA)
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen 365 sanıklı Balyoz davasında Engin Alan, Çetin Doğan, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına ve Bilgin Balanlı´nın da aralarında bulunduğu 250 sanığın hazır bulunduğu 88´inci duruşmada mütalaa aşamasına geçildi. Sanık savunmalarının tamamlandığını ve delillerin toplandığını belirten Savcı Savaş Kırbaş ile Hüseyin Kaplan, hazırladıkları 920 sayfalık mütalaa ile birlikte 30 CD´yi mahkemeye sundu.
Ömer Diken´in, mütalaanın kendilerine ulaştığını bildirmesinin ardından savcılar Kırbaş ve Kaplan, soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin bulunmadığını söyledi. İki savcı, daha sonra da mahkemeye sundukları mütalaayı dönüşümlü olarak okumaya başladı. Mütalaanın okunmaya başlanmasıyla birlikte tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan, duruşma salonundan çıkmak için yerinden kalkarak kapıya doğru ilerledi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, duruşma salonundan çıkmamasını ve dinlemesini söyledi. Ancak Doğan rahatsız olduğunu söyledi. Başkan Diken´in, O halde doktor raporunu getir demesine rağmen Doğan duruşma salonunu terk etti.
Önce Savaş Kırbaş tarafından okunan mütalaanın, daha sonra da Kaplan tarafından özetlenerek okunmaya devam edildiği gözlendi. Kaplan, AK Parti hükümetinin 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan demokratik bir seçimle iktidara geldiğini belirterek davanın bir numaralı tutuklu sanığı Çetin Doğan´ın, kendisine koruma ve kollama görevi verilmiş olmasına rağmen demokratik yollardan iktidara gelen mevcut hükümet ve kadrosundan duyduğu rahatsızlık nedeniyle bu hükümeti yıkmaya yönelik bir yapılanma sağladıkları ve Doğan liderliğinde ayrıntılı bir plan yapıldığı iddiasıyla dava açıldığını anlattı. Duruşma, mütalaada her sanık için iddia edilen suçlamalara ilişkin bölümün okunması ile devam ediyor.
İddianameye göre 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığında yapılan dava konusu Balyoz Seminerinde bahsedilen darbe 5 aşamada gerçekleşecekti. Darbe içerisinde ise Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj adlı eylem planları da bulunuyordu. Tüm plan toplamda 5 bin sayfadan oluşuyordu. Bu belgelere göre Fatih-Beyazıt camileri bombalanarak hükümet, sıkıyönetim ilan etmeye zorlanacaktı. Ayrıca Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jeti düşürülerek, halkın galeyana gelmesi sağlanacaktı.
Darbenin son aşaması olarak da yürütme, tekrar sivil yönetime devredilecek, demokrat görüşteki gazeteciler ise tutuklanacaktı. Soruşturma, 30 Ocak 2010 tarihindi Taraf gazetesinde çıkan bir haber ile başlatıldı. İddianame, 19 Temmuz 2010 tarihinde 10 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlk duruşma 16 Aralık 2010 tarihinde yapıldı. Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirilen 10 çuval belge içinden 43 klasörün Balyoz davası ile ilgili olduğu belirtilerek bu klasörler, davayı yürüten mahkemeye gönderilmişti. ( Cihan)
DARBEYE EKSİK TEŞEBBÜSTEN 20´ŞER YIL AĞIR HAPİS TALEBİ
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen Balyoz davasında hazırladıkları 920 sayfalık sayfalık mütalaayı savcılar Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan okudu. Savcı Kırbaş, söz konusu suçun icra edilemediği yorumunun kabul edilemeyeceğini belirterek, tankların, topların sokağa çıktıktan sonra yargılamanın yapılamayacağını kaydetti. Balyoz darbe planının icra edilmemesinden ötürü ceza verilemeyeceğine yönelik yorumların yanlışlığına dikkat çeken Kırbaş, Diğer silahlı çetelerle ilgili icra hareketi olmadan ceza verilmemesi makul görülebilir. Ancak TSK için bu durum gündeme gelemez. Zira, üst düzey bir komutanın bu şekilde planları ele alması suç için gerekli icra teşebbüsünün gerçekleştiğini gösterir. diye konuştu. Balyoz planının icraya geçtiğinin en büyük delilinin Balyoz planının kendisi olduğunu anlatan Kırbaş, iddianamede yer alan darbe planının 5 aşamasının zaten icraya geçtiğinin delili olduğunu söyledi.
Mütalaada, söz konusu Balyoz planlarından sıkıyönetimden istifade edilerek ülke yönetiminin ele geçirilmeye çalışıldığının anlaşıldığı belirtildi. Sıkıyönetimden daha önce uygulanabilecek olan olağanüstü hal tedbirinin uygulanmayıp direk sıkıyönetime geçilmeye çalışılmasının, ülke yönetimine el konulmaya çalışıldığını gösterdiği anlatıldı.
Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaplan, sanıklar hakkında iddia edilen ´Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini cebren iskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs etmek´ suçunu işledikleri kanaatinin oluştuğunu söyledi. Eylemin eksik teşebbüs aşamasında kaldığını belirten Kaplan, bu suçun askeri hiyerarşi içinde değil, 1. Ordu Komutanlığı´nca seçilmiş kişilerin hiyerarşisi içerisinde işlendiğini söyledi. Savcı Kaplan, bu nedenle 365 sanık hakkında ayrı ayrı eylemlerine uyan TCK 147 ve 61/1 maddeleri gereğince hapis cezası verilmesine karar verilmesini istedi. Savcı Kaplan´ın okuduğu sonuç bölümüne göre tüm sanıklar hakkında, eylemin eksik teşebbüs aşamasında kaldığı için 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istendi. ( AA)
BALYOZ MÜTALAASINDAN: KOMUTANLAR DARBE GÖRÜŞMELERİ İÇİN SEMİNERE GELMİŞLERDİR
- Darbe sonrası ortadan kaldırılan hükümet yerine sanık Çetin Doğan tarafından Mutabakat Meclisi kurulmak için plan yapıldı. Plan çerçevesinde yeni mecliste görev alacak Başbakan ve Bakanların bile belirlendi
- Balyoz güvenlik harekat planı, 1980 darbesi gibi planlanmıştır. Her ne kadar silahlı olarak harekete geçirilmesi gerektiğini iddia edilse de anayasal düzeni bozma ya da tehdit etmek de icra niteliğindedir
- Diğer silahlı çeteler için icra hareketi olmadan ceza verilmemesi makul görülebilir. Ancak TSK için bu gündeme gelemez
- Komutanlar darbe görüşmeleri için seminere gelmişlerdir. Hükümeti devirip, yerine yeni bir idare getirmek istedikleri kanaatine varılmıştır
İstanbul 10´uncu Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen Balyoz Planı Davası´nın bugün görülen 88´inci duruşmasının öğleden sonra yapılan oturumunda Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan tarafından davanın esası hakkında hazırlanan 920 sayfadan oluşan mütaala ile 30 CD mahkemeye sunuldu. Mütaalayı özetleyerek okuyan savcılardan Savaş Kırbaş, Balyoz Harekat Planı´nda, darbe sonrası kurulacak hükümet içinde görev alacak kişilerin belirlendiğini ayrıca harekatta görev alacak personelin nerelerde konuşlanacağının da plana dahil edildiğini söyledi. 1. Ordu´daki seminerin Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı´nın emrine aykırı olarak özel seçilmiş 162 kişi ile yapıldığını ifade eden Kırbaş, Seminerin bir nevi darbe tatbikatı olduğu, planı görüşenler tarafından jenerik olarak hazırlandığı tespit edilmiştir dedi.
PLAN ÇERÇEVESİNDE BAŞBAKAN VE BAKANLAR BİLE BELİRLENDİ
Mütalaanın okunmasını Kırbaş´tan devralan Savcı Hüseyin Kaplan da, Ak Parti Hükümeti´nin 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan demokratik bir seçimle iktidara gelmesinin, dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan´ı rahatsız ettiğini söyleyerek, Doğan´ın anayasanın kendisine verdiği koruma ve kollama görevine rağmen demokratik yollarla iktidara gelen mevcut hükümeti yıkmaya yönelik bir yapılanma hazırladığının anlaşıldığını belirtti. Doğan´ın bu nedenle hazırlanan plan çerçevesinde başta Halil İbrahim Fırtına ve Özden Örnek olmak üzere birçok komutanla temasa geçip, anlaştığının belirlendiğini kaydeden Kaplan, bu nedenle Çetin Doğan liderliğinde ayrıntılı bir plan yapıldığı iddiasıyla sanıklar için dava açıldığını anlattı.
KOMUTANLAR DARBE GÖRÜŞMELERİ İÇİN SEMİNERE GELMİŞLERDİR
Kaplan, Demokratik yollara iktidara gelmiş hükümet, antidemokratik yollarla ortadan kaldırmak istenmiştir. Bazı kurum çalışanlarının hukuka aykırı olarak fişlendiği belirlenmiştir dedi. Darbe sonrası ortadan kaldırılan hükümet yerine sanık Çetin Doğan tarafından Mutabakat Meclisi kurulmak için plan yapıldığını söyleyen Savcı Kaplan, plan çerçevesinde yeni mecliste görev alacak Başbakan ve Bakanların bile belirlendiğini anlattı. Kaplan, Kuvvet ve Kolordu komutanlarının planda üzerlerine düşen kısım için 1. Ordu´daki seminere geldiğini belirterek, Söz konusu komutanlar darbe görüşmeleri için seminere gelmişlerdir. Hükümeti devirip, yerine yeni bir idare getirmek istedikleri kanaatına varılmıştır ifadesini kullandı.
BALYOZ DARBE PLANI´NIN İCRA AŞAMASINA GEÇTİĞİNİN EN BÜYÜK DELİLİ BALYOZ PLANI´NIN KENDİSİDİR
Savcı Kırbaş da, planda yer alan görevlendirme listelerinin, sıkıyönetim halinde bile TSK´nın alanına girmediğini aktararak, söz konusu bulgular ışığında planın uygulamaya konduğunu söyledi. Kırbaş, Balyoz güvenlik harekat planı, 1980 darbesi gibi planlanmıştır. Her ne kadar silahlı olarak harekete geçirilmesi gerektiğini iddia edilse de anayasal düzeni bozma ya da tehdit etmek de icra niteliğindedir dedi. Plan kapsamında 137 kişilik basın destek listesi hazırlandığını ifade eden Kırbaş, söz konusu dönemde bazı gazetelerde yer alan haberlere atıfta bulundu. Kırbaş, darbe dönemlerinde basının etkisinin yadsınamaz olduğunu söyleyerek, O dönemde yazılan ´Genç subaylar tedirgin´, ´Hepimiz kaygılıyız´, ´Silahlı Kuvvetler AKP´yi devirebilir´, ´Ordu´dan AKP´ye balyoz´ gibi haberlerle plana destek sağlanmıştır diye konuştu. Kırbaş, ´Çarşaf´, ´Sakal´, ´Suga´ ve ´Oraj´ adlı eylemlerin planın icrası için son aşama olduğunu dile getirerek, Ak Parti´nin iktidarı öncesi yapılan seminerlerin dış tehdide yönelik olduğunu, Ak Parti iktidarından sonra seminer içeriklerinde iç tehdidin gündeme getirildiğini anlattı. Darbe planının icraya geçmediğinden dolayı yargılama yapılamayacağı ve ceza verilemeyeceği iddialarının yanlış olduğunu kaydeden Savcı Kırbaş, Diğer silahlı çeteler için icra hareketi olmadan ceza verilmemesi makul görülebilir. Ancak TSK için bu gündeme gelemez. Zira üst düzey bir komutanın bu şekilde planları ele alması, suç için gerekli icraya teşebbüsünün gerçekleştiğini gösterir. Tanklar toplar sokağa çıktığında iş işten geçmiş olurdu. Herhangi bir yargılama da söz konusu olmazdı. Balyoz Darbe Planı´nın icra aşamasına geçtiğinin en büyük delili Balyoz Planı´nın kendisidir diye konuştu.
ÖZKÖK VE YALMAN´IN DİNLENMESİNE RET
Savcılık mütalaasının okunmasından sonra, sanık ve avukatları, mütalaanın CD ortamından başka yazılı olarak kendilerine sunulmasını istedi. Daha sonra duruşmaya bir süre ara verildi. Aranın ardından Mahkeme Heyeti , sanık avukatlarının eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman´ın da aralarında bulunduğu tanık dinleme ve yeniden bilirkişi raporu alınması yönündeki taleplerinin dosyaya yeni bir katkı sağlamayacağından reddine karar verdi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken de cezaevinde kalan sanıklara, her koğuşa bir yazılı mütalaa verilmesi konusunda karar verdiğini belirterek, sanıkların böylece mütalaayı okuyabileceklerini söyledi.Esas hakkındaki mütalaanın CD halinde sanık ve avukatlarına verilmesine karar veren Mahkeme Heyeti, sanık ve sanık avukatlarına mütalaaya karşı diyeceklerini hazırlamaları için duruşmayı 5 Nisan 2012 tarihine erteledi. ( DHA, AA, AA)
-Sıra sanıkların son savunması ve karara geldi-
30.03.2012 10:48 16 Aralık 2010 günü ilk duruşması yapılan Balyoz Darbe Planı davasında ilk aşamada 196 sanık yargılanıyordu. Gölcük Donanma Komutanlığı ve Eskişehir´de ele geçirilen yeni belgelerin ardından ana iddianameye eklenen 2. ve 3. Balyoz iddianamelerinin ardından sanık sayısı 250´si tutuklu olmak üzere 365´e ulaşmıştı. Mahkeme heyeti, savcıların mütalaayı özetlemesinin ardından, sanık ve sanık avukatlarının mütalaaya karşın savunmalarını hazırlamaları için duruşmayı 5 Nisan 2012 gününe erteledi. Savcının mütalaası üzerine sanıkların son savunmaları alındıktan sonra karar verilecek.
-Reddi hakime ret-
BALYOZ sanıklarının ´reddi hakim´ talebi bir önceki duruşmada mahkeme heyeti tarafından ?Sanıklar davanın uzaması için bu talepleri dile getiriyor? gerekçesiyle reddedilmişti. Dün yine reddi hakim talep edildi. Mahkeme yine reddetti. Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman´ın duruşmada tanık olarak dinlenmeleri yönündeki talepler de reddedildi.
-Avukatlar tepkili-
DAVAYI uzatmak için son çabalayan sanık avukatlarının esas hakkında savunma yapmayacakları öğrenildi. Savcının mütalaasını sunmasını eleştiren Çetin Doğan´ın avukatı Celal Ülgen, ?Mütalaayı tanımıyoruz. Biz esas hakkında savunma yapmayacağız. Mahkeme mahkumiyet versin. Biz bu saatten sonra konuşmayacağız? dedi. ( Star)
(29 Mart 2012), son güncel.: (05 Nisan 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
SAVCILIĞIN ESAS HAKKINDAKİ MÜTALAASININ TAMAMINI (920 sh) OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
ERGENEKON VE BALYOZ DAVALARINDA DELİL TARTIŞMALARI
Balyoz planı ve davasıyla ilgili manşetlerimiz
1. Balyoz iddianamesinde ara
2. Balyoz iddianamesinde ara
3. Balyoz iddianamesinde ara
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri