Balyoz davasının 80. duruşması görülüyor. Duruşmada, 6 Aralık 2010 tarihinde Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü İstihbarat Kısım Amirliğine ait odada yapılan aramaya ilişkin tanıkların dinlenilmesine geçildi. Bu ve diğer bazı konularda bilgi vermek için 18 tanık duruşmaya katıldı.
01.03.2012 11:50 2003 yılında Birinci Ordu Komutanlığı´nda ´Balyoz´ kod adıyla darbe planlandığı iddiasına ilişkin, Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu´nun da aralarında bulunduğu 249´u tutuklu 365 sanıklı davanın 80. duruşması görülüyor. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP´den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan´ın aralarında bulunduğu tutuklu 174 sanık ile tutuksuz yargılanan Osman Fevzi Güneş katıldı. Orgeneral Bilgin Balanlı, Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli Albay Dursun Çiçek´in de aralarında bulunduğu tutuklu 75 sanık ve hakkında yakalama kararı bulunan ve GATA´da tedavisi devam eden Ergin Saygun ile yurt dışı görevde oldukları belirtilen Ahmet Gökhan Rahtuvan ve Ali Göznek ise duruşmaya katılmadı. İkinci ´Ergenekon´ davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz´ün de aralarında bulunduğu tutuksuz 114 sanık da duruşmaya gelmedi.
ÜST MAHKEME TAHLİYE TALEPLERİNİ REDDETTİ
Mahkeme Başkanı Ömer Diken, Dursun Çiçek, Bilgin Balanlı ve Çetin Doğan´ın da aralarında bulunduğu bazı tutuklu sanıkların tutukluluğun devamı kararına ilişkin üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi´ne yaptıkları itirazın reddedildiğini ifade etti.
GÖLCÜK ARAMALARINA DAİR TANIKLAR İFADE VERECEK
Duruşmada, 7´si 6 Aralık 2010 tarihinde Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğündeki aramaya ilişkin, 7´si de 5-7 Mart 2003´te 1. Ordu Komutanlığında düzenlenen plan seminerine gözlemci olarak katılanlar olmak üzere 18 tanık da hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, önceki oturumda 1. Ordu Komutanlığı bünyesinde 5-7 Mart 2003 tarihinde düzenlenen dava konusu plan semineri konusunda bazı tanıkların dinlenmesi işleminin tamamlandığını hatırlattı. Diken, katılmadığı son iki oturuma ilişkin Daha sonra Gölcük Donanma Komutanlığı´nda 6 Aralık 2010 tarihinde yapılan aramalara ilişkin bilgisi olan tanıkların dinlenmesine geçilmiş. Bu konu ile ilgili olarak ifadesine başvurulan Behçet Altıntaş ve Ogün Güren´in bu duruşmaya da katılmaları istenmiş. Bu iki tanığın da aralarında bulunduğu toplam 18 tanık bugün duruşmada hazır bulunuyor. Altıntaş ve Güren haricinde öncelikle Donanma Komutanlığı´ndaki aramalara ilişkin Adil Yörük, Birol Berber, Mehmet Cemil Bayrak, Mustafa Özdemir ve Salih Koşmaz´ın ifadesine başvuracağız. Bu tanıkların dinlenmesinden sonra diğer konulara ilişkin tanıkların dinlenmesine geçeceğiz. şeklinde bilgilendirme yaptı.
Tanıkların dinlenmesine başlanmadan önce bazı sanık avukatları, usule ilişkin konuşmak için söz istedi. Tanıkların dinlenmesinden sonra bu beyanlarına karşı Ceza Muhakemeleri Kanunu´nun 125. maddesi gereği sanıklar ile avukatlara söz verilmesi gerektiği, ancak söyleyeceklerinin sorulmadığını açıkladılar. Avukat Ali Fahir Kayacan, bu durumun savunma hakkının kısıtlanması anlamına geldiğini belirterek Yargıtay´ın bozma gerekçesi olabileceğini söyledi. Avukat Celal Ülgen de tanık konusunda diyeceklerinin sorulmaması konusuna katıldığını belirterek, Mahkemeye gelen evraklar da okunduğunda bize bu evraklar hakkında ´Ne diyorsunuz?´ diye sormalısınız. Ancak gelen evraklar okunurken ayrıntısı okunmuyor. Biz bu evrakları kalemden alana kadar ayrıntılarından haberimiz olmuyor. dedi.
Yargıtay´daki uygulamaları çok iyi bildiğini belirten Mahkeme Başkanı Ömer Diken, Yargıtay´da görev yaptığı dönemi hatırlatarak 7 yılım orada geçti. Bozma gerekçesi olarak neye dikkat edildiğini emin olun çok iyi biliyorum. Her dinlenen tanık ve her gelen belgeden sonra 365 sanığa tek tek sorulması, vakit kaybına neden olur. Bu durumda da davada bir ilerleme sağlayamayız. Size CMK 125 gereği söz vereceğiz, konuşacaksınız. Ancak biriktirin ve toplu olarak beyanlarınızı alacağız. şeklinde açıklama yaptı.
Mahkeme Başkanı Diken´in, Size daha sonra söz hakkı vereceğiz şeklindeki sözleri üzerine Avukat Celal Ülgen, Ne zaman, bilinmeyen zamanda mı? dedi. Başkan Diken de, Çok yakında, haftaya deliller okunacak. Olay belli. şeklindeki sözleri üzerine Ülgen, Olay belli mi? diye sordu. Hakim Diken, Olay belli derken soracağımız soru belli. Konuyu uzatmanın manası yok. Her tanığın bilgisi sınırlı konuyu kapsıyor. Size vakti geldiğinde imkanlar tanınacak. Sorulmayacak şey kalmayacak. diye konuştu..
Sanık avukatlarından Şule Nazlıoğlu Erol da, Tanık ifadeleri tutanaklara geçiyor ama tutanaklar çok geç ulaşıyor elimize. Bu nedenle tanık ifadelerine karşı bu tutanaklar elimize geçene kadar bir beyanda bulunmayacağız. dedi.
Bu diyalogların ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken, Donanma Komutanlığı´nda yapılan aramalara ilişkin önceki oturumda ifadelerine başvurulan tanıklar Behçet Altıntaş ve Ogün Güren´in duruşma salonunda kalmasını isteyerek, Aynı konunun tanığı Adil Yörük de salonda kalsın, ifadesine başvuracağız. Diğer 15 tanık duruşma salonunun dışında beklesin. dedi. 15 tanığın duruşma salonunun dışına çıkarılmasının ardından tanık Yörük´ün ifadesinin alınmasına başlandı. ( Cihan)
TANIK ADİL YÖRÜK İFADE VERDİ
Duruşmada 6 Aralık 2010 tarihinde Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü´ne ait odada yapılan aramaya ilişkin Adil Yörük tanık olarak dinlendi. Tanık Yörük, Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü´nün Güvenlik Kısım Amirliği´nde astsubay rütbesiyle 2009- 2010 yıllarında görev yaptığını ifade etti. Tanık Adil Yörük, arama sırasında kendisinin de orada olduğunu, çuvallar içindeki verileri ilk kez arama sırasında gördüğünü söyledi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken´in soruları üzerine tanık Yörük, Nisan 2010 yılında Emasya Planı kaybolmuştu. Dolaplara baktık bulamadık. Binbaşı Cem Çağlar zeminlere de bakılmasında fayda olacağını söyledi. Bu dönemlerde zeminde birşey yoktu diye cevap verdi. Kendisinin de brifing hazırlamak için aramanın yapıldığı odayı kullandığını söyleyen Yörük, İstihbarat Şube´de çalışan herkes de bu odanın anahtarı vardı. Tüm personelin bu odayı kullanabilir. Geceleri oda kapatılırdı. Mesai saatleri dışında gidildiğinde de giriş kaydı yapılarak kart okutulduktan sonra binaya girilir. Binanın 2 girişi bulunmaktadır. Ancak sadece binanın bir giriş kapısında bir kamera vardı diye konuştu. Duruşmaya öğle arası verildi. ( DHA)
TANIK ÖMER ŞEVKİ GENÇTÜRK İFADE VERDİ
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen Balyoz davasının öğleden sonraki duruşmasında Tuğgeneral Ömer Şevki Gençtürk tanık olarak dinlendi. Savcı Savaş Kırbaş´ın, Harekat planlarında, plan seminerlerinde gerçek kişi isimleri kullanılır mı? şeklindeki sorusuna Gençtürk, kullanılabileceğini belirterek, seferberlik planlarında gerçek isimlerin mülki amirliklerden alındığını söyledi. Gençtürk, ancak bu seminerde gerçek şahıs isimlerinin kullanıldığını hatırlamadığını ifade etti.
-Tanık gerçek isimlerin kullanılabileceğini savunurken KCK´yı örnek verdi-
Savcı Kırbaş da, seminer kayıtlarında belediye başkanının, imam hatip lisesi müdürünün gözaltına alınması gibi seçilmiş ve atanmış kişilerin görevden alınmasının söylendiğini belirterek, Bu normal mi?´ diye sordu. ´Hatırlamıyorum.´ diyen Tuğgeneral Gençtük, kendisinin alay komutanlığını yaptığını, doğal afet ve deprem gibi durumlarda İstanbul´daki gerçek yer isimlerinin bilinmesi gerektiğini, bunları bilmeden doğal afet seminer tatbikatının yapılamayacağını ifade etti. Kırbaş´ın aynı soruyu tekrar sorması üzerine sanık ve avukatlar yorum sorulduğu gerekçesiyle tepki gösterdi.
Savaş Kırbaş, seminerde gerçek isimlerin kullanılıp kullanılmadığına ilişkin soruyu tekrar sordu. Bunun üzerine tanık Gençtürk, KCK operasyonlarında belediye başkanlarının gözaltına alındığını söyledi. Savcı Savaş Kırbaş ise, Bir gerçekle senaryoyu karşılaştırıyorsunuz. KCK´da şüpheliler hakkında soruşturma başlatılmış, delil var. Tabii ki isimleri gerçek olur. Plan seminerinde isimleri geçen kişilerin haklarında bir iddia olmadan isimleri geçmektedir. dedi.
Seminerde 12 Eylül darbesine bir atıfta bulunulup bulunulmadığına ilişkin soruya ise Gençtürk, bulunulmadığını söyledi. Darbe planı yapıldığı hissine kapılmadığını belirten Gençtürk, Aradan 9 yıl geçti. Duysaydım rapor düzenleyerek durumu bildirirdim. ifadesini kullandı.
Savcı Kırbaş´ın soru yöneltirken bazı detayları atladığını iddia eden tutuklu sanık Çetin Doğan da, Plana göre sıkıyönetim ilan edilmiş durumda. Sıkıyönetim ilan edildikten sonra da tüm kamu görevlileri askerin denetimine geçer. İrticaya bulaşmış kamu görevlilerinin PKK bulaşmışların görevden alınmasından bahsediyoruz. Tutuklanmasından bahsetmiyoruz dedi.
Tanık dinlenmesine ara veren mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi. ( Cihan)
BÜYÜKANIT VE BAŞBUĞ YARIN DURUŞMADA
´Balyoz Planı´ davasına tanık olarak dinlenilmek üzere çağrılan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ile eski Genelkurmay Başkanları emekli orgeneraller Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ, yarınki duruşmaya katılacak. ´Balyoz Planı´ davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin 15 Şubat tarihindeki duruşmada aldığı ara karar gereği gönderilen tebligatlar, tanıklara ulaştı. Buna göre, mahkemenin yarın Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki salonda yapılacak duruşmanın öğleden önceki oturumunda dinlenilmek üzere çağırdığı tanıklar Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve emekli Korgeneral Köksal Karabay duruşmada hazır olacak. Öğleden sonraki oturuma çağrılan Tuğgeneral Levent Gözkaya ve ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ davası kapsamında tutuklu olan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ da duruşmaya katılacak. Mahkemenin yaptığı programa göre yarınki duruşmada, bu tanıklar dinlenilecek. Mahkeme heyeti, Kalyoncu, Büyükanıt ve Karabay´ı 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığınca yapılan dava konusu plan seminerine ilişkin düzenlenen Genelkurmay Bakanlığı sonuç raporunda imzaları bulunması, Başbuğ ve Gözkaya´yı da Ocak 2003´te mesaj formunda imzaları olmaları nedeniyle tanık olarak duruşmaya çağırmıştı. ( AA)
(01 Mart 2012, 11:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
BALYOZ PLANI VE DAVASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
1. Balyoz iddianamesinde ara
2. Balyoz iddianamesinde ara
3. Balyoz iddianamesinde ara
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
GÖLCÜK İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Flaş!!! Donanma´da arama: 10 çuval belge