Islak imza ve andıç davasına yarın devam edilecek. Başbuğ hakkında hazırlanan iddianame 2 Şubat´ta mahkemeye sunulmuştu. Yarınki duruşmada, iddianamenin kabul edilmesi ve ıslak imza davasıyla birleştirilmesi talebi ile ilgili bir gelişme yaşanıp yaşanmayacağı merak ediliyor. Bu durumda Başbuğ´un yarınki duruşmaya çıkması ve kendisinin sanık olmasına neden olan astlarıyla birlikte yargılanmaya başlaması söz konusu olacak.
08.02.2012 13:51 Islak imza ve andıç davasına yarın 51. duruşma ile devam edilecek. Davanın son duruşması 30 Aralık 2011´de görülmüştü. Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi o gün tarihi bir karar almıştı. Sanıkların internet andıcında en üst sorumlu olduğuna dair duruşmalardaki suçlayıcı ifadeleri üzerine bir önceki Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık da bu suç duyurusu üzerine harekete geçerek soruşturma başlatmıştı. Başbuğ, ifade vermesi sonrası mahkemece tutuklanmıştı. Soruşturmanın 1 ay gibi kısa sürede tamamlanması sonrası hazırlanan iddianame 2 Şubat´ta mahkemeye sunulmuştu.
Yarınki duruşmada, iddianamenin kabul edilmesi ve ıslak imza davasıyla birleştirilmesi talebi ile ilgili bir gelişme yaşanıp yaşanmayacağı merak ediliyor. Bu durumda Başbuğ´un yarınki duruşmaya çıkması ve kendisinin sanık olmasına neden olan astlarıyla birlikte yargılanmaya başlaması söz konusu olacak. Başbuğ Silivri cezaevinde birkaç gün öncesine kadar tek başına bir koğuşta kalıyordu. Dava sanıklarından hiçbiri onunla aynı koğuşta kalmayı hiçbir sanık istememiş, İkinci Ergenekon davası kapsamında yakın zamanda tutuklanan emekli orgeneral Hurşit Tolon´un birkaç gün önce onunla aynı koğuşta kalmayı kabul ettiği öğrenilmişti.
Başbuğ iddianamesinde tek şüpheli olarak yer alan Başbuğ´un Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi ve Ergenekon terör örgütü yöneticisi olmak suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi isteniyor. Islak imza ve andıç davasında 15´i tutuklu 29 sanık yargılanıyor. Başbuğ´un tutuklamaya itirazları ve ağır ceza yerine Yüce Divan´da yargılanma talepleri çeşitli mahkemeler tarafından reddedilmişti.
MAHKEMECE TUTUKLANAN İLK GENELKURMAY BAŞKANI
İlker Başbuğ, soruşturma kapsamında tutuklandığı mahkemede hakkındaki bütün iddiaları yalanlamıştı. Andıç belgesinde parafının olmadığını söyleyen Başbuğ, adliyeden götürülürken gazetecilere yaptığı açıklamada ise Türkiye Cumhuriyeti´nin 26. genelkurmay başkanı tutuklandı, takdiri yüce Türk milletine bırakıyorum. ifadelerini kullanmıştı. Başbuğ´un avukatı İlkay Sezer, müvekkiline, ´İrticayla Mücadele Eylem Planı´nın da sorulduğunu aktarmış, savcının, ´kağıt parçası´ ve ´boru´ açıklamalarını hatırlattığı Başbuğ´un, Ben Türk Silahlı Kuvvetleri´nin başkanıydım. İyi niyetli açıklamalardır. Başka bir niyet yoktur. Komutan olarak TSK´ya moral vermek niyetiyle yapılmış açıklamadır. dediği öğrenilmişti.
Sanıklar Başbuğ´u suçlamıştı: Andıç ona sunuldu
Davanın 29 Aralık 2011´de görülen duruşmasında Bilgi Destek Dairesi Destek Şubesi´nde görev yaparken dava konusu ´İnternet Andıcı´nı hazırlayan tutuksuz sanıklardan Yüzbaşı Murat Uslukılıç´ın savunması alınmıştı. Andıç hazırlama emrini Dursun Çiçek´ten aldığını söyleyen Uslukılıç, Andıcı taslak olarak hazırlayıp Dursun Albay´a gönderdim. Bildiğim kadarıyla andıç, Genelkurmay 2. Başkanı (Hasan Iğsız) tarafından Genelkurmay Başkanı´na (İlker Başbuğ) arz edildi. Genelkurmay Başkanı onayladıktan Dursun Albay andıcı bize getirdi.´ demişti. Kaos Planı´nın altında imzası bulunan Dursun Çiçek, mahkemedeki ifadesinde İnternet Andıcı´nın gerçek bir belge olduğunu itiraf etmişti. Savcılığa verdiği 13 sayfalık ifadede ise andıçtan sıralı komutanlarını sorumlu tutmuş, belgenin emir-komuta zinciri içinde hazırlandığını söylemişti. Çiçek, Korgeneral Mehmet Eröz, Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ve Tümgeneral Hıfzı Çubuklu´yu kastederek, Sıralı amirler benim kadar sorumludur. ifadesini kullanmıştı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen davanın 46. duruşmasında sanıklardan Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu da 2009´da hazırlanan andıcın yasaya uygun olup olmadığına baktığını söylemişti. Çubuklu, Bizdeki işlem sadece hazırlıktır. Parafladığım andıçta hukuka aykırı bir şey yok. Bu andıç, 5651 sayılı yasaya göre hazırlanmış gerçek bir evraktır. Benim parafımdan sonraki işlem, belgeyi hazırlayan başkanlığa aittir. Bu da komuta katının imzasından sonra olur.´ diyerek üstlerini işaret etmişti. Çubuklu, İlker Başbuğ´un Kaos Planı belgesi için ´kağıt parçası´ ifadesini kullanmasının talihsizlik olduğunu söylemişti.
O istemezse, kalem bile oynatamazsınız
İnternet Andıcı davasında tutuklu yargılanan emekli ve muvazzaf askerler, savunmalarında sürekli İlker Başbuğ´u işaret etmiş ve andıcın emir komutayla hazırlandığını açıklamıştı. Tutuklu sanıklardan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, yayınlanan andıçta en yetkili makamın ´Genelkurmay başkanı´ olduğunu söylemişti. Dava konusu andıç hazırlandığında Genelkurmay 2. başkanı olarak görev yaptığını hatırlatan Iğsız, çapraz sorgusunda, savcının sorusu üzerine belgedeki ´Sayın komutana arz´ ifadesini de detaylandırmıştı. Iğsız, Sayın komutana arz demek, bu kişinin, yetkilisinin o olduğunu gösterir. Ona arz edilmeden hiç kimse kalem oynatamaz, işlem tamamlanamaz... Eğer bir tasarrufta bulunma ihtiyacı ortaya çıktıysa böyle bir konu en üst makama sunulmadan karar alınması mümkün değildir. ifadelerini kullanmıştı. İnternet Andıcı´nın yayımlanmasıyla ilgili en yetkili makamın hangisi olduğu yönündeki soruya ise ´Genelkurmay başkanı´ şeklinde cevap verdi.
Tutuklu sanıklardan Adana 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Eröz de yapılanların emir-komuta zinciri içerisinde olduğunu söylemişti. Eröz, andıç emrinin komuta katından geldiğini aktarmıştı.Söz konusu internet sitelerinin Genelkurmay bünyesinde kurulduğu ileri sürülüyor. İddialara göre, sitelerde AK Parti hükümetinin aleyhinde yayınlar yapılıyordu. Siteleri hazırlayan kişi ise İrticayla Mücadele Eylem Planı´nın altında imzası bulunun emekli Albay Dursun Çiçek. Kaos Planı da AK Parti´yi hedef almıştı. Plan, masum insanlara suç isnat edip, askeri mahkemelerde yargılamayı öngörüyordu. (Zaman)
BAŞBUĞ´A YÖNELTİLEN SUÇLARIN CEZASI...
TCK MADDE 312. - (1) Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.
TCK MADDE 314. - (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silahlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
ANDIÇSORUŞTURMASI DEVAM EDİYOR: BÜYÜKANIT´A İNCELEME BAŞLATILMIŞTI
Öte yandan, internet andıcıyla ilgili soruşturmanın devam ettiği ortaya çıkmıştı. Soruşturmayı yürüten Savcı Cihan Kansız´ın bazı isimler hakkında inceleme yaptığı, bu isimler arasında eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt´ın da bulunduğu kaydedilmişti. Büyükanıt hakkında Başbuğ´un suçlamada bulunduğu, Büyükanıt´ı işaret ederek ?Siteler benden önce kuruldu, ben kapattım? dediği öğrenilmişti.
Başbuğ savcılara verdiği ifadede, İnternet Andıcı´nın isim vermeden emekli Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt döneminde hazırlandığına işaret ederek, ?Ben 30 Ağustos 2008´de Genelkurmay Başkanlığı görevime başladım. 4 Şubat 2009 tarihinde bu internet siteleriyle ilgili olarak bir haber yayınlandı. Bu haber üzerine yaptığımız ilk incelemede şekil ve teknik açıdan bu sitelerin kanuna uygun olmadığı bilgisi bana verildiğinde bu siteleri kapattırdım. Bana teşekkür edilmesi gerekir. Bu sitelerin son güncelleme tarihlerine bakıldığında benim görev sürem öncesidir? diye konuştu. Başbuğ, ?Dosyadan vakıf olduğumuz üzere benim dönemimle ilgili internet siteleriyle bir ilgim olmadığı da savunmalarımda mevcuttur? dedi.
Adalet platformu suç duyurusuyla Başbuğ´a Yüce Divan yolunu kapadı
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ´un özel yetkili mahkeme tarafından tutuklanma kararının dayandığı hukuki gerekçe ilginçti. Yargılamanın özel yetkili mahkemelerde değil Yüce Divan´da yapılması gerektiği görüşlerini de geçersiz kılan bu gerekçe, sivil toplum kuruluşu Adalet Platformu´nun, generallerin Balyoz sanıklarını Hasdal cezaevinde ziyaret etmesi üzerine yaptığı bir suç duyurusuna dayanıyor.
Hukukçuları ikiye bölen ve tartışmalara neden olan, son yapılan anayasa değişikliğiyle Genelkurmay Başkanları ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi´nde yargılanıp yargılanmayacağına dair görüşler, özel yetkili mahkemenin Başbuğ´u neye dayanarak mahkum ettiğinin gerekçesi ile netleşmişti. Başbuğ, Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya´nın özel yetkili cumhuriyet savcılığına gönderdiği bir görevsizlik kararına dayanılarak tutuklandı.
Yalçınkaya´nın Başbuğ´un özel yetkili mahkemede yargılanıp yargılanmayacağı sorusuna yanıt özel yetkili Cumhuriyet savcılığından gelmişti. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı´na yapılan bir suç duyurusunda, Genelkurmay Eski Başkanı Emekli Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanan generalleri Hasdal Cezaevi´nde ziyaret etmesi üzerine bir sivil toplum kuruluşu olan Adalet Platformu başkanı Adem Çevik komutanlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık, suç duyurusuna ilişkin görevsizlik kararı vererek dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı´na gönderdi. Yargıtay Cumhuriyet Eski Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, bu karara ilişkin ´görevsizlik´ kararı vererek dosyayı 11 Nisan 2011 günü İstanbul´a gönderdi. Başsavcılık, darbe suçunun görev suçu olarak kabul edilmeyeceğini gerekçe gösterdi. Başsavcılığın bu kararı almasında, geçtiğimiz yıl Anayasa referandumunda kabul edilen anayasanın 145. maddesindeki değişikliğinin neden olduğu da ortaya çıktı. İşte başsavcılığını bu gerekçeyle suç duyurusunu İstanbul´daki özel yetkili savcılığa iade etmesi, Özel Yetkili Mahkemelerin hem Genelkurmay Başkanı hem de kuvvet komutanları hakkında soruşturma açabileceği şeklinde yorumlandı.
(Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(08 Şubat 2012, 13:51)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Başbuğ iddianamesi mahkemede
Adalet Platformu Başbuğ´u şok etti
İlker Başbuğ´a Yüce Divan reddi
İlker Başbuğ´un tahliyesine ret
Flaş!!! İlker Başbuğ tutuklandı
Başbuğ andıç uyarılarını dinlememiş
Başbuğ konuştu, andıç ve planlar yazıldı
Başbuğ´a dokunma, alta müebbet
GENELKURMAY´IN PROVOKASYON SİTELERİ YA DA ´İNTERNET ANDICI´ KONULU MANŞETLERİMİZ
ISLAK İMZALI ´İRTİCA İLE MÜCADELE EYLEM PLANI´ YA DA ´AKP ve GÜLEN´İ BİTİRME PLANI´ MANŞETLERİMİZ
İnternet andıcı iddianamesinde arama yap
Islak İmza iddianamesinde arama yap
Ergenekon, Balyoz ve diğer iddianamelerde arama yap