Adalet Bakanlığı bir açıklama yaparak, Almanya´nın Ergenekon davasının firari sanığı Bedrettin Dalan´ı iade etmeyeceğini bildirdi. Almanya, karara gerekçe olarak Dalan hakkındaki ceza talebinin ´müebbet hapis´ olmasını gösterdi. Bir TV´nin canlı yayınına telefonla bağlanan Dalan, Almanya´da olduğunu iddia etmiş, Ergenekon davasını eleştirerek ´hukuk teröründen kaçtım´ demişti. Dalan´ın Almanya´ya yerleştiği, Alman istihbaratı tarafından kollandığı, Türkiye´den kendisine her ay iki kez yüklü para geldiği, sık sık Hollanda, Fransa ve Belarus´a gittiği Türk istihbaratınca belirlenmişti.
15.12.2011 17:02 Adalet Bakanlığı, katıldığı bir canlı yayında Almanya´da olduğu belirlenen Ergenekon davasının firari sanığı Bedrettin Dalan ile ilgili bir açıklama yaptı. Bakanlık, Dalan´ın iade talebinin Almanya tarafından reddedildiğini bildirdi. Adalet Bakanlığı, Alman interpolünden alınan yazıya göre ?Dalan´ın suçuna öngörülen cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapis olması nedeniyle Federal adli Ofis tarafından iade talebinin reddedildiği?nin bildirildiğini açıkladı. Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı medya organlarında Bedrettin Dalan hakkında çıkan haberler nedeniyle açıklama yapılmasına gerek görüldüğü belirtildi.
Yurt dışında olduğu için hakkında ?yoklukta tutuklama müzekkeresi? çıkarılmış olan Bedrettin Dalan´ın, silahlı terör örgütüne üye olma suçundan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı hatırlatılan açıklamada, sanık hakkında ilgili mahkeme tarafından 25 Ocak 2011´de, yokluğunda tutuklama müzekkeresi çıkarıldığı, aynı mahkemenin 9 Şubat 2011 tarihli müzekkeresi ile sanık hakkında kırmızı bülten düzenlenmesi talep edildiğine dair evrakın, 18 Şubat 2011´de Bakanlığa ulaştığı bildirildi. Açıklamada, 23 Şubat 2011´de, sanık hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebiyle İçişleri Bakanlığına konunun iletildiği, İçişleri Bakanlığınca, 1 Haziran 2011´de difüzyon mesajı çıkarılarak sanığın uluslararası düzeyde arattırılmasına başlandığı ifade edilerek, şöyle denildi:
?Bu arada sanığın Almanya´da olduğunun ihbar edilmesi üzerine, İçişleri Bakanlığına gönderilen 15 Haziran 2011 tarihli yazı ile Bedrettin Dalan´ın iadesi amacıyla geçici tutuklanmasının Alman makamlarından talep edilmesi istenilmiştir. İçişleri Bakanlığından alınan 21 Temmuz 2011 tarihli cevabi yazıda; Alman interpolünden alınan yazıya atıfla ´Dalan´ın suçuna öngörülen cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapis olması nedeniyle Federal adli Ofis tarafından iade talebinin reddedildiği´ bildirilmiştir. Süreç titizlikle takip edilmektedir.?
Bedrettin Dalan geçtiğimiz günlerde Türkiye´deki bir TV programına telefonla katılmış ve Ergenekon hukukuna güvenmediğini ve Türkiye´ye dönmeyeceğini söylemişti. Dalan daha sonra da Almanya´da şapka ve gözlükle kamufle olmuş bir şekilde bir kafede otururken basın tarafından görüntülenmişti.
ERGENEKON´UN 1 NUMARASI
Bedrettin Dalan, ´Islak İmza´ davasında Ergenekon yönetici suçlamasıyla yargılanıyor. İstanbul Poyrazköy´deki arazisinde toprağa gömülü halde çok miktarda lav roketatarları, bomba ve diğer mühimmat ele geçirildi. Kendisine operasyon yapılacağı MİT içindeki adamlarınca haber verildiği iddiası Ergenekon iddianamelerine de yansıyan Dalan, operasyondan önce yurt dışına kaçtı. Ergenekon davasının en önemli sanıklarından birisi. Ergenekon´un 1 numarası olduğu iddia ediliyor. Arazisinde cephanelik çıkması, operasyonu haber alıp yurt dışına kaçması, yıllardır ülkeler arasında sürekli yer değiştirmesi, Almanya´da kalması ve Alman istihbaratınca kollandığı iddiaları Ergenekon terör örgütünün 1 numaralı yöneticisi olduğu iddialarını güçlendiriyor. Hatırlanacağı gibi kısa süre önce, Almanya´da gerçekleşen ve dönerci cinayetleri olarak da adlandırılan Türklere yönelik cinayetlerin arkasında Alman derin devletinin olduğu ortaya çıkmıştı. Tartışmalarda Ergenekon´un Almanya´daki bağlantıları da gündeme gelmişti. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
ALMANYA´DAN DALAN´A PKK´LI PASAPORTU |
14 HAZİRAN 2010´DA RESMİ GİRİŞ YAPTI
Almanya´da olduğu tespit edilen Dalan´ın, bu ülke tarafından korunduğu ortaya çıktı. Bir dönem Alman istihbaratında görev yapan Talip Doğan Karlıbel, Akit´e verdiği bilgilerle, ETÖ´nün önemli ismi Bedrettin Dalan´ın Alman istihbaratıyla ilişkisini deşifre etti. Dalan´ın 14 Haziran 2010´da Almanya´ya resmi giriş yaptığını anlatan Karlıbel, ?Önce Esslingen şehrine gidiyor, orada kalıyor. Sonra Mannheim şehrine gidiyor. Mannheim´de ufak bir kasabada ikamet ediyor? dedi.
TÜRKİYE´Yİ JURNALLEDİ, OTURMA İZNİ VE PASAPORTU KAPTI!
Dalan´ın Ergenekon davasını gerekçe göstererek Alman makamlarına iltica talebinde bulunduğunu belirten Karlıbel, ?Alman iç istihbarat servis elemanları, Dalan´la irtibat kurarak konuyu öğreniyor. Dalan her şeyi onlara açıklıyor. Açıkladıktan sonra istihbarat örgütü elemanları, Dalan´a şöyle bir teklifte bulunuyorlar: ´Biz size 5 yıllığına oturma izni veriyoruz. Almanya´da kalabilirsiniz. Bazı bilgileri bizimle paylaşırsınız´ diyorlar? diye konuştu.
PASAPORTU ALDI, BEYAZ RUSYA´YA UÇTU
Alman istihbaratının, Dalan için başkasının adına düzenlenmiş bir pasaport hazırladığını kaydeden Talip Doğan Karlıbel, ?İstihbarat elemanları, Ergenekon serüvenini dinlediği Dalan´a ´Almanya´da kalma dışında size yurtdışına çıkmanız için başka bir isme kayıtlı pasaport verelim. O pasaportla da giriş çıkış yapabilirsiniz Almanya´ya´ diyor? ifadelerini kullandı. Karlıbel, Dalan´ın Kasım 2010´da aldığı bu Alman pasaportuyla, 8 defa Beyaz Rusya ve Ukrayna´ya gidip geldiğini belirtti.
PASAPORT SAHTE
Bedrettin Dalan´a temin edilen pasaportun sahte olduğunu vurgulayan Karlıbel, ?Pasaportun üzerinde ´Bedrettin Dalan´ yazmıyor. Başka bir şahsın ismi yazıyor. Ama Bedrettin Dalan´ın fotoğrafı var pasaportun üstünde. Giriş çıkışlar Dalan olarak değil, verilen isme göre yapılıyor. Dalan bu pasaportla çok rahat bir şekilde elini konuyu sallaya sallaya dolaşıyor? şeklinde konuştu.
PKK´LI SOYSAL´IN KULLANDIĞI PASAPORTLA AYNI
22 Temmuz 1999´da MİT´in yakalayarak Türkiye´ye getirdiği PKK´nın Avrupa sorumlusu Cevat Soysal´ın üstünden de Alman iç istihbarat servisinin verdiği pasaportun çıktığını dile getiren Karlıbel, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Bu pasaporta Fremdenpass deniliyor. Bu pasaport yabancı uyruklulara verilir. Almanya´ya gelip de iltica yapmak isteyen kişilere geçici olarak verilen bir pasaporttur. Devleti olmayan insanlara verilir. Seyahat edilebilmesi için verilen bir pasaporttur.?
?KÖSTEBEKLERİ KORUMAK İÇİN KULLANILIYOR?
Yabancı uyruklulara verilen bu pasaportu Alman iç istihbarat ve dış istihbarat servisinin de sık sık kullandığını anlatan Karbıbel, ?Alman istihbarat servisleri de, köstebeklerini ve muhbirlerini korumak amaçlı, yurtdışına rahat seyahat edebilmeleri için böyle bir geçici pasaport veriyorlar. Yani pasaportla siz havaalanına girdiğiniz zaman, bu pasaportun fotoğrafı scan yapılmış şekilde gözüküyor, bütün bilgileriniz teyitleniyor. Çok rahatlıkla vizesiz Amerika´ya uçabilirsiniz. Vizesiz Rusya´ya gidebilirsiniz. Bu şekilde bütün dünyaya uçabilirsiniz? değerlendirmesini yaptı.
SOYSAL´IN PASAPORTUNU ALMANYA DOĞRULAMIŞTI
Kenya´dan Türkiye´ye getirilen Abdullah Öcalan´ın ifadelerinin ardından 22 Temmuz 1999´da bir seyahat sırasında MİT operasyonuyla Türkiye´ye getirilen PKK´lı Cevat Soysal´ın da Almanya tarafından korunduğu ortaya çıkmıştı. Soysal´ın üzerinde de Dalan´ın kullandığı Alman seyahat pasaportu çıkmıştı. Konuya ilişkin açıklama yapan Alman makamları, iddiaları doğrulayarak Soysal´ın siyasi sığınmacı olarak kabul edildiğini ve mülteci statüsünde bulunduğu için bu pasaportun kendisine verildiğini söylemişti. 1997 tarihinde verilen pasaportun 25 Ocak 2008´e kadar geçerli olduğu belirtilmişti. (Yeni Akit / Erol Metin)
INTERPOL´DEN TÜRKİYE´YE DALAN ÇALIMI |
BELARUS´TA OTELDE KALDI
İstihbarat birimleri, Belarus´tan sonra Almanya´ya kaçan Bedrettin Dalan´ın kaldığı adresi Alman İnterpolü ile paylaşıp geçici olarak tutuklanmasını talep etti. 1 Haziran´da nokta adresi ile birlikte yapılan talebe Almanya Federal Ofisi Hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendiğini gerekçe gösterip, Uluslararası seviyede arama kararı olmayan bir yabancıyı yakalayıp iade edemeyiz yanıtı verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü, Bedrettin Dalan´ın ilk kaçtığı ülke olan Belarus´ta Türk işadamı H.E.´nin otelinde kaldığını belirledi. Ancak, Türkiye ile Belarus arasında suçluların iadesi anlaşması olmadığı için Dalan´ın yakalanması mümkün olmadı. Dalan, Belarus´tan sonra rotayı Almanya´ya çevirdi.
KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARTMADILAR
İstihbarat Dairesi, Dalan´ın izine Almanya´da da ulaştı. Bedrettin Dalan´ın Almanya´da kaldığı adres de kısa sürede tespit edildi ve İnterpol aracılığı ile Alman yetkililere iletildi. Resmi cevaplarında, Suçuna öngörülen cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapis olması yüzünden iade talebiniz reddedilmiştir denilen Dalan hakkında şifai görüşmelerde ise, Çeşitli nedenlerden dolayı Dalan´ı size vermeyiz ibaresi kullanıldı. Alman federal makamlarınca örtülü dokunulmazlık sağlanan Bedrettin Dalan´da televizyon programlarına katılarak, Benim hakkında ne Kırmızı Bülten ne de difüzyon kararı var. Ben uluslararası seviyede aranmıyorum deme cesaretini gösterdi.
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan yargılanan Dalan hakkında 25 Ocak 2011´de yokluğunda tutuklama müzekkeresi çıkarttı. Mahkeme, 9 Şubat 2011 tarihli müzekkeresi ile sanık hakkında kırmızı bülten düzenlenmesini talep ederek evrağı 18 Şubat´ta Adalet Bakanlığı´na gönderdi. 23 Şubat 2011´de Dalan hakkında kırmızı bülten çıkartılması talebiyle dosya İçişleri Bakanlığı´na iletildi. Emniyet İnterpol Daire Başkanlığı da 1 Haziran 2011´de difüzyon mesajı çıkarılarak sanığın uluslararası düzeyde aranmasının başlatılması için İnterpol Genel Sekreterliği´ne başvurdu. Türk İnterpolü, difüzyondan sonra Kırmızı Bülten çıkartılması için ikinci kez İnterpol´e dosyayı gönderdi. Ancak, bugüne kadar her iki başvuru da karara bağlanmadı. ( Bugün)
KAPLAN´I İADE ETMİŞTİ, DALAN´I ETMİYOR |
BİR NUMARAYA ALMAN ZIRHI
Dalan, kendisini himaye eden Almanya´ya Türkiye´de yayın yapan bir televizyona canlı telefonla bağlanarak Almanya´da olduğunu söyleyecek kadar güveniyor. 15 Haziran´da Dalan´ın iade edilmesi için geçici gözaltına alınmasını isteyen İçişleri Bakanlığı´na Alman İnterpolü 21 Temmuz´da şöyle cevap veriyor: Dalan´ın suçuna öngörülen cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapis olması nedeniyle Federal Adli Ofis tarafından iade talebinin reddedildiği..
KAPLAN´I İADE ETMİŞTİ
Almanya´da sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör örgütünün, Türkleri hedef alan cinayetlerine Alman polisinin göz yumduğu iddiaları gündemdeki yerini korurken terör örgütü suçlamasıyla aranan firari sanık Bedrettin Dalan´ı Türkiye´ye iade etmemesi dikkat çekti. Ancak Alman İnterpolünün Dalan´ın suçuna öngörülen cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapis olması nedeniyle Federal adli Ofis tarafından iade talebinin reddedildiği şeklindeki gerekçesinin Metin Kaplan´ın iadesinde işletilmediği ortaya çıktı. Kaplan´ı Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılamak için isteyen Türkiye´ye Almanya olumlu cevap vermiş ve Kaplan´ı 2004 yılında iade etmişti. Kaplan Türkiye´de yargılanarak müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Almanya´nın hukuk kurallarını çiğneyerek iade etmediği Bedrettin Dalan için mahkemenin talep ettiği Kırmızı Bülten çıkarma işleminin ise sürdüğü ortaya çıktı.
Adalet Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 23 Şubat 2011´de, sanık hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebiyle İçişleri Bakanlığına konunun iletildiği, İçişleri Bakanlığınca, 1 Haziran 2011´de difüzyon mesajı çıkarılarak sanığın uluslararası düzeyde arattırılmasına başlandığı ifade edildi. Açıklamada, Dalan´ın suçuna öngörülen cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapis olması nedeniyle Federal adli Ofis tarafından iade talebinin reddedildiği´ bildirilmiştir. Süreç titizlikle takip edilmektedir´ denildi.
Mannheim´da muhabire saldırmıştı
Bedrettin Dalan birkaç gün önce Beyaz TV´ye telefonla bağlanmıştı. Hakkında yakalama kararı olmadığını söyleyen Dalan, Almanya´da bulunduğunu ifade etmişti. Çakar´ın kendisi hakkındaki iddialarını yalanlayan Dalan, 13 Aralık´ta da Almanya´da Türklerin yoğun yaşadığı şehirlerden Mannheim´da yemek yerken objektiflere yakalanmıştı. Fotoğrafının çekildiğini fark eden Dalan, muhabire saldırmıştı. Fotoğraf makinesini almak isteyen Dalan ile gazeteci arasında arbede yaşanmıştı. Alman polisi olaya müdahale ederken, Dalan olay yerinden otomobille uzaklaşmıştı. ( Yenişafak)
(15 Aralık 2011), son güncel.: (16 Aralık 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Dalan Almanya´da ortaya çıktı
Bir şike sanığı, Dalan´a para götürdü
Bakıcı Belarus´ta, Dalan´ın yanında
Naziler, Alman Ergenekonu´nun kılıfı
Ergenekon´un Almanya örgütlenmesi konulu manşetlerimiz
Dalan´ın da sanık olduğu ´Islak İmza´ davası manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap