Bugün görülmesine devam edilen Temizöz davasında sanık Kamil Atağ işlemekle suçlandığı bir cinayeti itiraf etti. Beşir Bayar´ın öldürülmesi olayıyla ilgili olarak ´Beşir Bayar teröristtir. Ailemi öldürmüştür. Savunmayın. Öyle olursa böyle olur. Kana kan. Ben neden yaptığımı biliyorum ama Temel (Temel Atağ) suçsuzdur´ dedi.
Kamil Atağ, cinayeti itiraf etti
Bugün görülmesine devam edilen Temizöz davasında sanık Kamil Atağ işlemekle suçlandığı bir cinayeti itiraf etti. Beşir Bayar´ın öldürülmesi olayıyla ilgili olarak ´Beşir Bayar teröristtir. Ailemi öldürmüştür. Savunmayın. Öyle olursa böyle olur. Kana kan. Ben neden yaptığımı biliyorum ama Temel (Temel Atağ) suçsuzdur´ dedi.
Şırnak´ta 1993-95 yılları arasında işlenen 20 cinayetten sorumlu tutulan ve aralarında Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve Cizre eski belediye Başkanı Kamil Atağ ile itirafçılarında bulunduğu 7 sanık hakim karşısına çıktı. 28. duruşma için Diyarbakır Adliyesi çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Adliye çevresi bariyerlerle kapatılırken, adliye binasına gelmek isteyenler 4 ayrı arama noktasından geçirildi. Diyarbakır 6´ıncı Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar, Emekli Albay Cemal Temizöz, Cizre eski belediye başkanı Kamil Atağ, PKK itirafçıları ve JİTEM üyesi olduğu iddia edilen Abdulhakim Güven, Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve diğer sanıklar Kukel Atağ ile Temer Atağ ile sanık ve mağdur avukatları hazır bulundu.
ATAĞ´DAN İDDİA
Duruşmada, Cizre Eski Belediye Başkanı Kamil Atağ, terör örgütü PKK´nın eylemlerini hatırlatarak, savcıların KCK ile anlaşarak kendileri hakkında iddianame hazırladığını ileri sürdü. Bu şok suçlama karşısında Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz sinirlendi. Yılmaz, ?Sen ne diyorsun Kamil Atağ, savcıların KCK´yla iddianame hazırlaması ne demek. Bir Cumhuriyet Savcısına ´KCK ile anlaştı´ diyemezsin. Sözlerine dikkat et. Suç unsuru taşıyan cümleler kurma.? diyerek Atağ´ı azarladı.
AVUKAT TEHDİT EDİLDİ
Kamil Atağ, duruşma salonunda Ramazan Dalmış´a ?Onu tanıyorum. Elim iki yakasındadır. O iki bulutun arasına girse de onu bulacağım? şeklinde tehdit edince Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, araya girerek, ?Birilerini tehdit edemezsin? dedi. Bunun üzerine Avukat Dalmış ayağa kalkarak, ?Beni Cemal Temizöz hedef gösteriyor. Bana kurşun sıkabilirler. Ama kimse benim burnumu kıramaz, tokat atamaz. Başıma gelecek en ufak bir şeyde Cemal Temizöz´ü sorumlu tutuyorum? dedi.
ATAĞ İTİRAF ETTİ
Beşir Bayar´ın öldürülmesi olayıyla ilgili olarak ?Beşir Bayar teröristtir. Ailemi öldürmüştür. Savunmayın. Öyle olursa böyle olur. Kana kan. Ben neden yaptığımı biliyorum ama Temel (Temel Atağ) suçsuzdur? dedi.
SEN ÖLDÜRDÜĞÜN TARİHLERİ İYİ BİLİYORSUN
Sanık sandalyesinde söz isteyen sanık Adem Yakin, bazı kişiler hakkındaki ölüm tarihlerini bile bazıları iyi bilmiyor? diyerek Avukatlara sataştı. Avukat Serkan Eren, yerinden kalkarak, ?Sen öldürdüğün tarihleri iyi biliyorsun? diye tepki gösterdi. Bu tartışmayı Menderes Yılmaz engelledi.
Mağdur Avukatı Veysel Vesek, 1994 yılında öldürülen Ramazan Elçi´yle ilgili cesedinin bulunduğu tahmin edilen yerde kazı yapılması ve çıkarılan kemiklerden DNA testi yapılmasını talep etti. ( Star)
GENELKURMAY KAFA KARIŞTIRDI: TEMİZÖZ YURTDIŞINDAYDI
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, önceki duruşmada Genelkurmay Başkanlığı´ndan istenilen yazının gönderildiğini belirterek, söz konusu yazıda, sanık Temizöz´ün 02 Şubat 1994 ile 16 Şubat 1994 tarihleri arasında TMR görevi kapsamında Belçika´da bulunduğunun bildirildiğini söyledi. Cumhuriyet Savcısı Levent Kaya, Genelkurmay Başkanlığı´ndan mahkemeye gönderilen ilk yazıda sanık Temizöz´ün 1993-1995 yılları arasında NATO görevi kapsamında yurt dışına çıkmadığının belirtildiğini hatırlatarak, söz konusu iki yazı arasında çelişki bulunduğunu ifade etti. Mahkeme heyetinden, çelişkinin giderilmesi için Genelkurmay Başkanlığı´na yeniden müzekkere yazılmasını talep eden Savcı Kaya, ayrıca Brüksel makamlarından söz konusu görevle ilgili bilgi ile uçak şirketlerinden o tarihteki uçuş bilgilerinin de sorulmasını istedi. Genelkurmay Başkanlığı´nca mahkemeye gönderilen ve önceki duruşmada okunan yazıda sanık Cemal Temizöz´ün 1993-1995 yılları arasında NATO görevi kapsamında yurt dışına çıkmadığı belirtilmişti. Savunmasında söz konusu yazıya değinen sanık Temizöz de Genelkurmay Başkanlığı´na ´TMR Görevbaşı Eğitim ve Tetkik Görevi Belçika-Brüksel´ diye sorulmasını talep ediyorum. Öyle sorulursa benim o dönemde yurt dışında olduğum ortaya çıkacaktır demişti. Mahkeme, bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı´na yeniden yazı yazılmasını kararlaştırmıştı.Başkan Yılmaz, duruşmaya öğleden sonra devam edilmek üzere ara verdiklerini açıkladı.
Temizöz´ün yurtdışında olup olmadığı araştırılacak
04.11.2011 - 20:14 Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli albay Cemal Temizöz´ün de aralarında bulunduğu 6 sanığın duruşmasına devam edildi. Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ´ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen duruşmanın öğleden sonraki oturumunda tutuklu sanıklar emekli albay Cemal Temizöz, Kamil Atağ, Tamer Atağ, Hıdır Altuğ, Fırat Altın ve Adem Yakin hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Kukel Atağ ise duruşmaya katılmadı.
Duruşmada söz alan sanıklardan Cemal Temizöz, bir önceki duruşmada Genelkurmay´ın gönderdiği ´Temizöz yurtdışına çıkmadı´ bilgisini haberleştiren basın mensuplarına tepki gösterdi. Temizöz, Genelkurmay Başkanlığı´nın kendisinin yurt dışı göreviyle ilgili mahkemeye gönderdiği yazıya değinerek, şunları söyledi: ´Bu konuya gerekli özen gösterilsin. Mahkeme delil olarak daha ne istiyor. Eyfel kulesinin altında çektiğim fotoğrafları mı getireyim, yoksa arkadaşlarla çektiğim resimleri mi? Bu evrakı yurt dışından sormanıza gerek yok. Evrakın asıl sahibi Genelkurmay Başkanlığı´dır. Hayali yerlerden ve kimlerden ne cevap gelecek. Devlet bir yere para harcamışsa mutlaka kaydı vardır. Benim yurt dışı görevimi Milli Savunma Bakanlığı´nın 1. Saymanlığı´ndan sorabilirsiniz. Tüm kayıtlar orada mevcuttur.´
Sanık avukatlarının tahliyeye ilişkin taleplerini dinleyen mahkeme heyeti, kısa bir ara verdi. Aranın ardından yapılan değerlendirme sonucunda 6 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildiğini açıklayan mahkeme heyeti, Temizöz´ün yurtdışına çıkıp çıkmadığını netleştirmek için Emniyet Genel Müdürlüğüne, Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Hava Yollarına müzakere yazılmasına karar verdi. Yapılacak incelemenin ardından Temizöz´ün iddiasının doğru olup olmadığı ortaya çıkacak. Mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı´ndan sanık Temizöz´ün 02-20 Şubat 1994 tarihleri arasında ´TMR Görevbaşı Eğitim ve Tetkik Görevi´ kapsamında yurt dışına çıktığına dair evrakların bir örneğini, Milli Savunma Bakanlığı´ndan da söz konusu görev için ayrılan harcırahla ilgili bilgi istenilmesini kararlaştırdı. Mahkeme ayrıca Temizöz´ün o tarihte yurt dışına çıkış ve giriş kayıtlarının Emniyet Genel Müdürlüğü ile Türk Hava Yolları´ndan (THY) sorulmasını da karara bağladı.
Mahkeme ayrıca Ramazan Elçi´nin mezarının tekrar açılarak, ölüm nedeninin araştırılmasına karar verdi.
Önceki duruşmada iş adamı Mehmet Ali Altındağ´ın davada tanık veya müşteki sıfatıyla dinlenmek istendiği yönündeki talebini de değerlendiren mahkeme, söz konusu talebin reddine karar vererek, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. ( AA, Cihan)
İSTENEN CEZALAR
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 104 sayfalık iddianamede, sanıkların TCK´nın ´Adam öldürmek´, ´Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak´ ve ´Adam öldürmeye azmettirmek´ suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. Sanıklardan Cemal Temizöz´ün dokuz, Kamil Atağ´ın yedi, Tamer Atağ´ın iki, Adem Yakin´in yedi, Hıdır Altuğ´un üç, Fırat Altın´ın altı, Kukel Atağ´ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. Sanık Temizöz´ün 1993´te Cizre´de ´Terörle mücadele ediliyor´ görüntüsü altında ´Korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu, grubun süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK´ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı´ ileri sürülen iddianamede, grubun sorgulanan bu kişilerden bir kısmını öldürdüğü iddia ediliyor.
TAMER ATAĞ´IN ASKERLİK BİLGİLERİ ÇELİŞKİLİ |
Diyarbakır´da Temizöz ile birlikte itirafçı ve korucuların yargılandığı faili meçhuller davasında 1994 yılında Cizre´de öldürülen Ramazan Uykur dosyası önemli bir yer tutuyor. İddianamede Uykur´un tutuklu sanık eski korucubaşı Kamil Atağ´ın talimatıyla Temer Atağ ve Kukel Atağ tarafından ateşli silah ile vurulmak suretiyle öldürüldüğü belirtiliyor. Davanın tanığı Mehmet Nuri Binzet, duruşmada olayı şöyle anlatmıştı: Kamil ağabeyimin oğlu Temer ve Mehmet Nergiz ile birlikte İpekyolu Camii civarında gezerken Ramazan Uykur ile karşılaştık. Temer, Ramazan´ın arandığını bildiği için arabaya çağırdı ve ´Babam seninle görüşmek istiyor, arabaya bin´ dedi. Ramazan, araca binmek istemedi, yeğenim Temer arabadan inerek üzerinde taşıdığı, ruhsatsız tabancayı Ramazan´ın yüz kısmına dayayarak zorlamaya çalıştı. Silah ateş aldı. Ramazan´ın yüzünden kan akmaya başladı. Ramazan ile Temer boğuşmaya başladı. Temer bendeki Kalaşnikof´u alıp seriye bağlayıp Ramazan´a ateş etti. Zannediyorum 20-30 civarında mermi sıktı.
6,5 ay askerlik yapmış
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen davanın 30´a yakın duruşmasında savunma yapan Temer Atağ, Ramazan Uykur´un öldürüldüğü tarihte, vatanî görevini yapmak için Cizre´den ayrıldığını söyledi. Mahkeme, olayı netliğe kavuşturmak için ilgili kurumlara bugüne kadar defalarca Atağ´ın askerliğini sordu. Farklı kurumlardan gelen belgeler birbirini tutmadı. Şırnak Askerlik Şubesi´nin 1 Eylül 2009 tarihinde Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderdiği belgede Temer Atağ´ın askere gittiği, kullandığı izin ve birlikten ayrılış tarihleri yer aldı. Belgede Atağ´ın, Bilecik Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı´na 24 Kasım 1994 tarihinde teslim olduğu, 24 Mayıs 1996 tarihinde ayrıldığı, bu süre içinde 56 gün izin kullandığı ifade edildi. Jandarma Genel Komutanlığı Bilecik 9´uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı´nın 10 Eylül 2009 tarihinde mahkemeye gönderdiği cevabî yazıda ise yapılan araştırmada adı geçen şahsın Bilecik 9´uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı´nda hiçbir kaydının bulunmadığı belirtildi. Mahkemenin Şırnak Valiliği´nden bilgi istemesi üzerine Şırnak İl Jandarma Komutanlığı´nın gönderdiği yazıda ise iki belgeden farklı bilgiler yer alıyor. Şırnak İl Jandarma Komutanlığı, Temer Atağ´ın 15 Nisan 1992 tarihinde köy korucusu olduğunu, 12 Şubat 1996 tarihinde askere gitmesinden dolayı görevine son verildiğini kaydetti. Belgede Temer Atağ´ın 26 Ağustos 1996 tarihinde ise tekrar koruculuk görevine başladığı ifade edildi. Belgeye göre Atağ 6,5 ay askerlik yapmış. ( Zaman)
(04 Kasım 2011), son güncel.: (29 Kasım 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Temizöz´ün yalanı çıktı: Cizre´deymiş
Temizöz´le ilgili tüm manşetlerimiz
Temizöz iddianamesinde arama yap