Birinci Ergenekon davasının bugün 200. duruşması görülüyor. Duruşmada sanıkların ve avukatların sözlü ve yazılı talepleri alınıyor. Tahliye talepleri yapılan duruşma sonunda tahliye kararı çıkıp çıkmayacağı merak ediliyor.
Ergenekon´da 200. duruşma
Birinci Ergenekon davasının bugün 200. duruşması görülüyor. Duruşmada sanıkların ve avukatların sözlü ve yazılı talepleri alınıyor. Tahliye talepleri yapılan duruşma sonunda tahliye kararı çıkıp çıkmayacağı merak ediliyor. İlerleyen saatlerde tutuklu sanık Hüseyin Görüm´ün tahliyesine karar verildi.
Danıştay´a Saldırı ve Cumhuriyet Gazetesi´ne bomba atılması olayları dosyalarının birleştirildiği Birinci Ergenekon davasına İstanbul´da devam ediliyor. 26´sı tutuklu 108 sanıklı Birinci Ergenekon Davası´nın 200. duruşması Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´ndeki salonda başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ile Alparslan Arslan´ın da aralarında bulunduğu 24 tutuklu sanık katıldı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Ergün Poyraz ve Sevgi Erenerol katılmadı. Ressam Bedri Baykam da izleyici olarak duruşmaya katıldı. Duruşma tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz´in taleplerinin alınmasıyla devam ediyor.
HAKİM´DEN PERİNÇEK´E TEPKİ
Duruşmada söz alan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Türkiye´de bir gladyo bulunduğunu, ancak bu gladyonun kendilerini hapislere atanların olduğunu savundu. Perinçek, Biz bu gladyonun var olduğunu nereden anlıyoruz, 1993 yılında Uğur Mumcu´nun arabasına konan bombanın patlamasıyla, Ahmet Taner Kışlalı´nın öldürülmesiyle anlıyoruz. O örgüt var. Milleti parçalayan, Türkiye Cumhuriyeti halkını tasfiye eden bir örgüt. Biz bu örgüte karşı savaşan insanlarız ifadesini kullandı. Perinçek, Uğur Mumcu´nun öldürülmesi ve izleyiciler arasında da bulunan Bedri Baykam´a bıçak sokulmasının da gladyonun yaptığı eylemlerin parçaları olduğunu savundu.
ABD´nin, Kuzey Irak´ta ikinci İsrail devletinin kurulmasını amaçlandığını ve merkezinin de Diyarbakır olacağını iddia eden Perinçek, Biz onun için hapse atıldık dedi. Davanın sonuna gelindiğini söyleyen Perinçek daha sonra mahkeme heyetine, Siz bu Atatürk Cumhuriyeti´ni yıkma davasının neresindesiniz? diye sordu. Bu sözler üzerine mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, Perinçek´in savunma sınırları içerisinde kalmasını, mahkemeye soru sorma hakkı olmadığını belirterek uyardı. Amerika´nın düğmeye basmasıyla yurtseverlerin ve TSK´a mensuplarının hapse atıldığını iddia eden Perinçek, Bu yurtseverler suçsuzdur. Ben intikam peşinde olan dava adamıyım. Ali, Veli umurumda değil. Umurumda olan Atatürk´ün çağdaş Türkiye hedefi, bağımsız egemen refah içindeki emekçi halkın yönettiği bir Türkiye. Bu tertipleri yapanlar kesinlikle mahkum edilecektir diye konuştu.
Perinçek, Ergenekon Davası´nın siyasi bir dava olduğunu söylemesi üzerine mahkeme Başkanı Özese, Perinçek´i ikinci kez uyardı. Uyarılmasına sinirlenen Perinçek, Başkanım siz bana değil Tayyip´e kızın. Tayyip, ´Ben yargı ile işbirliği içindeyim´ diyor ifadelerini kullandı. Perinçek´in bu sözleri üzerine üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu Mahkeme dışında dile getirilen beyanlar bizim için sivrisineğin vızıltısından öteye geçemez. Mahkeme heyeti, yapılan bütün yorumlara hangi siyasi partiden olursa olsun kulaklarını ve gözlerini kapatır dedi. Mahkeme tarafından kendisine tanınan 15 dakika da savunmasını yapan Perinçek, sözleri tahliyesini isteyerek tamamladı. Perinçek´in ardından talep kısmında söz alan sanıklar emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Hayrettin Ertekin ve Hikmet Çiçek de tahliyesini istedi. Duruşma sanık ve avukatlarının sözlü ve yazılı taleplerinin alınmasıyla devam ediyor. (DHA)
BİR SANIK TAHLİYE EDİLDİ
Birinci Ergenekon Davası´nda Kuvayi Milliye 1919 Derneği´nin yöneticisi Hüseyin Görüm tahliye edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen 26´sı tutuklu 108 sanıklı Birinci Ergenekon Davası´nın 200. duruşması sona erdi. Duruşmada verilen aranın ardından Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin alınan ara kararları açıkladı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanık Hüseyin Görüm´ün dosya kapsamı, delil durumu ve yattığı süreyi de gözönünde bulundurarak tahliyesine karar verdi. Mahkeme, ayrıca 4 yıldır tutuklu yargılanan Görüm´ün yurtdışına çıkışını yasakladı. Mahkeme, tutuklu sanık Ergun Poyraz´ın avukatı Hüseyin Buzoğlu´nun duruşmadaki beyanları nedeniyle Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, diğer 25 sanığın tahliye taleplerini oy birliğiyle reddetti. Mahkeme heyeti sanık ve avukatların diğer sözlü ve yazılı taleplerini celse arasında değerlendireceğini belirterek duruşmayı, 5 Aralık´a erteledi. Görüm´ün tahliye edilmesiyle Birinci Ergenekon Davası´nda tutuklu sanık sayısı 25´e düştü. ( DHA)
3 YILDA 200 DURUŞMA
12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye´de bir evde ele geçirilen patlayıcı maddelerle ilgili olarak başlatılan soruşturma sonucunda 46´sı tutuklu 86 sanık hakkında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık iddianame 25 Temmuz 2008 günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İlk duruşması 20 Ekim 2008 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda yapılan dava ile yargılama sürecinde, Danıştay üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılmasıyla ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava birleştirildi.
SANIK SAYISI 108´E ÇIKTI
Aynı mahkemedeki Vatanseverler Birliği Derneği (eski adıyla Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği) davası, Alparslan Arslan´a Danıştay saldırısında kullanılan glock marka silahın satılmasıyla ilgili Üsküdar 5. Asliye Ceza Mahkemesindeki dava, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin Fener Rum Patriği Bartholomeos´a yönelik suikast hazırlığı davası, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz´ü ´Ergenekon´ soruşturmasını yürüttüğü sırada tehdit edilmesi davası ile İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki, Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması davası da bu davayla birleştirildi. Birleşen dosyalarla birlikte dava kapsamında yargılanan sanıkların sayısı 26´sı tutuklu olmak üzere 108´e çıkarken, Danıştay dosyasının sanıkları Süleyman Esen ve Tekin Irşi´nin de aralarında bulduğu 33 kişi yargılama süresince tahliye edildi.
ERGENEKON SANIKLARININ SAVUNMALARI BİTTİ, BİRLEŞTİRİLEN DOSYALARIN SANIKLARI SAVUNMA YAPIYOR
Dava kapsamında, sanıklardan Saipir Deblevidze, yakalanamadığı için, rahatsızlanması ve 21 Haziran 2010´da da yaşamını yitirmesi üzerine de İlhan Selçuk´un ifadesi alınamadı. Sanıkların ifadelerinin tamamlanmasının ardından birleşen dosyalardan, Danıştay´a saldırı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması ile Vatanseverler davası sanıklarının ifadelerinin alınması tamamlandı. Dava kapsamında daha sonra tanık dinlenilmesi aşamasına geçildi. Danıştay dosyası tanıklarının dinlenildiği davada, özellikle Alparslan Arslan´ın arkadaşları, ailesi ve yakın çevresinin tanık olarak bilgilerine başvuruldu. Davada ayrıca 14 Nisan 2011´de, gizli tanık ´Aydın-1´ dinlendi. ´Ergenekon´ davaları kapsamında ilk defa dinlenilen bu gizli tanık, gizli tanık odasına alınarak, görüntüsü ve sesi duruşma salonuna değiştirilerek yansıtıldı. Duruşmada daha sonra, Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması davasının sanıklarının dinlenilmesine geçildi. (AA)
(04 Kasım 2011, 15:33)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: