Birinci Ergenekon davasının 198. duruşması başladı. Duruşmada Cumhuriyet Gazetesi´ne molotofkokteyli atılması sanıklarının savunmalarına ve çapraz sorgularına devam ediliyor. Sanıklardan Bora Ballı´nın, Cumhuriyet gazetesine molotoflu saldırıyı yapan Bedirhan Şinal´e durumu kötü diye arada bir 10-20 TL yardım yaptıklarını savunması üzerine mahkeme başkanı Şinal´in anneannesinin hesabından 130 bin TL çıktığını hatırlattı. Hesaptaki bu paranın molotof eylemi karşılığında ödenip ödenmediği şüphesi doğdu.
Ergenekon´da 198. duruşma
Birinci Ergenekon davasının 198. duruşması başladı. Duruşmada Cumhuriyet Gazetesi´ne molotofkokteyli atılması sanıklarının savunmalarına ve çapraz sorgularına devam ediliyor. Sanıklardan Bora Ballı´nın, Cumhuriyet gazetesine molotoflu saldırıyı yapan Bedirhan Şinal´e durumu kötü diye arada bir 10-20 TL yardım yaptıklarını savunması üzerine mahkeme başkanı Şinal´in anneannesinin hesabından 130 bin TL çıktığını hatırlattı. Hesaptaki bu paranın molotof eylemi karşılığında ödenip ödenmediği şüphesi doğdu.
Danıştay´a Saldırı ve Cumhuriyet Gazetesi´ne bomba atılması olayları dosyalarının birleştirildiği Birinci Ergenekon davasına İstanbul´da devam ediliyor. Davanın 198. duruşması Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´ndeki salonda başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ile Alparslan Arslan´ın da aralarında bulunduğu 22 tutuklu sanık katıldı. Tutuklu sanıklar Hüseyin Görüm, Ergün Poyraz, Fikret Emek ve Hikmet Çiçek ise duruşmaya gelmedi.
BORA BALLI´NIN ÇAPRAZ SORGUSU
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, savunması tamamlanan Cumhuriyet Gazetesi´ne molotofkokteyli atılması dosyasının tutuklu sanıklarından Bora Ballı´nın çapraz sorgusunun yapılacağını belirterek kürsüye çağırdı. Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese Bora Ballı´ya, tutuklu sanıklardan Bedirhan Şinal´in 2008 yılında Haydarpaşa´da şüphe üzerine yakalandığında üzerinden çıkan silahla ilgili sorular yöneltti.
Sorular üzerine Ballı, ´Ona silah verseydim, silahın kullanılıp kullanılmadığı ekspertiz raporunda çıkardı. Demek ki kendisinin edindiği bir silah. Bedirhan yakalanınca hem silah, hem de gasp eyleminden dolayı tutuklandı´ dedi.
Şinal´e avukat tutma gibi bir yardımının olmadığını ifade eden Ballı, Özese´nin başka suçtan tutukluyken Bayrampaşa Cezaevi´nde cep telefonuyla konuşmalarına ilişkin sorular üzerine de, C-27 koğuşunda ortak bir telefon olduğunu, koğuşta kalanların aileleriyle, yakınlarıyla 10 dakikalık süreyle konuştuklarını söyledi. Ballı, tutuklu sanıklardan Seyhun Zayim ile aynı koğuşta kaldıklarını ifade ederek, ´Bizim oraya telefon getirmeye gücümüz yetmez. Oraya getirilmiş telefonla konuştuk. Telefonla konuşurken bir kişi hem süreyi, hem de illegal bir konuşma yapılmamasını denetlerdi. Suç işlemeyi meslek edinen kişiler var. Teknik takibe takılabilir. İllegal bir konuşma olunca engelleniyordu´ diye konuştu.
Sanık: Şinal´e durumu kötü diye 10-20 TL yardımda bulunurduk
Sanık Bora Ballı, Mahkeme Başkanı Özese´nin soruları üzerine doğma büyüme Eyüplü olduğunu söyledi. 2005- 2007 yılları arasında eski Eyüp Ülkü Ocakları Başkanlığı´nı yaptığını söyleyen Ballı, o dönemde ocağa gelen aynı davanın tutuklu sanığı Bedirhan Şinal´e maddi ve manevi olarak yardımcı olduğunu söyledi. Hakim Özese´nin Nasıl bir yardımda bulundunuz? şeklindeki sorusuna Ballı, Bedirhan Şinal´ın anneannesi rahatsızdı onun ilaçlarını alıyorduk. Evlerine de erzak götürüyorduk. Bedirhan´a da ´al parasız gezme´ diyerek 10- 20 TL verirdim dedi.
Kim yalan söylüyor:Durumu kötü diye yardım yapılan Şinal´in hesabından 130 bin TL çıktı. Bu para eylem karşılığı mı ödendi?
Sanığın bu sözleri üzerine mahkeme başkanı Özese, Peki Bedirhan Şinal´in anneannesinin banka hesabından 130 bin TL çıktı buna ne diyeceksin? dedi. Sanık Ballı ise, Biz Bedirhan Şinal´in çok kötü durumda olduğunu biliyorduk o nedenle yardım ettik. Bedirhan´ın anneannesinin banka hesabından 130 bin TL çıktığını mahkemede öğrendim ifadelerini kullandı. Eyüp Ülkü Ocaklarına gelen durumu kötü olan herkese yardımda bulunduğunu söyleyen Ballı, sanık Bedirhan Şinal´e efendi ve meslek sahibi olması için telkinde bulunduğunu ifade etti.
Cumhuriyet Gazetesi´ne molotofkokteyli atıldığı tarihte başka suçtan cezaevinde olduğunu söyleyen Sanık Ballı, İşlemediğim bir suçtan dolayı huzurunuzdayım. 3 yıldır tutukluyum. Artık psikolojimiz ve sağlığımız bozuldu. Kalp çarpıntısı ve nefes darlığı nedeniyle doktora gidiyorum. Birşey çıkmıyor. Doktor psikolojimin bozuk olduğunu söylüyor. Yaşadığımız çok ağır bir durum. İnsanlardan, ailemden ve çocuklarımdan uzak kaldım. Gerçeklerin bir gün ortaya çıkacağını düşünüyorum. Tahliyemi istiyorum dedi.
BAYRAM DEMİR´İN SAVUNMASI
Sanık Ballı´nın çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından aynı dosyanın tutuklu sanıklarından Bayram Demir´in savunması alındı. Demir, davalar birleşmeden önce İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen dava kapsamında verdiği ifadeleri ve savcılık ifadelerini kabul ettiğini söyledi. Duruşma, Demir´in savcılıkta ve mahkemede verdiği ifadelerinin okunmasıyla devam ediyor. ( DHA, AA)
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen 26´sı tutuklu 108 sanıklı Birinci Ergenekon Davası´nın 198. duruşması sona erdi. Cumhuriyet Gazetesi´ne molotofkokteyli atılması dosyasının tutuklu sanıklarından Bayram Demir´in çapraz sorgusu yapıldı. Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu´nun soruları üzerine sanık Demir, 1996 yılında askerden geldikten sonra Büyük Birlik Partisi´ne üye olduğunu ve 2005 yılında ise Alperen Ocakları İstanbul İl başkanı olduğunu söyledi. Sanık Demir, BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu´nun talimatıyla Alperen Ocakları İstanbul İl başkanı olduğunu belirtti. Üye hakim Haşıloğlu´nun, İlhan Selçuk´un Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı olduğunu biliyor muydun? şeklindeki sorusuna sanık Demir, İlhan Selçuk´u tanımıyorum. Selçuk´un Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı olduğunu da bilmiyordum. Ben zaten Cumhuriyet Gazetesi´ni okumam diye cevap verdi.
Üye hakim Haşıloğlu, şarkıcı Rober Hatemo´ya yönelik suikast planı iddialarına ilişkin açıklama getirmesini istedi. Sanık Bayram Demir ise sanatçı Rober Hatemo´yu tanımadığını, Rober Hatemo´ya yönelik suikast olacağı iddiaların ise yazılı basından öğrendiğini savundu. Sanık Demir, Rober Hatemo´yu dinlemem. Şarkıcı olduğunu da bilmiyordum basından öğrendim. İddiaya göre İstiklal Marşı´nı efemine bir tavırla okumuş dedi. Son sözü sorulan sanık Demir 3 yıldır tutuklu olduğunu hatırlatarak tahliyesini istedi.
BOĞAÇ KAAN MURATHAN´IN SAVUNMASI
Demir´in çapraz sorgusunun ardından Cumhuriyet Gazetesi´ne molotofkokteyli atılması dosyasının tutuklu sanıklarından Boğaç Kaan Murathan savunma yaptı. Sanık Murathan hakkındaki suçlamaları redderek, 35 aydır tutuklu olduğunu ve aleyhine tek bir ifade ve delil olmadığını savundu. Aynı davanın diğer sanıkları ile hiçbir zaman bir arada olmadığını söyleyen sanık Murathan, iddianamenin yanlış olduğunu iddia etti. Biz de sütten çıkmış ak kaşık değiliz diyen sanık Murathan, Yaptığımız şeyleri ´yaptık´ dedik. İşlemediğimiz suçtan buradayız. ´Adalet mülkün temelidir´ biz buna da inanan insanlarız. Bana molotof eylemi yakışmıyor. Molotofu PKK atıyor. Bu suçlama ile itibarım zedelendi dedi.
Boğaç Kaan Murathan İlhan Selçuk´a yönelik eylem planlandığı iddialarına ilişkin, Aynı davada yargılandığımız sanıklara bakıyorum. Biri eski Alperen Ocakları İstanbul İl başkanı Bayram Demir, diğeri eski Eyüp Ülkü Ocakları Başkanı Bora Ballı. Ben kimim ki sanıklara emir vereyim. İl Başkanlığı yapan, siyasi bir hayatı olan adam Bayram Demir´i ben tetikçi yapabilir miyim. Ben ne Devlet Bahçeli, ne de Muhsin Yazıcıoğlu´yum. Öyle bir kurdetim yok dedi. Mahkeme heyeti sanık Boğaç Kaan Murathan´ın savunmasına ara vererek, duruşmayı 3 Kasım´a erteledi. ( DHA)
(01 Kasım 2011, 12:06)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Cumhuriyet gazetesine molotoflu saldırı ve Ergenekon bağı manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara