Kayseri´deki görevi sırasında Korgeneral Rıdvan Ulugüler´in imzasını kullanarak ´resmi belgede sahtecilik´ yaptığı iddia edilen Astsubay Ali Balta´nın beraatine karar verildi. Astsubay Ali Balta, Ergenekon Terör Örgütü ile bağlantılı İşçi Partisi´nin ´Karargah Evleri´ soruşturmasında tutuklanan Albay Cengiz Köylü´ye yardım toplanmasına yönelik komutan Korgeneral Rıdvan Ulugüler´in yasadışı sözlü emrini yazılı hale getirerek yerel ağa (intranete) yüklediği iddiasıyla gözaltına alınmış, bu süreçte kendisine hipnoz yapılıp işkence uygulanmıştı. Astsubaya hipnoz ve işkence uygulayanlarla ilgili sivil mahkemede ayrı bir dava yürütülmekte.
Hipnoz ve işkence gören Astsubaya beraat
Kayseri´deki görevi sırasında Korgeneral Rıdvan Ulugüler´in imzasını kullanarak ´resmi belgede sahtecilik´ yaptığı iddia edilen Astsubay Ali Balta´nın beraatine karar verildi. Astsubay Ali Balta, Ergenekon Terör Örgütü ile bağlantılı İşçi Partisi´nin ´Karargah Evleri´ soruşturmasında tutuklanan Albay Cengiz Köylü´ye yardım toplanmasına yönelik komutan Korgeneral Rıdvan Ulugüler´in yasadışı sözlü emrini yazılı hale getirerek yerel ağa (intranete) yüklediği iddiasıyla gözaltına alınmış, bu süreçte kendisine hipnoz yapılıp işkence uygulanmıştı. Astsubaya hipnoz ve işkence uygulayanlarla ilgili sivil mahkemede ayrı bir dava yürütülmekte.
Kayseri´deki görevi sırasında Korgeneral Rıdvan Ulugüler´in imzasını kullanarak ´resmi belgede sahtecilik´ yaptığı iddia edilen Astsubay Ali Balta´nın beraatine karar verildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesindeki duruşmaya, Balta´nın avukatı Çağatay Sakaoğlu ve Mustafa Dokumacı ile Müşteki Korgeneral Ulugüler´in avukatı Necmi Kapar katıldı.
Avukat Kapar, esas hakkındaki iddiasında şikayetlerinin devam ettiğini ve gerçek faillerin cezalandırılmalarını istediklerini belirtti. Hukuka aykırı delil toplandığının maddi bir gerçeklik olduğunu ve buna bir diyeceklerinin bulunmadığını ifade eden Kapar, ´Olayla müvekkilimin kendisi ve şahsında temsil ettiği kurum manen incinmiştir. Her olayın mutlaka bir failinin olması gerekir. Bir olayın kendiliğinden ortaya çıkması eşyanın tabiatına aykırıdır. Bu anlamda mahkemeden beklentimiz gerçek faillerin ortaya çıkarılmasıdır´ dedi. Askeri Savcı Hava Hakim Binbaşı Ali Fuat Kumral daha önce verdiği ve sanığın beraatı yönündeki esas hakkındaki görüşünü tekrarladığını bildirdi. Sanık avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduğunu belirterek, beraatını talep etti.
Duruşmada kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Hava Hakim Binbaşı Erdem Orduoğlu, Balta´nın, üzerine atılı ´Sahte resmi belgeyi kullanmak suretiyle resmi belgede sahtecilik´ ve ´astlık-üstlük münasebetlerini zedeleme, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf hareketlerde bulunma´ suçlamalarından beraatına karar verildiğini bildirdi.İddianamede, Balta´nın Kayseri´de görevli bulunduğu sırada, ´askeri personelin girmesinin sakıncalı olduğu yerler´ konulu emirdeki Korgeneral Rıdvan Ulugüler´in imzasını sayısal ortamda sahte belgeye naklederek, ´sahte resmi belgeyi kullanma suretiyle resmi belgede sahtecilik´ ve ´astlık-üstlük münasebetlerini zedeleme, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf hareketlerde bulunma´ suçlarını işlediği ileri sürülüyordu.
Astsubay Ali Balta´nın babası Mesut Balta, duruşma çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, ´Evladım suçsuzdu. Adaletin tecellisiyle ne kadar mağdur olduğumuz ortaya çıktı. Ben, evladımın Türk milletinin bağrından çıkan şerefli Türk ordusunda görev yapmasından gurur duyuyorum. Adalete güveniyoruz´ dedi. Avukat Mustafa Dokumacı da mahkemenin verdiği kararın Türk hukuk tarihi açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye´nin demokratikleşmesi açısından kararın büyük bir adım olduğunu söyledi.
HİPNOZ VE İŞKENCELİ SORGUDA ÜÇOK VE GÜROL´UN DAVALARI BİRLEŞTİ
Astsubaylara hipnoz ve işkenceli sorgu yapmaktan yargılanan Askeri Savcı Zeki Üçok ile Yarbay Gürol Doğan´ın sivil mahkemelerdeki davalarında da bugün önemli bir gelişme yaşandı. Emekli yarbay Gürol Doğan´ın hipnoz ve işkenceli sorgu yapmaktan dolayı 7 yıl 6 ay ceza aldığı dava, Yargıtay tarafından usule ilişkin olarak bozulmuş, Yargıtay, Doğan´ın yargılandığı dava ile Üçok´un yargılandığı diğer davanın birlikte görülmesinin gerektiğini belirtmişti. Yargıtay´ın bozma kararına uyan ve Üçok´u yargılayan Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi iki davanın birleştirilmesi için muvafakat verdi ve dosyayı Doğan´ın yargılandığı Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderdi. Bundan sonra işkence suçundan yargılanan Ahmet Zeki Üçok´un, hipnozla işkence yaptığı iddiasıyla hapis cezası alan Gürol Doğan ile birlikte Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yargılanmasına devam edilecek.
SAVCI ÜÇOK, HİPNOZLA İFADE ALINMASI İÇİN GÜROL´U ÇAĞIRMIŞTI
Ergenekon davasının sanığı Albay Cengiz Köylü´ye yardım yapılmasını isteyen, o dönem Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanı Korgeneral Rıdvan Ulugüler´in bu şifahi isteğini Hava Kuvvetleri Doküman Yönetim Sistemi´ne girmekle suçlanan üç astsubayın soruşturmasında hipnozla ifade alma olayı yaşanmıştı. Astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç´in sorgusuna Ulugüler ile Üçok´un bilgisi, yetkisi ve isteği dahilinde girdim diyen hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan hakkında açılan ´işkence´ davası 29 Haziran 2010´da tamamlanmıştı. Doğan, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Doğan´ın ardından ikinci dava, onu askeri birlikte sorguya sokan savcı Üçok´a açılarak, yargılanmasına başlandı. Kayseri Cumhuriyet Savcısı Murat Çimen tarafından hazırlanan iddianame 9 Aralık 2010´da Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından oy birliği ile kabul edildi. Gürol Doğan, ifade almaya kendisinin askeri savcının talebi üzerine girdiğini dile getirmişti. Gürol Doğan, sürekli uykusuz ve aç bırakılan astsubaylarla 30 santim mesafeden temas kurmuş, yine astsubaylara sürekli meyve suyu ikramında bulunmuştu. Doğan´ın, bu yöntemlerle astsubaylardan istenilen şekilde ifade alınmasını sağladığı 2. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki yargılama sürecinde ortaya çıkmıştı.
HİPNOZ DAVASI ERGENEKON DAVASIYLA KESİŞİYOR
Hipnozlu sorgu davası, Karargah Evleri yapılanmasını da konu alan Ergenekon davasıyla birçok noktada kesişiyor. Ergenekon Terör Örgütü´nün İşçi Partisi önderliğinde TSK´ya sızma projesi olarak bilinen ´Karargah Evleri´ ile ilgili askeri savcılık soruşturmasında çok sayıda tuhaf gelişme yaşandı. Kayseri 2. Hava İkmal Komutanlığı´nda, Karargah Evleri soruşturması kapsamında tutuklanan Albay Cengiz Köylü için para yardımı toplanması emri verildiğinin ortaya çıkması bunlardan sadece biriydi. Ancak sözlü emir, yazılı hale getirilerek jandarmanın kurumsal ağına konuldu.
İddialara göre bu sözlü emri yazılı hale getirerek kurumsal ağa yerleştirenler 3 astsubay. Bunun ortaya çıkması üzerine astsubaylar gözaltına alındı, işkence yapıldı. Ağır psikolojik travma geçiren astsubaylardan biri halen psikiyatrik tedavi görmekte. Astsubayların ifadesini almak için sadece işkence değil hipnoz da kullanıldı. Avukatların dahi göremediği bu ifadeler basına sızdırıldı. Ardından yapılan açıklamada ise söz konusu astsubayların ´sahte evrak düzenleyerek TSK´yı kamuoyu nezdinde gözden düşürmeye çalıştığı´ savunuldu.
Kamuoyunda gündeme gelen diğer bir çarpıcı iddia ise hipnozlu sorgularla elde edilecek zorlama ifadelerle Karargah Evleri soruşturmasına karşı ´Işık Evleri´ soruşturmasının oluşturulacağı ve Ergenekon soruşturmasının baltalanmaya çalışılacağı idi. İşte astsubayları iradeleri dışında ifade vermeye zorlamak için hipnozlu sorgu bu noktada devreye sokuldu. Ancak astsubayların aile ve avukatlarının ısrarlı mücadelesi ve Karargah Evleri soruşturmasında yaşanan birbirinden esrarengiz çok sayıdaki gariplik nedeniyle kamuoyunun dikkati bu davaya, yani ´hipnozlu sorgu´ davasına çevrildi. Sivil savcıların da hipnozlu sorgu olayının üzerine gitmesi üzerine sorumluların bir kısmı yargılandı. Olayın asıl sorumlusu askeri Savcı Albay Üçok´un yargılanmasına ise yeni başlandı. Hipnozun yapıldığı hem sanık itirafları hem de adli tıp tespiti ile doğrulandı. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, astsubayların ifadelerini hipnoz ve işkence yöntemleriyle aldığı gerekçesiyle emekli Yarbay Gürol Doğan´ı 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.
HER TAŞIN ALTINDAN ÇIKIYOR, ADETA SUÇ ÖRTME MAKİNESİ
Ergenekon bağlantılı Karargah Evleri soruşturmasını örtbas ettiği izlenimi veren tuhaf gelişmeler üzerine birkaç yıldır dikkatle takip etmeye başladığımız Askeri Savcı Üçok´un ortaya çıkan son icraatı, ele geçen ´şantaj ve casusluk´ belgelerini ´komutanım emretmedi´ diye soruşturmaması olmuştu. Bu örtbası doğrularcasına Üçok´un adı casusluk skandalında ilginç şekilde geçiyordu. ASELSAN ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı´na ait gizli belgeler, tutuklu sanık Askeri Hakim Albay Zeki Üçok´la ilişkisi tespit edilen hayat kadınının evinden çıkmıştı. Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, sahte çürük soruşturması kapsamında yağmaya azmettirme ve örgüt üyeliği iddiasıyla 25 Eylül 2009´da tutuklandı. Çete üyeleri arasında kod adı Bamya olarak geçen Ahmet Zeki Üçok´un görevi gereği bilgi sahibi olduğu çürük raporunda sorunu olan ve özellikle zengin kişilerin isimlerini çeteye verdiği iddia ediliyor. Üçok ´sahte çürük raporu´ davasında tutuklu yargılanıyor. Üçok, Ergenekon soruşturması kapsamında da tutuklandı. Kendisine yöneltilen suçlama, Ergenekon´un TSK´daki yapılanması olan Karargah Evleri´ne yönelik soruşturmayı örtbas etmekti. Üçok, kendisi kadar renkli kişiliğe sahip yardımcısı askeri savcı yüzbaşı Mehmet Çelik´in Konya´da karıştığı bir havaya ateş açma olayını soruşturan sivil savcıya başka kişinin resmin gönderdiği de ortaya çıkmıştı. Üçok´un adı yine heron skandalında da benzer şekilde geçti. ´Çok PKK´lı vuruluyor düşürün şu heronları´ şeklindeki şok telefon görüşmeleri soruşturmasına da onun baktığı ortaya çıktı ve bu soruşturmayı da kararttığı iddia edildi. Görüldüğü gibi adeta bir ´suç örtme makinesi´ gibi çalışan, çok sayıda suç soruşturması ve davada şüpheli olarak adı geçen ya da sanık olarak yargılanan savcı Üçok´u konu alan 2 Şubat 2010 ve 24 Mart 2011 tarihli haberlerimizin başlığı şöyle idi: ´Savcılar suçu aydınlatır.. Ya kendileri de karışmışsa?..´, ´Bazı savcılar suçu aydınlatır, bazıları karartır..´ Ve son olarak Genelkurmay askeri savcılığınca bile Üçok hakkında dava açıldı. Dokuz yıla kadar hapsi ve ´memuriyetten men´ edilmesi istenen Üçok hakkındaki iddianamede çarpıcı suçlamalar var. Üçok, Kayseri´de 3 askere yönelik soruşturmayı hukuka aykırı şekilde yürütmek, mahkeme kararı olmaksızın ev ve işyeri araması yapmakla da suçlanıyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(07 Ekim 2011, 12:33)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
KAYSERİ´DE ASTSUBAYLARA ´HİPNOZLU VE İŞKENCELİ SORGU´ KONULU MANŞETLERİMİZ
ALBAY ZEKİ ÜÇOK´LA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Savcı Üçok Hipnoz´u doğruladı
Asker de Suç Örtme Makinesini gördü
Asgari savcıya azami hukuk: Üçok´a işkence davası
Asgari mahkeme azami hukuksuzluk: Hipnoz ve işkence yasal
İşkence davasında Korg. Ulugüler de yargılanmalı
Karargah Evleri soruşturmasının askerlerce savsaklanması