´Fuhuş ve casusluk´ davasına devam ediliyor. Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık TÜBİTAK görevlisi Ali Sadri Şanal, Genelkurmay´ın mahkemeye gönderdiği değerlendirmelerin tutarsız olduğunu söyledi. Şanal, Genelkurmay´ın gizli dediği belgelerin kitapçılarda bulunabilecek bir materyal ve virüs programı olduğunu savundu.
Sanıktan ´gizli belge´ tepkisi
´Fuhuş ve casusluk´ davasına devam ediliyor. Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık TÜBİTAK görevlisi Ali Sadri Şanal, Genelkurmay´ın mahkemeye gönderdiği değerlendirmelerin tutarsız olduğunu söyledi. Şanal, Genelkurmay´ın gizli dediği belgelerin kitapçılarda bulunabilecek bir materyal ve virüs programı olduğunu savundu.
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki 13´ü tutuklu 56 sanığın yargılandığı ´Fuhuş ve casusluk´ davasına devam ediliyor. Duruşmada tutuksuz sanıklar savunma yapıyor. TUBİTAK´ta görevli tutuksuz sanık Ali Sadri Şanal, kendisiyle ilgili tek iddianın sözde örgüte yardım etmek olduğunu söyledi. Kendi kurumunda yapılan güvenlik soruşturmasında kendisiyle ilgili hiçbir suç unsuruna rastlanılmadığını savunan Şanal, Genelkurmay Başkanlığı´ndan gelen dijital belgelerle ilgili değerlendirmelerin tutarsız ve hatalı olduğunu söyledi.
TUBİTAK´a ait olan Volkan projesinin hizmete özel olduğunu ve bu sayede de yurt dışına çıkabildiğini ifade eden Şanal, Genelkurmay Başkanlığı´nın bu projeyi ´gizli´ kapsamına soktuğunu belirtti. Genelkurmay tarafından gizli belge olarak adlandırılan belgelerin ise kitapçılarda bulunabilecek bir materyal ve virüs programı olduğunu savunan Şanal, İlişkilendirilmeye çalışıldığım projelerden birinin çalıştığım kurumda hiç yapılmadığı, diğer ikisinin ise erişimin imkansız olduğu resmi yazılarla kanıtlanmıştır. dedi.
Avukat Naim Karakaya ise, insanların artık birbirlerini tanımaktan veya tanıdıklarını söylemekten çekinir hale geldiklerini çünkü artık bunun bile suç unsuru sayılmaya başlandığını ileri sürdü.
Kuzey Deniz Görev Grup Komutanı Tümamiral Fikret Güneş´in eşi Manolya Güneş´in gönderdiği dilekçeyi okuyan mahkeme başkanı Metin Özçelik, Güneş´in şikayetini geri aldığını ancak mağdur sıfatıyla ifade vermesi gerekirse geleceğini söyledi. ( Cihan)
DİĞER BİR SANIK DA GENELKURMAY´IN ´GİZLİ´ DEĞERLENDİRMESİNDEN ŞİKAYETÇİ OLDU
08 Ekim 2011 - Askeri casusluk davasının tutuklu sanığı Yüzbaşı Esin Tolga Uçar, soruşturma sürecinde şüphelilerde ele geçirildiği iddia edilen belgelerle ilgili Genelkurmay Başkanlığı´ndan gönderilen değerlendirme çizelgesinde ciddi hatalar olduğunu ileri sürerek, çizelgeyi hazırlayanlar hakkında şikayetçi oldu. Genelkurmay Başkanlığına şikayet dilekçesi gönderen Uçar, gizli olmayan belgelere ´gizli´ değerlendirmesi yapıldığını iddia etti.Askeri casusluk soruşturması sırasında şüphelilerde ele geçirilen belgelerle ilgili Genelkurmay´dan ´belgelerin devletin güvenliğine ait gizli belgeler olup olmadığı´ sorulmuştu. Değerlendirme çizelgesi hazırlayan Genelkurmay, belgelerin birçoğunun ´açıklanması yasaklanan ve niteliği bakımından gizli olduğunu´ belirtmişti.
Hazırlanan bu çizelgelerde yer alan değerlendirmelerin büyük bir kısmının hatalı ve çelişkili bilgiler içerdiğini ileri süren sanık Uçar, belgelerle ilgili değerlendirmeleri yapan Genelkurmay personellerinden şikayetçi oldu. Uçar´ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz´ün Genelkurmay Başkanlığı´na sunduğu dilekçede, Casusluk maksadıyla temin edildiği iddia edilen dokümanlar arasında; Atatürkçülük Ders Notu, Deniz Hukuku, Harf ve Rakam Sancaklarının Anlamları, İlk Yardım, Yangın Söndürme Eğitimi, sivil bir firma üretimi olan anti-virüs programı gibi onlarca örnek bulunan dijital dokümanların bulunması başlı başına şüphe uyandırıcı iken bir de bu dokümanlara, Genelkurmay Başkanlığınca gizli olarak değerlendirme yapılması şüphe uyandırmanın yanı sıra dikkatle incelenmesi gereken bir konudur. denildi.
Avukatlar dilekçede, Müvekkilimiz ve dosya kapsamında tutuklu bulunan sanıkların tamamı içeriğinde bir çok çelişki ve hatalı bilgi barındıran değerlendirme çizelgeleri sebebiyle özgürlüklerinden yoksun bulunmaktadırlar. Böylesine ciddi bir soruşturma sürecinde değerlendirme çizelgelerini hazırlayan personelin nasıl oluyor da kasıt derecesinde yanlış nitelendirmeler yaptıklarını anlamlandırmak mümkün değildir. ifadelerini kullandı.
Dilekçede, çizelgeyi hazırlayan görevliler hakkında TCK´nın 204. maddesi uyarınca ´görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi belgeyi sahte olarak düzenlemek´, ´gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek´ ve ´gerçeğe aykırı olarak belge düzenlemek veya sahte resmi belgeyi kullanmak´ ile TCK 277. maddesi gereğince ´yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs´ suçlarından soruşturma açılması talep edildi. ( Cihan)
(07 Ekim 2011), son güncel.: (08 Ekim 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Fuhuş ve casusluk davasıyla ilgili manşetlerimiz
Askeri casuslukta 2. dava