Eski itirafçı ve JİTEM üyesi Abdülkadir Aygan, 1991 yılında faili meçhul cinayete kurban giden HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın cinayetinde emekli Binbaşı Aytekin Özen´in rol aldığını savundu. Aygan, Özen´in karıştığı çok sayıda cinayet hakkında da açıklamalar yaptı.
Aydın cinayetinde Binbaşı Özen parmağı
Eski itirafçı ve JİTEM üyesi Abdülkadir Aygan, 1991 yılında faili meçhul cinayete kurban giden HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın cinayetinde emekli Binbaşı Aytekin Özen´in rol aldığını savundu. Aygan, Özen´in karıştığı çok sayıda cinayet hakkında da açıklamalar yaptı.
İsveç´te yaşayan Aygan, nasname.com adresinden yayın yapan internet sitesinde, şahit olduğu bazı faili meçhul cinayetler hakkında bilgi verdi. Veli Küçük, Cem Ersever, Levent Ersöz, Atilla Uğur, Cemal Temizöz ve Aytekin Özen´den oluşan bir timin, PKK´nın önünü açmak için 12 Eylül darbesinden hemen önce Suriye´ye geçerek Kürt örgütlerinden Kawa´nın 18 kişilik tepe kadrosunu Kamışlı kentinde öldürdüğünü söyledi. Aygan, bilgi sahibi olduğu diğer olayları ise şöyle anlattı:
5 Temmuz 1991 günü Diyarbakır-İstasyon Caddesindeki evinden kendisine polis süsü veren kişilerce alınıp, 7 Temmuz 1991 günü Diyarbakır-Elazığ arasındaki karayolunun kenarında işkence edilmiş cesedi bulunan HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın cinayeti. Bu cinayetten önce, JİTEM Diyarbakır Grup Komutanı A.Cem Ersever ve Grup Komutan Yardımcısı (Celil) kod adlı Aytekin Özen, Ali Ozansoy, Selahattin Görgülü ve ben; JİTEM emrine verilmiş yeşil renkli steyjin Kartal marka arabayla Vedat Aydın´ın evinin bulunduğu İstasyon caddesine gittik. Cem Ersever, Ali Ozansoy ve Selahattin Görgülü keşif yaparak evin bulunduğu apartman katını ve numarasını öğrendi. Aradan birkaç gün geçmişti, 7 Temmuz 1991 günü evimden JİTEM´e gittim. Görevli iki üç askerden başkaca hiç kimse ayakta değildi. Cem Ersever´in postası olan asker, ´abi yavaş konuş, komutan ve diğer arkadaşlar uyuyor. Gece göreve gitmişlerdi, geç saatlerde döndüler.´ dedi. Ve öğlene doğru uyanan Cem Ersever bana ´niçin erken geldin ortalık karışık, Vedat Aydın´ın cesedi bulunmuş´ dedi. Durumu anladım. Vedat Aydın´ın eşi Şükran Aydın tarafından yapılan eşkâl tarifine göre çizilen robot resimdekilerden birisi tıpa tıp Aytekin Özen´dir.
Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Mustafa Özer´in arabasının altında C-4 plastik patlayıcı bombanın patlatılmasını da elindeki uzaktan kumanda cihazıyla Aytekin Özen gerçekleştirdi. Mardin-Kızıltepe´de bir arabanın altında patlatılan C-4 plastik patlayıcıyı da Aytekin Özen patlattı. Bismil´in bir köyünden Selahattin Görgülü aracılığıyla Tepe Köyü benzinliğinde verilen randevuya gelen Zahit Turan adlı vatandaşın, yol kenarında tabanca ile infaz edilmesinde de Aytekin Özen grubun komutanıydı. Bismil Tepe Köyü muhtarı Talat Akyıldız´ın Antalya´da ormanlık bir alanda tabanca ile infaz edilmesi olayında da Aytekin Özen ve Cem Ersever operasyonu yönetiyorlardı. Bu olayda; Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı Kurmay Başkanı, Kurmay Albay Kurtuluş Öğün de suç ortağıdır. İnfazı gerçekleştiren Selahattin Görgülü´ye gözcülük yapmam için beni Antalya´ya çağıran Aytekin Özen´dir. Antalya´ya gitmem için otobüs bileti temin eden ve emir veren de Kur.Alb.Kurtuluş Öğün´dür. Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis´in uçağının düşürülmesinde ve Cem Ersever´in tuzağa düşürülüp infaz edilmesinde de Aytekin Özen´in parmağının olduğunu kuvvetle tahmin ediyorum. ( Cihan)
VEDAT AYDIN KİMDİR?
Vedat Aydın, 1953 yılında Diyarbakır´ın Bismil İlçesi´ne bağlı Kürthacı Köyü´nde dünyaya geldi. 1979´da Diyarbakır´daki Dicle Üniversitesi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü´nden mezun oldu. 12 Eylül harekatından sonra tutuklanıp 4 yıl hapis yattıktan sonra 1990 yılında Diyarbakır´da İnsan Hakları Derneği´nin kurucu üyesi oldu. 28 Ekim 1990´da İHD Genel Kurulu´nda yaptığı Kürtçe konuşmadan dolayı tekrar tutuklandı. Kapatılan Devlet Güvenlik Mahkemesi´ndeki duruşmada Türkçe konuşmayı reddetti. 5 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest kalan Vedat Aydın, İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı´na seçildi. 1991 yılı Haziran ayında HEP Diyarbakır İl Kongresi´nde başkanlığa seçildi. Başkan seçildikten 20 gün sonra, 5 Temmuz 1991 tarihinde gece evine gelen kendilerini polis olarak tanıtan, elleri silahlı ve telsizli kişiler tarafından ?İfadeniz var, bizimle gelip bir imza atacaksınız´ denilerek evinden alındıktan sonra 7 Temmuz 1991´de Elazığ´ın Maden İlçesi yakınlarındaki bir köprü menfezinin altında işkence edilmiş halde cesedi bulundu. Diyarbakır´da 10 Temmuz 1991 günü cenaze töreni düzenlendi. Aydın´ın Mardinkapı Mezarlığı´na defnedilmesi sırasında çıkan olaylarda mezarlık çevresindeki Surların üzerinden kalabalığa açılan ateş sonucu 3 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.
AYGAN İDDİASINI TEKRARLADI: Vedat Aydın cinayetinde emir Küçük´ten, infaz Ersever´den
29.02.2012 17:30 Faili meçhul cinayet davası kapsamında İsveç´ten iadesi istenen eski JİTEM elemanı ve PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan, 1991´de öldürülen eski HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın´ın, bugün Ergenekon davası sanığı olan emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün talimatıyla, JITEM subayları Binbaşı Aytekin Özen, Yüzbaşı Cem Ersever, Ali Ozansoy ve Fethi Çetin´in bulunduğu ekip tarafından infaz edildiğini iddia etti. Binbaşı Aytekin Özen, Yüzbaşı Cem Ersever, Ali Ozansoy ve Fethi Çetin´in bulunduğu dört kişilik JİTEM ekibinin Vedat Aydın´ı öldürdüğünü ileri süren Aygan, infaz emrinin de Veli Küçük tarafından verildiğini söyledi.
Diyarbakır´da bölgesel yayın yapan Güneydoğu Güncel´e özel röportaj veren Abdulkadir Aygan, kendisinin hiçbir kurum ve kişiden beklentisinin olmadığını vurgulayarak, ´Benim kimseden maddi ve manevi beklentim yok. Ben insani ve vicdani görevimi yapmaya çalışıyorum. Torun sahibiyim ailem yeter artık konuşma diyor. Ama ben risk alarak konuşuyorum. Bakın Türkiye´ye iadem isteniliyor. Buna rağmen ben gerçekleri konuşuyorum. İsterim ki bana en azından ´Allah razı olsun´ denilsin´ dedi.
AYDIN CİNAYETİNDE BEN YOKTUM
1991 yılında katledilen dönemin HEP İl Başkanı Vedat Aydın´ın infaz emrinin Veli Küçük´ün başkanlığını yaptığı JİTEM Grup Komutanlığından geldiğini ileri süren Aygan şunları söyledi: Binbaşı Aytekin Özen, Yüzbaşı Cem Ersever, Ali Ozansoy ve Fethi Çetin ile birlikte JİTEM´e ait bir araçla Vedat Aydın´ın ikamet ettiği istasyon caddesi üzerindeki evin yakınına gittik. Apartmanın hemen yanında bulunan petrol ofisinde bekledik. Benle Aytekin Özen araçta bekledik. Onlar binaya girip keşif yaptılar. Sonra beni eve bıraktılar. Sabah İçkale´deki birime geldiğimde onlar yatıyordu. Görevli çaycı asker bana dedi ki, ´ Cem Ersever komutanımız bizi uyandırmayın emrini verdi. Vedat Aydın´ı öldürmüşler. Ben Cem Ersever´e beni neden götürmediklerini sorduğumda bana, bir şey olmaz komşuda pişer, sana da düşer´ demişti. Vedat Aydın´ın cenazesi getirildiğinde olaylar çıkmıştı. Çok ilginçtir JİTEM o gün kendi bünyesinde bulunan hiç kimseyi dışarı çıkarmadı. Bu cinayetle ilgili yeterli çalışma yapılmadı. Bakın kendisi hakkında davacı olmama rağmen, Vedat Aydın´ın öldürülmesi olayı ile ilgili Arif Doğan´ın hiçbir ilgisi yoktur. Cinayeti bu anlattığım kişiler işledi. Zaten Vedat Aydın´ın eşi Şükran Aydın´ın verdiği eşkâller bu kişilerin eşkâlliyle uyuşuyor. ( Star)
(26 Ağustos 2011), son güncel.: (29 Şubat 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Vedat Aydın cinayetiyle ilgili manşetlerimiz
JİTEM´den bordrolu Aygan hakkında geniş bilgi
JİTEM´in varlığını ispatlayan resmi belgeler
JİTEM´le ilgili tüm manşetlerimiz