Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu´nun yargılandığı davada, 2009 yılında emniyet görevlileri ile hakim ve savcıların katıldığı iftar yemeğine ilişkin yayınlanan kışkırtma haberle ilgili mütalaasını açıklayan savcı söz konusu haberde eleştiri sınırları aşılarak hedef göstermeye varıldığını savundu ve 3 yıla kadar hapis cezası istedi. Sanık Barış Terkoğlu ise olayı haber değeri olduğu için haberleştirdiğini savundu.
Odatv´nin iftar kışkırtmasına hapis istemi
Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu´nun yargılandığı davada, 2009 yılında emniyet görevlileri ile hakim ve savcıların katıldığı iftar yemeğine ilişkin yayınlanan kışkırtma haberle ilgili mütalaasını açıklayan savcı söz konusu haberde eleştiri sınırları aşılarak hedef göstermeye varıldığını savundu ve 3 yıla kadar hapis cezası istedi. Sanık Barış Terkoğlu ise olayı haber değeri olduğu için haberleştirdiğini savundu.
´Bu fotoğraflar olay yaratacak´ başlığıyla 2009 yılında verilen haberde emniyet ve yargı camiasının davetli olduğu iftar dincilerin yargıyı ele geçirdiği teması ile verilmişti. Ergenekon davasına bakan hakim ve savcıların karalandığı habere konu olan iftarın, Ergenekon davasının emniyet ve yargı işbirliğiyle düzenlenmiş bir tertip olduğuna dair delil olduğu iddia edildi. Bu haberden hareket eden Ergenekon sanıkları birçok kez Ergenekon hakimlerinin davadan çekilmesi için talepte bulundu. CHP´nin de iştirakiyle büyük bir tartışma başlatıldı. Şubat 2011´de Odatv´ye yapılan baskında ele geçirilen belgelerde ise odatv´nin Ergenekon örgütünün talimatları doğrultusunda Ergenekon ve benzer davalar aleyhinde yayın yaptığı ortaya çıkarıldı, çok sayıda kişi tutuklandı.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmaya Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu olan Barış Terkoğlu getirildi. Duruşmada Savcı Mehmet Ali Uysal esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Savcı Uysal, Odatv.com adlı haber sitesinde ?Bu fotoğraflar olay yaratacak başlığıyla yayınlanan haberde İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Dairesi tarafından düzenlenen iftar yemeğine Ergenekon iddianamesini hazırlayan savcılar ile ilgili davaya bakacak olan hakimlerin katıldığına dair bilgiler yer aldığını belirtti.
HABER YORUMLARI HEDEF GÖSTERİR NİTELİKTE
Haberde, yemekle ilgili fotoğrafların yayınlandığına dikkat çekilen mütalaada, haberin rumuzlu isim kullanan birçok okuyucu yorumlarına neden olduğu, bu yorumların eleştiri sınırlarını bir hayli aşarak hedef göstermeye varacak şekilde olduğu kaydedildi. Bu nedenle sanık Barış Terkoğlu´nun ?Terörle mücadele görev almış kişileri hedef göstermek suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Odatv´de yayınlanan haberi sorumlu yazı işleri müdürü olarak çalıştığı gazetede haber amacıyla yayınlandığı belirtilen Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Güray Tekin Öz´ün ise beraati istendi.
TERKOĞLU: HABERİ HABER DEĞERİ OLDUĞU İÇİN YAPTIM
Sanık avukatları mütalaaya karşı savunma hazırlamak için süre isterken Barış Terkoğlu, ?Haberi haber değeri olduğu için yaptım dedi. Terkoğlu, haberin içeriğinde Ergenekon soruşturmasına herhangi bir atıf yapılmadığını da sözlerine ekledi. Sanıkların ve avukatların mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için süre veren mahkeme duruşmayı erteledi. ( DHA)
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali tarafından hazırlanan iddianamede, Odatv adlı internet sitesinde 5 Ekim 2009´da, İstanbul Emniyet İstihbarat Dairesi´nin Eylül 2006´da düzenlediği bir iftar yemeğine ilişkin Bu fotoğraflar olay yaratacak başlıklı haber yayınlandığı belirtiliyor. Söz konusu haberde, düzenlenen iftara Ergenekon davalarının görüldüğü Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi´nde görevli hakim savcıların katıldığının ifade edildiği iddianamede, haberde yasal prosedürün dışına çıkıldığı, hakimlerin de savcı ve polislerle birlikte hareket ettikleri ve soruşturma sürecine gölge düşürülmeye, bu şekilde de kamuoyunun oldukça hassas olan soruşturmaya karşı ajite edilmeye çalışıldığı anlatılıyor. Sitede yayınlanan habere yapılan yorumların savcılara ve hakimlere yönelik hakaretler içerdiğinin kaydedildiği iddianamede, Sanıklar Odatv Sorumlu Müdürü Barış Terkoğlu ve Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Güray Tekin Öz´ün Terörle mücadele görev almış kişileri hedef göstermek suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
İFTAR DAVASININ, ODATV VE ERGENEKON DAVALARIYLA BİRLEŞME OLASILIĞI VAR
Bugünkü duruşmada kimseyi terör örgütlerine hedef göstermediğini savunan Terkoğlu, haber değeri taşıdığı için konuyu haber yaptığını söyledi. ´Bu fotoğraflar olay yaratacak´ başlığıyla verilen haberde emniyet ve yargı camiasının davetli olduğu iftar dincilerin yargıyı ele geçirdiği teması ile verilmiş, Ergenekon davasına bakan hakim ve savcılar karalanmış, iftarın Ergenekon davasının emniyet ve yargı işbirliğiyle düzenlenmiş bir tertip olduğuna dair delil olduğu iddia edilmişti. Bu haberden hareket eden Ergenekon sanıkları birçok kez Ergenekon hakimlerinin davadan çekilmesi için talepte bulundu. CHP´nin de iştirakiyle büyük bir tartışma başlatıldı. Oysa, yıllardır yapılan ve tüm hakim ve savcıların davet edildiği geleneksel iftara sadece Ergenekon davasından bazı hakimlerin değil Ergenekon çevrelerinin sahiplendiği diğer bazı hakimlerin de katıldığı ortaya çıktı. Bu ayrıntıların ortaya çıkmasıyla yatışan tartışma, birkaç yıl sonra Odatv´ye yapılan operasyonda ele geçen ve Ergenekon, Balyoz ve Poyrazköy gibi davaların boşa çıkarılması, sulandırılması ve kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırılması için neler yapılması gerektiğini ifade eden ´Ulusal Medya 2010´ isimli belge ile tekrar gündeme geldi. Belgede bu davalara bakan hakim, savcı ve polis gibi kamu görevlilerine yönelik her türlü dezenformasyon faaliyetlerinin önemi vurgulanıyor. Dolayısıyla bugünkü davada ifade veren Odatv haber müdürü Terkoğlu´nun haber değeri taşıdığı için iftar yaptıklarını belirtmesi anlamsız bir söz. İftar haberi çok açık şekilde bir provokasyon.. ´Ulusal Medya 2010´ belgesine uygun şekilde Ergenekon Terör Örgütü´nün ´soruşturmaları, davaları, savcı ve hakimleri itibarsızlaştırma operasyonu´.. Bu açıdan davanın ilerleyen süreçte Odatv ve Ergenekon davalarıyla birleştirilmesi olasılığının var olduğu söylenebilir.
ODATV´DE ELE GEÇİRİLEN BELGE: ERGENEKON VE BENZER DAVALAR ALEYHİNDE YAPILACAKLAR
Ergenekon soruşturması kapsamında Oda TV isimli internet sitesine yapılan baskında ele geçirilen ´Ulusal Medya 2010´ isimli belge, Ergenekon, Balyoz ve Poyrazköy gibi davaların boşa çıkarılması, sulandırılması ve kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırılması için neler yapılması gerektiğini işliyor. Belgelerde bu davalara bakan hakim, savcı ve polis gibi kamu görevlilerine yönelik her türlü dezenformasyon faaliyetlerinin önemi vurgulanıyor. Odatv avukatlarının ´email ekinde gönderilen virüs yoluyla Yalçın´ın bilgisayarına yüklendi´ diye şok eden bir izah getirmeye çalıştığı dokümandaki hakimleri itibarsızlaştırma faaliyetleri aslında odatv´nin sürekli yaptığı iş olduğu söylenebilir. Özellikle 2009 yılı ramazan iftarına katılan hakim ve savcılarla ilgili haberi, bunlar arasında en fazla ses getireni oldu. Dolayısıyla odatv´nin zaten sürekli yapmakta olduğu faaliyetlere dair bilgisayarda bulunan bir belgenin virüs yoluyla başkaları tarafından komplo amacıyla yerleştirildiği savunması inandırıcı bulunmadı.
ODATV´NİN HABERİNE KONU OLAN İFTAR YEMEĞİ
2009 yılında emniyet tarafından verilen geleneksel iftar yemeğine çok sayıda hakim ve savcı katılmıştı. Bu iftar yemeğinin görüntülerini yayınlayan odatv, CHP´nin de konuyu gündeme getirmesiyle büyük bir tartışma başlattı. CHP 50 civarındaki milletvekili ile davaya adeta çıkarma yaptı, bununla da kalmayıp onlar da reddi hakim istediler. Bu çevreler, hakim ve savcıların emniyetçilerle bu kadar samimi olmasının açıkça söylemeseler de dinci kadrolaşmayı ispatladığını ileri sürerek dava üzerinde baskı oluşturmayı denediler. Hakimlerin davadan çekilmesi için defalarca reddi hakim talepleri yapıldı. Ancak bu talepler bir çok mahkeme heyetleri tarafından reddedildi. Bu süreçte çok önemli ayrıntılar çıktı. Bu iftar ilk defa yapılmıyordu, her yıl tekrarlanan geleneksel bir iftardı. Tüm hakim ve savcıların davet edildiği iftara sadece Ergenekon davasından bazı hakimlerin değil Ergenekon çevrelerinin sahiplendiği diğer bazı hakimlerin de katıldığı ortaya çıktı. Albay Dursun Çiçek´i serbest bırakmakla tanınan, ayrıca bir uyuşturucu çete lideriyle bağlantısı gündeme geldiği için sonradan HSYK tarafından görevden alınan Hakim Erkan Canak ile yine benzer bir ilişki nedeniyle görevden alınan Hakim Zafer Başkurt gibi ergenekon sanık ve çevreleri tarafından sahiplenilen hakimlerin de o iftara katıldığı ortaya çıktı. Yine ergenekoncuların sahiplendiği Köksal Şengün´ün iftara katılmasına karşın ergenekoncuların istemediği Sedat Sami Haşıloğlu katılmadığı da ortaya çıktı.
İftar nedeniyle yapılan reddi hakim taleplerinde görüşünü açıklayan Savcı Mehmet Ali Pekgüzel´in yaptığı şu mütalaa geleneksel iftarın ne kadar normal olduğunu gösteriyordu: Hakim ve savcılar, hukuk fakültelerinde aynı eğitimi almışlardır. Kurayla bazıları hakim, bazıları savcı olmuşlardır. Aynı adliyede çalışan, aynı lojmanlarda kalan, aynı yemekhanede yemek yiyen, aynı servisi kullanan, yan yana odalarda çalışan, belki de kapı komşusu olan hakim ve savcıların birbirlerini etkilemeleri için bir yemekte bir araya gelmelerine gerek yoktur. İşi gereği, Cumhuriyet savcıları her gün kolluk görevlileriyle bir aradadırlar. Hakimler de işleri gereği kolluk görevlileriyle görüşürler. Birçok resmi ve özel kurum bu tür davetleri geleneksel olarak düzenler. Baro başkanlıklarının yaptığı birçok davette hakim ve savcılar bir araya gelirler. Hiç kimse bunu sormaz. Söz konusu bir iftar yemeğidir. Tarihi önceden bellidir.
Tartışmalar üzerine bir açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da odatv´nin haberine tepki göstermişti. Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü´nün her yıl iftar yemeği verdiğini ve özel yetkili mahkemede görev yapan hakim ve savcılar olarak bu davete katıldıklarını belirtmişti. Savcıların her gün defalarca toplantı yaptığı emniyet mensuplarıyla akşam yemekte ya da iftarda buluşmasında hiçbir anormallik olmadığını belirten Çolakkadı, Bu yemekte ne müşteki var ne de şüpheli. Her gün birlikte çalışan, toplantılar yapan savcılarla emniyet görevlileri var. Emniyet her yıl böyle bir iftar verir, hakim ve savcıların da katılması çok normal, isteyen gelir isteyen gelmez. demişti.
ODATV´NİN PAPARAZZİ GAZETECİLİĞİ
Ancak odatv´ciler sadece bazı hakimler üzerinde odaklandı ve büyük bir dezenformasyon yürüttü. Ayrıntılarını sitemizde dikkatle takip ettiğimiz bu dezenformasyon başarılı olmadı, ancak çok gürültü yaptı, uzun süre tartışıldı. İşte hakim ve savcıların suç olmayan hareketlerini dahi bir paparazzi seviyesizliği ile tespit etmeye, ardından yine seviyesiz şekilde gündeme getirerek adeta bir bardak suda fırtına çıkarmaya çalışan, Ergenekon ve benzer kritik davaları itibarsızlaştırmaya yönelik planın odatv´den çıkması bu açıdan önemli. Odatv´nin gazetecilik değil tetikçilik yaptığı bir kaç gündür süren tartışmalarda da ortaya çıktı. Sabah yazarı Sevilay Yükselir odatv´nin kendisine nasıl seviyesizce iftira attığını ve bunda ısrar ettiğini dile getirdi. Başka gazeteciler de benzer iftiralara maruz kaldıklarını açıkladılar. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(17 Ağustos 2011, 13:17)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Odatv´nin ´iftar´ kışkırtması yargılanıyor
İftar yemeği ve reddi-hakim talebi konulu manşetlerimiz
ODATV İLE İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Kontrgerilla Medyası
Ergenekon davasını engelleme girişimleri
Virüs adı: Oda.. Hedefi: Ergenekon´u bozmak
Ergenekon medyası ´karanlık oda´da yapılandırıldı
Sabah Akşam ´Karanlık Oda´yı aydınlattı
Flaş!!! Odatv´ye baskın