Ergenekon davasının dünkü duruşmasında Cumhuriyet gazetesine molotoflu saldırının polislerin yönlendirmesiyle gerçekleştiğini iddia eden Bedirhan Şinal bugün de suçladığı polislerin isimlerini açıkladı. Şinal´in düne kadar dava sanıklarını suçlarken iki gündür polisleri komploculukla suçlamaya başlaması dikkat çekti. Emniyet içinde çete var diyerek bazı polislerin isimlerini veren sanık başka somut bilgi vermedi.
Ergenekon´da 192. duruşma
Ergenekon davasının dünkü duruşmasında Cumhuriyet gazetesine molotoflu saldırının polislerin yönlendirmesiyle gerçekleştiğini iddia eden Bedirhan Şinal bugün de suçladığı polislerin isimlerini açıkladı. Şinal´in düne kadar dava sanıklarını suçlarken iki gündür polisleri komploculukla suçlamaya başlaması dikkat çekti. Emniyet içinde çete var diyerek bazı polislerin isimlerini veren sanık başka somut bilgi vermedi.
Birinci Ergenekon Davası´nda 27´si tutuklu 108 sanığın yargılandığı davanın 192. duruşmasının görülmesine devam ediliyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi bitişiğinde salonda yapılan duruşmaya, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım´ın da aralarında bulunduğu 25 tutuklu sanık hazır bulundu. Tutuklu sanıklardan Ergün Poyraz, Sevgi Erenerol ise duruşmaya katılmadı.
Cumhuriyet Gazetesi´ne molotof kokteyli atılması olayına ilişkin davanın, Birinci Ergenekon davasıyla birleştirilmesinin ardından dün ilk kez ifade veren Bedirhan Şinal, davanın diğer sanıklarını suçladığı ifadelerinin hepsini reddettiğini, o ifadeleri polislerin zoruyla verdiğini söylemişti. Bu gün taleplerin alındığı sırada söz alan Şinal, emniyetin içinde örgütlenmiş bir çete olduğunu tekrarladı. Şinal, organize suç örgütü lideri olduğu iddia edilen Sedat Peker´in adamlarına komplo kurarak, bu davada sanık olmalarına neden olduğunu iddia ettiği şube müdürleri ve başkomiserlerin adını açıkladı.
POLİSLERİN İSİMLERİNİ VERDİ BAŞKA SOMUT BİLGİ VERMEDİ
Şinal, Dün isim istemiştiniz. Açıklayacağım isimler bahsetmiş olduğum örgütün elemanlarıdır. Emniyet Müdürü H.I.´nın olay tarihinde hakkımızda düzenlenen evraklarda imzası var. Bu şahıs, bize Edirne F Tipi Cezaevi´ne bu senaryoyu yazdırmaya Başkomiser S. G.´yi yollayan kişidir. Senaryonun yazıcısı ise polis E. G.´dir. Başkomiser S.A.´nın da bütün evraklarda imzası var. İsim istediniz verdim. Bunlar hakkında gereğini yapın. İşlem yapılırsa, isimlerin devamını açıklayacağım ifadelerini kullandı. Mahkemeden adalet talep ediyorum diyen Şinal, Gerçekler ortaya çıksın 40 yıl yatmaya hazırım dedi.
ALPARSLAN ARSLAN KAHKAHA ATTI
Şinal´ın polislerin isimlerini açıklamasının ardından duruşma salonunda kahkaha atan Danıştay Saldırısı Davası´nın sanığı Alparslan Arslan mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese´den söz istedi. Alpaslan Arslan laik ve hukuk devletinin kanunlarına bağlı olduğunu belirterek, Danıştay Saldırısı´yla ve diğer terör olaylarıyla benim bir ilgim yok. Devletimi ve hükümetimi seviyorum. Tahliyemi istiyorum diye konuştu.
ŞİMDİYE KADAR SANIKLARI SUÇLAMIŞTI
İlkokul mezunu olan 23 yaşındaki Bedirhan Şinal, Beşiktaş Adliyesi´nde 1 Temmuz 2009 tarihinde verdiği ilk ifadesinde Cumhuriyet Gazetesi´ne molotof atılması olayını davanın diğer tutuklu sanıkları Murat Aplak, Fatih Derdiyok ve Boğaç Kaan Murathan tarafından yaptırıldığını söylemişti. 2010 yılının temmuz ayında mahkemeye mektup gönderen Şinal, Diğer sanıkların molotoflu saldırıyla alakasının olmadığını sanıkların suçsuz olduğunu ifade etmişti. Ancak 9 Kasım 2010 tarihinde ´kapalı oturumda´ 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde hakim karşısına çıkarılan Şinal yine sanıkları suçlamıştı. Şişli´deki Cumhuriyet Gazetesi´nin bahçesine 29 Mart 2008 tarihinde molotofkokteyli atılmıştı. ( DHA)
OSMAN YILDIRIM: CUMHURİYET´İ HAVAYA UÇURURDUM
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen Ergenekon davasının öğleden sonraki bölümüne sanıkların taleplerinin alınmasıyla başlandı. Tutuklu sanık İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, bu soruşturmanın başından beri yaptığı saptamaların, TSK´nın komuta kademesinin resmi açıklamalarıyla da doğrulandığını savunarak, şunları söyledi: ´Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner´in 29 Temmuz 2011 günü yayımladığı TSK´ya veda mektubu, bizim bu yargılamanın başından beri söylediklerimizdir. ´Ergenekon´ operasyonu, Cumhuriyet devrimini, Türk ordusunu ve İşçi Partisi gibi yurtsever güçleri hedef alan bir ABD operasyonudur.´
Tutuklu sanık Osman Yıldırım da Cumhuriyet gazetesine iki el bombasını kendisinin attırdığını önceki ifadelerinde söylediğine dikkati çekerek, ´Cumhuriyet gazetesine bomba attırdım, pişman değilim. Bana oynanan bu oyunu bilseydim, içinde kim olduğuna bakmaz o gazeteyi havaya uçururdum. Benim cezamı en üst sınırdan verin´ dedi. Danıştay´a saldırı olayıyla hiçbir ilişkisi olmadığını söyleyen Yıldırım, devletini ve milletini sevdiğini ifade ederek, ´Devletini, milletini seven biri, Danıştay´a yapılan saldırıyı onaylar mı?´ diye konuştu.
İSMAİL YILDIZ
Sanık İsmail Yıldız ise verilen ilaçların etkisiyle kendisini ifade edemeyecek hale geldiğini, bu süreçte ayakta bile zor durduğunu ifade ederek, bitkinliği nedeniyle iki kez düştüğünü ve birinde burnuna, diğerinde ise ağzının içine 5´er dikiş atıldığını kaydetti. İfadesi sırasında ağlayan Yıldız, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu´na teşekkür ederek, ´İyi ki beni oraya göndermişsiniz. Ben gördüm. Türkiye´nin orayı görmesi lazım. Biz bu davanın yüz karası olduğunu söylüyorduk, ama aslında o hastane yüz karasıymış. Mahkeme yüz karası değilmiş´ dedi. Bunun üzerine Hakim Haşıloğlu, ´Sizin sevkiniz, eski mahkeme başkanı Köksal Şengün tarafından cezaevi revirine yapıldı. Ben de duruşmada sizin doktora sevk işleminizin yapılıp yapılmadığını sordum. Hastaneye sevkiniz, revir doktorunun inisiyatifidir´ diye konuştu. Tutuklu sanık Mehmet Demirtaş da hastaneye sevk edilmesinden önce İsmail Yıldız ile aynı koğuşta yattıklarını belirterek, ´Sayın Başkanım, insanlık adına İsmail Yıldız´ın tahliyesini talep ediyorum´ dedi.
BAZI SANIKLARIN CAN GÜVENLİĞİ
Duruşmada söz alan sanık Bedirhan Şinal ise can güvenliğinin tehlikede olduğunu, önlem alınmazsa sorumluluğun mahkemeye ait olacağını öne sürerek, şunları söyledi: ´Bu ifadeyi verdikten sonra can güvenliğimin tehlikede olduğunu size söyledim. Cezaevinin 1. müdürü, polislikten ayrılma bir insan. Kendisini kukla yapmışlar. Bana bir kalem vermeyen insanlar, şimdi permatik vermeye başladılar. Can güvenliğime herhangi bir şey geldiği takdirde sorumlusu heyetinizdir.´
Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese Şinal´a, ´Cezaevi yönetimine dilekçe verdiniz mi?´ diye sordu. Şinal da ´Zaten can güvenliğimi tehlikeye atan cezaevi yönetimidir. Beni tehdit eden adamlardan ben neyi talep edeyim? Allah rızası için izin verin savunmama devam edeyim´ diye konuştu. Özese de ´Talebiniz alındı´ dedi.
Sanık Boğaç Kağan Murathan da polisin komplosuna kurban gittiğini ve masum olduğunu ileri sürerek, kendisine Sedat Peker hakkında itirafçılık teklifinin yapıldığını, ancak gelen bu talebi reddettiğini söyledi. Murathan, bu nedenle polisin bu olaydan sonra kendisine düşman kesildiğini öne sürdü. Murathan´ın avukatı Burak Bekiroğlu da mahkemeye bir dilekçe sundu. Bekiroğlu, dilekçesinde, Murathan´ın can güvenliğinin sağlanması talebinde bulunarak, aksi bir durumda sorumluluğun mahkemede olacağını öne sürdü.
Tutuklu sanık emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin de yaklaşık 2 yıldır tahliye talebinde bulunmadığını belirterek, ´Çünkü yargı özgür değildir. Özgür olduğunda tahliye kendiliğinden gelir´ dedi.
Tutuklu sanık Semih Tufan Gülaltay da ´Ergenekon´ diye bir örgütün bulunmadığını öne sürerek, mahkeme salonunda bulunan tutuklu sanıkların polisin komplosu sonucu yakalandığını iddia etti. ( AA, Sabah)
CUMHURİYET SALDIRGANI YASİN HAYAL´LE ARKADAŞ ÇIKTI
06 Ağustos 2011 - Birinci Ergenekon davası ile birleştirilen Cumhuriyet Gazetesi´ne molotofkokteyli atılmasına ilişkin davanın tutuklu sanıklarından Bedirhan Şinal´ın, Hrant Dink cinayetinde azmettirici olmakla suçlanan Erhan Tuncel ve Yasin Hayal´le arkadaş olduğu ortaya çıktı. 192. duruşmada ifade veren Şinal, memleketi olan Rize´nin Ardeşen ilçesine gittiğinde Trabzon´a da gittiğini anlattı. Şinal, Alperen Ocakları´na yakın olduğum için Trabzon´a gittiğimde Dink davasında yargılanan Tuncel (Erhan) diye biriyle görüşürdüm. Hrant Dink´in öldürülmesine ilişkin davanın tutuklu sanığı Yasin Hayal ile birkaç defa karşılaştığımızı olaylardan sonra öğrendim. Yazışmaya başladık. Yasin Hayal bana mektuplar göndermiş ama mektuplara ulaşamadım. Sadece 2 tanesi elime geçti. dedi. Dink davasının sanığı Yasin Hayal´in kendisine gönderdiği mektupları okuyan Şinal, daha sonra bunları mahkeme heyetine sundu. Şinal, bulması halinde başka mektupları da mahkemeye getirebileceğini söyledi. ( Zaman)
(05 Ağustos 2011), son güncel.: (06 Ağustos 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Bedirhan Şinal´in ifadelerini mahkemede reddetmesi ve polisleri suçlaması
Cumhuriyet gazetesine molotoflu saldırı ve Ergenekon bağı manşetlerimiz
Flaş!!! Cumhuriyet ve Patrik saldırıları, Ergenekon´la birleşiyor
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara