13 ve 14´den sonra 9. Ağır Ceza hakimleri de Haberal´ın ´çekilin´ talebini reddetti. İtiraz dilekçesi 10. Ağır Ceza´ya gönderildi. Avukatları, Haberal kendisini tahliye edecek olanları buluncaya kadar hakim seçmeye devam etmekte kararlı olduğunu açıklamıştı.
Haberal´ın ´çekil hakim´ talebine ret
13 ve 14´den sonra 9. Ağır Ceza hakimleri de Haberal´ın ´çekilin´ talebini reddetti. İtiraz dilekçesi 10. Ağır Ceza´ya gönderildi. Avukatları, Haberal kendisini tahliye edecek olanları buluncaya kadar hakim seçmeye devam etmekte kararlı olduğunu açıklamıştı.
Milletvekili seçilen Mehmet Haberal´ın tahliye talebinin reddine yapılan itirazı değerlendirecek mahkemede skandal şekilde tazminata mahkum ettirdiği hakimin çekilmemesi üzerine talep bir kez daha üst mahkemeye gönderildi. Reddi hakim talebini şimdi İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirecek.Haberal´ın tahliye talebinin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmesi üzerine avukatları karara itiraz etmişti. İtiraz başvurusu bir üst olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi´ne giderken avukatlar heyette Haberal´ın tazminata mahkum ettirdiği hakimlerin olmaması talebinde de bulundu. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi´ne başkanlık yapan Resul Çakır´ın çekilmemesi üzerine avukatların reddihakim talebi 9. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderildi. Ancak bu mahkemenin başkanı Nurettin Ak da Haberal´ın tazminata mahkum ettirdiği hakimlerden biri olunca avukatlar Ak´ın çekilmesi talebinde bulundu. Başkan Ak çekilmeyince avukatlar yine reddihakim talebinde bulundu. Bunun üzerine talep bir üst mahkeme olan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderildi.Haberal´ın avukatları, tazminata mahkum olmayan hakimlerden oluşan heyet kuruluncaya kadar itiraza devam edeceklerini belirtmişti. ( Cihan)
HABERAL´IN STRATEJİSİ ÇÖKTÜ
Haberal´ın, geçtiğimiz yıl Yargıtay 4. Hukuk Dairesi´ndeki uzantılarını kullanarak geliştirdiği strateji ile Ergenekon ve Balyoz davasına bakan çeşitli mahkemelerdeki çok sayıda hakim skandal tazminat davalarına çarptırılmış, ardından da ´Husumet´ doğduğu gerekçesiyle o hakimlerin davalardan çekilmesi istenmişti. Ergenekon ve Balyoz davalarında istenmeyen hakimlerin devre dışı bırakılmasını ve davaların böylece çökertilmesini hedefleyen bu strateji, ancak halkın devreye girmesiyle, anayasa değişikliklerinin geçtiğimiz yıl referandumda kabul edilmesiyle çökertilebilmişti. Yargıtay 20. Hukuk Dairesi de, 9 Mayıs 2011 tarihinde, sanıkla yargılayan hakimin davalık olmasının ´husumet´ anlamına gelmeyeceğine karar vermişti. Kararda, ´Aksine bir yorum, yargılama yapan tüm hakimlerin kötü niyetli taraflarca reddedilmesini kolaylaştıracağı gibi, bu hakkı kötüye kullanmak isteyenlerin davranışlarını da korumak anlamına gelir´ değerlendirmesi yapmıştı. Bu karar ve değerlendirme, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının savunma stratejisi olarak geliştirdiği ´husumet oluşturma ve ardından reddi hakim ile beğenilmeyen hakimlerin yargılamasından kurtulma´ taktiğinin mahkemelerce de farkedildiğini gösteriyor. Bu nedenle Haberal´ın hukukla adeta oyun oynayarak kendini tahliye ettirme çabalarının başarıya ulaşma şansı bulunmuyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(29 Haziran 2011, 17:01)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Biri Haberal´ı uyandırsın: Reddi hakim istedi
Yargıtay´dan Ergenekon´a ´husumet´ şoku
Ergenekon´u tazminatla çökertme planı çöktü
ERGENEKON SAVCI VE HAKİMLERİNİN YARGITAY TAZMİNATLARIYLA YILDIRILMA ÇABASI
Yargıda kontrgerilla örgütlenmesi
Ergenekon davasını engelleme girişimleri
Flaş!!! Yargıtay´ın Haberal skandalına karşı yasa teklifi
Örgüte para lazım: Ergenekoncular 468 bin lira istiyor
Haberal ve onun yargı ile sağlıkta kollanması manşetlerimiz
Böyle olur yükseklerin alçak hukuku: Skandala yargıtay onayı
Haberal´ın dava açtığı iki hakim ´Şemdinli kararını´ hatırlattı
Balyoz hakimlerinden Yargıtay´a isyan: Baskı yapmayın