Balyoz soruşturması kapsamında mahkeme tarafından dün kabul edilen ikinci iddianamenin kabul kararıyla birlikte, davaya esas teşkil eden Eskişehir´de ele geçen belgelerle ilgili TÜBİTAK´tan rapor istenmesine karar verildi.
Eskişehir belgelerine TÜBİTAK incelemesi
Balyoz soruşturması kapsamında mahkeme tarafından dün kabul edilen ikinci iddianamenin kabul kararıyla birlikte, davaya esas teşkil eden Eskişehir´de ele geçen belgelerle ilgili TÜBİTAK´tan rapor istenmesine karar verildi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianameyi dün kabul etti. Mahkeme, hazırladığı tensip zaptını avukatlara dağıtmaya başladı. Tensip zaptında tutuklu sanıklar Orgeneral Bilgin Balanlı, Tümgeneral İsmail Taş, Albay Ahmet Erdem, Albay Ahmet Zeki Üçok, Albay Ahmet Dikmen, Albay Mehmet Erkorkmaz, Albay Halit Nejat Akgüner, Bülent Günçal, emekli Albay Hakan Büyük, Albay Onur Uluocak, Albay Rafet Oktar, Albay Servet Bilgin, Albay Sinan Topuz, Binbaşı Refik Levent Tezcan, Binbaşı Ayhan Üstbaş´ın ´kuvvetli suç şüphesi, delillerin tam olarak toplanmamış olması, sanıkların delilleri karartma ihtimali´ gerekçe gösterilerek tahliye taleplerinin reddedildiği belirtildi.
Yakalama kararı verilen 8 sanık
Mahkeme, soruşturma kapsamında savcılık tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılan Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk ve Albay Mehmet Örgen hakkında ise yakalama kararı çıkarttı. Bu karara gerekçe olarak, Sanıkların üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, delillerin tam olarak toplanılmaması, sanıkların konumları itibariyle delillere etki yapma ihtimalinin bulunması´ gösterildi. Mahkeme bu sanıkların, mesai saatleri içinde davanın görüleceği İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´ne getirilmesini istedi. İlk duruşmada bu şüphelilerin tutuklanması bekleniyor.
Mahkeme, sanıklardan emekli Albay Hakan Büyük´ün Eskişehir´deki evinde bulunduğu belirtilen belgelere ilişkin TÜBİTAK´tan bilirkişi raporu istenmesine karar verdi. Genelkurmay Başkanlığı´na da yazı yazan mahkeme, tüm sanıkların 2002 yılında bugüne kadar görev yaptıkları yerleri, görev sırasında yaptığı izinler, aldığı raporlar ve yurtdışında görev yapıp yapmadıklarını sordu. Mahkeme, ayrıca tutuksuz sanıklardan Yüzbaşı Tülay Delibaş´ın da 2002-2003 yıllarında ve daha öncesinde çalıştığı yerlerde taşınabilir bilgisayar verilip verilmediğine ilişkin bilgi istedi. ( Cihan)
Balanlı: Bilvanis´le ilgili ben değil Hava Kuvvetleri çalışma yaptı
İkinci Balyoz iddianamesine göre; tutuklu sanık Orgeneral Bilgin Balanlı, kendisi hakkındaki suçlamaları reddederken Hava Kuvvetleri´nin Bilvanis çiftliğine yönelik çalışmalar yaptığını kabul etmiş.Balyoz soruşturması kapsamında hazırlanan ve mahkeme tarafından kabul edilen iddianame avukatlara verilmeye başlandı. Soruşturma sürecinde ele geçirilen belgelerde Eskişehir´deki Bilvanis çiftliği hakkında şüphelilerin istihbari çalışmalarda bulundukları iddia edilmişti. İddianamede, 2003 yılından itibaren çiftliğin kurulmaya başlaması ile birlikte çiftlik hakkında detaylı çalışmaların yapıldığını belgeleyecek nitelikte video görüntülerinin ve ıslak imzalı resmi yazışmaların yer aldığı belirtildi. Balanlı adına imzaya açılmış Nisan 2007 tarihli bir belgede ise, Çiftliğin mevcut detaylı hava fotoğraflarının incelenmesi ve emir verildiğinde havadan yere taarruzlar icra etmek üzere ayrıntılı hedef analiz çalışması yapılacağı dair bilgi verildiğinin görüldüğü kaydedildi.
Ordu içindeki ´Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren iskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs´ eden yapılanmanın bu çiftlikle ilgili bilgileri hükümeti devirme amacına yönelik topladığı anlatılan iddianamede, Balanlı´nın bu amaçla yerel ve ulusal gazetelere haber yaptırdığı kanaatine varıldığı ifade edildi.
İddianamede, Balanlı´nın 30 Mayıs 2011 tarihinde savcılıkta ve mahkemedeki ifadelerinde bu suçlamaları reddettiği ancak Hava Kuvvetleri tarafından 2003 yılı ve sonrasında çiftliğe yönelik olarak istihbari amaçla keşif uçuşlarının yapıldığını doğruladığı kaydedildi. Balanlı´nın kendisinin ise bu olayı 2008-2009 yılında önüne gelen bilgi notu içeren rapordan öğrendiğini, ancak görev yaptığı süre içerisinde Hava Kuvvetleri ile herhangi bir yazışma yapmadığını beyan ettiği belirtildi. ( Cihan)
Eskişehir´deki belgeleri haber veren ihbarcı bulunamadı
İkinci Balyoz iddianamesinde, Eskişehir´de ele geçirilen belgelerin ihbarını yapan kişinin bulunamadığı belirtildi. İhbarın ise bir çay ocağının bağlantısından gönderildiği, ifadesi alınan işletme sahibinin de iş yerine eczacı, asker, adliye personeli ve öğretmenlerin sık geldiğini söylediği kaydedildi. İddianamede, emekli Albay Hakan Büyük´ün Eskişehir´deki evinde ele geçirilen belgelerin ihbar maili ile ortaya çıktığı anlatıldı. İhbar mailinin kimden geldiğine ilişkin araştırma yapıldığı aktarılan iddianamede, ihbarın gönderildiği 85.96.244.116 nolu IP numarasının Savaş Kumanlı adına kayıtlı 0 212 369 57 02 nolu telefondan internete bağlanılan adres olduğu belirtildi.
İhbar çay bahçesindeki kablosuz ağa girilerek yapılmış
Söz konusu şahsın ihbar ile ilgili ifadesine başvurulduğu kaydedilen iddianamede, Kumanlı´nın ifadesinde, 85.96.244.116 nolu IP adresi, söz konusu telefon numarası üzerinden yaklaşık 2 yıldır benim adıma kayıtlı. Çay bahçesine gelen müşteriler genelde eczacılar (ilaç plasiyerleri), askerlik şubesi konum itibariyle yakın olması hasebiyle askeri görevliler, adliye çalışanları, öğretmenler ve normal vatandaşlardır. Gelen müşteriler genellikle kendilerine ait dizüstü bilgisayarları ile geliyorlar ve çay bahçesine ait internet ağı üzerinden internete bağlanıyorlar. Bahse konu ihbarı da gelen müşterilerden tanımadığım birisi kullanmış olabilir. Ancak şüphelendiğim herhangi bir kimse yok. dediği anlatıldı. İhbarın gönderildiği güne ait kamera kayıtlarının olmaması sebebiyle ihbarcının tespit edilemediği belirtildi. ( Cihan)
Yakalama kararı çıkarılanlardan Tümgeneral Karataş, hastaneye kaldırıldı
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nce hakkında yakalama kararı verilen 8 sanık arasında bulunan Diyarbakır´daki 2. Hava Kuvvet Komutan Yardımcısı Tümgeneral Karataş, rahatsızlanınca Diyarbakır Asker Hastanesinde tedavi altına alındı. Mahkeme, Karataş´ın da bulunduğu 8 sanık hakkında ?suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delillere göre kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, delillerin tam olarak toplanılmamış olması, sanıkların konumları itibarıyla delillere etki yapma ihtimalinin olması, atılı suçun CMK´nın 100. maddesindeki katalog suçlardan olması, sanıklar hakkında tutuklama şartlarının oluştuğu? gerekçesiyle adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağını belirterek, yakalama kararı çıkartmıştı. ( DHA)
Albay Ahmet Erdem 1 nolu sanık, Balanlı 8 numaralı sanık
İddianamede bir numaralı sanık olarak Albay Ahmet Erdem yer alırken, ihbarın gönderildiği adreste oturan kişinin ifadesinin alındığı, ancak söz konusu ihbarın kim tarafından yapıldığının tespit edilemediği belirtildi. Sanıkların Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenen iddianamede, bir numaralı sanık olarak Albay Ahmet Erdem yer aldı. İddianamede Orgeneral Balanlı 8. sırada, Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş ise 16. sıradaki sanık olarak bulunuyor.
Belgeler emekli albay Büyük´ün evinde bulundu
İddianameye konu belgelerin sanık Emekli Albay Hakan Büyük´ün evinde bulunduğunun belirtilirken, Balyoz Darbe Planı iddialarına da yer verildi.
Çetin Doğan´ın boşboğazlığı
İddianamede, Ergenekon soruşturması kapsamında 2009 yılında teknik takibe takılan emekli askerler Çevik Bir ve Erol Özkasnak arasındaki telefon konuşması da yer aldı. Bir ile Özkasnak´ın, Balyoz davasının tutuklu sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan´dan boşboğaz´ diye bahsettiğinin belirtildiği iddianamede, Çetin Doğan´a ait planlamaların şahsın boşboğaz olması dolayısıyla herkes tarafından duyulduğunun bu açık kaynak bilgisinde yer almasına paralel olarak Çevik Bir ve Erol Özkasnak arasında geçen bir konuşmada da benzer hususların dile getirilmesi dikkat çekici ve birbiri ile örtüşür niteliktedir değerlendirilmesi yapıldı.
Balanlı´ya 20 yıl hapis
Balyoz Planı soruşturması kapsamında Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı ve Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş´ın da aralarında bulunduğu 15´i tutuklu 28 sanığın Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs suçundan 15 ile 20´şer yıl arasında hapisle cezalandırılması istendi. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar tarafından hazırlanan ve 10. Ağır Ceza Mahkemesince dün kabul edilen 82 sayfalık iddianamede, ele geçirilen deliller bütün olarak değerlendirildiğinde, sanıkların Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs suçunu işledikleri öne sürüldü. İddianamede, Balanlı ve Taş´ın da aralarında bulunduğu 15´i tutuklu, 8´i hakkında da yakalama kararı bulunan 28 sanığın, eylemlerine uyan ve lehe olan 765 sayılı TCK´nın 147 ve 61/1. maddeleri uyarınca 15 ile 20´şer yıl arasında hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
(29 Haziran 2011, 11:37)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
2. Balyoz iddianamesine kabul
Eskişehir´de yeni Balyoz belgelerinin ele geçirilmesi manşetlerimiz
Balyoz´da yeni belgeler ele geçirildi
BALYOZ İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Balyoz Planı manşetlerimiz