Malatya Zirve Katliamı soruşturmasında ifade vermek için emekli general Hurşit Tolon Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi´ne geldi. İlerleyen saatlerde sorgusu yapılan Tolon, savcılıkça serbest bırakıldı.
Hurşit Tolon Zirve´den ifade verdi
Malatya Zirve Katliamı soruşturmasında ifade vermek için emekli general Hurşit Tolon Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi´ne geldi. İlerleyen saatlerde sorgusu yapılan Tolon, savcılıkça serbest bırakıldı.
Malatya Zirve Katliamı soruşturmasında ifade vermek için emekli general Hurşit Tolon Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi´ne geldi. Tolon´un katliam soruşturmasına bakan Ergenekon savcısı Cihan Kansız´a ifade vermesi bekleniyor. Malatya Zirve katliamı ile ilgili olarak önceki Savcı Zekeriya Öz tarafından Ergenekon kapsamında başlatılan soruşturmada dün emekli generaller Hurşit Tolon, Şener Eruygur ve Hasan Iğsız ile eski rektör Fatih Hilmioğlu ifade vermeye çağrılmıştı. Hurşit Tolon şu an adliyede ifade için bekliyor. Diğer isimlerin de bugün gelip gelmeyeceği bilinmiyor.
Zirve Katliamı´na zemin hazırlayacak faaliyetleri ve Malatya´daki Ergenekon yapılanmasını araştıran İstanbul 13. Ağır Ceza da, bir çok Ergenekon ve Balyoz sanığının kentte çeşitli seminerler verdiğini belirlemişti. Bu seminerlere katılıp konuşma yapan kişilerden birinin de emekli general Hurşit Tolon olduğu ortaya çıktı. Ergenekon kapsamındaki Zirve katliamıyla ilgili soruşturmada ifadeye çağrılan isimlerin olaydan önce ve sonra Malatya´da sık sık bir araya geldiklerine dair fotoğraflar ortaya çıkmış ve söz konusu fotoğraflar delil olarak dosyaya girmişti.
13.58: İfade veren Tolon adliyeden ayrıldı
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında ifade verdiği Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesinden ayrıldı. Emekli Orgeneral Tolon´un ifadesi, soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından ´şüpheli´ sıfatıyla alındı. Tolon, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtsız bırakarak adliyeden ayrıldı. Hurşit Tolon´un avukatı İlkay Sezer, 600 kişinin katılımıyla yapılan bir konferansa ait fotoğraflarla ilgili sorular sorulduğunu söyledi. Soruşturma üzerinde kısıtlama kararı ve yayın yasağı olduğunu belirten Sezer, soruşturmada müvekkiline sorulan soruların detayına girme gibi bir hakka sahip olmadığını ifade etti. Müvekkiline basında yer alan konuların sorulduğunu belirten Sezer, ´Bizim net tespitlerimiz var. Bunlarla ilgili biz de cevaplarımızı verdik. Konu bundan ibaret. Savcı bey de hakkında başka bir işlem yapmaksızın serbest bırakılmasına izin verdi.´ ( AA)
ZİRVE DAVASI NEDİR? |
Katliam davası 4 yıldır Malatya´da görülüyor
Günaydın´ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde cumhuriyet savcısına verdiği ifade doğrultusunda, olayı azmettirdiği gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki de tutuklanmıştı. Yelki, 22 Mayıs 2009, Aral ise 20 Ağustos 2009´daki duruşmalarda tahliye edilmiş, 15 Ekim 2010´daki 29´uncu celsede tanık olarak dinlenilen Erhan Özen´in ifadelerini de dikkate alan mahkeme, Aral´ın yeniden tutuklanmasına karar vermişti.
Malatya´da bugün 34. duruşma görülecek
Bu arada, Zirve Yayınevi´nde 1´i Alman uyruklu 3 kişinin bıçaklanarak öldürülmesi olayının sanıkları bugün Malatya´da 34. kez hakim karşısına çıkacak.
Ergenekon davası ile birleştirme talep ediliyor
4 yıldır Malatya 3. Ağır Ceza mahkemesinde görülen davanın aralarındaki irtibatlardan dolayı Kafes Eylem Planını konu edinen Ergenekon davası ile birleştirilmesi müdahil avukatlarca talep edilmesine rağmen Malatya´daki mahkeme henüz bir karar almamıştı.
İstanbul´daki soruşturma kapsamında 7 kişi tutuklandı
Ardından İstanbul´da şok bir gelişme yaşandı. Ergenekon savcılarına ulaşan ihbar mektupları ve Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi´nde (TUSHAD) görevli olduğunu belirten gizli tanığın anlatımları doğrultusunda başlatılan operasyon kapsamında daha önce 5´i muvazzaf asker olmak üzere 7 kişi tutuklanmıştı. Tutuklananlar arasında ?azmettiricilik?le suçlanan dönemin Malatya İl Jandarma Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ile İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ruhi Abat da bulunuyordu. Operasyonları düzenleten Savcı Zekeriya Öz, aynı gün HSYK tarafından özel yetkisi bulunmayan Sultanahmet´teki Başsavcı yardımcılığına atanmış, dolayısıyla özel yetkileri de kalktığı için soruşturma dosyası elinden alınmıştı. Soruşturma kapsamında Prof. Zekeriya Beyaz da dahil 6 ilahiyatçı öğretim görevlisinin evlerinde aramalar yapılmış, yeni Savcı Cihan Kansız tarafından sorgulanan bu şahıslar daha sonra serbest bırakılmıştı. Ayrıca Ergenekon sanıklarından emekli Orgeneral Hurşit Tolon´un o günlerde de ifadeye çağrıldığı iddia edilmişti.
(24 Haziran 2011, 10:01)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ergenekon ve Balyoz, Malatya´da ´zirve´ yapmış
Zirve´yi başlatan papazdan şok itiraflar
Flaş!!! Zirve soruşturmasında 6 ilde arama
Flaş!!! Ergenekon´da ´Zirve´ operasyonu
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Flaş!!! Dink davası tanığından yeni şok ifadeler
Malatya Zirve Katliamı ve Ergenekon bağlantısı manşetlerimiz
Zirve Yayınevi Katliamı ile Kafes davaları birleşebilir