Balyoz davasında bugün görülen 37. duruşma, avukatların dün yarım kalan talepleri ile başladı. 196 sanıklı davada 162 sanığın katıldığı duruşma, taleplerin tamamlanmasının ardından sanıkların savunmaları ile devam ediyor.
Balyoz davasında 37. duruşma
Balyoz davasında bugün görülen 37. duruşma, avukatların dün yarım kalan talepleri ile başladı. 196 sanıklı davada 162 sanığın katıldığı duruşma, taleplerin tamamlanmasının ardından sanıkların savunmaları ile devam ediyor.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen Balyoz davasının 37. duruşmasına eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve MHP´den milletvekili seçilen eski Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı emekli Korgeneral Engin Alan´ın da aralarında bulunduğu 149 tutuklu sanık ile 13 tutuksuz sanık katıldı. Eski 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek ile aynı zamanda Islak imzalı belge davasının da tutuklu sanığı olan Kurmay Albay Dursun Çiçek´in de aralarında bulunduğu 13 tutuklu sanık ile 20 tutuksuz sanık ve hakkında yakalama kararı bulunan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun ise duruşmaya katılmadı.
Mahkeme Başkanı Ömer Diken, dün yapılan oturumda sanıkların taleplerinin ardından avukatların taleplerine geçildiğini ancak mesai sonunda avukat taleplerinin yarıda kesildiğini hatırlattı. Bugünkü duruşmaya da taleplerini sunmayan avukatlara söz verilerek başlandı. Avukatların taleplerini tamamlamalarının ardından tutuklu sanık Mustafa Yuvanç savunmasını yaptı. Yuvanç, 1 Ekim 2002´de Harp Akademileri´ne girdiğini anlatarak 1 Aralık 2002´de belge hazırlanmış. Nasıl oldu da bir ay içinde komutanlarım beni böyle bir listeye koydular? diye konuştu.
Kadir Sağdıç, TSK´nın arkalarında durmamasından yakındı
Eski Güney Deniz Saha Komutanı ve Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, savunmasına, Bu iddianame ve ekleri usulden ve esastan hukuk dışıdır. sözleriyle başladı. Aleyhine hukukun kabul ettiği tek bir delil olmadığını iddia eden Sağdıç, Suçlamaya dayanak teşkil eden 11, 16 ve 17 No.lu CD´ler delil değil, belge bile olmayan dijital kayıtlardır. Bilirkişi raporları, bu CD´lerin komplo ürünü, düzmece dijital veriler olduğunu ortaya çıkarmıştır. iddiasında bulundu.
TSK´de 45 yıldır görev yaptığını söyleyen Sağdıç ÖSYM Başkanı hakkında soruşturma izni verilmedi. TSK bir açıklama yaptığında ´vesayet´ deniyor. Biz kaçmıyoruz hukuktan. Bizim kurumumuz kurumsal olarak arkamızda bile duramıyor. Bireysel olarak yargılanıyoruz. Yazıklar olsun. Biz masumuz. Çok incindik, çok yaralandık. ifadesini kullandı.
Sağdıç. Plan yapıldığı iddia edilen 1. Ordu Plan Semineri´ne katılmadım. Sözde Suga Planı hakkında bilgi sahibi değilim. Suçlamaları kabul etmiyorum. diye konuştu. Suçlamaya konu olan dijital belgelerde emri verenin de alanın da imzalarının bulunmadığını, evrak kayıtlarının da olmadığını öne süren Sağdıç Güya bir çalışma grubuna katılmışım. Hiçbir iletişimim, etkileşimim olmadı. Direktif almadım, direktif vermedim. dedi. Dava dosyasında kendisi hakkında delil olarak kabul edilen belgeleri duruşma salonundaki beyaz perdeye yansıtarak sunum halinde tek tek eleştiren Sağdıç, Bu dijital veriler, kim tarafından, ne maksatla yapılmış bilmiyorum. İddianamedeki ve polisin hazırladığı tespit tutanaklarındaki kesin hüküm içeren ifadeler hukuksuzluktur, iftiradır. iddiasında bulundu.
Poyrazköy davasından da yargılandığını hatırlatan Sağdıç, 2002 Ağustos ayında Genelkurmay Başkanlığı karargahında Yunanistan Kıbrıs Daire Başkanı idim. Karargahta gizli kapaklı bir toplantı yapılması mümkün değildir. Her dakikamın hesabını verecek durumdayım. dedi.
Bu arada, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Gazeteci Mehmet Baransu tarafından savcılığa bir bavul içerisinde verilen dijital depolama aygıtları arasında bulunan 3 DVD´nin ve bir CD´nin imajının kendisine verilmesini istedi. Örnek ayrıca, gazeteci Baransu´nun teslim ettiği 19 CD´nin imajının da kendisine verilmesini talep etti. Örnek, Suga Deniz Planı´nın sahte olduğu iddia ederek, 23 Şubat tarihli bilgi notuna gönderme yapılıyor. Sahte olduğu kanıtlanmış belgelere gönderme yapılan belgeler gerçek olabilir mi? diye sordu.
Emekli Orgeneral Çetin Doğan da, iddiaların dayandığı 11, 16 ve 17 No.lu CD´lerin sahte olduğunun bilirkişi raporlarıyla açığa çıktığını iddia etti.
Öte yandan MHP´den Milletvekili seçilen tutuklu sanık emekli korgeneral Engin Alan, duruşmaya destek vermek için Silivri ve Büyükçekmece ilçe teşkilatından gelen partilileri, öğle arasından sonraki bölümde eliyle Bozkurt işareti yaparak selamladı. Alan´a destek vermek için gelen ailesi ve yakınları da, Seni almaya geldik. Lazımsın sen dışarıda. diye bağırdı. ( Cihan)
Seminerlerde gerçek isimler kullanılır mı?
Buna göre mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı´na yazı yazılarak, 2002-2003 yıllarında 1. Ordu Komutanlığı´nda yapılan plan seminer çalışmalarına ilişkin yazışmalar ve gönderilen mesaj emirleri ile tatbikat planlama faaliyetleriyle ilgili emirlerin tasdikli birer suretinin gönderilmesini istedi. Mahkeme, yine aynı kurumdan askeri usul ve kurallara uygun yapılan bir plan seminer çalışması, plan çalışması, jenerik senaryo ya da harp oyununda gerçek kişi ya da kurum ismi, grup, parti ya da ülke adının kullanılıp kullanılamayacağı, güncel konuların konuşulup konuşulamayacağı hususunda bilgi verilmesinin istenmesini kararlaştırdı.
Engin Alan´ın tahliye talebi reddedildi
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün görülen Balyoz Davası duruşması sonunda, 3 saatlik aranın ardından ara kararlarını açıkladı. Mahkeme daha önceki duruşmalarda sanık yakınlarınca, tahliye kararı vermediği gerekçesiyle heyete yönelik hakaretler edilmesi nedeniyle sanık yakınlarını duruşma salonundan çıkardıktan sonra kararlarını açıkladı. Mahkeme heyeti, 12 Haziran seçimlerinde MHP´den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan´ın tahliye talebini oy birliğiyle reddetti. Alan´ın tahliye talebini reddeden mahkemenin ara kararında şu ifadeler yer aldı: Anayasa´nın 83. maddesinin yasama dokunulmazlığını düzenlediği, bu maddenin 2. fıkrası uyarınca (Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali seçimden önce soruşturmasına başlanmış olmak kaydıyla Anayasa´nın 14. maddesindeki durumlar hüküm dışındadır)
Anayasa´nın 14. maddesinde Anayasa´da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü, laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı, insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz. Anayasa hükümlerinden hiçbiri devlete veya kişilere Anayasa ile tanınan hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasa´da belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz şeklinde düzenlemeler dikkate alındığında;
Ret kararının gerekçesi
İddianamede sanığa isnat edilen 765 sayılı Türk Ceza Kanunu´nun 147 (5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu´nun 312) maddesinde yazılı suçun niteliği itibari ile Anayasa´nın 14. maddesi kapsamında kaldığı, Anayasa´nın 83/2 maddesinin 2. cümlesine göre yasama dokunulmazlığı dışında olması nedeniyle sanık hakkında yargılamanın durdurulmasına ve milletvekili seçilmeye dayalı olarak tahliyesine yer olmadığına (...) Sanık hakkında yargılamaya devam edileceğine dair Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne müzekkere yazılmasına oy birliğiyle karar verildi.
Tüm tutuklu sanıkların tahliye talebi reddedildi
Alan dışındaki diğer 161 sanığın da tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
Mahkeme başkanıyla Çetin Doğan arasında tartışma
Mahkeme ara kararlarını açıklarken, davanın 1 numaralı sanığı Emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Mahkeme Başkanı Ömer Diken arasında sözlü tartışma yaşandı. Mahkeme Başkanı Diken, Gölcük Donanma Komutanlığı´ndan çıkan CD´lerin bir kopyasının kendilerine verilmesini isteyen sanıklar ve avukatlarının taleplerinin reddedildiğine dair kararını açıkladı. Bu sırada Mahkeme Başkanı Ömer Diken, kararları okurken başını sallayan Çetin Doğan´a Öyle başınızı sallayarak mahkemeye karşı gelemezsiniz Çetin Doğan. Ceza Muhakemeleri Kanunu´nu uygular sizi dışarı atarım dedi. Çetin Doğan ise Arkanızda (Adalet Mülkün Temelidir) diye yazıyor şeklinde yanıt verdi. Diken ise, Evet, burada Türk milleti adına yargılama yapılıyor. Siz de burada sanık olarak yargılanıyorsunuz dedi.
´Başbuğ Alan´ sloganları atıldı
Mahkeme heyetinin ara kararlarını açıklamasından sonra Engin Alan´a destek veren bir grup MHP´li salonda Başbuğ Alan diye slogan atarken, salona daha sonra giren sanık yakınları da sanıklarla birlikte Askeri marşlar okudu. ( Habertürk)
(24 Haziran 2011), son güncel.: (25 Haziran 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: