Balyoz davasında bugün 30. duruşma görülüyor. Duruşmaya 149´u tutuklu 165 sanık katıldı. Duruşma, üye hakim Ali Efendi Peksak´ın ara kararlar doğrultusunda dosyaya gelen yazıları okumasıyla devam ediyor. Duruşma salonuna yeni konulan, tavana asılı mikrofonlara sanık avukatları tepki gösterdi. Kendi araların da konuştuklarının mahkeme heyetince dinlendiğini ve kaydedildiğini iddia eden bazı avukatlar duruşmayı terketti.
Balyoz davasında 30. duruşma
Balyoz davasında bugün 30. duruşma görülüyor. Duruşmaya 149´u tutuklu 165 sanık katıldı. Duruşma, üye hakim Ali Efendi Peksak´ın ara kararlar doğrultusunda dosyaya gelen yazıları okumasıyla devam ediyor. Duruşma salonuna yeni konulan, tavana asılı mikrofonlara sanık avukatları tepki gösterdi. Kendi araların da konuştuklarının mahkeme heyetince dinlendiğini ve kaydedildiğini iddia eden bazı avukatlar duruşmayı terketti.
´Balyoz planı´ iddialarıyla ilgili, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan´ın da aralarında bulunduğu 162´si tutuklu 196 sanıklı davanın 30. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına ve Özden Örnek ile MHP´den milletvekili seçilen Engin Alan´ın da aralarında bulunduğu tutuklu 149 sanık ile tutuksuz yargılanan 16 kişi katıldı. Korgeneraller Nejat Bek ve Mustafa Korkut Özarslan´ın da aralarında bulunduğu 13 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.
Saat 09:15´te tutuklu sanıkların salona girmesiyle aileler ve sanıkların jandarma nezaretindeki görüşmesi de başladı. Balyoz davasının bir numaralı tutuklu sanığı 1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan´ın İstanbul 2. bölgeden bağımsız aday olarak katıldığı seçimlerde milletvekili olarak seçilememesiyle ilgili olarak bazı izleyicilerin, Geçmiş olsun kaybettiniz dilekleri duyuldu. Doğan ise, Benim kaybettiğim bir şey yok canım buradayım. cevabını verdiği dikkat çekti. MHP´nin İstanbul 1. Bölge 1. sıradan aday yaptığı Engin Alan, meclise girecek olan tek Balyoz sanığı olarak duruşma salonuna girdi. Ancak Alan sanık sandalyesine heyet gelinceye kadar hiç geçmedi. Bir süre salona bakan Alan´ı ise izleyiciler arasında bulunan yakınlarının dışında tebrik eden olmadığı da görüldü. Aynı dava kapsamında yargılanan birkaç sanığın da Alan´ı öperek tebrik ettikleri gözlendi. Vekil olarak seçilemeyen Çetin Doğan´ın ise salona girişlerinden 15 dakika sonra Alan´ın yanına gittiği kısa bir sohbetin ardından tokalaşarak tebrik etmesi de gözlerden kaçmadı.
Mahkeme Başkanı Ömer Diken, duruşmaya katılmayan bazı sanıkların görev yerlerinin değişmesi nedeniyle mazeret bildirdiklerini kaydetti. Duruşma, üye hakim Ali Efendi Peksak´ın ara kararlar doğrultusunda dosyaya gelen yazıları okumasıyla devam ediyor. Bu arada, MHP´den İstanbul milletvekili seçilen tutuklu sanıklardan Engin Alan´ı duruşmadan önce bazı sanıkların tebrik ettiği görüldü.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada ara kararlar doğrultusunda dosyaya gönderilmiş evrakı okuyan hakim Ali Efendi Peksak, sanıklardan Dursun Çiçek´in 1 Ocak 2002-31 Aralık 2003 tarihlerinde sürekli ve geçici olarak görev yaptığı yerlerle yurt içi ve dışında herhangi bir görevlendirmeye tabi olup olmadığına ilişkin olarak Genelkurmay Başkanlığına yazılan yazıya cevap verildiğini söyledi.
Yazıda, Çiçek´e ait yurt içi ve dışında herhangi bir görevlendirme listesi olmadığını kaydeden Peksak, hakkında yakalama kararı bulunan Ergun Saygun´un hastalığıyla ilgili olarak GATA´dan gönderilen yazıda da risk taşıdığından tedavisine hastanede devam edilmesinin uygun görüldüğünü ifade etti.
Peksak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yazısında da Malatya Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin soruşturma kapsamında Salim Gökçe´de bulunan hard diskte Hurşit Tolon´la ilgili belge olduğunu, belgede ´Tolon karşı devrimi engelleyecekti, Çetin Doğan ve Fevzi Türkeli engelledi´ ifadeleri bulunduğunu belirterek, belgenin CD ortamında görülmekte olan davayla ilgili olabileceği değerlendirilerek mahkemeye gönderildiğini bildirdi.
Balyoz sanıklarından mikrofon tepkisi
Duruşma salonunun tavanından uzun kablolarla seyirci, basın ve avukat bölümünün üzerinden sarkan 16 mikrofon, duruşmaya katılanların dikkatini çekti. Önceki hafta duvarlara asılan Duruşma salonu girişinde ve duruşma salonu içinde sesli ve görüntülü kayıt yapılmaktadır. ibareli yazının ardından bu uygulama özellikle sanık avukatlarının tepkisine neden oldu. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, davanın 6 Mayıs tarihli son duruşmasında izleyici bölümünde bulunan sanık yakınları tarafından mahkeme heyetine yönelik suç işlendiği, ancak sistemin yetersiz olması nedeniyle bu durumun tespit edilemediğini açıkladı. Başkan Diken, bu nedenle de olabilecek suçları önleyebilmek ya da gereğinin yapılabilmesini sağlamak için böyle bir tedbir aldıklarını açıkladı.
Avukat Celal Ülgen mikrofonlarla ilgili olarak Bu savunma hakkımızı kısıtlamaktadır. Duruşma aralarında da açık olup olmadığını bilmiyoruz. Bu konuda açıklama yapmanızı ve ivedi olarak bu mikrofonların kaldırılmasını istiyoruz. dedi.
Mahkeme başkanı Ömer Diken ise uygulamanın mahkemelerinin verdiği kararla gerçekleştirildiğini açıkladı. Heyetin duruşma salonundan çekilmesinin ardından kaydın durdurulacağını da anlatan Diken, Davanın başladığı günden bu yana duruşmalarda ikazlara rağmen suçlar işleniyor. Ancak salonun büyüklüğü nedeniyle bunları yapanları tespit edemiyoruz. Bu tespite ve olası suçları önlemeye yönelik olarak tedbir amaçlı ses sisteminde güçlendirme yapılmıştır. açıklamasını yaptı.
Ülgen, başkanın bu açıklamasından sonra; Avukatlar potansiyel suçlu olarak görülüyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. 12 Mart, 12 Eylül ve sıkı yönetim dönemlerinde de avukatlık yaptım ama böyle bir uygulama görmedim tepkisini verdi. Duruşma salonunda bulunan diğer avukatların itirazları karşısında başkan Diken Dünyanın hiçbir ülkesinde mahkeme kendisine yapılan saygısızlığa kayıtsız kalmaz. cevabını verdi.
Avukat Hasan Fehmi Demir ise Duruşma dışında kayıt yapılmadığı sözünüzü itibar ediyoruz ama böyle bir ihtimalin olabilirliği kuşkusunu ortadan kaldırmalısınız dedi.
Sanık ve yakınları, 11 Şubat 2011 tarihinde mahkemenin verdiği toplu tutuklama kararına adeta isyan etmiş. Solanda mahkeme heyetine yönelik sinkaflı sözler işitilmişti. Bu tarihten sonra tahliye taleplerinin değerlendirildiği diğer duruşmalarda da bazı izleyicilerin, tahliye taleplerinin reddedilmesi nedeni ile suç içerikli davranışları görülmüştü.
Duruşmaya verilen kısa bir aranın ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken, kaldırılması istenen mikrofonlarla ilgili olarak mevcut olan sistemin güçlendirildiğini belirterek mevcut sistemin savunma hakkını kısıtlar nitelikte olmadığını söyledi. Bunun üzerine bazı sanık avukatları duruşma salonunu terk etti. 11 sanık avukatı salonda kalırken Başkan Diken, Bakın, biz duruşma salonunun terk edip odalarımıza gittiğim koridorlarda da kayıt alınıyor. 3 yıldır bu sistem çalışıyor. Avukatlık profesyonel bir meslektir. Hiçbir avukat kendisini müvekkili ile özdeşleştirmemelidir. Son duruşmada da bir avukatın burada yaptıkları tutanaklarda mevcuttur. Dünyanın hiçbir yerinde mahkemeler, kendilerine karşı yönelen tehlikeler karşısında tepkisiz kalmaz, önlemler alır. Bu da bizim görev yetkimiz içerisindedir. dedi.
Başkan Diken´in açıklamasının ardından sanık Mümtaz Can´ın savunmasına geçildi. Kızının yaş gününde kapısının çalındığını belirten Can, Darbecilikle suçlandım. Emir ve görevim nedeni ile seminere katıldım. 2006 yılında da 31 yıl onur ile görev yaptığım mesleğimden emekli oldum. açıklamasını yaptı. İddianamede ordu seminerinde sunum yaptığının iddia edildiğini belirten Can, Benim sunumum iptal edilmişti. Ben sunum yapmadım. Bu durumun iddianamede düzeltilmesini istiyorum. dedi. ( Cihan, AA)
(13 Haziran 2011, 11:56)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: