Referandumda kabul edilen anayasa değişikliğiyle üye sayısı arttırılan Yargıtay ve Danıştay´a HSYK tarafından 211 yeni üye seçildi. Seçilen isimler arasında, Ergenekon soruşturmasında görev alan hâkim ve savcıların yanı sıra ´kozmik oda´ soruşturmasını yürüten hâkim Kadir Kayan ile YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri de bulunuyor.
Yargıtay ve Danıştay´a 211 üye seçildi
Referandumda kabul edilen anayasa değişikliğiyle üye sayısı arttırılan Yargıtay ve Danıştay´a HSYK tarafından 211 yeni üye seçildi. Seçilen isimler arasında, Ergenekon soruşturmasında görev alan hakim ve savcıların yanı sıra ´kozmik oda´ soruşturmasını yürüten hakim Kadir Kayan ile YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri de bulunuyor. Türkiye tarihinde ilk kez 19 düz savcı yüksek yargı üyesi oldu. Listede YARSAV´dan da 20 isim var.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Yargıtay ve Danıştay´a yeni üyeler seçti. Yargıtay´a ilk kez Başsavcılardan ayrı olarak 19 Cumhuriyet Savcısı da üye olarak seçildi. Gece geç saatlerde sonuçlanan seçimlere göre, Yargıtay´a 160, Danıştay´a ise 51 isim yüksek yargıç olarak atandı. Seçilen isimler arasında, Ergenekon soruşturmasında görev alan hakim ve savcıların yanı sıra ´kozmik oda´ soruşturmasını yürüten hakim Kadir Kayan ile YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri de bulunuyor. HSYK´nın 51 üyeyi belirlediği, kalan üyeleri önümüzdeki günlerde seçeceği belirtildi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin´in katılmadığı seçim 5 bini aşkın hakim ve savcı arasından iki turlu olarak yapıldı. İrtica ile Mücadele Eylem Planı soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Murat Yönder´i HSYK´nın üye seçmesi dikkat çekti. Yargıtay ve Danıştay´a üye seçilenler arasında YARSAV üyesi hakim ve savcılar da bulunduğu belirtildi. YARSAV Yönetim Kurul Üyesi Ramazan Bayrak Yargıtay üyesi, YARSAV Yönetim Kurulu üyesi Oktay Aydın ise Danıştay üyesi seçildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili İbrahim Özyurt da Yargıtay üyeliğine seçildi. Dün gece HSYK´nın internet sitesinden yayınlanan listelere göre Yargıtay ve Danıştay´a üye seçilen bazı isimler şöyle:
İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) ile CNR Fuarcılık arasındaki fuar salonlarının tahliyesine ilişkin davalarda rüşvet alındığı iddiasıyla Yargıtay 6´ncı Hukuk Dairesi Onursal Başkanı Hasan Erdoğan´ın Yüce Divan´da yargılanması kararıyla sonuçlanan yargıda rüşvet soruşturmasını yürüten HSYK Müfettişi Halit Kıvrıl Yargıtay üyesi seçildi.
Balyoz tahliyelerini reddeden, Albay Dursun Çiçek´i ikinci tutuklama kararını veren İstanbul Hakimi İdris Asan da Yargıtay´a üye seçilenler arasında yeraldı. Şemdinli davasının görüldüğü Van 3´üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan ve eski HSYK´nın Bakırköy hakimliğine atadığı İlhan Kaya da Yargıtay üyesi oldu.
Buna göre, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´a suikast iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu´nun kozmik odalarında arama yapan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kadir Kayan Yargıtay üyesi oldu. Uğur Mumcu ve diğer faili meçhullerin kovuşturulduğu Umut davası ile Sivas katliamı davasına da bakan bu mahkemenin bir diğer hakimi Halit Dönmez de Yargıtay´a seçildi. Eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´i İsmailağa cemaati soruşturması nedeniyle arayarak uyardığı iddia edilen Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Çetin Şen, Atabeyler ve Küre (Sauna çetesi) soruşturmalarını yürüten Ankara Savcısı Dilaver Kahveci, Malatya Zirve Yayınevi katliamı davasına bakan 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Eray Gürtekin, anayasa referandumunda evet oyu verenleri gaflet içinde olmakla suçlayan eski Danıştay Başsavcısı ADD Başkanı Tansel Çölaşan´ı Ankara B. Şehir Belediye Başkanı Gökçek´e 5 bin Tl tazminat ödemeye mahkum eden hakim Eyüp Sarıcalar, Yargtıay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Sincan hakimi Osman Kaçmaz´ın da aralarında olduğu çok sayıda hakim-savcı hakkında Ergenekon iddiasıyla soruşturma yürütüp telefon dinleme kararı aldıran müfettişler İbrahim Kır ve Mehmet Arı, HSYK Teftiş Kurulu Başkanı Selahattin Atalay, HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Nevzat Karababa, Melih Gökçek´i imar kirliliği davasında beraat ettiren hakim Mehmet Tanrıseven yeni Yargıtay üyeleri oldu.
Danıştay´dan yeni üyelere tepki: Anıtkabir´e çıkıyorlar
Danıştay üyelerinin saat 14.30´da Anıtkabir´i ziyaret edeceği öğrenildi. Danıştay´a atanan yeni üyelere tepki için yapılacağı iddia edilen ziyarette Danıştay Başkanı Mustafa Birden Anıtkabir özel defterini imzalayacak.
Gerçeker: Yargıtayımıza güç katacaklar
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay´a yeni seçilen üyelere ilişkin ´Yeni seçilen arkadaşlarımız inşallah Yargıtayımıza güç katacaklar. Hep birlikte sorunlarımızı bir an önce çözmeye çalışacağız´ değerlendirmesinde bulundu.
15.11: Danıştay üyeleri tepki için Anıtkabir´e çıktı
Danıştay Başkanı Mustafa Birden ve Danıştay üyeleri, yargıda son yapılan atamalara tepki için Anıtkabir´e çıktı. Danıştay Başkanı Mustafa Birden ziyarette, Anıtkabir Özel Defterini imzaladı. Birden deftere şunları yazdı: Yargının siyasallaşması devlete zarar verir. HSYK, yargıyı önceki durumundan geriye götürdü.
HSYK´dan Çok Sert Açıklama
Yargıdaki atamalarla ilgili gelen tepkilere HSYK´dan sert yanıt geldi. Yapılan açıklama şöyle...Yargıdaki atamalarla ilgili tepkilere HSYK´dan yanıt geldi: Seçilen üyeler gerekli şartları taşımaktadır... Yargının siyasallaştığını söyleyenler siyasi duruş sergiliyor.... Danıştay dahil hiçbir makam HSYK´ya emir ve talimat veremez... Her kurum görev alanını iyi bilmeli, bu sınır içinde kalmalı...
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Ahmet Hamsici, Danıştay´a yeni seçilen üyelerin bugüne kadarki çalışma ve liyakatleri görmezden gelinerek ve bundan sonraki çalışma ve performansları görülüp değerlendirilmeden, anlaşılmaz bir şekilde yargının siyasallaştığı açıklamalarının yapılması, bu açıklamayı yapanlar açısından siyasi bir duruşun en açık göstergesidir dedi.
Hamsici, HSYK´nın internet sitesinde yer alan açıklamasında, Danıştay Başkanı Mustafa Birden´in bazı üyelerle Anıtkabir ziyareti sırasında, HSYK´yı suçlayan ifadeler kullanması sebebiyle açıklama yapılmasına gerek duyulduğunu belirtti.
2575 sayılı Danıştay Kanunu´nun 8´inci maddesine göre, Danıştay üyeliğine seçilebilmek için, idari yargı hakim ve savcılarının birinci sınıfa ayrıldıktan sonra en az üç yıl bu görevlerde başarı ile çalışmış olmaları ve birinci sınıfa ayrılma niteliğini kaybetmemeleri gerektiğine dikkati çeken Hamsici, HSYK Genel Kurulu´nun, bu seçime yönelik yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Başkan hariç 21 üyenin tamamının katıldığı dünkü toplantısında seçilme şartlarını taşıyan 544 idari yargı hakim ve savcısı arasından 51 kişiyi gizli oylama neticesinde Danıştay üyeliğine seçtiğini hatırlattı.
Bu şekilde seçilen üyeler, Danıştay üyeliği için gerekli olan şartların tamamını taşımaktadır diyen Hamsici, ayrıca, bu üyelerin bir başka yerden ya da kurumdan getirilmiş olmayıp idari yargı içerisinde aktif olarak çalışan birinci sınıf hakim ve savcılar olduğunu kaydetti.
DANIŞTAY ÜYELİĞİNİ HAK ETTİKLERİ GÖRÜLECEKTİR
Hamsici, son görev yaptığı yer ve unvanlara bakıldığında seçilenlerin, 3´ünün kıdemli olmak üzere 13´ünün Danıştay tetkik hakimi, 2´sinin Danıştay savcısı, 3´ünün Bölge İdare Mahkemesi başkanı, 13´ünün İdare ve Vergi Mahkemesi başkanı, 13´ünün Bölge İdare, İdare ve Vergi Mahkemesi üyesi, birisinin idari görevde çalışan Genel Müdür Yardımcısı, 4´ünün HSYK Teftiş Kurulunda görev yapan başmüfettiş ve müfettiş, 2´sinin ise Anayasa Mahkemesi raportörü olduğu görüleceğini bildirerek, şöyle devam etti:
Ayrıca, seçilen üyelerin sicil durumları incelendiğinde; tamamının birinci sınıf oldukları, hiçbirinin sicillerinde en küçük bir olumsuzluk bulunmadığı, müfettiş ve başkanlar tarafından düzenlenen değerlendirme formlarının tamamının iyi veya pekiyi olduğu, tümünün mümtazen terfi ettiği, Danıştay üyeliğine seçilmelerine engel hiçbir hususun bulunmadığı, en gencinin Cumhurbaşkanlığı için seçilme yaşı olan 40 yaşında olduğu, hukuki bilgi, birikim ve çalışmaları itibarıyla Danıştay üyeliğini hak ettikleri görülecektir.
Seçilen üyelerin gerek mesleğe kabullerinde gerekse birinci sınıfa ayrılmalarında mevcut Kurul üyelerimizin bir dahli olmamıştır. Daha önceki kurul üyeleri, bugün haklarında beyanat verilen hakim ve savcıların, bilimsel güç ve yetenekleri ile hizmet ve meslekteki başarılarına göre emsalleri arasında temayüz ettiklerini değerlendirerek birinci sınıfa ayrılmalarına karar vermiştir.
Hal böyle iken, yargının içerisinden ve değişik kademelerinden Danıştay´a yeni seçilen üyelerin bugüne kadarki çalışma ve liyakatleri görmezden gelinerek ve bundan sonraki çalışma ve performansları görülüp değerlendirilmeden, anlaşılmaz bir şekilde yargının siyasallaştığı açıklamalarının yapılması, bu açıklamayı yapanlar açısından siyasi bir duruşun en açık göstergesidir. Ayrıca, bu şekildeki beyanlar hem seçilen üyelere, hem bu üyeleri seçen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin iradesine saygısızlıktır.
Kanundaki şartları taşıyan, sicil durumları ve terfileri dikkate alındığında liyakatleri ile öne çıkan bu meslektaşlara karşı hangi kriterler ve sebepler esas alınarak böyle bir tavır alındığı mutlaka açıklanmalıdır.
Bu ithamların, somut dayanaktan yoksun, haksız ve önyargılı olduğunu savunan Hamsici, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun anayasal bir kurum olduğunu, anayasa ve kanunlardan kaynaklanan görevlerini yerine getirirken ve
yetkilerini kullanırken tamamen bağımsız olduğunu vurguladı.
Danıştay da dahil olmak üzere hiçbir organ, makam, merci veya kişinin Kurul´a emir ve talimat veremeyeceğini, iradesini vesayet altına alamayacağını, kurul kararlarını ve tasarruflarını doğrudan veya dolaylı bir şekilde etkilemeye çalışamayacağını belirten Hamsici, Her kurum kendisine Anayasanın verdiği görev alanını iyi bilmeli ve bu sınırlar içerisinde kalmalıdır. Kurulumuz mahkemelerin bağımsızlığı ile hakimlik ve savcılık teminatı esaslarını gözeterek adalet, tarafsızlık, doğruluk, dürüstlük, tutarlılık, eşitlilik, ehliyet ve liyakat ilkeleri çerçevesinde görev yapmakta olup bu değerler çerçevesinde seçimini yapmıştır dedi.
YARGITAY´A SEÇİLEN 160 ÜYE
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulu´nun 24 Şubat 2011 gün ve 92 sayılı kararı ile Yargıtay üyeliğine seçilen adli yargı hakim ve cumhuriyet savcıları şöyle:
1. Ankara, Abdi Cengiz
2. İzmir, Hakim Abdullah Ergin
3. Sincan, Ticaret Mahkemesi Başkanı Abdullah Yaman
4. Diyarbakır, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Abdurrahman Kavun
5. Ankara, Hakim Abdülhalik Yıldız
6. İzmir, Ahmet Cengiz
7. Aydın, Ahmet Er
8. Ankara, Hakim Ahmet Kiriş
9. Yargıtay, Tetkik Hakimi Ahmet Kütük
10. Tetkik Hakimi Ahmet Taşkın
11. Yargıtay, Tetkik Hakimi Ahmet Toker
12. Kayseri, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Turan Doğan
13. Kayseri, Hakim Ali Akın
14. Antalya, Hakim Ali Çolak
15. Teftiş Kurulu Başkanlığı, Adalet Başmüfettişi Ali Eryılmaz
16. Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Başkan Ali Kaya
17. Gaziantep, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ali Sancar
18. Eskişehir, Hakim Ali Selman Erkuş
19. Ankara, Hakim Ali Şahin
20. Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ali Yağcı
21. HSYK, Başmüfettiş Ali Yıldız
22. Adana, Hakim Arif Bekler
23. Yargıtay, Tetkik Hakimi Arif Kellecioğlu
24. Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Aydın Boşgelmez
25. Yargıtay, Tetkik Hakimi Ayhan Doğan
26. Üsküdar, Hakim Bahri Aydoğan
27. Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı 33563 Bekir Özenir
28. Denizli, Hakim Bilal Karadağ
29. Antalya, Hakim Bilal Köseoğlu
30. Kartal, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Burhan Karaloğlu
31. Ankara, Hakim Candaş İlgün
32. Bursa, Hakim Coşkun Demir
33. Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Cumhur Özer
34. Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Çetin Şen
35. Mersin, Davut Telli
36. Ankara, Dilaver Kahveci
37. Anayasa Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç.Dr.Ali Karagülmez
38. Kahramanmaraş Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dursun Altınöz
39. Strateji Geliştirme Başkanlığı, Başkan Dursun Murat Cevher
40. Malatya, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Eray Gürtekin
41. Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Erdal Noyan
42. Hatay, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Esabil Saylak
43. Bursa, Hakim Eyüp Sabri Baydar
44. Ankara, Hakim Eyüp Sarıcalar
45. Balıkesir, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Eyüp Yeşil
46. Denizli Ticaret Mahkemesi Başkanı Faruk Gök
47. Yargıtay, Tetkik Hakimi Fikriye Şentürk
48. İstanbul, Hakim Gültekin Dinç
49. İzmir, Hakim Günal Akyol
50. Yargıtay, Tetkik Hakimi Gürsel Yalvaç
51. Yargıtay, Tetkik Hakimi Hakkı Torlak
52. Muğla, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Halil Adıgüzel
53. Konya, Hakim Halil Özdemir
54. Ankara, Hakim Halit Dönmez
55. HSYK, Başmüfettiş Halit Kıvrıl
56. Tuzla, Haluk Kırca
57. Bakırköy, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hamza Yaman
58. Yargıtay, Tetkik Hakimi Hasan Tahsin Gökcan
59. Ankara, Hakim Hüsamettin Makas
60. Yargıtay, Tetkik Hakimi Hüsamettin Uğur
61. Yargıtay, Tetkik Hakimi Hüseyin Çolak
62. Yargıtay, Tetkik Hakimi Hüseyin Güngör Babacan
63. Yargıtay, Tetkik Hakimi Hüseyin Karagöl
64. Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Kulaç
65. Ankara, Hüseyin Sarıömeroğlu
66. HSYK, Başmüfettiş İbrahim Kır
67. Yargıtay, Tetkik Hakimi İbrahim Kurt
68. Ankara, İbrahim Özyurt
69. HSYK, Başmüfettiş İbrahim Tufan Ataman
70. Ankara, İbrahim Zengin
71. İstanbul, Hakim İdris Asan
72. Gaziantep, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlhami Dal
73. Bakırköy, Hakim İlhan Kaya
74. Ankara, Hakim İlyas Altan
75. Hatay, Hakim İrfan Doğan
76. Ankara, Hakim İrfan Vural
77. Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı İsmail Ergün
78. Yargıtay, Tetkik Hakimi İsmail Köse
79. İstanbul, Kadir Altınışık
80, Ankara, Hakim Kadir Kayan
81. Kayseri, Kenan Karabeyeser
82. Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Kerim Tosun
83. Ankara, Hakim Kuddusi Celalettin Esen
84. Üsküdar, Hakim Mahmut Akkoyun
85. HSYK, Başmüfettiş Mahmut Kış
86. İzmir, Hakim Mahmut Özcan
87. Ankara, Hakim Mehmet Ali Demirezici
88. HSYK, Başmüfettiş Mehmet Arı
89. Aydın, Mehmet Aydoğdu
90. Ankara, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Berber
91. Ankara, Hakim Mehmet Kasım Tunç
92. Antalya, Mehmet Murat Ferat
93. İstanbul, Mehmet Murat Yönder
94. Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özkan
95. İzmir, Mehmet Sait Demiröz
96. Bakırköy, Mehmet Şahin
97. Ankara, Hakim Mehmet Şemseddin Tanrıseven
98. Sincan, Hakim Mehmet Uslu
99. Bakırköy, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Vehip Ekinci
100. Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Memiş Selçuk Güney
101. Yargıtay, Tetkik Hakimi Mesut Budak
102. Hatay, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mesut Kundakçı
103. Ankara, Hakim Muhammet Güney
104. Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Akkaya
105. Yargıtay, Tetkik Hakimi Muharrem Karayol
106. İzmir, Hakim Murat Kıyak
107. Yargıtay, Tetkik Hakimi Mustafa Abdullah Coş
108. Muğla, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Akarsu
109. Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akkuş
110. Yargıtay Tetkik Hakimi Mustafa Albayrak
111. Tekirdağ, Mustafa Demirdağ
112. Ankara, Mustafa Erdoğan
113. Adana, Mustafa Haluk Baydilli
114. Manisa, Mustafa Kemal Semercioğlu
115. Ankara, Hakim Mustafa Kemal Tepedelen
116. Sincan, Mustafa Kılıç
117. Kayseri, Mustafa Sarıçam
118. İzmir, Hakim Mustafa Simavlı
119. Balıkesir, Hakim Mustafa Yılmazel
120. Ankara, Hakim Muzaffer Karadağ
121. Yargıtay, Tetkik Hakimi Muzaffer Özdemir
122. Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Nazmi Çatak
123. Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Nazmi Dere
124. Yargıtay, Tetkik Hakimi Necati Meran
125. HSYK, Genel Sekreter Yardımcısı Nevzat Karababa
126. Sincan, Hakim Nurettin Türkmen
127. Teftiş Kurulu Başkanlığı, Adalet Müfettişi Nuri Güleç
128. Yargıtay, Tetkik Hakimi Osman Yurdakul
129. Yargıtay, Tetkik Hakimi Önder Aytaç
130. Eğitim Dairesi Başkanlığı, Başkan Özcan Avcı
131. Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ramazan Bayrak
132. Yargıtay, Tetkik Hakimi Reşat Taşdelen
133. Yargıtay, Tetkik Hakimi Salih Çelik
134. Yargıtay, Tetkik Hakimi Salih Özaykut
135. Sincan, Hakim Salih Sönmez
136. Ankara, Hakim Saliha Nuran Canpolat
137. Denizli, Hakim Sami Öztürk
138. Türkiye Adalet Akademisi, Başkan Yardımcısı Sami Sezai Ural
139. Teftiş Kurulu Başkanlığı, Teftiş Kurulu Başkanı Selahittin Atalay
140. Yargıtay, Tetkik Hakimi Seracettin Göktaş
141. Yargıtay, Tetkik Hakimi Sultan Namazcı
142. Ankara, Hakim Suna Türe
143. Ankara, Hakim Süleyman Köksal
144. Yargıtay, Tetkik Hakimi Süleyman Kul
145. İstanbul, Süleyman Pehlivan
146. Ankara, Hakim Şakir Aktı
147. Adana, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şuayip Şen
148. Edirne, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgut Emiroğlu
149. Yargıtay, Tetkik Hakimi Türkşen Akdamar
150. Yargıtay, Tetkik Hakimi Veli Değirmenci
151. Eyüp, Vuslat Dirim
152. Konya, Hakim Yahya Memiş
153. Yargıtay, Tetkik Hakimi Yılmaz Tosun
154. HSYK, Başmüfettiş Yusuf Memiş
155. Yargıtay, Tetkik Hakimi Yüksel Kocamış
156. Trabzon, Hakim Zafer Turanlı
157. Denizli, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zekeriya Erdoğan
158. Kanunlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Zekeriya Yılmaz
159. İstanbul, Cumhuriyet Savcısı Zihni Doğan
160. İstanbul, Cumhuriyet Savcısı Zülfükar Tekirdağ.
DANIŞTAY´A SEÇİLEN 51 ÜYE
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulu´nun 24 Şubat 2011 gün ve 93 sayılı Kararı ile Danıştay Üyeliğine Seçilen İdari Yargı Hakim ve Savcılarına İlişkin liste ise şöyle:
1. Antalya, İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Eğerci
2. Ankara, İdare Mahkemesi Başkanı Ali İhsan Şahin
3. Ankara, Vergi Mahkemesi üyesi Ali Kazan
4. Ankara, Bölge İdare Mahkemesi üyesi Bedrettin Işıldak
5. Anayasa Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi Raportörü Bekir Sözen
6. Ankara, İdare Mahkemesi üyesi Edat Yücel Seyhan
7. Emin Sınmaz
8. Genel Müdür Yardımcısı Enver Kaya
9. Ankara, İdare Mahkemesi üyesi Ercan Ahi
10. İstanbul, İdare Mahkemesi Başkanı Ertuğrul Arslanoğlu
11. Fethi Aslan
12. HSYK, Başmüfettiş Gürsel Ceylan
13. Isparta, İdare Mahkemesi Başkanı Halil Çırak
14. Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Hannan Yılbaşı
15. Van Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Hasan Demir
16. Ankara Bölge İdare Mahkemesi üyesi Hasan Güzeler
17. Hasan Turgut
18. Hüseyin Oğuz
19. Ankara, İdare Mahkemesi Üyesi İbrahim Aliusta
20. Erzurum, İdare Mahkemesi Başkanı İbrahim Günenç
21. Ankara, Vergi Mahkemesi Başkanı İhsan Uluca
22. İstanbul, Bölge İdare Mahkemesi üyesi İlhan Hanağası
23. Ankara, İdare Mahkemesi Başkanı İrfan Eroğlu
24. Anayasa Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi Raportörü Kadir Özkaya
25. Kayseri, İdare Mahkemesi Başkanı Kemalettin İşlek
26. Mahmut Ersert
27. HSYK, Müfettiş Mehmet Ali Duran
28. Mehmet Ali Samur
29 HSYK, Başmüfettiş Mehmet Çelik
30. Mehmet Sönmez
31. Adana, İdare Mahkemesi Başkanı Mesut Güngör
32. HSYK, Müfettiş Mithat Özcan
33. Antalya, Bölge İdare Mahkemesi üyesi Muammer Arseven
34. Ankara, Bölge İdare Mahkemesi üyesi Muammer Topal
35. Denizli, İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Dinç
36. Ankara, Bölge İdare Mahkemesi üyesi Mustafa Genç
37. Konya, İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Gökçek
38. Nurdane Topuz
39. Ankara, İdare Mahkemesi üyesi Okay Koçak
40. Ankara, İdare Mahkemesi üyesi Oktay Aydın
41. Malatya, İdare Mahkemesi Başkanı Orhan Boyraz
42. İstanbul, İdare Mahkemesi Başkanı Resul Çomoğlu
43. Seyfullah Yıldıztekin
44. Süleyman Hilmi Aydın
45. Süleyman Kurt
46. Şaban Işık
47. Ünal Demirci
48. Ankara Bölge İdare Mahkemesi üyesi Vahit Bektaş
49. Vecdi Karanfil
50. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Yılmaz Akçil
51. Yunus Çetin
Savcılar da yüksek yargı üyesi oldu
26 Şubat 2011 - HSYK, yeni kurulan Yargıtay ve Danıştay daireleri için seçim yaptı. Yargıtay´a 160, Danıştay´a 51 yeni üye seçilirken, Türkiye tarihinde ilk kez 19 düz savcı yüksek yargı üyesi oldu. Listede YARSAV´dan da 20 isim var.
4 BİN 988 ADAYDAN 160´I SEÇİLDİ
Yargıtay´da boş bulunan 160 üyelik için 4 bin 988 aday arasından iki turlu oylama yapıldı. Yapılan ilk turda 4 bin 563 aday elendi. Kalan 423 aday arasından ikinci tur oylamaya geçildi. Yapılan ikinci tur oylamada 12 ve üzeri oy alan 160 hakim ve Cumhuriyet savcısı Yargıtay üyeliğine seçildi. Dün saat 23:00´e kadar kimlerin seçileceğini HSYK üyelerinin dahi bilmediğine dikkat çekildi.
ÜYELER ARASINDA PAYLAŞILIYORDU
Önceki HSYK döneminde yüksek yargıdan gelen üyeler, seçilecek isimleri kontenjan usulüyle paylaşıyorlardı. 30 kişi seçilecekse Yargıtay´dan gelen 3 üye 10 isim belirliyor ve bu isimler oylamayla seçiliyordu. Diğer üyelerin beğenmediği bir isim çıkarsa yeni ismi de kontenjanı bulunan sözkonusu Kurul üyesi öneriyordu. Bunun üzerinde uzlaşılırsa seçim oluyordu.
CUMHURBAŞKANI 15 ÜYE SEÇECEK
Yargıtay ve Danıştay üyeliği seçimlerine Adalet Bakanı ve Kurul Başkanı Sadullah Ergin katılmadı. HSYK, üye seçiminde yargının bütün kademelerinde görev yapan hakim ve savcıların dengeli bir şekilde temsil edilmesine özen göstererek, ilk kez Cumhuriyet savcıları arasından da seçim yaptı. Yargıtay´a ilk kez başsavcı olmayan ünvansız savcılar arasından 19 savcı Yargıtay üyeliğine seçildi. Danıştay üyelerinin 4´te 1´ini Cumhurbaşkanı´nın seçmesi nedeniyle HSYK, Danıştay´a 61 yerine emeklilik nedeniyle boşalanlarla birlikte 51 üye seçti. Cumhurbaşkanı Gül, Danıştay´a 15 üye gönderecek.
İKİ YARSAV YÖNETİCİSİ DE LİSTEDE
YARSAV Yönetim Kurulu Üyesi, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ramazan Bayrak Yargıtay´a Oktay Aydın ise Danıştay´a seçildi. Üyeler dahil toplamda YARSAV´dan 20 isim Yüksek Yargı´ya seçildi.
Kozmik Hakim de Yargıtay üyesi oldu
Yargıtay´a seçilen isimler arasında en dikkat çeken isimler şunlar:
Seferberlik Tetkik Kurulu Kozmik Odası´nda arama yapan Ankara 11. Ağır Ceza Üyesi Kadir Kayan.
Devrimci Karargah soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık.
Balyoz Darbe Planı soruşturmasını başlatan Cumhuriyet Savcısı Süleyman Pehlivan.
Dursun Çiçek hakkında ikinci kez tutuklama kararı veren İstanbul 9. Ağır Ceza Üyesi İdris Asan.
Atabeyler Çetesi soruşturmasını yürüten Ankara Savcısı Dilaver Kahveci.
YARGITAY´A SEÇİLENLER
Yargıtay üyeliğine seçilen 160 yargı mensubunun önceki görevlerine göre dağılımı şöyle:
Yargıtay tetkik hakimi: 32
Yargıtay Savcısı : 12
Başsavcı ve vekili: 7
Cumhuriyet Savcısı : 19
Hukuk Hakimi : 32
Ceza Hakimi: 36
Adalet Bakanlığı yöneticisi: 11
Anayasa Mahkemesi raportörü: 1
Adalet Akademisi: 2
HSYK Başmüfettişi: 7
HSYK Genel Sekreter yardımcısı: 1
DANIŞTAY´A SEÇİLENLER
Danıştay üyeliğine seçilen 51 yargı mensubunun önceki görevlerine göre dağılımı şu şekilde:
Danıştay tetkik hakimi: 13
Danıştay savcısı: 2
Bölge İdare Mahkemesi: 10
İdare Mahkemesi: 17
Vergi Mahkemesi: 2
Anayasa Mahkemesi raportörü: 2
HSYK müfettişi: 4
Adalet Bakanlığı: 1 ( Cihan, Star)
Cumhurbaşkanı Gül´ün Danıştay´a atadığı isimler belli oldu
03 Mart 2011 - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün Danıştay´a atadığı isimler belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi´nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası´nın 155´nci ve 2575 sayılı Danıştay Kanunu´nun 8 ve 9.cu maddeleri gereğince, Danıştay Üyeliklerine; Çanakkale Valisi Abdulkadir ATALIK´ı, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali D. ULUSOY´u, Merkez Valisi Bülent KILINÇ´ Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. H. Bülent OLCAY´ı, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Tuncay TUTAR´ı, Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü Müşavir Avukatı Halide ESEN´i, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Halil YILMAZ´ı, Karayolları eski Genel Müdürü Hicabi ECE´yi, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü İbrahim ER´i,Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu eski Başkanı Mahmut VURAL´ı, Merkez Valisi Mevlüt ATBAŞ´ı, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa KÖKÇAM´ı, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Nizamettin KALAMAN´ı, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yalçın EKMEKÇİ´yi,Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zeki YİĞİT´i seçmişlerdir. ( Cihan)
(25 Şubat 2011), son güncel.: (03 Mart 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
İŞTE ADIM ADIM ERZİNCAN´DAKİ ISLAK KOMPLO
Erzincan´da savcı Cihaner ve Jandarmanın ´ıslak imza´ operasyonları
Cihaner´i Yargıtay´da kurtarma planı manşetlerimiz
Tiyatro: Er Cihaner´i kurtarmak
Yargıda Kontrgerilla örgütlenmesi
Ergenekon davasını engelleme girişimleri