AK Parti´ye kapatma davasından 28 gün önce ABD´de gizli toplantı! ABD´nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone´nin Odatv, Balyoz operasyonu ve gözaltıları eleştiren sözleri, ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney´in danışmanlarının, 14 Şubat 2008´de Ergenekon sanıklarıyla yaptığı gizli toplantıyı yeniden gündeme getirdi. Ergenekon iddianamesine giren gizli toplantıda, Cumhuriyet´in Washington temsilcisi Elçin Poyrazlar´ın, Cheney´in 3 yakın elemanıyla AK Parti´ye kapatma davasından 28 gün önce bir araya geldiği ve Erdoğan´ın yerine getirilecek ismi tartıştıkları ortaya çıkmıştı. Ayrıca Ricciardone gibi önceki büyükelçi Jeffrey´in de Balyoz ve Ergenekon operasyonlarından hoşlanmadığı wikileaks belgelerine yansımıştı.
ABD boş konuşma, 2008´deki gizli toplantıyı açıkla
AK Parti´ye kapatma davasından 28 gün önce ABD´de gizli toplantı! ABD´nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone´nin Odatv, Balyoz operasyonu ve gözaltıları eleştiren sözleri, ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney´in danışmanlarının, 14 Şubat 2008´de Ergenekon sanıklarıyla yaptığı gizli toplantıyı yeniden gündeme getirdi. Ergenekon iddianamesine giren gizli toplantıda, Cumhuriyet´in Washington temsilcisi Elçin Poyrazlar´ın, Cheney´in 3 yakın elemanıyla AK Parti´ye kapatma davasından 28 gün önce bir araya geldiği ve Erdoğan´ın yerine getirilecek ismi tartıştıkları ortaya çıkmıştı. Ayrıca Ricciardone gibi önceki büyükelçi Jeffrey´in de Balyoz ve Ergenekon operasyonlarından hoşlanmadığı wikileaks belgelerine yansımıştı.
Hürriyet Gazetesi yazarı ve Odatv yöneticisi Soner Yalçın ve 3 arkadaşının, ?Ergenekon terör örgütüne üyelik ve TCK´nın 216. maddesinde yer alan halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek? suçlamasıyla gözaltına alınması ve Balyoz Darbe Planı davasında aralarında 59 generalin de olduğu 162 askerin tutuklanması Amerika´yı rahatsız etti.
AMERİKA, ERGENEKON SANIKLARIYLA İLİŞKİLİ
ABD´nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone ve ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley´in, Ergenekon soruşturması kapsamında gerçekleşen gözaltılar ve Balyoz davası tutuklamalarına tepki göstermesi, Ergenekon Terör Örgütü´nün Amerika´yla olan ilişkilerini gündeme getirdi. Ergenekon sanıklarının isteği üzerine, AK Parti kapatılması davasından 28 gün önce Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı´nın danışmanlarıyla gizli toplantı gerçekleştirilmiş.
ABD´DE GİZLİ TOPLANTI
Ergenekon sanığı İlhan Selçuk´un isteği üzerine 14 Şubat 2008 tarihinde, dönemin ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney´in 3 yakın elemanıyla Cumhuriyet Gazetesi Washington temsilcisi Elçin Poyrazlar gizli toplantı yaptı. Selçuk´un isteğiyle gerçekleşen gizli toplantıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın yerine kimin düşünüldüğü konusu tartışıldı. Cumhuriyet gazetesi, bazı belgeleri Dick Cheney´in yardımcılarına verdi. Amerikalı yetkililer, Elçin Poyrazlar´a, ?Bu görüşmelerimizi yazma? dediler. Söz konusu bilgiler, birinci Ergenekon iddianamesinde açıkça yer alıyor.
KAPATMA DAVASINDAN 28 GÜN ÖNCE
Toplantının, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya´nın, ?laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği? iddiasıyla AK Parti´nin ?temelli? kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi´nde dava açmasından 28 gün önce yapılması dikkat çekiyor.
CUMHURİYET, AMERİKA´YA BELGE GÖNDERMİŞ
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız, 14 Şubat 2008 tarihinde gazetesinin İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk´u arıyor.
İbrahim Yıldız, İlhan Selçuk´a, 13 Şubat 2008 tarihinde, Amerika Büyükelçisi´nin yemekli toplantı düzenlediğini, Mustafa Balbay´ın söz konusu toplantıya katıldığını, büyükelçinin masasında şarap içtiğini, 14 Şubat 2008 tarihinde ise Cumhuriyet Gazetesi Washington temsilcisi Elçin Poyrazlar´ın ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney´in bürosuna davet edildiğini söylüyor.
İbrahim Yıldız, Cheney´in bürosuna gitmeden Elçin Poyrazlar´la konuştuğunu ve söz konusu toplantıda, Elçin Poyrazlar´a, ?Türkiye´deki İslâm ne oluyor? ve ?Türban meselesi? gibi sorular sorulacağını İlhan Selçuk´a anlatıyor. İbrahim Yıldız, İlhan Selçuk´a, ?Biz ona (Washington temsilci Elçin Poyrazlar) bazı şeyler gönderdik... Bir de şöyle soruyorlarmış ´Erdoğan´ın karşısına kim rakip olabilir´ soru tahmin ediyoruz. Bakalım şimdi daha toplantı akşam üzeri? demiş.
?BU GÖRÜŞMELERİMİZİ YAZMA?
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız, 20 Şubat 2008 tarihinde İlhan Selçuk´u arıyor ve Washington temsilcileri Elçin Poyrazlar´la konuştuğunu, Elçin Poyrazlar´ın Dick Cheney´in ekibinden 3 kişilik bir görüşme yaptığını, söz konusu görüşmede Cheney´nin birinci ve ikinci danışmanları ile siyasi işler komisyonundan birinin bulunduğunu, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduğunu belirterek, ?´AKP´ye karşı bir muhalefet Türkiye´de var mı, yok mu?´, ´Ilımlı İslâm meselesi´ ve ´El Kaide Meselesi´ toplantıda merak edilmiş? demiş.
Amerikalı yetkililerin, Elçin Poyrazlar´a ´Bundan sonra tekrar görüşelim´ ve ´Bu görüşmelerimizi yazma´ dediklerini kendisine aktardığını söyleyen İbrahim Yıldız, ?Böyle karşılıklı bir fikir alışverişi ve daha çok AKP´den sonra ne olabilir? Kim çıkabilir karşısına? sorular şeklinde geçmiş? demiş.
SELÇUK, GİZLİ TOPLANTIYI DOĞRULUYOR
İlhan Selçuk, söz konusu görüşmeyi İbrahim Yıldız ile yaptığını doğruluyor ve ?Kendisi genel yayın müdürü olduğu için her gün kendisi ile işimiz gereği görüşme yaparız. Elçin Poyrazlar isimli Washington temsilcimiz, Dick Cheney´in 3 danışmanı ile habercilik bağlamında görüşmüş, bu görüşme ile ilgili İbrahim Yıldız bana bilgi verdi. Cheney´in danışmanlarının Elçin Poyrazlar´a ?Neden AK Parti´ye karşı kim çıkabilir? diye sorduklarını bilmiyorum. Fakat Amerika Türkiye´de tüm gelişmelerini takip eden ve Türkiye´nin yazgısına egemen olmak isteyen, bölgeyi de bu kapsamda elinin altında bulundurmak isteyen büyük bir devlettir, bu sondajları tüm çevreler ve gazeteler ile yapmaktadır? demiş.
ABD BÜYÜKELÇİSİ NE DEMİŞTİ?
ABD´nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone, gündeme ilişkin şu açıklamalarda bulunmuştu:
ODATV´YE BASKIN: ?Türkiye´de demokrasinin gelişmesi çok önemli. Bu bölgede demokrasi ABD için temel önemdedir. Demokrasi için bazı temel koşullar var. Birincisi olarak medya özgürlüğüdür. Medyanın, basının özgür olması demokrasinin olmazsa olmaz şartıdır. Eleştirel de olsa basın özgür olmalıdır. Odatv ile ilgili suçlamaların detaylarını bilmiyorum. Türk halkı özgür basın istiyor tıpkı ABD´de olduğu gibi. Biz de özgür basını destekliyoruz. Türkiye´de hükümet de özgür basını desteklediğini söylüyor. Bir taraftan özgür basından söz ediliyor diğer taraftan gazeteciler nasıl gözaltına alınıyor, bunu anlamıyoruz. Gözaltılarla ilgili suçlamalar nedir, bunu bilmiyoruz.
BALYOZ OPERASYONU: Konuyu yakından takip ediyoruz. Demokrasi için önemli suçlamalardan söz ediliyor ancak suçlamalar nedir tam olarak bilmiyoruz. Biz masumiyet karinesinin unutulmaması gerektiğine inanıyoruz.?
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley ise Ricciardone´nin sözlerinin arkasında olduklarını söylemişti.
´U´ DÖNÜŞÜ YAPTI
Gelen tepkiler üzerine yeni bir açıklama yapan ABD´nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, ?Belli bir dava veya dava konusu üzerine yorum yapmadım. Biz detayları bilmiyoruz. Davanın ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyoruz. Elbette Türkiye bir hukuk devleti. Bu konuda bir soru işareti yok... Bizim Türkiye devletine, insanlarına, yasal sistemine güvenimiz var. Yabancıların anlaması zor olan tuhaf durumlar olduğunda anlamamız için bize yardım edebilirsiniz? diye konuştu. TÜRK-ABD ilişkilerinin geleceği konusunda iyimser olduğunu söyleyen Büyükelçi, Türkiye´de eksen kaymasının söz konusu olmadığını da ifade etti. (Kenan Kıran / Yeni Akit)
ABD´YE SERT TEPKİ: GÖZALTILARIN NEDENİ GAZETECİLİK FAALİYETİ DEĞİL
ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone´nin, gazeteci Soner Yalçın´ın Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmasının ardından sarf ettiği Bir yanda özgür basın deniyor bir yanda gazeteciler gözaltına alınıyor. sözlerinin yankıları sürüyor. Büyükelçi´nin darbeye teşebbüs soruşturmasındaki gözaltıdan duyduğu rahatsızlık dikkat çekerken, kullandığı ifadeler ´iç işlerine müdahale´ olarak yorumlandı ve Ankara´dan sert karşılık gördü. Gözaltıların basın özgürlüğüyle ilgili işlem olmadığının altını çizen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yürütülen bir soruşturmayla ilgili herhangi bir büyükelçinin yargıda bulunmasını doğru bulmadıklarını söyledi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay da, Türkiye, basın özgürlüğü açısından Amerika´dan daha çok basın özgürlüğünün olduğu bir ülkedir.´ sözleriyle tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD Büyükelçisi´nin şaşırtan açıklamalarına resmi ziyaret için gittiği Nepal´in başkenti Katmandu´dan cevap verdi. Türkiye´nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Davutoğlu, yargının eylemlerinin tamamıyla bağımsız olduğunu ifade etti. Ergenekon davası kapsamında tutuklanan gazetecileri kastederek Bunu bir basın özgürlüğü meselesi olarak görmemek icap eder. Başka konular var bunun içinde. Bu konuda yapılan işlem, basın özgürlüğüyle ilgili bir işlem değildir. diyen Davutoğlu, herkesin Türkiye´nin hukuk devleti özelliğine saygı duyması ve o çerçevede değerlendirme yapması gerektiğini kaydetti. Ardından şöyle devam etti: Bu bağımsız eylemler dolayısıyla yargının aldığı kararlar dolayısıyla bir eleştiri yöneltmek doğru değildir. Yürütülen bir soruşturma var, biz bu çerçevede herhangi bir büyükelçinin bir yargıda bulunmasını doğru bulmayız. Ayrıca bu konuda, ABD tarafından Türkiye´ye herhangi bir resmi girişim olmamıştır. Bu çerçevede sanki böyle bir çaba varmış gibi bir intiba doğuyor bazen haberlerde. Dün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sayın (Feridun) Sinirlioğlu, Büyükelçi ile bir görüşme gerçekleştirdiler, orada Sayın Büyükelçi böyle bir niyetinin olmadığını ve tamamıyla informel bir ortamda, bir resepsiyon ortamında kendisine yöneltilen bir soruyla ilgili, Türkiye´de yeterince tecrübe sahibi olmadığını vurguladığını ifade etmişler.
İÇİŞLERİ BAKANI ATALAY: TÜRKİYE´DEKİ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ AMERİKA´DAN FAZLA
ABD´nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone´ye bir tepki de İçişleri Bakanı Beşir Atalay´dan geldi. Keçiören Hükümet Konağı´nın temel atma töreni sonrası basın mensuplarının Ricciardone´nin sözlerini hatırlatması üzerine Atalay, şu değerlendirmeyi yaptı: Türkiye, basın özgürlüğü açısından Amerika´dan daha çok basın özgürlüğünün olduğu bir ülkedir. Siz de yaşıyorsunuz zaten bunu, çok renkli basın hayatıyla, televizyonlarıyla, gazeteleriyle, internet ortamıyla Türkiye, basın özgürlüğünün sonuna kadar yaşandığı bir ülke. Eğer bazen müdahale edilmek zorunda kalınıyorsa gösterilerde, yürüyüşlerde, hukukun içine davet içindir.´ ( Zaman)
ÖNCEKİ BÜYÜKELÇİ DE OPERASYONLARDAN HOŞLANMIYORDU
29 Kasım 2010 tarihinde ´Wikileaks´ sitesi tarafından açıklanan belgelerden biri Türkiye´deki operasyonlarla ilgiliydi. Wikileaks´in yayınladığı belgelerden birinde Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarıyla ilgili Amerikan büyükelçisinin görüşleri de var. Belgeye göre ABD´nin eski Ankara Büyükelçisi James F. Jeffrey, ´Balyoz Operasyonu´ kapsamındaki tutuklamalar hakkında bilgi vererek, resmi suçlama yapılması durumunda TSK´nın bunlara yanıt vermek zorunda kalacağını ancak yeterli delil bulunmazsa, operasyonun ´hükümete karşı geri tepeceği´ yorumunu yapmış. Jeffrey, ´ABD´de yasal sürecin uygulanması sırasında, geçerli kanıtlar bulunmadan ve dava açılmasına gerek olduğuna hükmedilmeden kimsenin gözaltına alınmadığına, tutuklanmadığına´ dikkat çekiyor, ancak Türkiye´deki operasyonlarda buna dikkat edilmediğini, şüpheli ya da tanıkların, otomatik silahlı polislerin yanında sürüklendiklerini ve basın önünde küçük düşürüldüklerini iddia ediyor. Jeffrey, ´kamuoyu önünde küçük düşürülen bu kişilerin çoğunun, delil yetersizliği ya da davaların reddedilmesi nedeniyle serbest bırakıldıklarını´ da iddia ediyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(18 Şubat 2011, 10:08)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
WikiLeaks: ABD Ergenekon soruşturmasından hoşlanmıyor
Balyoz Planı manşetlerimiz
Flaş!!! Odatv´ye baskın
Odatv ile ilgili manşetlerimiz
Kontrgerilla Medyası