Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü´nün (HRW) geçen yılı değerlendirdiği 2011 Dünya Raporu´nda Türkiye, 12 Eylül´deki referandumla kabul edilen anayasa paketi nedeniyle olumlu puan toplarken, ´Ergenekon davasını´ ilerletme arzusu övgü aldı.
İnsan Hakları Örgütü´nden Ergenekon davalarına övgü
Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü´nün (HRW) geçen yılı değerlendirdiği 2011 Dünya Raporu´nda Türkiye, 12 Eylül´deki referandumla kabul edilen anayasa paketi nedeniyle olumlu puan toplarken, ´Ergenekon davasını´ ilerletme arzusu övgü aldı.
Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü´nün (Human Rights Watch) 668 sayfalık raporun Türkiye bölümünde, Ergenekon davasını ilerletme isteği, cezadan muafiyeti sonlandıracak daha geniş çabalar için potansiyel oluşturuyor denildi. 12 Eylül´deki halk oylamasıyla kabul edilen anayasa paketinin müspet not olarak girdiği raporda, şu ifadeler kullanıldı:
Referandum olumlu
12 Eylül 1980 darbesi sırasında ve sonrasında askeri yetkililerin ve devlet görevlilerinin işlediği suçlara yargı yolunun açılması, askeri mahkemelerin rolünü azaltılması, yargıdaki atamaların değiştirilmesi, anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkı getirilmesi ve ombudsmanlığın kurulması dahil 1982 anayasasına önemli değişiklikler getiren anayasa değişiklikleri, eylül ayındaki referandumda kabul edildi. Bu değişikliklerle yeni reformların önü açıldı. İnsan haklarının daha da ilerletilmesi için 1982 anayasasının tamamen değiştirilmesi gereği, 2007 seçimlerinin ardından defalarca siyasi tartışmalara konu oldu. Suçluların cezadan muafiyetini sonlandırmada, 12 Eylül´de kabul edilen anayasa değişikliğinin önemi vurgulanan raporda, Askeri mahkemelerin yetkilerinin daraltılması, askeri personelin insan hakları ihlalleriyle ilgili davalarda sivil mahkemelerde yargılanmalarının güvence altına alınması doğrultusunda önemli bir adımdı. 12 Eylül 1980 darbesi sırasında ve sonrasında askeri yetkililerin ve devlet görevlilerinin işlediği suçlara yargı yolunu kapatan (geçici 15´inci maddenin) kaldırılması, hukukçular arasında bunun darbecileri yargılamaya yetip yetmeyeceği tartışmasına rağmen mühimdi görüşlerine yer verildi.
Temizöz davası çok önemli
Ergenekon davasıyla ilgili gelişmelere de değinilen raporda, Ergenekon davasını ilerletme isteği, cezadan muafiyeti sonlandıracak daha geniş çabalar için potansiyel oluşturuyor ifadesi kullanıldı. Raporda, Şırnak´ta 1993-1995 yılları arasında işlenen 23 faili meçhul cinayetten sorumlu oldukları iddiasıyla, Kayseri İl Jandarma eski Komutanı Albay Cemal Temizöz´ün de aralarında bulunduğu sanıkların Diyarbakır 6´ncı Ağır Ceza Mahkemesi´nde süren yargılanmalarının, yargısız infazların devlet içindeki faillerinin yargı önüne çıkarılması açısından en önemli girişim olduğu vurgulandı. ( Cnnturk)
(24 Ocak 2011, 17:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: